Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Nadwozie - Proszę o ocenę nadwozia podwozia

bufetowa - |14 Lip 2014|, 2014 17:49
Temat postu: Proszę o ocenę nadwozia podwozia
trochę dzisiejszych zdjęć, miejsca gdzie występuję ruda, wszędzie gdzie dostałem ręka jest twardy mocny metal tylko nie miałem dostępu do progu prawego a tam widać tej rudej tak więcej nieco, no i za poważne mistrz ocenił te miejsca przy dachu, podwozia nie oglądał, progi tak i mówił że dobre ...,
Zobacz całą galerię | Darmowe galerie Allegro

Jankes - |14 Lip 2014|, 2014 18:39

http://www.aukcjoner.pl/g...llegro.html#I25
ups...

zelazny_gst - |14 Lip 2014|, 2014 18:48

Nie jest źle, widzę że masz dostęp do kanału. Zwal tłumiki, osłony, wał ile tylko możesz by mieć lepszy dostęp i bierz się za usuwanie rudej i konserwację.
Julek - |14 Lip 2014|, 2014 19:01

Ten cały powierzchowny nalot na zgrzewach podłogi niegroźny, ale
- podłużne pęknięcia na podłużnicach - to linkował Jankes, to http://www.aukcjoner.pl/g...llegro.html#I5,
- http://www.aukcjoner.pl/g...182-27.html#I27 przód podłogi zasmarowany jakimś glutem
- słupek przedni http://www.aukcjoner.pl/g...182-28.html#I28
- dach http://www.aukcjoner.pl/g...182-29.html#I29

nie wyglądają najlepiej niestety i obawiam się że jest to ostatni moment na ratunek :(

bufetowa - |14 Lip 2014|, 2014 19:24

- podłużne pęknięcia na podłużnicach ...
- przód podłogi zasmarowany jakimś glutem ... może to konserwacja

proszę o wskazanie konkretnego zdjęcia ja tego nie widzę ....

Jankes - |14 Lip 2014|, 2014 19:26

http://img1.aukcjoner.pl/....jpg?1405352320
bufetowa - |14 Lip 2014|, 2014 19:34

Jankes napisał/a:
http://img1.aukcjoner.pl/gallery/017348182/25_f.jpg?1405352320

proszę o komentarz bo nie wiem o co chodzi, mi wydaje się podkreślam wydaje (ale nie tylko mi) że nie jest źle to w większości tylko nalot rdzawy i jego usunięcie i inne prace zostawiam fachowcowi, po lekturze forum poproszę go aby wcześniej dobrze sprawdził te newralgiczne miejsca przed decyzją że robimy

Julek - |14 Lip 2014|, 2014 20:42

no masz poziome pęknięcie na podłużnicy - spójrz na gumowe wieszaki wydechu, przy tym dalszym widać poziomą rdzawą kreskę, to pęknięcie, pytanie jak głębokie - weź płaski śrubokręt i go tam wsadź, to się przekonasz
co do reszty, to przecież polinkowałem odpowiednie zdjęcia do odpowiednich opisów

sobolaqe - |14 Lip 2014|, 2014 20:43

bufetowa napisał/a:
Jankes napisał/a:

proszę o komentarz widzę kawałek tłumika i ....

Zobacz na podluznice przy lewym rogu tlumika.
W poprzek rdzawe pekniecie na kilka/kilkanascie cm

Julek - |14 Lip 2014|, 2014 20:45

nadkole to nie podłużnica, nadkole się naprawia łatwo i przyjemnie, a podłużnica to element nośny auta i jej naprawa już taka fajna nie jest
bez urazy, ale jeśli jesteś laikiem w takich kwestiach to pojedź do jakiegoś KUMATEGO blacharza, bo mistrz do którego pojechałeś to jakiś pacan skoro nawet podłogi nie obejrzał

bufetowa - |14 Lip 2014|, 2014 20:56

macie rację fakt nie obejrzał ale obejrzy przecież przed przystąpieniem do roboty, i wtedy dopiero będzie ew. decyzja może pojadę wcześniej do innego ale ten na prawdę ma dobre opinie; widzę tam taką zygzakowatą kreskę to pęknięcie ? to się naprawia czy wymienia cały element ?
Jankes - |14 Lip 2014|, 2014 20:56

Oj tam przecież to takie cacuś auto było i jest, po co sie przejmowac ze sie łamie...
aviator - |14 Lip 2014|, 2014 21:01

Jak juz bedziesz robil, to sprawdz czy majster faktycznie naprawil czy tylko zachlapal konserwacja...
bufetowa - |14 Lip 2014|, 2014 21:13

Jankes napisał/a:
Oj tam przecież to takie cacuś auto było i jest, po co sie przejmowac ze sie łamie...

bardzo pomogłeś, dzięki

Jankes - |14 Lip 2014|, 2014 21:15

bufetowa napisał/a:
Jankes napisał/a:

bardzo pomogłeś, dzięki

Julek Ci wszystko napisał, wiec w czym Ci jeszcze mamy pomagac?? Ostrzegaliśmy ze to auto dziewica wiec co sie dziwisz...

konar - |14 Lip 2014|, 2014 21:20

bufetowa napisał/a:
widzę tam taką zygzakowatą kreskę to pęknięcie ? to się naprawia czy wymienia cały element ?

