Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Elektrycznie regulowane fotele + podgrzewanie. Podłączenie.

PiotrekGran - |9 Lut 2013|, 2013 22:24
Temat postu: Elektrycznie regulowane fotele + podgrzewanie. Podłączenie.
Pytanie jak w temacie. Skąd mam wytrzasnąć zasilanie do elektrycznej regulacji foteli przednich, i do ich podgrzewania. Jak wygląda to w Scorpio gdzie fabrycznie były takie fotele ?
Jest szansa znaleźć gdzieś wiązkę do której można się wpiąć ?

lukas2 - |9 Lut 2013|, 2013 22:36

Piotrek powiem ci tak; założyłem u siebie takie cuda. Generalnie wiązki gotowej nie masz i tu pojawiają się dwie metody. Albo podpinasz to jak Jorzo pod zapalarkę albo próbujesz zrobić jak w oryginale czyli przez skrzynkę bezpieczników. Oryginalna wiązka od foteli jest częścią wiązki tej co idzie dookoła auta i jest zakończona czarną wtyczką w dużej skrzynce bezpieczników. Najprościej było by zrobić jak ja zrobiłem czyli dorwać całą wiązkę, wyjąć z niej kable od foteli i położyć ładnie, z tym że wtedy rozbierasz prawie całe auto.
Do podgrzewania jest też jakby mini wiązka która jakby łączysz dwie strony auta i wkładasz ją w podłokieć wraz z guziorami od grzania
Żałuję że nie porobiłem fot jak to składałem...

PiotrekGran - |9 Lut 2013|, 2013 22:40

Nieee, całego Scorpio to nie rozbiorę :) Na pewno nie teraz.
Rozumiem, że przy wiązce od regulacji wychodzą tylko dwa przewody "+" i "-" a całą resztę załatwia sterowanie przy fotelu ?

A jak z podgrzewaniem ? Są przyciski, od przycisków idą przewody do fotela, i co dalej ? Też jest tylko "+" i "-" i można to dać pod zapalniczkę ? Nie skopci się ?

Jankes - |9 Lut 2013|, 2013 22:42

do podgrzewania jest zupełnie osobna wiazka z przekaźnikiem, podpinasz pod nia plus mase plus po stacyjce i podswietlenie
PiotrekGran - |9 Lut 2013|, 2013 22:48

Wiedziałem, że będzie grubsza rzeźba z tym :-d
Przekaźnik oczywiście ląduje w skrzynce z bezpiecznikami ?

Jankes - |9 Lut 2013|, 2013 22:52

laduje w podlokietniku

[ Dodano: |9 Lut 2013|, 2013 22:54 ]
tak wyglada plus przelaczniki i zółty przekaźnik

Jak coś to mam taka wiazke

artur.k - |9 Lut 2013|, 2013 22:58

przekaźnik w podłokciu, w tej wiązce co Jankes pokazał
PiotrekGran - |9 Lut 2013|, 2013 22:58

Ooo, no to bez tragedii :)
Czyli wystarczy puścić tylko jeden grubszy dodatkowy przewód plusowy, przez skrzynkę bezpieczników, albo przez bezpiecznik na kablu, prosto z aku, podprowadzić go w okolice tunelu i mamy zasilanie do wszystkiego :) Masę, do śruby, plus po stacyjce od radia, i podświetlenie też, albo wyprowadzić dodatkowe przewody z wtyczki od przełącznika tylnej szyby, bo tam podświetlenie jest na bank, a i może plus po stacyjce się znajdzie ?

Ogrzewanie, powinno działać na pozycji 1 kluczyka ? Czy dopiero na zapłonie ?

