Ford Scorpio Team
Forum mi³o¶ników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Problem z odpalaniem na ciep³ym

voitec - |18 Mar 2013|, 2013 09:46
Temat postu: Problem z odpalaniem na ciep³ym
Mam problem z odpaleniem silnika, ale tylko jak jest ciep³y i to te¿ nie zawsze wystêpuje, co znacz±co utrudnia namierzenie przyczyny.
Jadê np. 100km, po czym zatrzymujê siê, gaszê silnik, chcê odpaliæ - nie krêci rozrusznik. Wysiadam, otwieram maskê, zapinam na krótko rozrusznik wsiadam i jadê dalej :-)

Zauwa¿y³em, ¿e w momencie próby odpalenia, nawet kontrolki nie przygasaj±, choæ radio siê wy³±cza i s³ychaæ jaki¶ przeka¼nik chyba gdzie¶ w okolicy zegarów. Zauwa¿y³em te¿, ¿e czasem, wrêcz rzadko, je¶li zgaszê ¶wiat³a to mimo niepowodzenia pierwszej próby, po zgaszeniu ¶wiate³ zaczyna krêciæ rozrusznik.

W Sierze mia³em podobny problem winna by³a kostka przy stacyjce. Nie chc±c siê edukowaæ i analizowaæ drogi przewodów liczê na wskazówki, gdzie i ile jest w scorpio ('98) wtyczek, z³±czek, przeka¼ników miêdzy stacyjk± a rozrusznikiem.

Jacek12 - |18 Mar 2013|, 2013 11:24

czy¿by rozrusznik sie koñczy³ lub styki w stacyjce?
kat - |18 Mar 2013|, 2013 11:43

kostka stacyjki do czyszczenie lub standardowo przekaznik do zalozenia

poszukaj Voitec,bo bylo ,chyba nawet w warsztacie jest opis jak to zrobic

voitec - |18 Mar 2013|, 2013 11:50

Jacek12, rozrusznik na pewno nie, bo tak jak napisa³em - zapinam go na krótko i zawsze krêci ok.
kat, kostce stacyjki siê przyjrzê zatem i pewnie przeka¼nik siê pojawi o ile go nie ma...

Co¶ mi elektroman wspomnia³ jeszcze o jakiej¶ kostce w okolicy akumulatora, ale jeszcze tam nie zagl±da³em...

Jacek12 - |18 Mar 2013|, 2013 12:14

ja mam czasem tak ¿e te¿ nie chce zapaliæ,po kilku próbach zapala i problemu nie ma przez kilka miesiêcy.Powodem tego s± podpalone styki elektromagnesu który za³±cza rozrusznik.Jak w momencie przekrêcenia kluczykiem s³yszysz charakterystyczne "stuk" to masz to samo co ja.Je¿eli nie s³ychaæ jest tego to obstawiam styki przy stacyjce lub mo¿e przewód siê obluzowa³ przy rozruszniku i nie styka dobrze.
voitec - |18 Mar 2013|, 2013 12:42

Rozrusznik wykluczam, pod³±czenie rozrusznika równie¿, to sprawdzi³em, poprawi³em w pierwszej kolejno¶ci. U mnie w ogólnie ma reakcji po przekrêceniu kluczyka, wiêc gdzie¶ styku brakuje.
kat - |18 Mar 2013|, 2013 12:47

standardowa usterka
czyszczenie styków kostki stacyjki lub wstawienie przekaznika zalatwia sprawe

ta pierwsze czynnosc raczej na krotki okres

pablo19 - |18 Mar 2013|, 2013 14:16

kat napisa³/a:
standardowa usterka
czyszczenie styków kostki stacyjki lub wstawienie przekaznika zalatwia sprawe

ta pierwsze czynnosc raczej na krotki okres

U mnie czyszczenie pomog³o i wszystko dzia³a ju¿ oko³o pó³ roku. Czy¶ci³em KONTAKT-em S, a nie papierem ¶ciernym.

bingo - |18 Mar 2013|, 2013 21:07

kostka, i nie czy¶ciæ papierem, tylko jak pablo opisa³.
VIK - |19 Mar 2013|, 2013 17:14

Przeka¼nik na wzbudzenie wstaw i problem zniknie, kostka-kostk±.