Po wbiciu w to wkrętaka będzie tam dziura na dłoń - idę o zakład.

bufetowa - |14 Lip 2014|, 2014 21:35

Jankes napisał/a:
bufetowa napisał/a:
Jankes napisał/a:

bardzo pomogłeś, dzięki

Julek Ci wszystko napisał, wiec w czym Ci jeszcze mamy pomagac?? Ostrzegaliśmy ze to auto dziewica wiec co sie dziwisz...

interesują mnie merytoryczne wypowiedzi, ja rozumem że dla Was wszystko jest oczywiste i nawet denerwujące że ktoś nie łapie tematu w locie, trzeba zrozumieć innych że nie mają tej tajemnej wiedzy i spokojnie wytłumaczyć co i jak - jak się chce pomóc; nie każdy fan Scorpio musi być ich perfekcyjnym znawcą, mechanikiem, elektormechanikiem, blacharzem itd., nie każdy ma takie zacięcie a też może mu się podobać auto ...

[ Dodano: |14 Lip 2014|, 2014 21:36 ]
konar napisał/a:
bufetowa napisał/a:
widzę tam taką zygzakowatą kreskę to pęknięcie ? to się naprawia czy wymienia cały element ?

Po wbiciu w to wkrętaka będzie tam dziura na dłoń - idę o zakład.

ok ale daj mi konkretne zdjęcie abym nie wbił tego wkrętaka nie tam gdzie trzeba

aviator - |14 Lip 2014|, 2014 21:39

Kazde miejsce, w ktore go wbijesz bedzie problemem.
Zdjecie juz dostales. Pekniecie widac rownolegle do wydechu....

bufetowa - |14 Lip 2014|, 2014 21:48

aviator napisał/a:
Kazde miejsce, w ktore go wbijesz bedzie problemem.
Zdjecie juz dostales. Pekniecie widac rownolegle do wydechu....

które zdjęcie konkretnie ? proszę o zdjęcie ze strzałką, ile tych pęknięć widzicie, i co się z tym robi, jak naprawia ?

aviator - |14 Lip 2014|, 2014 21:55

Jankes napisał/a:

Strzalki Ci na tel nie narysuje.
Ktos kiedys pisal tu o dorabianiu podluznic ale pod bagaznik a co jest U Ciebie, to na podstawie fotek ciezko coz wywrozyc...

[ Dodano: |14 Lip 2014|, 2014 22:02 ]
http://ford-scorpio.pl/fo...r=asc&start=135
Fotki z naprawy takze podluznic.

Jankes - |14 Lip 2014|, 2014 22:11

bufetowa, tutaj

http://img1.aukcjoner.pl/....jpg?1405352320

obszar zaznaczony na czerwono, to wygnite miejsce na podłużnicy, czyli w tym miejscu sie standardowo łamie.

wypadałoby zwalic belke, wyciac ten obszar i wstawic kawał wygietej odpowiednio 3 mm blachy, zabezpieczyc i cieszyc sie jazda, albo kupic zdrowa bude, bo lepsze budy od twojej to nie raz z Julkiem pocielismy.

bufetowa - |14 Lip 2014|, 2014 22:30

no nie widzę tam nic czerwonym zaznaczone ale nic - to pęknięcie oznaczyłem strzałka i 1 a druga strzałka i 2 to na korozję
to o to chodzi ? i tylko o to jedno peknięcie ?

