Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - HBC DIY :-)

Grześ - |26 Kwi 2013|, 2013 13:42
Temat postu: HBC DIY :-)
Witam,

Bardziej prymitywnie nie umiem ... :

www.complex.org.pl/hbc.pdf
www.complex.org.pl/hbc.jpg

Działa u mnie na oryginalnej dmuchawie i na zasilaczu. Nie mam starego HBC i na autku nie testowałem, ale powinno działać. Potencjometrem regulujemy aby najlepiej działało. Rezystor 1 K to aby się wyłączał, ale trzeba sprawdzić czy nie obciąża za mocno CC.

Radiator ze zdjęcia się grzeje do dobrych 100^ - nic dziwnego, prawie 4A i połowa napięcia. Musi się grzać.

Adam_2000 - |26 Kwi 2013|, 2013 13:56

Nie, no... Grześ, tak po chamsku, analogowo ?
Ja mam PWM i mosfet sterujący jest ledwo ciepły ;)
Tylko do auta też nie zamontowałem, bo nie mam teraz motywacji (oryginał działa).

Grześ - |26 Kwi 2013|, 2013 14:05

Adam_2000 napisał/a:
Nie, no... Grześ, tak po chamsku, analogowo ?
Ja mam PWM i mosfet sterujący jest ledwo ciepły ;)
Tylko do auta też nie zamontowałem, bo nie mam teraz motywacji (oryginał działa).

Ano po chamsku ... ;-) !

Ja kiedyś miałem PWMa do oświetlenia wnętrza - nawet w radiu lekko brzęczało :-D !

Jak bym miał stary moduł, to pewnie bym PWMa zrobił, ale chłopaki z Anglii ostatnio się żalili na niedziałające HBC to musiałem sobie na szybciora przypomnieć, co kiedyś koledze skleciłem ...

gufer-posepny - |26 Kwi 2013|, 2013 20:03

problem grzania jest rozwiązany bo radiator chłodzi powietrze zasysane do dmuchawy .
Grześ - |26 Kwi 2013|, 2013 20:46

gufer-posepny napisał/a:
problem grzania jest rozwiązany bo radiator chłodzi powietrze zasysane do dmuchawy .

Teoretycznie tak ... Ale jak wiesz, wcześniejsze wersje HBC miały tylko radiator aluminiowy (ten profil), nowsze już mają dodatkowy kawał blachy. Niestety przy ok. połowie mocy dmuchawy moduł się bardzo mocno grzeje i być może to jest przyczyną jego uszkodzeń. Szczególnie jak ktoś ma zatkany filtr pyłkowy ...

artur.k - |26 Kwi 2013|, 2013 21:26

Adam 2000 to pochwal się swoją konstrukcją,pewnie niejeden by skorzystał :p
Grześ - |26 Kwi 2013|, 2013 21:34

Adam_2000 napisał/a:
Ja mam PWM

Jaka częstotliwość ? Nie masz przydźwięku w radiu czy CB ?

gufer-posepny - |26 Kwi 2013|, 2013 21:36

przczyną są zimne luty na na płytce hybrydowej ( niby ceramiczna miała izolować ) , ewentualnie albo i przedewszystkim od drgań odrywają się cienkie druciki łączące tą płytkę z ścieżkami w obudowie hbc . zasadniczo naprawialne bez większych cyrków .
Grześ - |26 Kwi 2013|, 2013 21:41

gufer-posepny napisał/a:
zasadniczo naprawialne bez większych cyrków

Masz jakieś zdjęcia ?

Ja tylko jeden rozbierałem na części, ale całość była zalana dość twardą żywicą - i raczej mechaniczne oderwanie jest mało prawdopodobne, ale już na skutek naprężeń termicznych bardziej.