Jankes napisał/a:
Jak coś to mam taka wiazke

Mam nadzieje, że ta od Kata, będzie taka sama :)

lukas2 - |9 Lut 2013|, 2013 23:00

Jankes w mk2 nie ma przekaźnika od grzania w podłokciu. Jest po prostu wiącha z dwoma wtyczkami pod fotelami, wtyczkami do guzirow grzania, szyb i zapalniczki. Przekaznika tam nie ma. Podgrzewanie dziala po zaplonie a ruszanie zawsze nawt bez kluczyka.
Jankes - |9 Lut 2013|, 2013 23:02

to dziwne, bo nawet w jedynce jest.
lukas2 - |9 Lut 2013|, 2013 23:10

kładłem - nie ma przekaźnika na tej wiązce. A kładłem całą wiąchę jak w oryginale wszystko
PiotrekGran - |9 Lut 2013|, 2013 23:12

Jak nie ma przekaźnika, to co jest ?
lukas2 - |9 Lut 2013|, 2013 23:14

bezpiecznik tylko? Nie wiem działa wsio. Zapytaj kata o zdjęcie wiązki podłokcia to zobaczysz. Nawet w instrukcji nie ma nic o przekaźniku od grzania zadów.
Piotrek miąłeś u siebie oryginalnie tylne szyby w prądzie?
A grzanie zadów według instrukcji działa także przy wyłączonym silniku z kluczykiem w stacyjce w pozycji 1
Chcesz oryginalna instrukcję po polsku?

PiotrekGran - |9 Lut 2013|, 2013 23:18

lukas2 napisał/a:
Piotrek miąłeś u siebie oryginalnie tylne szyby w prądzie?

Nawet nadal mam :)

lukas2 napisał/a:
bezpiecznik tylko?

A jak włączysz światła, to przyciski podświetlają się tak jak od e. szyb ?

lukas2 napisał/a:
Chcesz oryginalna instrukcję po polsku?

Jorzo mi ostatnio podesłał :)

No chyba, że masz taką ładna w PDF-ie i wszystkie strony, bo w tamtej trochę brakuje...

lukas2 - |9 Lut 2013|, 2013 23:20

PiotrekGran napisał/a:

A jak włączysz światła, to przyciski podświetlają się tak jak od e. szyb ?

Tak.
Jak wyjmiesz swoje fotele poszukaj pod wykładziną wolnych kostek (po stronie kierowcy). Chociaż wątpię żeby ford w mk2 dawał nadmiar kabli
PiotrekGran napisał/a:
Jorzo mi ostatnio podesłał :)

No chyba, że masz taką ładna w PDF-ie i wszystkie strony, bo w tamtej trochę brakuje...

cała kompletna jest tylko w formie skanów ale całkiem czytelne
patrzaj w email

PiotrekGran - |9 Lut 2013|, 2013 23:27

lukas2 napisał/a:
Jak wyjmiesz swoje fotele poszukaj pod wykładziną wolnych kostek (po stronie kierowcy). Chociaż wątpię żeby ford w mk2 dawał nadmiar kabli

Dzisiaj jak robiłem fotel to szukałem, ale nic ciekawego nie było. Tylko jedna wiązka kilku-kilkunastu kabli, grubości palca, biegnąca koło nawiewu na nogi pasażerów z tyłu.

lukas2 - |9 Lut 2013|, 2013 23:28

Nie to. Wiązki foteli idą w progach wraz z resztą kabli.
Henry tylko w mk1 hojnie kablami obdzielał. U mnie była wiązka pod regulacje elektryczną lustra tylko po stronie kierowcy - debilizm

PiotrekGran - |9 Lut 2013|, 2013 23:31

W progach to nie patrzyłem, ale chyba jak robiłem podłogę to nie było żadnych wolnych wtyczek, bo bym pamiętał... Ale zobaczę jeszcze jutro.

