Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - cieknie z kolektora

KrzysztofCzk - |25 Wrz 2013|, 2013 08:39
Temat postu: cieknie z kolektora
Witam niestety u mnie w w 2,3 zrobiło się mokro przy kolektorze, obudowa termostatu. Przy tym utrzymywał się na wysokich obrotach i powoli spadał. Po kleiłem, przy okazji przeczyściłem silniczek krokowy(nie potrzebnie). Potem uruchomiłem dalej trzymał na wysokich obrotach, ale po jakimś czasie wróciło do normy. Niestety w czasie jazdy zgasł i nie mogłem uruchomić. Pogrzebałem przy kablach idące od krokowca i znalazłem rozsypaną izolację i razem te kable robiły zwarcie - zabezpieczyłem izolacją i myślałem że na tym się skończy problem, a tu niestety znowu na próbnej jeździe zgasł. ponownie grzebałem przy kablach no i odpalił. Musze poprawić łączenia przy kostkach bo kable są bez izolacji i trzymają się na drucikach, powoli tracę cierpliwość...
kat - |25 Wrz 2013|, 2013 08:41

bo zamiast zrobic raz a porzadnie to podcierasz tyłek szkłem

wiec albo zlec komus zrobbienie wiązek i kolektora,albo zrob to sam,bo dalej bedziesz płakał i to bardzo i tracil cierpliwosc dodatkowo

Reader - |25 Wrz 2013|, 2013 11:39

KrzysztofCzk napisał/a:
Musze poprawić łączenia przy kostkach bo kable są bez izolacji i trzymają się na drucikach, powoli tracę cierpliwość...

Nie chcę Cię martwić ale to dopiero wierzchołek góry lodowej.
Wiązka w części leżącej na podłużnicy też bywa nieźle przeżarta.

sobolaqe - |25 Wrz 2013|, 2013 12:03

masz typowe bolaczki mk3(wiazki) i 2.3(kolektor)

Trzeba zrobic wszystko raz a porzadnie bo inaczej bedziesz mial co chwile problemy.
Wiazki do regeneracji a kolektor do przerobki na aluminiowy(bylo opisywane)

WieSiu - |25 Wrz 2013|, 2013 12:18

Dziwne że jeszcze się spotyka niezrobione mk3...
sobolaqe - |25 Wrz 2013|, 2013 13:19

WieSiu napisał/a:
Dziwne że jeszcze się spotyka niezrobione mk3...

to mozna wytlumaczyc chyba tylko cierpliwoscia wlascicieli i/lub doraznym drutowaniem.
Badz co badz mk3 juz ma sporo lat, a te dolegliwosci wychodzily dosc szybko wiec ktos musial cos juz kolo tego robic(pytanie tylko jak)

kat - |25 Wrz 2013|, 2013 13:23

sobolaqe napisał/a:
wiec ktos musial cos juz kolo tego robic(pytanie tylko jak)

tak jak widac,nijak

lukas2 - |25 Wrz 2013|, 2013 17:17

Urżnij częś wodną plastikowego kolektora i zastąp ja aluminiową, a wiązkę wyrwij z auta i zrób na nowo i zapomnisz o problemie.
Jankes - |25 Wrz 2013|, 2013 18:12

Wiazki wyrwij i zrób na nowo powinno byc
KrzysztofCzk - |26 Wrz 2013|, 2013 16:53

Dziś auto oddałem elektrykowi. Prawdę mówiąc wytrzymał długo w moich rekach 4 lata, nie sądzę żeby ktoś to robił przede mną ale widać, że niektóre elementy elektryki były poprawiane, kolektor też był klejony. Wszystkie tematy były omawiane, niestety nie mam czasu na grzebanie się w mojej furce i oddam mam nadzieję w dobre ręce do naprawy
lukas2 - |26 Wrz 2013|, 2013 17:08

To ci powiem że jak elektryk nieforumowy to bedzie kicha. Dostaniesz dodatkowe kabelki pod maska albo brakujaca izolacja zostanie zawinieta taśmą izolacyjną:-P
A kolektora sie nie klei tylko albo wymienia cały albo lepiej zastępujesz część wodną aluminiowym kawałkiem

