| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - Jak wywlec wiazke podluznicy?
pandy - |20 Cze 2014|, 2014 16:26 Temat postu: Jak wywlec wiazke podluznicy? Wielka prosba, jak wywlec szybko wiazke podluznicy do kabiny? dumam tak dumam, przegladam TIS'a ale cos widze ze cuda wianki a nie chce zrzucac calej deski bo utkne na tydzien ktorego nie mam.
Probowalem poszukac tematow poswieconych wiazce podluznicy ale mam klopot ze znalezieniem wlasciwych tj kompleksowych opisow. Znalazlem kilka opisow ale skupiaja sie one wlascwie na pokazywaniu jak zla izolacja jest tu i owdzie.
Nie wykluczam gtego ze zle szukam ale jednak nie moge trafic na taki kompleksowy watek.
Z gory dziekuje za pomoc.
qhen - |20 Cze 2014|, 2014 17:52
w przewgrodzie silnika odczepiasz wszystkie wtyczki. w aucie demontujesz schowek wyciagasz kompa to od centralnego zamka odczepiasz wiache od kompa i targasz cala wiache do srodka (jakos tak o ile dobrze pamietam)
pandy - |20 Cze 2014|, 2014 19:20
| qhen napisał/a: | | w przewgrodzie silnika odczepiasz wszystkie wtyczki. w aucie demontujesz schowek wyciagasz kompa to od centralnego zamka odczepiasz wiache od kompa i targasz cala wiache do srodka (jakos tak o ile dobrze pamietam) |
Mam wlasnie problem z tym badziewnym stelazem od komputerow - z tego co widze wiazke wlasnie wchodzi za stelazem, by ja wywlec musialbym odsunac -zdemontowac stelaz - a z tego co widze by go zdemonotwac to niestety musialbym zrzucac cala deske pod szyba - czyli robota na tydzien.
Poza tym z tego co widze wiazka podluznicy ciagnie sie az do czujnika poziomu plynu hamulcowego w zborniczku - czyli oswietlenie i wszystkie czujniki po drodze - dobrze rozumiem? Nie moge znalezc w TIS trasy wiazki z wszystkimi punktami - jest to pod jakas sensowna nazwa w TIS czy moze trzeba dostac sie do tego na okretke?
qhen - |20 Cze 2014|, 2014 20:11
| pandy napisał/a: | | - czyli oswietlenie i wszystkie czujniki po drodze - dobrze rozumiem? |
u mnie szla napewno do tego ustrojstwa co ida gumowe przewody od egr a czy do hebli to nie pamietam.
a co do stelaża to kurcze też skleroza czy go demontowalem ale w kazdym razie jesli tak to kokpitu nie rozkrecalem(czyli jakos dalo sie) musisz zanurkowac i oblukac
[ Dodano: |20 Cze 2014|, 2014 20:12 ]
tisa na oczy nie widzialem to sie nie wypowiem
wojtekrobert - |20 Cze 2014|, 2014 20:41
powiem tak, zdemontowałem deskę i wciągnąłem wiązkę podłużnicy do auta w 2-3 godz..
Rozumiem że Ci się nie chce ściągać deski, nie jest to potrzebne.
1. ściągasz schowek, robisz sobie dostęp do stelaża.
2. odkręcasz cztery śruby trzymające stelaż, dwie są głębiej, dwie prawie na równi z końcem schowka trzymają stelaż od góry, musisz je odkręcić kluczem płaskim, bo nie ma tam miejsca. następnie gdy odkręcisz (o ile po lewej stronie nie ma modułu immo chyba, jeżeli jest to go też demontujesz, jest na 3 śrubach) to stelaż od razu nie schodzi, mocno się trzyma na tych śrubach w głębi, ja biorę śrubokręt i młotek kilka delikatnych uderzeń i robi się luźny, wtedy powinieneś już go wytargać. nie trzeba ściągać deski aby go wyciągnąć.
3. odczepiasz wtyki idące od prawej strony silnika (patrząc od przodu na auto), po kolei o ile dobrze pamiętam, sonda lambda, szara wtyczka nie pamiętam od czego obok zbiornika z płynem hamulcowym, dalej jest wtyczka abs lewy, wtyczka od kompresora klimy, masa do podwozia, MAF, i lecisz na drugą stronę ( przed chłodnicą jest jeszcze jedna wtyczka), potem odczepiasz masę z drugiej strony, wentylatory, przekaźnik wentylatorów, moduł abs wtyczka abs prawa, pompa wspomagania, wtyk główny na wiązkę silnika i na wiązkę skrzyni biegów, no i na końcu dwie wtyczki od elektrozaworów i dwie od akumulatora.
4. następnie powoli po kolei wciągasz wszystko do środka, jak nie idzie to nie rwij tylko idziesz do komory silnika i poprawiasz sobie kabelki aby łatwo weszły do środka jak będziesz ciągnął.
Generalnie tak to wygląda, nic skomplikowanego. jak masz więcej pytań to podpowiem.
pandy - |20 Cze 2014|, 2014 21:13
Dzieki chlopaki, bede walczyl - czas mnie gryzie i zobaczymy czy dam rade.
Pozdrawiam serdecznie!
gufer-posepny - |20 Cze 2014|, 2014 21:40
no ja generalnie to robiłem tak że kable lecące z podłużnicy do kompa wymieniałem łącznie z rozebraniem wtyku kompa . to trzeba rozwiercić ten nit co zasłania wtyk .
no i generalnie wywleczenie podłużnicy tak do domu to jednak ( szczególnie przy automacie na ten przykład ) sporo więcej roboty i na pewno zdjęcie konsoli .
pandy - |21 Cze 2014|, 2014 09:15
gufer ja utknalem na stelazu od komputerow i generalnie to on mnie mocno ogranicza.
qhen - |21 Cze 2014|, 2014 10:40
| pandy napisał/a: | | gufer ja utknalem na stelazu od komputerow i generalnie to on mnie mocno ogranicza. |
| wojtekrobert napisał/a: | | odkręcasz cztery śruby trzymające stelaż, dwie są głębiej, dwie prawie na równi z końcem schowka trzymają stelaż od góry, musisz je odkręcić kluczem płaskim, bo nie ma tam miejsca. następnie gdy odkręcisz (o ile po lewej stronie nie ma modułu immo chyba, jeżeli jest to go też demontujesz, jest na 3 śrubach) to stelaż od razu nie schodzi, mocno się trzyma na tych śrubach w głębi, ja biorę śrubokręt i młotek kilka delikatnych uderzeń i robi się luźny, wtedy powinieneś już go wytargać. nie trzeba ściągać deski aby go wyciągnąć. |
bingo - |21 Cze 2014|, 2014 12:22
wiązka zaczyna się przy lewym przednim kole - sonda lambda i czujnik ABS. Reszta zależy od wyposażenia. Zwalenie dechy to godzina i masz wszystko na wierzchu, więc sporo czasu zaoszczędzisz.
|
|