Ford Scorpio Team
Forum mi³o¶ników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - emulator wtrysków 'robi' przygasanie motoru na ja³owych

ramanujan - |9 Cze 2014|, 2014 11:55
Temat postu: emulator wtrysków 'robi' przygasanie motoru na ja³owych
Jak w temacie, jak wpi±³em do instalacji emulator wtrysków benzyny staga,
jak auto chodzi na ja³owych to co ~10 sek silnik mocno przygasa po czym wstaje.
W tym czasie sygna³ z lambdy leci na 0V, i dzieje siê to tylko na tej puszcze wpiêtej,
oczywi¶cie i na LPG i na Pb. Nie wiem co to mo¿e byæ ale podejrzewam ¿e Mysza co¶ pomota³ w instalacji elektrycznej.

Na LPG mierzy³em i widaæ wyra¼ne latanie sygna³u lambdy (sinus),
gdzie na blosie raczej mia³ sta³y sygna³ (bo raczej tu siê nic nie zmieni³o)

Oczywi¶cie jak siê odepnie to cudo to na wtryski beny nie dzia³aj± :-(
ale na gazie chodzi bez zarzutów. I wtedy sygna³ odpowiada temu co powinien.

Macie jaki¶ pomys³ co jest pochrzanione? Jak bêdê przy aucie to spojrzê co co za emu..
---------
Tak, przed odpaleniem by³ reset kompa. Przeszkadza mi tylko to przygasanie silnika.
Zdarzy³o siê ¿e zgas³..

Dziêki z góry za sugestie :-)

PiotrekGran - |9 Cze 2014|, 2014 19:33

Mo¿e po prostu zadzwoñ do Myszy i zapytaj ? :)
ramanujan - |9 Cze 2014|, 2014 21:18

Chyba mam winowajcê. Paradoksalnie emu i przygasanie to chyba zbieg okoliczno¶ci.
Podejrzewam przywieszanie siê el.zaworu gdzie¶.. butla? wiem ¿e w chwili gdy silnik kiepawo pracowa³ na lpg i gdy poda³em "manualnie" +12 na elektrozawory, s³ysza³em wyra¼ne "cyk".
Powinny byæ wówczas otwarte i nie maj± prawa zacykaæ... pocyka³em jednak trochê, i nagle jak rêk± odj±³... silnik przesta³ siê potykaæ, a zawory ju¿ nie cyka³y...
Czy¿by trochê papy wesz³o na elektrozawór i powodowa³o przycinanie siê t³oczka? w innym razie obwinia³ bym stacyjkê ¿e co¶ jest nie tak z plusem na zawory...
roz¶mieszy³o mnie to ¿e podejrzewa³em co¶ zupe³nie innego ;-)

PiotrekGran - |9 Cze 2014|, 2014 22:43

Sprawd¼ masy i wsuwki przy elektrozaworach.
ramanujan - |9 Cze 2014|, 2014 23:04

upewnie siê, ale to raczej nie to.. albo stacyjka - przeka¼nik kuca, albo zaworek który¶ siê wiesza.. poda³em 12V na stacyjke, co¶ siê zmieni³o wiêc stawiam ¿e to mo¿e byæ to..
pablo19 - |9 Cze 2014|, 2014 23:36

Kiedy¶ mi siê przycina³ zawór, wystarczy³o rozebraæ, wyczy¶ciæ i w³ala :)
ramanujan - |9 Cze 2014|, 2014 23:41

Tak spróbujê.. to przycinanie to drobiazg :-) martwi mnie nieco ten silnik, ale powinno siê wsio przeja¶niæ nied³ugo. Mo¿e po ogarniêciu silnika, za³o¿ê mu sekwê? by³by to na pewno jaki¶ etap do celu, nie cel sam w sobie.. ale to na d³u¿sz± metê... ;-)