Julek - |26 Wrz 2013|, 2013 17:45

generalnie klejenie kolektora to proszenie się o nową głowicę/silnik
pepi - |26 Wrz 2013|, 2013 19:04

polak musi się sam nauczyć bo inaczej nie rozumie
taka nasza mentalność

Jankes - |26 Wrz 2013|, 2013 19:12

taa a pozniej panie co tak drogo dopiero 2 tys zostawiłem u elektryka a auto nadal nie jezdzi :P
pepi - |26 Wrz 2013|, 2013 19:56

robiło się parę razy takie przypadki :-d
mnie to jedno bawi niektórym ludziom się wydaje że mogą wszystko
i jest jak zawsze
ze dwa lata i już po scorpio będzie z małymi wyjątkami
smutne to ale prawdziwe

lukas2 - |26 Wrz 2013|, 2013 20:21

Moje zostaną;-) Taki człek na warsztat do znajomego kombi ostatnio przyjechal. Worek na szyber bo całkowity brak prądu... wiązki agonia, 3 kable w dużym wtyku ucięte i zastąpione jakoś inaczej wcześniej, reszta w rozsypce. Jak dostał cennik to zabrał go do innego warsztatu bo tu się nie znają i za drogo...
KrzysztofCzk - |27 Wrz 2013|, 2013 10:44

Niestety ten mechanik który jest zakochany w w scorpio (zresztą ma podobnego prywatnie) nie ma czasu na zajmowanie się moim autem. A terminy ma bardzo odległe...

[ Dodano: |27 Wrz 2013|, 2013 10:56 ]
mam mechanika który się lubuje w tych autach (ma prywatnie podobnego) jednak nie mogę na niego liczyć bo terminy ma odległe i oprócz tego działa tez w innej branży ... ten co to przejął od razu powiedział w czym rzecz, omawianą na forum i określił jasno sytuację...

wieloryb - |30 Wrz 2013|, 2013 13:21

A wyrwijże całą wiązkę i zleć jej zrobienie komuś z forum. Zajmie się pewnie tym szybko i w dobrej cenie. W międzyczasie będziesz mógł zrobić też sprawę kolektora.
Jankes - |30 Wrz 2013|, 2013 13:23

Może niech sam nie wyrywa, tylko po prostu odda auto komuś, bo jak sam wyrwie wiazke to pozniej koszt takiej naprawy rośnie...
wieloryb - |30 Wrz 2013|, 2013 13:24

No fakt.
blaz - |14 Cze 2014|, 2014 21:52

koledzy szukam i nie mogę znaleźć informacji na temat kolektora. Wszyscy piszą żeby założyć metalowy element wodny. A może ktoś się orientuje co trzeba przerobić w kolektorze z galaxy 2.3 żeby podszedł do wieloryba? bo wizualnie zbyt się nie różnią
wojtekrobert - |14 Cze 2014|, 2014 22:14

blaz napisał/a:
koledzy szukam i nie mogę znaleźć informacji na temat kolektora. Wszyscy piszą żeby założyć metalowy element wodny. A może ktoś się orientuje co trzeba przerobić w kolektorze z galaxy 2.3 żeby podszedł do wieloryba? bo wizualnie zbyt się nie różnią

Dlaczego chcesz przerabiać? To ten sam silnik, ten sam kolektor.

Jankes - |14 Cze 2014|, 2014 22:18

W galaxy były dwa rodzaje kolektorów z wklejonymi mosieznymi wkretkami i bez. A wklejania nie polecam ;)
wojtekrobert - |14 Cze 2014|, 2014 22:33

Jankes napisał/a:
W galaxy były dwa rodzaje kolektorów z wklejonymi mosieznymi wkretkami i bez. A wklejania nie polecam ;)

aj tam, poxiliny napaćkać dobrze i trzyma :P

PS. to oczywiście w ramach żartu.

Jankes - |14 Cze 2014|, 2014 22:35

wojtekrobert napisał/a:
Jankes napisał/a:

i nagle poksylina wyskakuje 2 tys km od domu :P

zibi8556 - |14 Cze 2014|, 2014 22:36

Jankes napisał/a:
wojtekrobert napisał/a:
Jankes napisał/a:

i nagle poksylina wyskakuje 2 tys km od domu :P

Może zamierza nie ruszać się za daleko od komina :P

blaz - |15 Cze 2014|, 2014 18:50

otóż nie zamierzam:)
Auto miałem wystawic na sprzedaż, bo trafił mi sie wyjazd i szkoda żeby stało pół roku, ostatnia przejażdza na zrobienie zdjęć i trzask psiuka wodą z obudowy:(
może ktoś podrzuci jak wyjac ten wężyk? bo tylko on mi został, a na siłe nie chce wyjść