Ale jak mój padnie to PWMa włożę. Tylko po doświadczeniach ze ściemniaczem oświetlenia wnętrza zastanawiam się nad częstotliwością - bo do radia przenikał lekki przydźwięk. Przy oświetleniu to nieistotne, ale przy dmuchawie co źre do 6-7 A już bardziej.

gufer-posepny - |26 Kwi 2013|, 2013 21:51

nie mam zdjęć , nie jest cały zalany żywicą twardą , tam gdzie widać żywicę trzeba to zdrapać małym śrubokrętem . będzie 6 pól lutowniczych do tranzystorów i rząd 10 pinów od drucików łączących z płytką będącą w głębi , . sztuka polega na wydrapaniu tego odlutowaniu i zdjęciu góry by i tak nie złamać płytki . plytka mieści się w części pod napisem . przyklejona do radiatora . nad nią pusta przestrzeń wypełniona jest żelem .

jak mi sie zachce to wrzucę rozbiórkę tego wersja 2.0 . prostrze i generalnie nie trzeba całości rozbierać . chilwo volvopower mnie zajmuje 100% wolnego czasu .

Adam_2000 - |26 Kwi 2013|, 2013 21:58

Grześ napisał/a:
Adam_2000 napisał/a:
Ja mam PWM

Jaka częstotliwość ? Nie masz przydźwięku w radiu czy CB ?

Ustawiłem na 100kHz, ale czy jakaś harmoniczna nie zakłóca, to pojęcia nie mam, bo tylko "na stole" testowałem.
Teoretycznie, zasilanie i wyjście poblokowane kondziołami Low-ESR... ale wszystko okaże się w praniu.

Grześ - |26 Kwi 2013|, 2013 22:04

Adam_2000 napisał/a:
Ustawiłem na 100kHz

Dość wysoko .... raczej nic słychać nie będzie. Ja myślałem albo o max 20 Hz albo "standardowe" 15625 ;-) !

No to czekamy ... na defekt HBC ;-) ! Mój stary po 378.000 dalej żyje nowszy ma 113.000 i czekam ...

Adam_2000 - |26 Kwi 2013|, 2013 22:06

Ano wysoko, ale ja już mam takie zbączenie od tych wszystkich potwornic w lapciakach ;)
Grześ - |26 Kwi 2013|, 2013 22:17

Adam_2000 napisał/a:
Ano wysoko, ale ja już mam takie zbączenie od tych wszystkich potwornic w lapciakach ;)

Tak do 10 A to może i OK, ale powyżej ... Ja nie lubię pisku i dlatego daję od 15 do 40 KHz. Kiedyś zrobiliśmy taką jedną max 300V 15A kluczowania, od 40 do 70 kHz rozmyte widmo. Ale już straty na przełączanie trochę za duże były. A w laptokach rzeczywiście wysoko chodzą, ale to niskie napięcia :-D !!!

pandy - |29 Kwi 2013|, 2013 19:17

PWM w silnikach do 400 - 500Hz max - straty w uzwojeniach beda bardzo duze powyzej 20kHz (bo ponizej 20kHz bedzie slychac) i sie bedzie grzal silnik...
Adam_2000 - |29 Kwi 2013|, 2013 19:40

Tak, tylko ja zrobiłem typowy układ regulowanej przetwornicy DC-DC, z dławikiem i elektrolitem na wyjściu, więc na silnik idzie już tylko całkiem gładkie DC.
pandy - |29 Kwi 2013|, 2013 19:58

Adam_2000 napisał/a:
Tak, tylko ja zrobiłem typowy układ regulowanej przetwornicy DC-DC, z dławikiem i elektrolitem na wyjściu, więc na silnik idzie już tylko całkiem gładkie DC.

teraz rozumiem (tzn nie rozumiem dlaczego DC/DC).

btw poniewaz do mojego Scorpio nie mam dostepu to moze zdradzisz info czy sterowanie jest symetryczne czy asymetryczne w orginalnym HBC?

