Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Wycieraczka tył

trzypion - |18 Sty 2014|, 2014 23:38
Temat postu: Wycieraczka tył
Raz działa, raz nie działa. Ostatnio częściej nie działa.
Przekaźnik? Skrzynka? Przewody/złączki? Gdzie tego szukać?

gufer-posepny - |19 Sty 2014|, 2014 22:31

rozbierz ją . ja bym wiązki przy zawiasach klapy obejrzał . no chyba że skrzynek nawala .
trzypion - |19 Sty 2014|, 2014 23:07

Zacząłem od przodu - skrzynka wygląda na robioną, ani śladu problemów. Oczywiście, wycieraczka działa - Murphy sie kłania.

Takie spostrzeżenie - ona przestaje działać po chwili działania, tak, jakby cos się przegrzewało. Jak bedzie chwila, to spróbuję zbadać, czy napięcie dochodzi do silnika w momencie awarii. Byc może po prostu szcotki w silniku sie kończą...

orelek - |20 Sty 2014|, 2014 07:50

zobacz czy trzpień który przechodzi przez ta gumową tuleje co siedzi w szybie nie zaciera się przypadkiem, u mnie było pełno syfu i po chwili wycieraczka zwalniała i stawała sobie o ile chodzi o mk3
sobolaqe - |20 Sty 2014|, 2014 09:38

trzypion napisał/a:
Zacząłem od przodu - skrzynka wygląda na robioną, ani śladu problemów.

co to znaczy ze wyglada na robiona?
Rozbierales skrzynke na warstwy czy poprostu popatrzyles z gory na bezpieczniki ?

trzypion - |20 Sty 2014|, 2014 12:45

Ślady wazeliny na bokach.

Po przelutowaniu punktów w przekaźniku mam taraz tak - po pierwsze, jak wrzuce wsteczny, to mi zaczęła działać non-stop, niezaleznie od tego, czy przednie wycieraczki właczone, czy nie.
A przy jeździe do przodu bez zmian - czyli chwile popracuje w trybie przerywanym, a potem przestaje kompletnie.

Jak ta wycieraczka w kombiaku powinna działać?
O ile się orientuję, to przy wstecznym powinna chodzić w trybie ciągłym o ile są właczone wycieraczki przednie w trybie ciągłym lub przerywanym, jesli przednie są wyłaczone, to ma się nie ruszać.

bingo - |20 Sty 2014|, 2014 14:48

zacznij od trzpienia, też tak u siebie miałem.
trzypion - |20 Sty 2014|, 2014 14:50

Nie sądze, jak działa, to idzie bez żadnego problemu, lekko, bez zacięc czy oznak za dużego oporu. No i czemu mi majta, jak właczę wsteczny, pomimo, że przednie wycieraczki nie są właczone? No chyba, że udało mi sie cos przez przypadek przy lutiowaniu zewrzec ;)

[ Dodano: |20 Sty 2014|, 2014 23:59 ]
No dobrze. Problem z działaniem non stop usunięty (zrobiłem małe zwarcie wewnatrz przekaźnika). Miejsce usterki zlokalizowane - tylna klapa. Znaczy, po walnięciu pięścią w okolice wycieraczki nabiera ona ochoty do pracy ;) .
Podejrzewam zatem, że problem siedzi gdzieś we wtyczce albo w przewodzie przy samym silniku. Jutro ruszam do akcji :D