Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - dokładka tempomatu do mk2 CLa

lukas2 - |16 Wrz 2013|, 2013 17:11
Temat postu: dokładka tempomatu do mk2 CLa
Montował ktoś tempomat do mk2 CLa?
Mam caly kompletny i pojawia się zagwostka. Wiązka tempomatu jest łączona 8 pinową białą wtyczką z wiązką główną wnętrza w okolicach środkowych nawiewów. I tu jestnproblem. U mnie w aucie nie ma tej wtyczki... śledząc na wiązce poglàdowej gdzie idą kable wychodzi że jeden do zegarów (kontrolka) 2 są łączone z innymi o takich samych kolorach, jeden podwójny odzie do modułu choinki, jeden do dużej skrzynki bezpieczników, dwa do osobnych wtyczek co są pod dechą za schowkiem pasażera, czarno czerwony tez jest połączony z innymi tego samego koloru i brązowy spięty z masami....
I geraz pytanie: czy da się jakoś posadzić u mnie ten tempomat? Do czego są kable idące do wtyczek za schowkiem? Jeden może być od vss, a drugi?
Czy są jakieś prostsze metody posadzenia tempumatu u mnie?

[ Dodano: |16 Wrz 2013|, 2013 19:44 ]
Temat wstępnie ogarnięty tylko jeszcze jedno pytanie. Tempomat potrzebuje sygnału z cewki wn. Czy znajdę gdzieś ten sygnał przy ecu czg muszę ciągnąć kabel do cewki?

trzypion - |16 Wrz 2013|, 2013 20:11

Z cewki? A nie z VSS???
kat - |16 Wrz 2013|, 2013 20:16

schematy i linki do tematu na SF wyslalem ci na pw Lukas
lukas2 - |16 Wrz 2013|, 2013 20:31

Dzieki Kat. Już to też znalazłem i szykuje wiązkę. Te dodatkwe 3 wtyczki spod maski nie mają nic do tempomatu więc wyleciały. Tak jak napisali na SF potrze ny jest sygnał z cewki oprócz vss więc dlatego pytam czy znajdę go na którymś pinie ecu czy muszę kabelek do cewki ciągnąć? Na pewno jest na ecu tylko który pin...?
trzypion - |16 Wrz 2013|, 2013 20:40

Hm... NA ECU raczej nie będzie, bo on steruje modułem zapłonowym, ale znajdziesz na zegarach, bo obrotomierz dostaje ten sygnał. O ile mnie dokumentacja nie kłamie to przewód ma kolor zielony.
PiotrekGran - |16 Wrz 2013|, 2013 20:58

Zieloniutki na bank :)
lukas2 - |16 Wrz 2013|, 2013 22:36

Wielkie dzięki. Jutro postaram sie to spiąć w całość. Pompka już siedzi....
kat - |16 Wrz 2013|, 2013 22:41

zeby gruche zalozyc trza pod nadkole sie dostac niestety

a potem nurkowac pod pedały,rowneiz niestety

lukas2 - |28 Wrz 2013|, 2013 15:12

No i włożyłem całe to ustrojstwo i podłączyłem jak to jest opisane u sierrafanow i niestety nie chce współpracować ze mną. Po włączeniu słychać ze tyknie sterownik, zaświeci się lampka na zegarach ale tempomat nie działa. Sprawdziłem pompkę na krótko - działa. Wtyczka od tego jedt ośmio pinowa. Na jeden vss, jeden zasilanie, masa, ślizg od kiery, sygnał z cewki (obrotomierz) i czujnik stopu ( ten ostatni właśnie mnie zastanawia bo układ tempomatu ma swoje czujniki na sprzęgle i hamulcu). Dwa piny zostają wolne. W oryginale jeden idzie do modułu choinki a drugi do wspólnego kabla na który jest podpięty ściemniacz tablicy).
Ma ktoś jakieś pomysły co mogłem zrobić nie tak?

Kevin Xy - |29 Wrz 2013|, 2013 07:01

co tam ?