Adam_2000 - |29 Kwi 2013|, 2013 20:13

Powiem tak - na razie, podpierałem się danymi od kolegów z Anglii (http://www.fordscorpio.co.uk/hbctest.htm), piszą że sterowanie to 1.7-5V względem masy.
Ale dla spokoju ducha, podłączę się miernikiem, albo oscyloskopem, żeby mieć 100% pewność.
Chociaż, z drugiej strony, zastanawia oznaczenie Control Signal T1 i Control Signal T2 (sugerowałoby to symetryczność).

pandy - |29 Kwi 2013|, 2013 20:19

Adam_2000 napisał/a:
Powiem tak - na razie, podpierałem się danymi od kolegów z Anglii (http://www.fordscorpio.co.uk/hbctest.htm), piszą że sterowanie to 1.7-5V względem masy.
Ale dla spokoju ducha, podłączę się miernikiem, albo oscyloskopem, żeby mieć 100% pewność.
Chociaż, z drugiej strony, zastanawia oznaczenie Control Signal T1 i Control Signal T2 (sugerowałoby to symetryczność).

no i to mnie meczy - nie wiem czy robic sterowanie w ukladzie roznicowym (symetrycznym) czy wzgledem masy - domyslam sie ze z jakiegos powodu Ford zrobil to na dwoch przewodach a nie na jednym. Ja niestety mam Scorpio daleko a kiedy jestem przy nim to nie mam swoich gratow i tak w kolko.

Grześ - |29 Kwi 2013|, 2013 20:22

pandy napisał/a:
PWM w silnikach do 400 - 500Hz max - straty w uzwojeniach beda bardzo duze powyzej 20kHz (bo ponizej 20kHz bedzie slychac) i sie bedzie grzal silnik...

No niezupełnie. Miałbyś rację gdyby w uzwojeniach była tak duża składowa zmienna. Tymczasem indukcyjność uzwojenia (także w silniku komutatorowym) jest tak duża, że składowa zmienna jest dużo niższa.

Te kilkaset Hz (do ok. 4 kHz) w falownikach wynika głównie z ograniczonych czasów wyłączania IGBT, a także strat na przełączanie.

Sterowanie małą częstotliwością daje co prawa dużą składową zmienną, ale z kolei układ mechaniczny to uśrednia. Tyle że silnik się nieco bardziej grzeje.

Popróbuj - zobaczysz sam. Być może przydźwięk w radiu zależy od jego klasy - u mnie fordowski 2007 i 2004 niestety trochę przydźwięku przenosiły. Ale CB jeszcze więcej.

Adam_2000 - |29 Kwi 2013|, 2013 20:25

pandy napisał/a:
nie wiem czy robic sterowanie w ukladzie roznicowym (symetrycznym) czy wzgledem masy

Mnie to wsio ryba, wejście zrobiłem na transoptorze, więc może pracować i tak, i tak.

pandy - |29 Kwi 2013|, 2013 20:41

Grześ napisał/a:
pandy napisał/a:

No niezupełnie. Miałbyś rację gdyby w uzwojeniach była tak duża składowa zmienna. Tymczasem indukcyjność uzwojenia (także w silniku komutatorowym) jest tak duża, że składowa zmienna jest dużo niższa.

Te kilkaset Hz (do ok. 4 kHz) w falownikach wynika głównie z ograniczonych czasów wyłączania IGBT, a także strat na przełączanie.

Sterowanie małą częstotliwością daje co prawa dużą składową zmienną, ale z kolei układ mechaniczny to uśrednia. Tyle że silnik się nieco bardziej grzeje.