Jankes - |14 Lip 2014|, 2014 22:36

[ Dodano: |14 Lip 2014|, 2014 22:37 ]
teraz widac

bufetowa - |14 Lip 2014|, 2014 22:40

ok dzięki, doceniam to że to wykryliście
konrad85 - |14 Lip 2014|, 2014 23:38

Jankes napisał/a:
teraz widac

eeeeeeee to tak samo jak u mnie ;P

Gaiger - |14 Lip 2014|, 2014 23:48

Jankes napisał/a:
wstawic kawał wygietej odpowiednio 3 mm blachy

Orginalnie tam są 2 a miejscami i 3 wytłoczki jedna w drugiej.
Każda minimum 1,5mm grubości.
I pasowałoby odtworzyć każdą z nich.
Ale oczywiście blacharz tego nie zrobi bo po co tyle roboty.
A potem się ludzie dziwią że stare auta się łamią po strzale.

lukas2 - |15 Lip 2014|, 2014 01:29

A w przednim słupku masz dziurę... to tak oprócz tych podłużnic...
Nie kupuje się scorpio po za forum jak widać....
Wywal fotele i dywan bo może się okazać że podłogi momentami brakuje jak reszta w takim stanie...bo ta dużo gorsza jakościowo niż w mk2 i mk1

bufetowa - |15 Lip 2014|, 2014 07:02

konrad85 napisał/a:
Jankes napisał/a:
teraz widac

eeeeeeee to tak samo jak u mnie ;P

no i co z tym zrobiłeś ?

konrad85 - |15 Lip 2014|, 2014 07:31

bufetowa napisał/a:
no i co z tym zrobiłeś ?

dopiero będę robił,tzn poproszę pewnego kolegę z forum żeby się tym zajął bo na wiosnę może być już za późno,nie będzie co łatać...

ford2fast - |15 Lip 2014|, 2014 08:21

konrad85 napisał/a:
bufetowa napisał/a:
no i co z tym zrobiłeś ?

dopiero będę robił,tzn poproszę pewnego kolegę z forum żeby się tym zajął bo na wiosnę może być już za późno,nie będzie co łatać...

Bez przesady , Scorpio z bardziej zgnitymi podłużnicami jeżdżą jeszcze latami :)

lukas2 napisał/a:
Nie kupuje się scorpio po za forum jak widać....

Jestem odmiennego zdania :roll:

zibi8556 - |16 Lip 2014|, 2014 18:09

Julek napisał/a:
bez urazy, ale jeśli jesteś laikiem w takich kwestiach to pojedź do jakiegoś KUMATEGO blacharza, bo mistrz do którego pojechałeś to jakiś pacan

Zrób jak Julek, mówi bo pojechałeś do PACANA , który Cię skasuje za zachlapanie rdzy jakimś szuwaksem a nic nie naprawi

Jankes - |16 Lip 2014|, 2014 22:15

Wczoraj wywoziłem bude do huty, która miała niby zrobione podłużnice, poniżej kilka fotek o co w tym chodzi, zebyś miał pogląd, nie jest to zrobione tak jak powinno sie zrobic, ale masz spojrzenie na sytuacje.

konrad85 - |17 Lip 2014|, 2014 00:16

do pepiego masz 150km z Mielca,biorąc pod uwagę że to nie tak strasznie daleko a chcesz mieć auto dobrze zrobione więc proponowałbym nie stawiać auta do żadnego rzeźnika czy kowala a umówić się z pepim na robotę ;)
bufetowa - |17 Lip 2014|, 2014 23:00

dzięki
konrad85 - |19 Lip 2014|, 2014 00:05

bufetowa napisał/a:
dzięki

wyczuwam odrobinę sarkazmu ale chcąc być właścicielem scorpio trzeba zrezygnować z "utartych" metod postępowania w różnych sytuacjach ;)
wiadomo-Twoje auto,Twoja kasa,zrobisz jak będziesz uważał za słuszne ;)

Jankes - |19 Lip 2014|, 2014 09:44

Ja tam uważam jedno, scorpio albo sie kocha albo jeżdzi i wywala na złom

Mówiłem kiedyś ze dziewicy sie nie kupuje, bo właśnie takie kwiatki wychodza, teraz podłużnice, ale chyba ważniejszym problemem sa wiazki, a gdzie jeszcze nagrzewnica czy cewki, kolektor, przewody hamulcowe itd itd

bufetowa - |19 Lip 2014|, 2014 10:22

jak widać Mondi wrócił do łask, mimo że V6 PB mniej pali - 7 na trasie, klima działa; dzień wcześniej jechałem Scorpio, po 80 km z powrotem, coraz większy szum, nawaliło to nowe japońskie łożysko, wymienili już na SKF bezpłatnie ale klima coraz gorzej pracuje wiec został za karę, naprawdę nie wiem co dalej ...

Jankes - |19 Lip 2014|, 2014 10:31

bufetowa napisał/a:
naprawdę nie wiem co dalej ...