czyli ewentualnie mam patrzeć tylko na to czy sprzedawany kolektor na wklejone 2 nakrętki od czujników? a jakby nie miał to musze wygrzebać ze swojego i wkleić? bo króciec wodny jest normalnie wkręcony?
Tylko to jest ważne, nie ma znaczenia jaki rocznik Galaxa?
Bo tu jest tani kolektor ale na inny EGR, u mnie ten talerzyk jest z drugiej strony silnika:
http://allegro.pl/ford-ga...4315576846.html

wykręciłem, dziwne, tyle czasu nic sie nie działo a jak postanowiłem sprzedać to z obudowy termostatu zrobiło sie nagle sito:)

wojtekrobert - |15 Cze 2014|, 2014 19:13

blaz napisał/a:
otóż nie zamierzam:)
Auto miałem wystawic na sprzedaż, bo trafił mi sie wyjazd i szkoda żeby stało pół roku, ostatnia przejażdza na zrobienie zdjęć i trzask psiuka wodą z obudowy:(
może ktoś podrzuci jak wyjac ten wężyk? bo tylko on mi został, a na siłe nie chce wyjść
[url=http://images62.foto...d0m.jpg]Obrazek[/URL]

czyli ewentualnie mam patrzeć tylko na to czy sprzedawany kolektor na wklejone 2 nakrętki od czujników? a jakby nie miał to musze wygrzebać ze swojego i wkleić? bo króciec wodny jest normalnie wkręcony?
Tylko to jest ważne, nie ma znaczenia jaki rocznik Galaxa?
Bo tu jest tani kolektor ale na inny EGR, u mnie ten talerzyk jest z drugiej strony silnika:
http://allegro.pl/ford-ga...4315576846.html

ten wężyk trzeba jakoś podważyć śrubokrętem, ale uważaj żebyś nie zniszczył bo będzie nieszczelny.

zibi8556 - |15 Cze 2014|, 2014 19:22

Zdaje się że trzeba ten czarny pierścień docisnąć w dół i przytrzymać w tej pozycji a drugą ręką pociągnąć przewód, powinien wyść. Śrubokrętem zepsujesz to połączenie
Kevin Xy - |15 Cze 2014|, 2014 19:28

dokladnie jak zibi pisze
srubokretem to mozna jedynie to zniszczyc

ford2fast - |15 Cze 2014|, 2014 19:46

Nie jest wkręcany tylko wtopiony w tworzywo
Wklejanie brakujących elementów to bardzo głupi pomysł :roll:
Efekt taki sam jak jeżdżenie z pękniętym lub klejonym kolektorem :evil:
Tykająca bomba zegarowa i nigdy nie wiadomo kiedy wybuchnie :):

Jankes napisał/a:
W galaxy były dwa rodzaje kolektorów z wklejonymi mosieznymi wkretkami i bez

W Galaxy 2,3 nie było fabryczne mosiężnych elementów o których wspominasz :)

Jankes - |15 Cze 2014|, 2014 20:29

ford2fast napisał/a:
Jankes napisał/a:
W galaxy były dwa rodzaje kolektorów z wklejonymi mosieznymi wkretkami i bez

W Galaxy 2,3 nie było fabryczne mosiężnych elementów o których wspominasz :)

Dobrze Romku, nie było...

blaz - |15 Cze 2014|, 2014 22:04

tak właśnie było,pierścień w dół i sam wyskoczył wężyk, swoją drogą to najbardziej sie namęczyłem z rurkami EGRa, strasznie przeszkadzają, i ta 7ma srubka na klucz 10 od spodu kolektora, ukryta mina:)
Kevin Xy - |15 Cze 2014|, 2014 22:39

blaz napisał/a:
i ta 7ma srubka na klucz 10 od spodu kolektora, ukryta mina:)

ja juz jej nie krecilem przy zakladaniu kolektora

blaz - |16 Cze 2014|, 2014 22:04

na szrocie dorwałem kolektor za 25pln

powidzta mi teraz tylko jak wydłubać te wszystkie tulejki i nakretki ze starego i na co to wkleić, poxilina czy coś?