Popróbuj - zobaczysz sam. Być może przydźwięk w radiu zależy od jego klasy - u mnie fordowski 2007 i 2004 niestety trochę przydźwięku przenosiły. Ale CB jeszcze więcej.

grzanie silnika bedzie spodowodowane pradami wirowymi w wirniku - nie robilem testow z duzymi silnikami ale w wypadku malych silnikow sie to potwierdza

co do przydzwieku to znow pojawia sie klasyczny problem zaklocen przenoszonych - ja slyszalem w CB np silnik wycieraczek ale nie slyszalem silnika dmuchawy

trzypion - |29 Kwi 2013|, 2013 20:42

A to taka filozofia zrobić za PWM filtr LC?
pandy - |29 Kwi 2013|, 2013 20:42

Adam_2000 napisał/a:
pandy napisał/a:
nie wiem czy robic sterowanie w ukladzie roznicowym (symetrycznym) czy wzgledem masy

Mnie to wsio ryba, wejście zrobiłem na transoptorze, więc może pracować i tak, i tak.

Myslalem o fotorezystorze bo wtedy z automatu uklad przestaje reagowac na smieci na liniach.

Grześ - |29 Kwi 2013|, 2013 21:47

Adam_2000 napisał/a:
sterowanie to 1.7-5V

Mierzyłem u mnie - 1,7 do 4,4 V

Adam_2000 napisał/a:
typowy układ regulowanej przetwornicy DC-DC, z dławikiem i elektrolitem na wyjściu, więc na silnik idzie już tylko całkiem gładkie DC.

W sumie to najlepsze, ale zazwyczaj indukcyjność wirnika jest tak duża, że powyżej nastu kHz i tak impedancja dla składowej zmiennej jest bardzo duża.

Mam wrażenie, że ten HBC analogowy jest kompromisem między dziadowską elektroniką i przydźwiękiem.

A na koniec - jako że się naukawo zrobiło, IMHO największy sens mają propozycje konkretnych układów - dla tych co im HBC padło ....

[ Dodano: |29 Kwi 2013|, 2013 21:48 ]
Adam_2000 napisał/a:
Control Signal T2 (sugerowałoby to symetryczność)

To raczej sygnał zwrotny, informujący np. o awarii. Muszę to u nie pomierzyć ...

Reader - |30 Kwi 2013|, 2013 00:27

Cytat:
domyslam sie ze z jakiegos powodu Ford zrobil to na dwoch przewodach a nie na jednym

Są na dwóch ale też są na jednym - instalacje, HBC zamienne wiec na 100% względem masy bez mierzenia wiadomo.

pandy - |1 Maj 2013|, 2013 17:45

Reader napisał/a:
Cytat:
domyslam sie ze z jakiegos powodu Ford zrobil to na dwoch przewodach a nie na jednym

Są na dwóch ale też są na jednym - instalacje, HBC zamienne wiec na 100% względem masy bez mierzenia wiadomo.

Gdyby tak bylo to byloby bardzo fajnie - nie trzeba byloby kombinowac i mozna zrobic prosty regulator PWM na np TL494.

Grześ - |1 Maj 2013|, 2013 22:32

pandy napisał/a:
Gdyby tak bylo

Przecie już pisałem że kiedyś koledze taki prosty układ na szybciora zrobiłem. Wejście sterujące jest odniesione do masy - można więc robić co się chce. Tyle że na przydźwięk uważać trzeba. Na TL494 też można, ale po co tak skomplikowany układ robić ??? Dwa operacyjne wystarczą + odpowiedni MOSfet.

pandy - |1 Maj 2013|, 2013 23:37

Grześ napisał/a:
pandy napisał/a:
Gdyby tak bylo

Przecie już pisałem że kiedyś koledze taki prosty układ na szybciora zrobiłem. Wejście sterujące jest odniesione do masy - można więc robić co się chce. Tyle że na przydźwięk uważać trzeba. Na TL494 też można, ale po co tak skomplikowany układ robić ??? Dwa operacyjne wystarczą + odpowiedni MOSfet.