Posłuchać sie nas bez fochów, albo sprzedaj...

bufetowa - |19 Lip 2014|, 2014 10:51

fochy ? nie wiem o czym mówisz ale i tak to lepsze niż ciągłe docinki typu a nie mówiłem itd., rady są różne ... z klimą to kupić hbc ale to na pewno on jest winny ? podjadę do jakiegoś zakłądu aby zdiagnozowali chyba najpierw; z podłużnicą jechać 300 km ? jak nie widział tego żaden mielecki blacharz ? może niech zobaczy i powie jak to naprawi a ja skonsultuje ? jak wszystko inne działa dobrze to nikt chyba nie pruje wiązek, nie wymienia co się da bo może nawalić itp. tak wyczytałem o wielu autach forumowiczów
aviator - |19 Lip 2014|, 2014 11:07

Oj zdziwilbys się. Z wiązkami leciałem ponad 200km w jedna stronę, do blacharza podobnie - i wcale nie musiałem tego robić, chcialem. Wymieniam i naprawiam zanim się zepsuje i najlepiej im wcześniej tym lepiej. Garaż mam pełen przydasi, które kupuje jak są dostepne a nie dopiero jak są mi potrzebne.
Dzięki temu scorpio jakoś wygląda i dojedzie weszedzie.
Ale jak to Łukasz pisał, trzeba scorpio kochać... i samemu naprawiać.

Zamiast jeździć po warsztatach słuchaj rad z forum, tu wiele osób zna te auta na wylot a diagnozowanie na odległość z reguły jest trafne - ja jeszcze się nie zawiodłem :-)

lukas2 - |19 Lip 2014|, 2014 11:18

Chcesz zobaczyć jak wygląda mk2 u blacharza stojące? Kilka miejsc takich jak u ciebie dostało rudej. Tylko rusz te purchle wszystkie a przekonasz sie w ilu miejscach będziesz miał dziury. Sprawdź jeszcze mocowania foteli bo tam na pewno też masz kuku. Niestety Scorpio jak napisał Aviator trzeba kochac i miec samozaparcie żeby to ładnie utrzymać
bufetowa - |19 Lip 2014|, 2014 11:47

aviator napisał/a:
Oj zdziwilbys się. Z wiązkami leciałem ponad 200km w jedna stronę, do blacharza podobnie - i wcale nie musiałem tego robić, chcialem. Wymieniam i naprawiam zanim się zepsuje i najlepiej im wcześniej tym lepiej. Garaż mam pełen przydasi, które kupuje jak są dostepne a nie dopiero jak są mi potrzebne.
Dzięki temu scorpio jakoś wygląda i dojedzie weszedzie.
Ale jak to Łukasz pisał, trzeba scorpio kochać... i samemu naprawiać.

Zamiast jeździć po warsztatach słuchaj rad z forum, tu wiele osób zna te auta na wylot a diagnozowanie na odległość z reguły jest trafne - ja jeszcze się nie zawiodłem :-)

sam piszesz że jeżdziłeś po warsztatach, jak bym miał nieograniczone środki to może też bym tak robił ... ; niedawno był do sprzedazy Julkowy i tam niewiele z wad fabrycznych było zrobionych poza kolektorem, na forum też mam rady takie że jak jest dobrze to nie ruszaj i kontroluj; diagnozy z reguły trafne - dobrze że dodałeś to z reguły, dwa razy miałem zwroty kasy, nie posłuchałem rady aby wytargać radio, sugerowano złe amory a wyniki bt są pokazane i jakoś nie ma komentarzy, jest relacja kolegi z jazdy są więc i plusy ...

aviator - |19 Lip 2014|, 2014 12:34

Na początku każdy płaci frycowe. Teraz też jeżdżę do mechanika jak coś mnie przerasta ale większość robię juz sam. Twoje auto, Twoja decyzja, będziesz robił jak uważasz ale masz tu kopalnie wiedzy i odpowiedzi na większość pytań.
ford2fast - |19 Lip 2014|, 2014 13:31

Cytat:

Mówiłem kiedyś ze dziewicy sie nie kupuje, bo właśnie takie kwiatki wychodza

Właśnie najgorzej jest chyba kupić "zrobione" auto przez długoletniego właściciela miłośnika pojazdu :)
Oczywiście bywają wyjątki :)

sobolaqe - |19 Lip 2014|, 2014 15:09

ford2fast napisał/a:

Właśnie najgorzej jest chyba kupić "zrobione" auto przez długoletniego właściciela miłośnika pojazdu :)

Kogo masz na mysli ? :)
Kupisz takie co to sie wogole nie psulo i nic nie trzeba bylo przy nim robic, wywalisz pare kg drutu, tasmy i masz super fure :)

bufetowa - |19 Lip 2014|, 2014 20:38

aviator napisał/a:
Na początku każdy płaci frycowe. Teraz też jeżdżę do mechanika jak coś mnie przerasta ale większość robię juz sam. Twoje auto, Twoja decyzja, będziesz robił jak uważasz ale masz tu kopalnie wiedzy i odpowiedzi na większość pytań.