wojtekrobert - |16 Cze 2014|, 2014 22:16

blaz napisał/a:
na szrocie dorwałem kolektor za 25pln
[url=http://images65.foto...med.jpg]Obrazek[/URL]
powidzta mi teraz tylko jak wydłubać te wszystkie tulejki i nakretki ze starego i na co to wkleić, poxilina czy coś?

wiesz, że podkładasz minę przyszłemu kupującemu?

blaz - |23 Cze 2014|, 2014 09:14

czemu minę? Że pęknie znowu? zaraz się zabieram za to bo jakoś nie było czasu wcześniej
sobolaqe - |23 Cze 2014|, 2014 10:55

blaz napisał/a:
czemu minę? Że pęknie znowu? zaraz się zabieram za to bo jakoś nie było czasu wcześniej

Zabawy z wklejaniem czegos, z poksipolem i inne takie kombinacje to poprostu druciarstwo i proszenie sie o klopoty.
Zaraz znowu strzeli i tyle bedzie.

Opisalo Ci tu pare osob jak to zrobic zeby bylo porzadnie ale Ty wolisz drutowac to przeciez nikt Ci tego nie zabroni.
Tylko uswiadom przyszlego kupca zeby dalej niz 20 km od domu tym nie jezdzil bo sie laweta skonczy :)

PS
Masz pod nosem VIKa, podjechal bys do niego zeby Ci to porzadnie zrobil zamiast kombinowac.

qhen - |23 Cze 2014|, 2014 15:35

wojtekrobert napisał/a:
wiesz, że podkładasz minę przyszłemu kupującemu?

oby doczekał przyszłego kupca. Bo jak znam życie to sam sie tym udupi .
No ale co zrobisz jak jedni wola sznurek,silikon,poxipol,tasme itp itd

blaz - |15 Lip 2014|, 2014 22:36

nic nie kapie anie nie cieknie, tylko mam inny problem, autko niechetnie utrzymuje wolne obroty trzeba trzymac pedał gazu żeby nie zgasł, jak sie zagrzeje to jest kapke lepiej.. cos mogłem źle dokrecic? wszystko zwiazane z woda jest szczelne, zreszta wszystkie króćce fabrycznie są tylko wciśniete i bardzo lekko wyszły, wystarczyło je mocniej pchnąć od środka

Jankes - |15 Lip 2014|, 2014 22:39

Wiazke ruszyłeś
ford2fast - |15 Lip 2014|, 2014 23:04

blaz napisał/a:
wszystkie króćce fabrycznie są tylko wciśniete i bardzo lekko wyszły

Błądzisz :)
Tylko w strupkach lekko wychodzą :roll:

blaz - |17 Lip 2014|, 2014 20:40

wiązke ruszyłem ale była robiona podobnie puszeczka:)
po przegazowaniu jest okej. Nie wiem czy bładze ale nikt mi nie da za ten wóz normalnej kasy więc szkoda pakować kilkaset złotych w auto warte nie wiem 1500? właśnie, wiem że to nie giełda ale za ile mogę to wystawić ile w takim stanie jak jest wołać? druga rata OC jest do sierpnia więc auto jest do sprzedania do końca lipca, za złomie dają 1100zł, oddać czy próbować wystawić na sprzedaż?

Bango - |17 Lip 2014|, 2014 22:55

blaz napisał/a:
Nie wiem czy bładze ale nikt mi nie da za ten wóz normalnej kasy więc szkoda pakować kilkaset złotych w auto warte nie wiem 1500?

Ja władowałem w ciągu 2 m-cy przeszło 3500 zł i nie narzekam :D

trzypion - |18 Lip 2014|, 2014 08:46

Chłopie, w samochód się nie pakuje, żeby iodzyskać, tylko po to, żeby jeździć. Pakujesz kilkaset złotych nie po to, żeby je wyciągnąć, a po to, żeby przejechać te paredziesiąt tysięcy kilometrów.
Masz dwie opcje - płacic w małych ratach naprawiając na bieżąco, albo kupic nowe auto i zapłacić z góry.
Ale inwestycji na aucie nei zrobisz w żaden sposób.

blaz - |20 Lip 2014|, 2014 09:59

nic to spróbuje wystawić a jak nie to na żyletki. A nie chodziło mi o wpakowanie paru stówek bo tyle to już wpakowałem tylko plany się zmieniły i stąd sprzedaż. Komu by się chciało w innym przypadku np zakładać sterownik zamka na pilota czy zdalne otwieranie bagaznika, czy tam radio, głośniki..