Instrukcja dotarła, ta sama co od Jorza, ale dzięki :)

lukas2 - |9 Lut 2013|, 2013 23:33

Bo on miał ode mnie chyba. Generalnie jest w niej rozpiska skrzynek i przekaźników czyli to co najważniejsze. Wtyczek w progach raczej nie będzie bo by się nie zmieściły.
PiotrekGran - |9 Lut 2013|, 2013 23:41

Jutro zacznę od sprawdzenia gniazd bezpieczników ;) i będzie wiadomo co dalej.
lukas2 - |10 Lut 2013|, 2013 05:00

W oryginale dla każdego fotela z tej czarnej wtyczki pod dużą skrzynka wychodzą osobne kable i dla pasażera idą pod deską i w prawym progu
Zysio - |10 Lut 2013|, 2013 10:15

Może być ciężko z wiązką w mk2.

Sytuacja wygląda jak pisze lukas2. Czyli 1/3 auta do prucia żeby położyć kablownię.

Piotrek - masz Ghia - w okolicach podłokcia nic nie masz bonusowego? Po 3 wtyczki te jajowate dwupinowe na stronę + widoczne gniazda na guziory grzania.

Swoją drogą w mk1 fajna wiązka do ele foteli jest - + bezpośrednio z aku, masa złapana oczkiem przy słupku kierowcy, bezpiecznik nad schowkiem i cała filozofia :)

gufer-posepny - |10 Lut 2013|, 2013 10:21

no trzeba kable dokładać . elektryka foteli to właśnie układanie kabli do progów . pomijam zabawę w płetfie z układaniem pamięci foteli czy global window closing jak ktoś ma korbki .
PiotrekGran - |10 Lut 2013|, 2013 10:57

Zajrzałem przed chwilą do skrzynki bezpieczników, bezpieczniki od grzania i regulacji siedzą na miejscach, i nie są po prostu zatkane puste miejsca w skrzynce, tylko siedzą w konektorach :) F6 i F16, amperaż się zgadza, 20 i 30 A.
Teraz co dalej ? Rozbierać podłokieć i próg ?

Zysio - |10 Lut 2013|, 2013 11:14

Ja bym zajrzał najpierw do podłokcia, ponadto wziął przesunął fotele na max do przodu (albo wyjął całkiem, przynajmniej jeden) i próbował zlokalizować wtyczki pod wykładziną.

EDIT: W skrzynce styki do bezpieczników i przekaźników będziesz miał zawsze z racji jej budowy. Problem jest taki, czy wtyczka do odpowiednich styków jest wpięta od dołu skrzynki.

PiotrekGran - |10 Lut 2013|, 2013 11:20

Zrzuciłem na szybko wierzchni plastik z podłokcia, ale żadnych luźnych przewodów tam nie ma, ani wtyczek. Progu dzisiaj nie ruszam.
Jak będę już miał fotele, to wywalę te stare, cały podłokieć też i dokładnie zobaczę, jak nie będzie to sobie pociągnę nowe kabelki i tyle :)

lukas2 - |10 Lut 2013|, 2013 14:40

Zawsze możesz zwalić plastik pod kierowalką i w skrzynce od spodu po
gufer-posepny napisał/a:
pomijam zabawę w płetfie z układaniem pamięci foteli czy global window closing jak ktoś ma korbki .

Aż taka tragedia? olewając global window closing

bingo - |10 Lut 2013|, 2013 15:58

PiotrekGran napisał/a:
Zajrzałem przed chwilą do skrzynki bezpieczników, bezpieczniki od grzania i regulacji siedzą na miejscach, i nie są po prostu zatkane puste miejsca w skrzynce, tylko siedzą w konektorach F6 i F16, amperaż się zgadza, 20 i 30 A.
Teraz co dalej ? Rozbierać podłokieć i próg ?
- bo skrzynka jest zawsze kompletna. dopiero wtyczki od skrzynki są z brakami.

