| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - Klimatronik wariuje leciutko
trzypion - |15 Sty 2014|, 2014 23:45 Temat postu: Klimatronik wariuje leciutko W zasadzi enic wielkiego sie nie dzieje - co jakiś czas włącza sobie klimatyzację i tyle, Wyłacza sie ja guzikiem, a za jakiś czas znowu jest właczona. Panel miałem w łapach, nie zauwazyłem niczego podejrzanego przy przełaczniku.
Czyzby taśma łacząca z modułem? Daje sie ją wyciągnąć bez zrzucania drewienka?
gufer-posepny - |16 Sty 2014|, 2014 07:33
reset klimatrona najpierw . potem najwyżej panel do wymiany .
bingo - |16 Sty 2014|, 2014 08:26
kiedy włącza? po postoju czy w czasie jazdy?
WieSiu - |16 Sty 2014|, 2014 08:39
trzypion, pokretlo w pozycji auto ?
trzypion - |16 Sty 2014|, 2014 13:31
Zbiorczo - najczęściej sie włacza po odpaleniu auta. Potrafi w czasie jazdy. Nie jest zależne od pokrętła, aczkolwiek jesli sie mocno pokreci, to często skutkuje to właczeniem AC.
Może zimne luty na wtyczce?
Reset robiłem.
bingo - |16 Sty 2014|, 2014 14:04
jeśli po postoju auta, to jest to ok, bo, w zależności od wersji, po godzinie lub dwóch postoju domyślnie włącza się klima (choć nie zawsze sprężarka zaskoczy zimą. Ruszanie pokrętła może też to spowodować, bo idzie sygnał z pozycji nawiewu na szybę, a chyba stary soft zapalał wtedy kontrolkę AC. co do jazdy, trzeba dokąłednie zobaczyć, w którym momencie - może być kwestia przejść na pokrętle kierunku nawiewu.
[ Dodano: |16 Sty 2014|, 2014 14:05 ]
i jeszcze jedno - pói silnik ne pracuje, kontrolka też się nie zapali. a więc po postoju zapali się dopiero po zapaleniu silnika.
trzypion - |16 Sty 2014|, 2014 17:55
To może ja panikuję po prostu
bingo - |18 Sty 2014|, 2014 12:03
może tak być, dlatego moje pytanie, kkiedy się tak dzieje.
Struna - |21 Sty 2014|, 2014 14:14
| bingo napisał/a: | | po godzinie lub dwóch postoju domyślnie włącza się klima | godzina starczy, to w nowszym sofcie klimatrona. W starym "pamiętało" permanentnie stan poprzedni. Dodatkowo nowszy soft uaktywnia AC jak się przestawi wiatrak na pozycję AUTO.
trzypion - |21 Sty 2014|, 2014 14:27
No to mam nowszy
qhen - |21 Sty 2014|, 2014 20:21
| trzypion napisał/a: | | Panel miałem w łapach, |
jakie tam ida zarowki do podswietlania?
trzypion - |21 Sty 2014|, 2014 23:06
Fordowskie, nietypowe. Dlatego olałem i wrzuciłem listwę LED.
bingo - |22 Sty 2014|, 2014 07:48
w sumie to nikt nei wie, ile jest softu. ja mam dwa i każdy inny. i wiem, ze o najmniej dwa jeszcze są. a jeśi jest taki, który zawsze pamiętał stare ustawienie, to mamy piąty.
WieSiu - |22 Sty 2014|, 2014 08:51
Widać że na scorpio uczyli się klimatrona żeby potem do mondeo i Focusa go wkładać. Chyba wiele rzeczy Ford nauczył się na Scorpio mk3. Szkoda że naszym kosztem
bingo - |22 Sty 2014|, 2014 12:55
| WieSiu napisał/a: | | Widać że na scorpio uczyli się klimatrona żeby potem do mondeo i Focusa go wkładać. | - uczyli się tego dużo wcześniej i na innych autach. jedyny mankament, który wymaga poprawki to montaż czujnika zewnętrznego - montaż w obudowie między parownikiem a wentylatorem daje jeszcze lepsze sterowanie. Oczywiście mowa o tak prostym klimatroniku, jak w scorpio, czyli tylko kontrola temperatury i moc nawiewu. Praktycznie różne softy i tak spełniają swoją rolę, a różnice są kosmetyczne. mogą wynikać nie tylko z roku produkcji, ale też strefy klimatycznej. Jeśli jest soft, który nie załącza sprężarki po godzinie czy dwóch, to też w sumie można go podciągnąć pod błąd, ale też pamiętajmy, że przy manualu, nawet obecnym, też tego nie ma.
sobolaqe - |22 Sty 2014|, 2014 13:01
| trzypion napisał/a: | | Fordowskie, nietypowe. Dlatego olałem i wrzuciłem listwę LED. |
Ale dostepne od reki w ASO.
