Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - Jazda bez dowodu rejestracyjnego-z różnych względów

pablo19 - |5 Kwi 2013|, 2013 07:53
Temat postu: Jazda bez dowodu rejestracyjnego-z różnych względów
Powiedzcie mi jak to jest.
Jak mam np. zbite światło, albo walniętą przednią szybę i wydumam sobie jazdę bez dowodu rej. to jak zatrzyma mnie "władza" na drodze z któregoś z ww. powodów to jedyne co to grozi mi mandat za brak ww. dokumentu, czy "władza" może mi z obu ww. powodów zabronić dalszej jazdy i wezwać lawetę czy coś w tym stylu?

masa300789 - |5 Kwi 2013|, 2013 08:06

Mysle ze moga zabronic dalszej jazdy,a co do lawety to chyba najpierw Ty sie okreslasz ??
Julek - |5 Kwi 2013|, 2013 08:27

pablo19, to zależy z jakiego powodu władza Ciebie zatrzyma. Jeśli zrobią to, ponieważ masz niesprawny pojazd i zagraża on bezpieczeństwu ruchu drogowego - np. ma zbitą szybę, lampę, albo potłuczone zderzaki z wystającymi ostrymi krawędziami - dostaniesz mandat za brak dokumentu podczas kontroli - 50zł i jeśli glina będzie miał zły humor, również za stan tech. auta. Jeśli to uszkodzenie naprawisz na miejscu, to heja banana i do domu. Jeśli Ci się nie uda - teoretyczny zakaz dalszej jazdy - czyli jeśli trafi Cię ten sam patrol, to może się skończyć nieprzyjemnie.
Natomiast nie ma takiej opcji, żeby wezwali Ci lawetę na Twój koszt z premedytacją, jeśli Ty jesteś w stanie zabezpieczyć odpowiednio pojazd.

W każdym razie nie ma jak w takim przypadku zabrać Ci dowodu i skierować na badanie techniczne :D

pepi - |5 Kwi 2013|, 2013 08:27

i dostajesz za to 50 pln za dowód a reszta według uznania :-D
Rafał A.(antek) - |5 Kwi 2013|, 2013 08:42

zasadniczo jak nie ma sie np przegladu, to lepiej nie miec dowodu. Koszt ten sam, a unikasz lazenia do wydziału komunikacji.
PiotrekGran - |5 Kwi 2013|, 2013 08:44

pablo19, Czytasz w moich myślach :D Miałem taki wątek właśnie zakładać :)
pepi - |5 Kwi 2013|, 2013 08:46

Rafał A.(antek) napisał/a:
zasadniczo jak nie ma sie np przegladu, to lepiej nie miec dowodu. Koszt ten sam, a unikasz lazenia do wydziału komunikacji.
-kiedyś tak teraz sprawdzą czy masz go na drodze
a z dowodem przyjdziesz na posterunek ;)

Julek - |5 Kwi 2013|, 2013 08:47

sprawdzą, jeśli mają czas/możliwości techniczne/chęci

tak jakby nasz kochany tropiciel założył wątek w niewłaściwym dziale :P :D

pepi - |5 Kwi 2013|, 2013 09:29

mnie to raz trzymali ponad godzinę :)
bo twierdzili że coś tam sprawdzali
fakt napyskowałem :P
pewnie dlatego

pablo19 - |5 Kwi 2013|, 2013 09:48

Julek napisał/a:
...
tak jakby nasz kochany tropiciel założył wątek w niewłaściwym dziale :P :D
Świadomie go tu założyłem bo wg. mnie jest to temat ważny i istotny dla forumowiczów poruszających się Fordami Scorpio co potwierdził np. PiotrekGran, a zawsze mnie on nurtował.

PS. Dziękuję za tego "kochanego", od razu mi się milej zrobiło. :) Pozdrawiam.

ford2fast - |5 Kwi 2013|, 2013 09:51

pablo19 napisał/a:
Świadomie go tu założyłem

Bo zamierzasz świadomie lekceważyć i łamać prawo oraz namawiać do tego innych forumowiczów

pablo19 napisał/a:
jest to temat ważny i istotny dla forumowiczów poruszających się Fordami Scorpio

Bez komentarza :roll:

bingo - |5 Kwi 2013|, 2013 09:51

pytanie, czy tylko nie masz dowodu, czy również OC przy sobie, bo to robi dużą różnicę. Laweta tylko w przypadku, gdy nie masz możliwości zabezpieczenia auta na miejscu zatrzymania (jeśli nie dostałeś zgody na kontynuacje jazdy od razu).
pablo19 - |5 Kwi 2013|, 2013 09:55

ford2fast napisał/a:
pablo19 napisał/a:
Świadomie go tu założyłem

Bo zamierzasz świadomie lekceważyć i łamać prawo oraz namawiać do tego innych forumowiczów

...
Na pewno nie zamierzam nikogo pomawiać tak jak Ty to robisz.
Pozdrawiam