[ Dodano: |10 Lut 2013|, 2013 16:02 ]
lukas2 napisał/a:
Aż taka tragedia? olewając global window closing
- jak nie chcesz bajerów z MK3, to nie jest to taki problem, robisz jak z MK2 i po problemie.
PiotrekGran - |20 Lut 2013|, 2013 19:52

Foteliki już w garażu, dzisiaj na krótko zapiąłem akumulator i wszystko miodnie działa :)
Co do podgrzewania to mam pytanie, ile grzałek jest w fotelu ? Jedna w dolnej/środkowej części oparcia, i druga na środku siedziska, tak ? Na samym przodzie siedziska, nie ma ?

Kevin Xy - |20 Lut 2013|, 2013 20:27

grzanie tak jak piszesz
pamietaj za polaczone szeregowo

PiotrekGran - |20 Lut 2013|, 2013 20:41

Hmm, no to w sumie chyba jest git :)
Podłączyłem szeregowo, przez kawałek ori wiązki, zastanawiam się tylko, czemu czarna wtyczka się nagrzewa dość mocno, a biała jest tylko letnia, tak samo jak przewody... I było dokładnie tak samo przy dwóch fotelach. A w ogóle te przewody strasznie cienkie są...
Jedna z grzałek jest mocniejsza ?
Jest tam jakiś termostat w ogóle ?

kat - |20 Lut 2013|, 2013 20:43

termostat jest w macie fotela,bezposrednio pod twoim tyłkiem
PiotrekGran - |20 Lut 2013|, 2013 20:53

To dobrze, że jest.
Teraz tak, gdy włączy się przycisk od grzania, to grzanie mamy do póki się go nie wyłączy ? A temperaturę reguluje termostat ? I tak w kólko, włącza i wyłącza on grzałki ?

Czy jest tak, jak z grzanymi szybami ? Po kilku minutach, wszystko się wyłącza i już nie działa ?

lukas2 - |20 Lut 2013|, 2013 20:54

PiotrekGran napisał/a:
I tak w kólko, włącza i wyłącza on grzałki

Raczej tak bo w zadek ciepło cały czas jest

levy - |20 Lut 2013|, 2013 20:55

nawet bez wlaczenia silnika
Kevin Xy - |20 Lut 2013|, 2013 20:59

przycisk daje zasilanie, termostat reguluje grzanie
jak sie wtyczka grzeje to przejrzyj styki- moze slabe przejscie

PiotrekGran - |20 Lut 2013|, 2013 21:11

levy napisał/a:
nawet bez wlaczenia silnika

Ale stacyjka w poz I :)

Kevin Xy napisał/a:
przycisk daje zasilanie, termostat reguluje grzanie
jak sie wtyczka grzeje to przejrzyj styki- moze slabe przejscie

lukas2 napisał/a:
Raczej tak bo w zadek ciepło cały czas jest

Super, dzięki wielkie Panowie ;)

levy - |20 Lut 2013|, 2013 21:12

PiotrekGran napisał/a:
Ale stacyjka w poz I
dokladnie tak
Kevin Xy - |20 Lut 2013|, 2013 21:14

nie wiem jak na to spojrza elektrycy, ale ja w takich sytuacjach, po oczyszczeniu zlacz wtyczki, skrecalem delikatnie blaszki/wsuwki- tak aby dalo sie zapiac
PiotrekGran - |21 Lut 2013|, 2013 14:38

Jeszcze potrzebuję rozpiskę pinów od przełącznika grzania.
Są cztery. Dwa duże i dwa małe.

4-szaro żółty
3-brązowy
2-żółto-czarny
1-żółto-czerwony

Druga strona (wtyczka) jest taka sama, tylko nr 1 jest żółto-biały.

