Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - czujnik pedału sprzęgła

Vejder - |16 Lip 2013|, 2013 22:43
Temat postu: czujnik pedału sprzęgła
jwt.
czy można go bezkarnie odpiąć?
Mowa tu o silniku 2,3 16v

konrad85 - |16 Lip 2013|, 2013 23:06

to zależy co chcesz zrobić, tzn w jakim celu chcesz go odpiąć?
Vejder - |16 Lip 2013|, 2013 23:10

bo w mojej sierrze jest na niego mało miejsca i przeszkadza przy wciskaniu pedału. Poza tym i tak potrafi się zsuwać z niego, czyli jest w pozycji jakby był wciśnięty.
konrad85 - |16 Lip 2013|, 2013 23:21

ogólnie czujnik pedału sprzęgła ma za zadanie zmniejszanie momentu obrotowego podczas rozsprzęglania i zmiany biegu co za tym idzie ma wpływać korzystnie na kulturę zmiany biegów(minimalizować szarpnięcia)tj podczas zmiany biegu obrotomierz nie opadnie Ci do poziomu biegu jałowego silnika żeby po puszczeniu sprzęgła nie podrywało Ci gwałtownie obrotów, ma też wpływ na pracę tempomatu. Jeśli tak bardzo Ci przeszkadza to odłacz czujnik i pojeździj troche,zobacz jaka jest różnica, czy znośna czy nie da rady tak jeżdzic, czy kultura pracy silnika podczas zmiany biegów bardzo się pogorszyła czy nie. Ogólnie to ktoś po coś ten czujnik wymyślił ;)
Reader - |17 Lip 2013|, 2013 10:33

konrad85 napisał/a:
Ogólnie to ktoś po coś ten czujnik wymyślił ;)

Po to aby PCM wiedział czy silnik jest sprzęgnięty z napędem czy nie, ponieważ czujnik jest szeregowo spięty z czujnikiem luzu w skrzyni biegów.
Zarówno wrzucenie luzu jaki i wciśnięcie sprzęgła daje tą samą informację.

konrad85 - |17 Lip 2013|, 2013 15:57

ostatnie zdanie mojej wypowiedzi miało byc przenośnią aczkolwiek bardzo rzeczowo uzupełniłeś to czego nie napisałem :)