pytanie jest takie - jak powinna wyglądać naprawa tego pęknięcia podłużnicy którego nie widział blacharz bo nie oglądał podwozia bo ma kanał i najazd zajęte bo jest oblegany bo dobrze robi a został już oceniony nieładnie , wtedy porównam do tego jaką metodę naprawy zaproponuje blacharz, nadmieniam że on robi tylko takie rzeczy blacharkę i powiązane z tym czynnośći co najmnieoj od 20 lat więc chyba ma doświadczenie, a ponieważ znależliśmy pewne wspólne znajmości i jesteśmy z tej samej miejscowości to myślę że przedstawi mi sprawę uczciwie - czy robić (a roboty mu nie brakuje) i jeżeli będzie robił to solidnie

pepi - |19 Lip 2014|, 2014 20:58

ja jedno uleczyłem a bardziej podleczyłem
bo tak na prawdę się nie da :/

bo np podłużnice składają się z trzech blach zgrzanych razem i jest tak że woda tam wcieka i się dzieje
puchnie i pęka
ja jak robię i ktoś zapłaci to wycinam aż stwierdzimy zdrowy element
i wspawuje pojedynczą blachę ze 3 mm
to to coś daje
a takie załatanie 1,0 jak było na foto to tylko estetyka
Mogę stwierdzić że takie rozwarstwienie podłużnic to w poziomie można olać

[ Dodano: |19 Lip 2014|, 2014 21:01 ]
bufetowa napisał/a:
jeżeli będzie robił to solidnie
- ;) potem sory mamy taki klimat
bufetowa - |19 Lip 2014|, 2014 22:08

cytat z wypowiedzi pepi : Mogę stwierdzić że takie rozwarstwienie podłużnic to w poziomie można olać

dzięki za wypowiedź, czy możesz mi wyjaśnić bliżej ww. zdanie ? chodzi o to pęknięcie widoczne na zdjęciach tzn, że nie jest to jakieś groźne ? ale coś z tym chyba warto zrobić ?

wojtekrobert - |19 Lip 2014|, 2014 22:15

bufetowa napisał/a:
cytat z wypowiedzi pepi : Mogę stwierdzić że takie rozwarstwienie podłużnic to w poziomie można olać

dzięki za wypowiedź, czy możesz mi wyjaśnić bliżej ww. zdanie ? chodzi o to pęknięcie widoczne na zdjęciach tzn, że nie jest to jakieś groźne ? ale coś z tym chyba warto zrobić ?

Warto zrobić a nawet trzeba, pewnie chodziło o to, że przez takie pęknięcie auto ci się nie złamie tak jak niektórzy piszą. Jak już chcesz blachę robić to zrób wszystko, ściągnij fotele i dywanik, zrób całą podłogę od wewnątrz oraz od dołu, wszystkie pęknięcia i dziury do poprawy solidnej, tak samo podłużnice, zabezpieczyć potem wszystko dokładnie i oczywiście ogarnij przy okazji blachę z zewnątrz, błotniki i progi.

Oddaj blacharzowi i zobacz co powie i opisz to tu na forum żeby ktoś się mógł na ten temat wypowiedzieć, skoro ma blacharz dobre opinie to niech działa. Najlepiej to wpadnij do niego od czasu do czasu i podglądaj i dopytuj co robi, jak będzie coś nie tego to będziesz mógł mu kazać poprawić, jak się nie zgodzi to znaczy że coś kręci.. tak to wygląda z mojej strony.

pepi - |20 Lip 2014|, 2014 08:10

albo robisz albo nie robisz nic przy normalnych warunkach autu nic się nie stanie
Jak już ktoś ci to będzie robił to zasada jest taka że ma się wspawać do żywego metalu
a gdzie to będzie to test młotka dobrze to pokazuje .
A takie zasmarkanie byle jak po wierzchu 1,0 blachą to w zasadzie nic nie daje no może dla przeglądu tylko
a dlaczego każdy daje blachę około 1,0-1,5 mm bo innej nie idzie łatwo uformować !
bardziej jest ważna ta część podłużnicy która jest od mocowania belki i do tyłu idzie ;)