Wymiana to 5 min max
trzypion - |22 Sty 2014|, 2014 13:07
Tak, tylko potem kolejna i kolejna Poza tym do ASO trzeba pojechać, a listwe LED miałem w szufladzie
sobolaqe - |22 Sty 2014|, 2014 14:52
| trzypion napisał/a: | Tak, tylko potem kolejna i kolejna |
Az sprawdzilem i wyszlo mi ze w 4 lata jak mialem mk3 to kupilem 3 zarowki do panelu klimatronika
2 byly spalone jak kupilem(dwie skrajne) a pozniej w ciagu 4 lat tylko jedna mi sie spalila(srodkowa)
Wiec cos ciezko sie zgodzic ze co chwile jakas pada i trzeba wymieniac, jak sie raz kupi wszystkie trzy to raczej na wiele lat swiety spokoj bez rzezbienia.
trzypion - |22 Sty 2014|, 2014 14:57
Oczywiscie to, co napisałem dalej pominąłeś... Zieeeeew....
Kevin Xy - |22 Sty 2014|, 2014 15:00
ja po zakupie wyrwalem od Jankesa uzywki, zalozylem i dziala do dzisiaj
Struna - |22 Sty 2014|, 2014 15:03
a ja wsadziłem zwykłe "pchełki" bodaj 1,3 W ( takie na stacji mieli ) - da się.
masa300789 - |22 Sty 2014|, 2014 19:03
Piszecie o zarowkach podswietlajacych panel klimatronika ??/
aviator - |22 Sty 2014|, 2014 19:25
Przecież to kosztuje "grosze" kupić wszystkie nowe, wymienić i zapomnieć o nich na wieki.
masa300789 - |22 Sty 2014|, 2014 19:29
Wlasnie sie zastanawiam jakie maja te panele, co za specjalne zarowki tam siedza ??? Ja kupuje w pierwszym lepszm motoryzacyjnym za ok 1 pln szt,a wymiana srednio co 2-3 lata.Moze mam jakis dziwny panel?
aviator - |22 Sty 2014|, 2014 19:36
Chyba w tamtym roku wymieniłem wszystkie żarówki i diody w aucie - tylko kilka musiałem kupić w ASO (z jakąś obudową)ale suma summarum, to wydałem jakieś kilkanaście pln...
Adam_2000 - |22 Sty 2014|, 2014 19:41
Nie wiem o co Wam chodzi, w.g mnie trzypion, zrobił bardzo dobrze zmieniając te idiotyczne żaróweczki na LED-y.
Raz, że ma spokój na wieki, dwa - lepiej podświetlają, a o mniejszym zużyciu prądu nawet nie wspomnę.
W swoim 2.0 też tak zrobiłem ;P
masa300789 - |22 Sty 2014|, 2014 20:02
Ja absolutnie nie oceniam poczynan kolegi ...tylko przegladajac posty zastanowily mnie te "fordowskie -nietypowe" myslalem ze jak je kupuje to sa zwykle ,ogolnie dostepne zarowki ot i cala filozofia mojego zapytania
sobolaqe - |22 Sty 2014|, 2014 21:37
| trzypion napisał/a: | | Oczywiscie to, co napisałem dalej pominąłeś... Zieeeeew.... |
Poprostu stwierdzilem ze nawet nie ma sensu tego komentowac, sprostowalem pierwsza Twoja bzdure za kolejna juz mi sie nie chcialo brac.
Ale skoro sam sie prosisz to prosze bardzo.
Jakos nie wydaje mi sie zeby kupno zarowek bylo wiekszym problemem niz lutowanie ledow do panelu.
Nie jest to cos co Ci unieruchomilo samochod i nie mozesz z niego korzystac tylko cos co mozesz przy okazji sobie zalatwic.
Ja kupilem zarowki po drodze jak jechalem i wymienilem na miejscu bo do tego nie trzeba zadnych narzedzi.
Ty wolales sie bawic w lutowanie, rzezbienie i marnowac na to swoj czas ale skoro go masz za duzo to Twoja sprawa.
Naprawde nie zawsze widze sens prostowania wszystkich Twoich bzdur wiec wybacz jesli czasami cos pomine.
trzypion - |22 Sty 2014|, 2014 23:00
Tobie się wiele rzeczy nie wydaje, a dla mnie jednak wrzucenie kawałka listwy ledowej, co zajęło mi godzinkę po pracy to ciut mniej roboty niz zasuwać do sklepu. Nie mówiąc już, że listwe miałem w szufladzie.
I czasowo i finansowo fajniej i mam teraz święty spokój do złomowania auta
mass44 - |23 Sty 2014|, 2014 08:04
| bingo napisał/a: | | Oczywiście mowa o tak prostym klimatroniku, jak w scorpio, czyli tylko kontrola temperatury i moc nawiewu. | Kolega nie zapomniał przypadkiem o czujniku nasłonecznienia ??
A jeśli chodzi o same żaróweczki to ja takie pcham
wyciągam przepalone z tej plastikowej osłonki i wkładam te nowe, koszt 50gr /szt :]
bingo - |23 Sty 2014|, 2014 09:16
| mass44 napisał/a: | | Kolega nie zapomniał przypadkiem o czujniku nasłonecznienia ?? | - przecież pisałem i kontroli temperatury, a czujnik nasłonecznienia należy do tego układu ...
