Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Kilka problemów z ASB (2.3 '97)

konar - |1 Cze 2013|, 2013 22:57
Temat postu: Kilka problemów z ASB (2.3 '97)
Od razu napiszę, że przejrzałem wątki w tym dziale do 10 strony wstecz, ale coś mogło mi umknąć, a opisać chcę bolączki mojej skrzyni:

1. Nie wchodzi 4-ka. Czasami na zimnym oleju skrzynia wbija 4-kę, ale natychmiast spada na trzeci bieg - i tak w nieskończoność o ile trafi się w odpowiednie obroty. Po nagrzaniu w ogóle czwórka nie wchodzi.

Tutaj jak rozumiem problemem jest elektryka. Odłączałem MAF (zresztą czysty jak łza) - zachowywał się jak na rozgrzanym (czyli zupełny brak 4-ki). Więc jedyne co pozostaje to wiązka, chyba że mogę z zewnątrz jeszcze coś zbadać (TPS?)

2. Przy przejściu z P/N/R na D rusza z opóźnieniem. Im dłuższy postój tym mniej chęci do ruszenia - po nocy czy dwóch to dobre 2-3 sekundy. Przy zwykłym manewrowaniu tył/przód też jest chwila zawahania. Bez zgrzytów czy dziwnych odgłosów - po prostu kilka sekund braku reakcji.

3. Przy przejściu z R na D słychać głuche uderzenie/stuknięcie (brzmi coś ala luz na dyfrze tylko 10 razy mocniej). Jeśli przechodząc z R na D, na ułamek sekundy zatrzymam się na N to jest OK i nic nie słychać.

[EDIT]
4. O ile przejście z 1->2 jest płynne o tyle 2->3 już jakby przeciąga. Jest taki zakres obrotów na dwójce, że masz wrażenie, że skrzynia już powinna zmienić bieg, ale nic się nie dzieje, a reakcja silnika na pedał gazu jest znikoma. Potem na chwilę następuję zwyżka obrotów - jakby na luzie - i wchodzi trójka.

Poziom oleju sprawdzałem na rozgrzanym po przeleceniu się raz po pozycjach wybieraka i jest w normie. Kolor ciemny ale bez drobin. Zapachu nie umiem ocenić - spalenizna to to raczej nie jest.
Wymiany żadnej za mojej kadencji (ostatnie 20kkm) nie było. Auto od 3 lat w Polsce. Przebieg wg licznika 235kkm.

Od razu szukać następnej? (i następnej i następnej i następnej...) czy może coś na szybko można sprawdzić?

Adam_2000 - |1 Cze 2013|, 2013 23:53

Odkręć przesłonę w MAF-ie (tę pionową blaszkę) i zdaj relację, jak się zachowuje skrzynia.
Reader - |2 Cze 2013|, 2013 01:46

Przeskanuj FORScanem i napisz czy coś znalazł.
Jeśli kable nie były od nowości robione to może być tak czy siak nieciekawie.

konar - |2 Cze 2013|, 2013 02:15

Jakiś konkretny interfejs z dostępnych np. na Allegro działa w Scorpio, czy zawsze loteria?
WieSiu - |2 Cze 2013|, 2013 02:29

Konkretnie elm327 i program forscan.
aviator - |2 Cze 2013|, 2013 08:15

W moim przypadku było podobnie: poza brakiem 4 żadnych objawów dodatkowych; wymiana oleju/filtru i wiązki nic nie pomogla. 4 wróciła po wymianie skrzyni.
buku - |3 Cze 2013|, 2013 10:17

Na benie i gazie identycznie?
konar - |3 Cze 2013|, 2013 17:10

Cytat:
Adam_2000 napisał/a:
Odkręć przesłonę w MAF-ie (tę pionową blaszkę) i zdaj relację, jak się zachowuje skrzynia.

Odbiłem się od torxów z trzpieniem. Muszę kupić klucze i napiszę czy cokolwiek się zmieniło później.

Kupiłem po wielu bojach w końcu klucze - po zdjęciu przesłony skrzynia zachowuje się dużo lepiej! Biegi zmienia na tyle płynnie, że ciężko się zorientować przy normalnej jeździe czy jest ta czwórka czy nie :)

[ Dodano: |24 Cze 2013|, 2013 17:34 ]
Kupiłem po wielu bojach w końcu klucze - po zdjęciu przesłony skrzynia zachowuje się dużo lepiej! Biegi zmienia na tyle płynnie, że ciężko się zorientować przy normalnej jeździe czy jest ta czwórka czy nie