bufetowa - |20 Lip 2014|, 2014 08:55

dzięki, to jest konkretna informacja, rozumiem że blacharz powinien to pęknięcie powiększyć do momentu oporu zdrowego metalu a później zastosować co najmniej 3 mm blachę odpowiednio uformowaną i wspawać w to miejsce;
rozumiem że powinien tam wszystko całe podłużnice, podłogę, elementy mocowań zawieszenia itp. dokładnie oglądnąć i namacalenie czy raczej wkrętakiem, młotkiem lub czymś podobnym sprawdzić a gdzie jakaś korozja to rozbić te miejsca maks. jak się da i naprawić jak to pęknięcie

konrad85 - |20 Lip 2014|, 2014 13:58

gdyby ktoś potrzebował ceowniczków z trójki to zawsze mogę w pracy zrobić,pracuję na giętarce o nacisku do 125ton/metr,może być z czarnej,może być z ocynku i może być z inoxu ;)
pepi - |20 Lip 2014|, 2014 15:04

konrad85 napisał/a:
inoxu
-to stal nierdzewiejąca ??
ogniska korozji trzeba wyczyścić mechanicznie tak jak można -podkład najlepiej taki na niedoczyszczone elementy i potem konserwacja
a zazwyczaj się myje i psika na czarno ;)
i w profile bym nalał czegoś do tego stworzonego ile się da

konrad85 - |20 Lip 2014|, 2014 15:13

pepi napisał/a:
-to stal nierdzewiejąca ??

dokładnie,jest jeszcze drugi rodzaj tej stali nierdzewnej-o obniżonej zawartości niklu,nie jest tak podatna na korozję jak zwykła stal ale za to ładnie się spawa ze zwykłą stalą,tyle że tej mamy w robocie tylko do grubości 2mm

Julek - |20 Lip 2014|, 2014 21:18

bufetowa napisał/a:
niedawno był do sprzedazy Julkowy i tam niewiele z wad fabrycznych było zrobionych poza kolektorem

a jakie jeszcze rozliczne wady fabryczne posiada moje auto? bo ja na ten moment stwierdzam tylko taką, że wczoraj na autostradzie przy 170 czy 180 machnęła mnie honda civic, bo przy 8000 obrotów musiałem niestety wrzucić piątkę :>

ford2fast - |20 Lip 2014|, 2014 21:31

Julek napisał/a:
przy 8000 obrotów musiałem niestety wrzucić piątkę :>

Mocno się wkręca :)

bufetowa - |20 Lip 2014|, 2014 21:44

Julek napisał/a:
bufetowa napisał/a:
niedawno był do sprzedazy Julkowy i tam niewiele z wad fabrycznych było zrobionych poza kolektorem

a jakie jeszcze rozliczne wady fabryczne posiada moje auto? bo ja na ten moment stwierdzam tylko taką, że wczoraj na autostradzie przy 170 czy 180 machnęła mnie honda civic, bo przy 8000 obrotów musiałem niestety wrzucić piątkę :>

chodziło mi o to że Twoje auto wg opisu na aukcji jest w stanie bdb mimo że nie powymieniałeś/ponaprawiałeś wszystkiego co się da z tych przypisanych do Scorpio bolączek

Larix - |21 Lip 2014|, 2014 01:05

Gaiger napisał/a:

Orginalnie tam są 2 a miejscami i 3 wytłoczki jedna w drugiej.
Każda minimum 1,5mm grubości.

No i moim zdaniem Ford to spieprzył na maksa bo zawsze najpierw tam gnije i to... od środka niestety bo wilgoć nie ma jak odparować.
Cytat:
ogniska korozji trzeba wyczyścić mechanicznie tak jak można -podkład najlepiej taki na niedoczyszczone elementy i potem konserwacja

Np reaktywny + epoksydowy+ jakiś glut gumowaty :)

Julek - |21 Lip 2014|, 2014 07:29

ford2fast, na szczęście na gazie nie ma odcinki :)
bufetowa, dla mnie eksploatacja samochodu polega przede wszystkim na jeżdżeniu nim, wymianie oleju co 10 tysięcy i przeglądzie przy każdej takiej wymianie - podczas którego dokonuję napraw rzeczy które są zużyte/zepsute/wkrótce się nie psują. W związku z tym na ten przykład wywaliłem kolektor ssący bo miałem wrażenie, że delikatnie się poci (myliłem się - był ok), albo zmieniłem cewkę na focusową, bo któregoś ranka oryginały zaczęły szwankować. Nie widzę natomiast żadnego powodu, dla którego miałbym wymienić wiązkę silnikową i podłużnicy, jeśli oryginalne przewody są miękkie i posiadają kompletną izolację. Nie widziałem też powodu rozbierania skrzynek z bezpiecznikami do czasu, aż po wielkiej ulewie po włączeniu klimy zaczęły przygasać zegary. Tego samego dnia zadzwoniłem do Jankesa po małą skrzynkę i w sobotę, kosztem spóźnienia się na zlot wymieniłem ją (nie pomogło), a potem wyjąłem dużą, rozebrałem i znalazłem trzy przyśniedziałe/zawilgotniałe ścieżki, które wyczyściłem i złożyłem wszystko wywalając gnój który znalazł się ZA dużą skrzynką. Niestety nie mam czasu, żeby siąść sobie w sobotę i wymieniać wszystko jak leci dla własnej fantazji i naprawiam to co nie działa - moje auto jeździ i zarabia, a nie stanowi eskponatu muzealnego. Poza tym jestem zdania, że nie należy drapać tam gdzie nie swędzi, bo zawsze kończy się to źle :>

