Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - brak prądu w tylniej klapie

Enzo - |23 Wrz 2013|, 2013 18:34
Temat postu: brak prądu w tylniej klapie
Witam raz jeszcze i dziś mam problemik z tylnią klapą, a raczej z jej elektryką, a może lepiej ująć to brakiem elektryki. Czyli nie świecą żadne światła i nie otwiera się zamek, muszę to robić kluczem, a pilota teraz używam jako gadżetu, no i mam dość cofania na czuja, albo oświetlając sobie przeszkody światłami stopu.
Więc do rzeczy.
Jakoś na początku roku wymieniałem progi u blacharza i teraz nie wiem, bo nie zwróciłem uwagi, czy wtedy odbierając auto od niego w klapie nie było już prądu, czy jakoś coś mi padło. Czy jest gdzieś jakaś główna wiązka tylniej klapy, która ukryta jest gdzieś pod wykładziną w kabinie ? Bo jeśli on wymieniał te progi to domyślam się, że wymontowane były fotele, co zresztą widziałęm i podnoszona była wykładzina, gdzie mogli wypiąć kostkę, a składając go po prostu jej nie podłączyli.
Może ma ktoś jakieś mądre sugestie dotyczące problemu ?

rabbit1 - |23 Wrz 2013|, 2013 21:53

obadaj kable w lewym zawiasie klapy na końcu gdzie wchodzą pod okucie dywanika bocznego tam lubią się łamać
lukas2 - |23 Wrz 2013|, 2013 23:21

Wtyczka moze byc po lewej stronie pod kanapą. Kanapa do góry, wykładzina też i przy belce może być wtyczka. W mk2 z 92 mam a co do czatego to jutro mogę ci sprawdzić.
Enzo - |24 Wrz 2013|, 2013 17:15

lukas2 napisał/a:
Wtyczka moze byc po lewej stronie pod kanapą. Kanapa do góry, wykładzina też i przy belce może być wtyczka

Z racji tego, iż nie mam zaufania do owego blacharza, najpierw podniosłem kanapę i wkładzinkę, ale tam zobaczyłem tylko kabelki, bo wtyczki brak, więć spojrzałem na lewy zawias i oczywiście
rabbit1 napisał/a:
obadaj kable w lewym zawiasie klapy ... tam lubią się łamać
okazały się słowami proroczymi, więc podziękował jutro się za to zabiorę :)

[ Dodano: |25 Wrz 2013|, 2013 19:18 ]
rabbit1 napisał/a:
obadaj kable w lewym zawiasie klapy na końcu gdzie wchodzą pod okucie dywanika bocznego tam lubią się łamać

Mam pytanko, czy wiązka w lewym zawiasie odpowiada za lewą stronę blendy w tylnej klapie, czyli lewą pozycję, przeciwmgłowe i wsteczne ? Bo zrobiłem tą kompletnie połamaną wiązkę w lewym zawiasie i jest lewa pozycja, lewe przeciwmgłowe i lewe cofania, zaczęło działać otwieranie bagażnika po wciśnięciu wkładki, ale prawych świateł w blendzie dalej brak, czy to oznacza, że ta prawa wiązka, w prawym zawiasie też jest do zrobienia ? Ja ją odizolowałem, ale nic nie wskazuje na to by coś tam było poprzerywane, więc nie wiem czy się za to brać, czy szukać czegoś innego, tzn gdzie indziej hyhyhy