| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - gumki na kompresorze klimy
WieSiu - |20 Lip 2013|, 2013 10:45 Temat postu: gumki na kompresorze klimy w swoim fordzie zauwazylem ze wypadly mi 2 z 3 gumek zaznaczonych strzalkami.
Da rade to kupic osobno i wlozyc na miejsce ? bo teraz mi przez to przy zalaczaniu i wylaczaniu tak metalicznie reaguje kompresor, choc calosc dziala bez tego bez zarzutu
Reader - |20 Lip 2013|, 2013 22:17
Napewno wypadly a nie wytopily się od temperatury?
Mam wrażenie ze one są zawulkanizowane i maja za zadanie też odsuwać tarcze sprzęgła od koła pasowego.
WieSiu - |20 Lip 2013|, 2013 22:44
Nie ma po nich śladu więc nie wiem jaki był powód, została tylko jedna. Wystarczy że kupie całe takie kółko z gumami i włoże do siebie?
Reader - |20 Lip 2013|, 2013 23:09
U mnie trzy razy zniknęły i zawsze to było związane z przegrzaniem.
Zazwyczaj wtedy łożysko też kończyło żywot.
Albo wymiana na nowy komplet albo na używany.
Przy zmianie jeden części trzeba byłoby przeszlifować czołowo.
WieSiu - |21 Lip 2013|, 2013 08:21
Czyli zmienić tylko to całe kółko z gumkami? U mnie może być to efekt przegrzania z powodu kiedyś uszkodzonego łożyska. Bo w sumie nie wiem od kiedy tych gumek nie ma
Reader - |21 Lip 2013|, 2013 10:56
Sprzęgło składa się z koła pasowego i tarczy(tej co ma gumki).
Jeśli wymienisz cały komplet na inny sprawny używany to można sobie darować szlifowanie.
Jeśli wymienisz tylko tarczę to z powodu innego zużycia każdego z elementów dobrze byłoby obydwa przeszlifować nadając płaską powierzchnie.
To tak jak ze sprzęgłem lub hamulcami, chyba chyba nie zalozylbys używanego koła zamachowego i używanej tarczy z dwóch różnych źródeł?
WieSiu - |21 Lip 2013|, 2013 15:21
Zmieniłem tylko łożysko co jest wyciagane jako pierwsze wraz z kołem. A tak wszystko jak było tak jest raczej z tego samego kompresora, ale może kto inny kiedyś zmienił niepoprawnie. To rozumiem że tych gumek nie przełoze w prosty sposób? Jak nie to chyba najlepiej będzie kupić jakiś zestaw kółek od kogoś kto ma uszkodzoną sprrzarke?
Reader - |22 Lip 2013|, 2013 07:52
| WieSiu napisał/a: | | To rozumiem że tych gumek nie przełoze w prosty sposób? |
Tak jak pisałem, wg. mnie jest to zawulkanizowane i przekładanie jest nie realne, a przynajmniej nie będzie pracowało jak powinno.
Te trzpienie w tulejach gumowych nie mogą przesuwać się osiowo w gumach bo ich praca polega właśnie na odsuwaniu tarczy po rozłączeniu prądu cewki.
Zresztą te elementy gumowe nie występują oddzielnie jako części zamienne.
| WieSiu napisał/a: | | Jak nie to chyba najlepiej będzie kupić jakiś zestaw kółek od kogoś kto ma uszkodzoną sprrzarke? |
Moim zdaniem to najprostsze rozwiązanie.
Edit:
Nie zapomnij o sprawdzeniu szczeliny powietrznej (0,35-0,85mm) na sprzęgle.
Szczelinomierzem listkowym przy nowych powierzchniach.
Przy wypracowanych szczelinomierze mogą wprowadzić błąd, ja stosowałem inny sposób.
Zdejmowałem podkładki dystansowe do styku powierzchni a następnie zakładałem podkładkę odpowiedniej grubości.
|
|