konrad85 - |21 Lip 2014|, 2014 15:30

Julek napisał/a:
ford2fast, na szczęście na gazie nie ma odcinki

qurna a mój ma odcinkę w tym samym zakresie obrotów co na beni,może to i dobrze :P

Julek - |21 Lip 2014|, 2014 16:28

kazałem ominąć :>
konrad85 - |21 Lip 2014|, 2014 16:32

to od razu było wiadome :690:
bufetowa - |21 Lip 2014|, 2014 20:43

Julek napisał/a:
ford2fast, na szczęście na gazie nie ma odcinki :)
bufetowa, dla mnie eksploatacja samochodu polega przede wszystkim na jeżdżeniu nim, wymianie oleju co 10 tysięcy i przeglądzie przy każdej takiej wymianie - podczas którego dokonuję napraw rzeczy które są zużyte/zepsute/wkrótce się nie psują. W związku z tym na ten przykład wywaliłem kolektor ssący bo miałem wrażenie, że delikatnie się poci (myliłem się - był ok), albo zmieniłem cewkę na focusową, bo któregoś ranka oryginały zaczęły szwankować. Nie widzę natomiast żadnego powodu, dla którego miałbym wymienić wiązkę silnikową i podłużnicy, jeśli oryginalne przewody są miękkie i posiadają kompletną izolację. Nie widziałem też powodu rozbierania skrzynek z bezpiecznikami do czasu, aż po wielkiej ulewie po włączeniu klimy zaczęły przygasać zegary. Tego samego dnia zadzwoniłem do Jankesa po małą skrzynkę i w sobotę, kosztem spóźnienia się na zlot wymieniłem ją (nie pomogło), a potem wyjąłem dużą, rozebrałem i znalazłem trzy przyśniedziałe/zawilgotniałe ścieżki, które wyczyściłem i złożyłem wszystko wywalając gnój który znalazł się ZA dużą skrzynką. Niestety nie mam czasu, żeby siąść sobie w sobotę i wymieniać wszystko jak leci dla własnej fantazji i naprawiam to co nie działa - moje auto jeździ i zarabia, a nie stanowi eskponatu muzealnego. Poza tym jestem zdania, że nie należy drapać tam gdzie nie swędzi, bo zawsze kończy się to źle :>

mam podobne zdanie i to chyba wynika z kontekstu tego tematu, nie mam zamiaru pakować kasy i likwidować znane bolączki Scorpio tak tylko dla zasady - dopóki nie zostanie stwierdzone że nadszedł ten czas - jak z tym peknięciem (chociaz kolega do którego mnie odsyłano na naprawę pisze że można nic nie robić ... i przynajmniej napisał jakieś konkrety) - w tym zakresie dopiero będzie szczegółowy przegląd

zibi8556 - |21 Lip 2014|, 2014 21:06

pepi napisał/a:
bo np podłużnice składają się z trzech blach zgrzanych razem i jest tak że woda tam wcieka i się dzieje
puchnie i pęka
ja jak robię i ktoś zapłaci to wycinam aż stwierdzimy zdrowy element
i wspawuje pojedynczą blachę ze 3 mm
to to coś daje
a takie załatanie 1,0 jak było na foto to tylko estetyka
Mogę stwierdzić że takie rozwarstwienie podłużnic to w poziomie można olać

Potwierdzam, popieram , 100% racji !!!
pepi napisał/a:
i w profile bym nalał czegoś do tego stworzonego ile się da

Amen !!!

konrad85 - |21 Lip 2014|, 2014 22:25

bufetowa napisał/a:
chociaz kolega do którego mnie odsyłano na naprawę pisze że można nic nie robić ...

a bo maruder jesteś i dlatego tak Ci napisał :P

bufetowa - |21 Lip 2014|, 2014 23:32

konrad85 napisał/a:
bufetowa napisał/a:
chociaz kolega do którego mnie odsyłano na naprawę pisze że można nic nie robić ...

