Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Nie odpala - prośba o diagnozę :(

Palio - |1 Kwi 2014|, 2014 03:52
Temat postu: Nie odpala - prośba o diagnozę :(
Krótko.
2,9V12 ASB. Aku OK, wiązki OK, bo zrobione od nowa.

Po zapięciu aku, kontrolki test, wszystko w aucie działa.
Ale nie odpala, tzn w ogóle nie kręci rozrusznikiem. Słyszę cykanie przekaźnika (ten pod podłokietnikiem) i cisza - w ogóle nie rusza.
Ponieważ auto po Myszy (na wszelki wypadek zapodawał dodatkowy przekaźnik do rozruchu), więc po zapodaniu tam napięcia - kręci i jest ok. Zrobiłęm zapalanie na przycisk, ale to nie metoda - chce mieć jak w oryginale.
Przy okazji zauważyłem brak obrotomierza. Przy teście wychyla wskazówki, po odpaleniu - bez odzewu.

Jakieś pomysły?

Dzięki

PiotrekGran - |1 Kwi 2014|, 2014 07:02

No to trzeba sprawdzić kostkę stacyjki i przewód który idzie od stacyjki do przekaźnika (tego dodatkowego)
Julek - |1 Kwi 2014|, 2014 07:22

a ten przekaźnik się nie poddał czasem?
bingo - |1 Kwi 2014|, 2014 15:31

stacyjka i przekaźnik do zrobienia.
Palio - |1 Kwi 2014|, 2014 15:36

Stacyjka i kostka sprawdzona. Sygnał startu wychodzi.
Gdzie dalej szukać?

I czy brak wskazań obrotomierza ma cos z tym wspólnego?

PzDr

konar - |1 Kwi 2014|, 2014 15:46

A "Inhibitor switch" uniemożliwiający kręcenie rozrusznikiem poza N i P jest ok?
Palio - |1 Kwi 2014|, 2014 16:00

Errata.

Ku potomności.

Uwedzona druga kostka na prawej podłużnicy.
Ta na 6 pinow (3 aktywne reszta tylko otwory)

Rozrusznik jest i obrotomierz tez ożył ;-)

PzDr

Szuler - |20 Maj 2014|, 2014 13:15

Można wiedzieć w którym miejscu jest konkretnie ta kostka? Dostęp jest od dołu czy od góry?
Generalnie szukam przyczyn braku kręcenia rozrusznika (tylko tyka sobie), dodatkowo w momencie kręcenia kluczykiem i tykania rozrusznika zegar prędkościomierza skokowo wchodzi na wyższe wskazania, po kilku tyknięciach rozrusznika mam 260 na budziku :) .

PS. Skrzynki rozebrałem ale ostatnia ich naprawa była bardzo porządna, wyglądają idealnie, zabezpieczone wazeliną - miód i malina. Wiązki też regenerowane parę lat temu.

Pozdrawiam
Szuler

Palio - |20 Maj 2014|, 2014 18:22

Kosta jest jak sięgniesz ręką pod zbiorniczek wspomagania i będziesz się posuwał w stronę grodzi (jak zdąże wrócić za dnia to zdjęcie zrobię)

PzDr

Szuler - |21 Maj 2014|, 2014 07:42

Dzięki za podpowiedź - dzisiaj oblukam to miejsce, jakbym nie był pewien czy to właściwa kostka to najwyżej jeszcze się przypomnę o to zdjęcie :)

Pozdrawiam
Szuler

Palio - |22 Maj 2014|, 2014 22:16

Chwilowo nie zrobie zdjęcia bo czas kumulacji nadszedł :((

oprócz telefonu znów mam problem z odpalaniem.

Odpalił bezproblemowo. chodził kilka minut.
Wbiłem wsteczny i zapomniałem że mam lekko pod górkę. Za mało gazu dodałem i zgasł.
I juz nie mogę odpalić.
Po przekręceniu kluczyka słychać lekkie puknięcie rozrusznika i nie kręci :(

Gdzie tym razem szukać, bo coś takiego pierwszy raz mi sie trafiło.
Klemy sprawdzone, taki sam objaw na "P" i "N".

PzDr

trzypion - |23 Maj 2014|, 2014 12:45

W rozruszniku, jak słuchać automat.
qhen - |23 Maj 2014|, 2014 12:56

Palio napisał/a:
Po przekręceniu kluczyka słychać lekkie puknięcie rozrusznika i nie kręci :(

akumulator sprawny? moze trzyma wolty a nie trzyma amperazu (czy jak to sie tam zowie) skoro rozrusznik tylko pyknoł. Bo jak automat to raczej tyrka.

Palio - |23 Maj 2014|, 2014 13:19

Aku sprawdzę jak wrócę i podłączenie rozrusznika tez.
Tyle że to dziwne w ogóle. Jak zaczyna pada rozrusznik to słychać przecież ze coraz gorzej pracuje. A tu żadnych objawów nie było...
Wyjme go w ogóle z auta i sprawdzę.
Najgorsze ze tak zaparkowane, że czoła mnie będzie:-(

PzDr

Szuler - |23 Maj 2014|, 2014 13:23

A ja kostek w podanym miejscu znalazłem całą masę ale nie wiem czy któraś z nich to ta o której była mowa :) . Generalnie w tej okolicy wiązka wygląda bardzo dobrze i nic dziwnego bo wiązka na podłużnicy była robiona parę lat temu.
Ja też generalnie mam wrażenie, że mi prąd gdzieś ucieka bo odgłos jaki wydaje rozrusznik jest dobrze pamiętanym przeze mnie odgłosem wyładowanego akumulatora. Tylko że ten akumulator wyjąłem z peugota 406 który jeździ i odpala na dotyk (jeszcze dla pewności go nieco podładowałem).

Pozdrawiam
Szuler

Palio - |24 Maj 2014|, 2014 18:13

No dobra znalazłem winowajcę.
Srubka od flywella się wzięła i odkręciła i wpadła do rozrusznika.
Zablokowała zebatke i spalił się rozrusznik....
Na szczęście miałem drugi gdzie były uwalone tulejki więc z dwóch jest jeden cały :-P

Przy okazji zdjęcia tej kostki bo telefon juz bangla chciałem wkleic, ale nie wiem jak ....

PzDr

qhen - |24 Maj 2014|, 2014 18:23

ten w avatarze to Twój ? te halogeny to na rajd ? xD
Palio - |25 Maj 2014|, 2014 06:51

Mój :)
A to nie halo, tylko dalekosiężne
Ponieważ i tak miałem sponiewierany zderzak, a musiałem coś zamontować ze Ś.P. mojej ukochanej Granady, więc padło na nie... ;)

PzDr

Szuler - |29 Maj 2014|, 2014 09:58

Palio napisał/a:

Przy okazji zdjęcia tej kostki bo telefon juz bangla chciałem wkleic, ale nie wiem jak ....
PzDr

Wrzuć na jakiś serwis w stylu imageshack albo prześlij mi na maila szuler(małpa)szuler.eu to umieszczę w tym temacie dla potomności, a sam przedtem z tej wiedzy zdjęciowej skorzystam :)

Pozdrawiam
Szuler

Palio - |29 Maj 2014|, 2014 18:19

mam nadzieję, że dobrze podałem :))
https://plus.google.com/photos/113242412270668340934/albums/6018882431968819201?banner=pwa

PzDr