Poniewaz samochod to dziwne srodowisko - nagminnym problemem jest wlasnie zla masa i prady bladzace dlatego uzywa sie sygnalow silnopradowych, przekaznikow, dlatego wlasnie uzywa sie masy pomiarowej a nie masy nadwozia tam gdzie trzeba uniknac tych problemow (i dlatego Scorpio jezdzi nawet z nadgnitymi wiazkami i skrzynkami).

Co do TL494 (albo SG3524) - ma wszystko czego potrzeba, jest sprawdzony - po co kombinowac - nie zaoszczedzi sie na obudowie (a jesli tak to ile? 8 nozek?), prosta i przewidywalna aplikacja, do tego mozna zrobic zabezpieczenie nadpradowe itp.

hapa999 - |31 Gru 2013|, 2014 09:40

Panowie dość głupie pytanie dla was:) Gdzie znajduje sie te HBC bo coś mi klima sie zepsuła-jak wyłączam ją to ona i tak sobie hula dalej. Muszę powtarzać czynność aż do skutku. Czy to może być właśnie problem HBC?
Szczęśliwego Nowego!

Grześ - |31 Gru 2013|, 2014 09:48

hapa999 napisał/a:
Panowie dość głupie pytanie dla was:) Gdzie znajduje sie te HBC bo coś mi klima sie zepsuła-jak wyłączam ją to ona i tak sobie hula dalej. Muszę powtarzać czynność aż do skutku. Czy to może być właśnie problem HBC?
Szczęśliwego Nowego!

HBC nie ma wpływu na pracę klimy. On jest nad silnikiem dmuchawy, po środku - mocowany na 2 śruby i TYLKO reguluje prędkość dmuchawy.

Klima Ci się nie wyłącza z 2 możliwych przyczyn ? 1. masz pokrętło nadmuchu całkiem w prawo - na przednią szybę, to osuszanie (kontrolka się NIE świeci !!!) albo 2. wiele sterowników oraz potencjometrów nieco fiksuje, szczególnie jak jest chłodniej - trzeba po odpaleniu poruszać pokrętłem nadmuchu.

I najlepiej mieć kontrolkę od sprzęgła kompresora.

Dosiego !

hapa999 - |31 Gru 2013|, 2014 10:37

Dzięki będzie cieplej to oblukam.
Grześ - |31 Gru 2013|, 2014 10:40

hapa999 napisał/a:
Dzięki będzie cieplej to oblukam.

Ale w takim razie może wyjmij wtyczkę od czujnika ciśnienia klimy - wtedy nie włączy kompresora. Szkoda paliwa na obracanie - tyle że wtedy nie ma obiegu oleju w klimie. Zaleca się uruchomienie klimy na kilkanaście sekund w zasadzie codziennie. Ale na mrozie i tak nie pójdzie.

Pzdrw.

hapa999 - |31 Gru 2013|, 2014 10:47

powiem wam ze klime to użytkuję praktycznie codziennie odkąd ma auto jakieś 6lat. bo myslalem ze jak wylacze ja A/C to się wyłaczy a tu lipa jak nawiew na szybe to hula dalej dopiero niedawno sie o tym dowiedzialem. Nie mialem problemów z klimą nigdy nawet jak go sprowadziłem nie odgrzybiana i nabijana ładnie sie sprawuje
trzypion - |31 Gru 2013|, 2014 14:05

HBC jest nad dmuchawą i jego awaria może spowodować wariowanie nadmuchu - nie działa, działa na full.
Grześ - |31 Gru 2013|, 2014 14:13

trzypion napisał/a:
awaria może spowodować wariowanie nadmuchu - nie działa, działa na full.

Częściej albo na ful działa jak mosfety przebije albo wcale. Ale bywają egzemplarze, gdzie na tej hybrydzie coś nie kontaktuje i czasem docisk na chwilę pomaga. Ja miałem okazję widzieć kilka zupełnie nie działających - zero nadmuchu.

Ale generalnie reanimacja jest prymitywna i nie ma co rozpaczać.

pzdrw.