a bo maruder jesteś i dlatego tak Ci napisał :P

kolega pepi wypowiedział się merytorycznie a w tej sprawie dwukrotnie

ford2fast - |22 Lip 2014|, 2014 00:12

Larix napisał/a:

No i moim zdaniem Ford to spieprzył na maksa bo zawsze najpierw tam gnije

Szanowny czcicielu i wielbicielu ałdi :)
Zaprojektowane było dobrze , żaden producent nie przewiduje eksploatacji samochodu powyżej 10 lat :)
W żadnym Scorpio , które miało mniej niż 10 lat ten problem nie występował :):

YaKuZ - |22 Lip 2014|, 2014 10:17

ford dawał tylko 6 lat gwarancji na blache :)
bufetowa - |22 Lip 2014|, 2014 15:33

już jest po przeglądzie podwozia jest tylko to jedno peknięcie a raczej zgnicie które zostało powiększone młotkiem ale niewiele się dało. analogiczne miejce po przeciwnej jest zdrowe tak jak i inne miejsca ważne - zdrowe i mocne, stwierdzono jakąś konserwację, również w profilach, większość rdzawek to sprawa powierzchniowa no ale może jeszcze coś zauwazycie ? taka biała kreska na trzecim zdjęciu to blacharz pokazywał że to konserwacja

[ Dodano: |23 Lip 2014|, 2014 19:06 ]
już autko jest na warsztacie mocno porozbierane, z tyłu już chłopak pracował tarczą to nie chciałem robić zdjęcia, to wyglada na poważną robotę i poważne podejście do tematu, robione są wszystkie rzeczy które tego wymagają a o których w ogole nie było mowy bo ich nie było widać ale to tylko takie nalotowe rdzawki podobne jak widać te z przodu

[ Dodano: |24 Lip 2014|, 2014 19:12 ]
lukas2 napisał/a:
Chcesz zobaczyć jak wygląda mk2 u blacharza stojące? Kilka miejsc takich jak u ciebie dostało rudej. Tylko rusz te purchle wszystkie a przekonasz sie w ilu miejscach będziesz miał dziury. Sprawdź jeszcze mocowania foteli bo tam na pewno też masz kuku. Niestety Scorpio jak napisał Aviator trzeba kochac i miec samozaparcie żeby to ładnie utrzymać

własnie widzę, poza tym jednym miejscem na podłuznicy młotek na nic się nie zdał, jak byłem do próbowano tę "dziurę" w przednim obrzeżu drzwi rozbić młotkiem nie bardzo się chciała się poddać ale w końcu padła ... , tu kilka fotek
i następne z kolejnego dnia,tam przy dachu były jednak wycięcia fragmentów

[ Dodano: |28 Lip 2014|, 2014 18:54 ]
prace postępują powoli ale dokładnie, Scorpionek dostał reflektory poliftowe

wojtekrobert - |2 Sie 2014|, 2014 13:49

Ładnie :)
dobrze że zabrałeś się za to, jak będzie porządnie zrobione to się pewnie odwdzięczy wieloletnią jazdą bez problemów z blachą :)

bufetowa - |4 Sie 2014|, 2014 21:58

autko odebrane zapłacone tyle co umówione na pierwszej rozmowie więc jeszcze wtedy gdy nie było oglądania na kanale itp., to taki system fachowca którego polecam, z braku miejsca - wszystkie stanowiska zajęte - dokonuje pierwszej oceny/wyceny wg swojego doświadczenia - ale nie ze Scorpio, może dzięki temu zaoszczędziłem, ocenił że Scorpio nie jest wdzięcznym obiektem dla blacharza, roboty miał z nim huk ponieważ ma tak w naturze że jak coś robi to bardzo solidnie i dokładnie, zostały zrobione takie rzeczy o których nie było mowy ani o nich nie wiedziałem
pepi - |4 Sie 2014|, 2014 22:27

a nie lepiej było auto do piachu dać ???
konrad85 - |4 Sie 2014|, 2014 22:56

pepi napisał/a:
a nie lepiej było auto do piachu dać ???

nie masz w sobie ducha scorpio :P

pepi - |5 Sie 2014|, 2014 06:28

do piaskowania o to mnie chodziło ;)
bufetowa - |8 Sie 2014|, 2014 00:15

po konserwacji ma swój domek

pablo19 - |8 Sie 2014|, 2014 07:50

Domek z kanałem? ;)
bufetowa - |8 Sie 2014|, 2014 09:09

nie ale za to z okienkiem, wielorybek ma jasno i powietrze ...
Zobacz całą galerię | Darmowe galerie Allegro :)