[ Dodano: |23 Sty 2014|, 2014 09:18 ]
a co do żarówek - podjechałem do pierwszego lepszego sklepu z częściami Forda i kupiłem zarówno te do panelu klimatronika, jak i te do panelu włącznika świateł od MK2 ... i jak założyłem nowe, tak jeszcze nie wymieniałem ...
trzypion - |23 Sty 2014|, 2014 09:25
To z listwą LED mniej zabawy niż z żarówkami
sobolaqe - |23 Sty 2014|, 2014 17:59
| trzypion napisał/a: | To z listwą LED mniej zabawy niż z żarówkami |
Moze bys juz przestal klamac ?
To ze czesto naciagasz fakty to jedno ale juz takie glupoty to mozesz sobie darowac.
Kto ma uwierzyc ze lutowanie listwy LED to mniej zabawy niz wsadzenie 3 zarowek(co zajmuje max 5 min)
trzypion - |23 Sty 2014|, 2014 21:37
Ten, kto potrafi swoim rozumem ogarnąć, że odwiedziny sklepu to też element wymiany. Przy okazji, ludzie w godzinach otwarcia sklepu często pracują.
Zatem mając do wyboru specjalnie urywać się z pracy lub zasuwac przez pół Krakowa lub też wyciągnąć z szuflady listwę + lutownicę, uznałem, że zdecydowanie wolę sobie siąść na 5 minut w fotelu i zrobić traz, a dobrze, niż dymać do sklepu.
No ale nie każdemu rozum pozwala na ogarnięcie czegoś, co wymaga umiejętności np. lutowania.
sobolaqe - |23 Sty 2014|, 2014 22:15
| trzypion napisał/a: | | Ten, kto potrafi swoim rozumem ogarnąć |
Postaraj sie najpierw ogarnac co piszesz i naucz sie czytac ze zrozumieniem
Napisales dokladnie to
A to jest ewidentne klamstwo bo wymiana zarowek jest szybsza niz lutowanie listwy led.
To zdanie nie oznacza ze DLA CIEBIE bylo to szybsze bo miales listwe w domu a po zarowki musial bys jechac.
Czyli standardowo naginasz fakty jak Ci wygodnie albo tez klamiesz, na jedno wychodzi bo jak zawsze masz problem z argumentami i obrona swoich teori.
Jak Ci sie udowodni ze nie masz racji to zaczynaja sie wycieczki osobiste i odwracanie kota ogonem.
trzypion - |23 Sty 2014|, 2014 23:14
Wiesz co? Idź na forum swojej obecnej fury i tam prezentuj swoją nieumiejętnośc czytania ze zrozumieniem.
A teraz przyjmij, jako naukę taki fakt, że moja wypowiedź, którą tak ochoczo zacytowałeś była odpowiedzią na:
"podjechałem do pierwszego lepszego sklepu z częściami Forda i kupiłem zarówno te do panelu klimatronika, jak i te do panelu włącznika świateł od MK2"
Jakoś dla mnie 10 minut w fotelu jest zdecydowanie mniej upierdliwe od jeżdżenia po sklepach. Aczkolwiek dla kogoś, kto lutownice widział tylko na obrazku może być, istotnie, prostszą rzeczą. W sumie jeszcze prościej jest oddać auto do mechanika, szczególnie jak sie ma dwie lewe ręce i nawet głupiej anteny CB się nie umie zamontować....
sobolaqe - |24 Sty 2014|, 2014 12:23
| trzypion napisał/a: | | Wiesz co? Idź na forum swojej obecnej fury i tam prezentuj swoją nieumiejętnośc czytania ze zrozumieniem. |
Ja nie mam problemow z czytaniem ze zrozumieniem, komentowalem Twoje klamstwo ktore brzmialo
| trzypion napisał/a: |
A teraz przyjmij, jako naukę taki fakt, że moja wypowiedź, którą tak ochoczo zacytowałeś była odpowiedzią na:
"podjechałem do pierwszego lepszego sklepu z częściami Forda i kupiłem zarówno te do panelu klimatronika, jak i te do panelu włącznika świateł od MK2") |
To sie naucz pisac poprawnie i nie naginac faktow, bo popelniles po raz kolejny blad i nie potrafisz sie do tego przyznac.
Przeroslo Cie zbudowanie poprawnego zdania pojedynczego, juz nie wymagam zebys budowal zdania zlozone
Dla mnie koniec tematu bo z kims kto nie ma za grosz honoru i nie potrafi sie do swoich bledow przyznac to nawet mi sie rozmawiac nie chce(bo to nawet nie dyskusja jest)
Zawsze uwazasz ze masz racje, nawet tam gdzie jej ewidentnie nie masz.
Ale chyba zbyt wiele od Ciebie wymagalem.
trzypion - |24 Sty 2014|, 2014 13:46
Zawsze uważam, że mam rację, kiedy oponent nie potrafi argumentacji przedstawic Swoją drogą, jak na gościa który głupiej anteny CB sam nie umie zamontować, to masz strasznie duzo do powiedzenia
|
|