Zysio - |21 Lut 2013|, 2013 15:30

brazowy masa, szaro-zolty podswietlenie, dwoch pozostalych nie wiem ;)
PiotrekGran - |21 Lut 2013|, 2013 15:39

Fakt, podświetlenie, zapomniałem o nim.
Pozostałe dwa, załączają prąd do grzałek, inaczej sie chyba nie da :)

mass44 - |6 Gru 2014|, 2014 14:06

W jaki sposób połączyc ze sobą wtyczki od grzania fotela ? Tą biała i czarną dwupinową??
Jankes - |6 Gru 2014|, 2014 14:11

Kazda z osobna jeet podpinana do swojej wtyczki w wiazce ppdgrzewania siedzen.
mass44 - |6 Gru 2014|, 2014 14:15

Ok nie mam wiazki oryginalnej, mogę je jakoś ze sobą spiąć?
JORZO - |6 Gru 2014|, 2014 14:38

Zawsze możesz zdrutować ale trza pamiętać,że maty grzejne są spięte w szereg. O to chodzi?
mass44 - |6 Gru 2014|, 2014 15:23

Ok, ale jak to szeregowe spiecie przekłada się na wtyczki w fotelu jak je ze sobą spiąć któru pin z którym ?
Jankes - |6 Gru 2014|, 2014 15:32

kolorystycznie i po sprawie, ale czy nie lepiej zrobic to jak w oryginale i z przekaźnikiem ;)
mass44 - |7 Gru 2014|, 2014 20:22

Jankes napisał/a:
kolorystycznie i po sprawie, ale czy nie lepiej zrobic to jak w oryginale i z przekaźnikiem ;)

Kolorystycznie nie bardzo bo w tych 2 kostkach są 4 przewody w 3 różnych kolorach,
ale poradziłem sobie, połączyłem w ten sposób:

I jednak podłączyłem fotele przez 2x przekaźniki w ten sposób:

z tym, że nie brałem napięcia bezpośrednio z akumulatora tylko ze stacyjki +12v które występuje po przekręceniu kluczyka,

reasumując pasażera fotel ładnie grzeje kierowcy niestety nie rozwarty obwód jednej z mat grzejnych będę musiał się tym zająć,

przymierzam się też przy okazji do zrobienia ogrzewania tylnej kanapy wsumie wszystko już mam tylko jakoś tak z czasem krucho.

Jankes - |7 Gru 2014|, 2014 21:23

Jest sens kombinowac jak wiazka z przekaźnikiem która wpinasz w gotowe wtyczki to koszt 20zł...
PiotrekGran - |7 Gru 2014|, 2014 21:48

mass44 napisał/a:
nie brałem napięcia bezpośrednio z akumulatora tylko ze stacyjki +12v które występuje po przekręceniu kluczyka,

Zasilanie powinno być bezpośrednio z aku, stacyjka powinna dawać tylko sygnał do przekaźnika. Dwa fotele jak grzeją to 8A, szkoda to puszczać bezpośrednio przez stacyjkę.

Nie, nie patrzyłem na schematy :D

mass44 - |7 Gru 2014|, 2014 21:57

Jankes napisał/a:
Jest sens kombinowac jak wiazka z przekaźnikiem która wpinasz w gotowe wtyczki to koszt 20zł...

gdyby był do niej łatwy dostęp to nie ma sensu kombinqwać, ale, że jakoś nie trafiłem od ponad roku na takie wiązki to sobie sam zrobiłem

Jankes - |7 Gru 2014|, 2014 22:02

mass44 napisał/a:
Jankes napisał/a:

gdyby był do niej łatwy dostęp to nie ma sensu kombinqwać, ale, że jakoś nie trafiłem od ponad roku na takie wiązki to sobie sam zrobiłem

Wystarczyło zapytać...

mass44 - |7 Gru 2014|, 2014 22:07

Teraz szukam czarnego zderzaka :)
pablo19 - |10 Gru 2014|, 2014 07:33

PiotrekGran napisał/a:
...
Zasilanie powinno być bezpośrednio z aku, stacyjka powinna dawać tylko sygnał do przekaźnika. Dwa fotele jak grzeją to 8A, szkoda to puszczać bezpośrednio przez stacyjkę...

Nie bezpośrednio, a przez bezpiecznik.
Po co Ci ta wciąż świecąca żarówka?

PiotrekGran - |11 Gru 2014|, 2014 14:32

Czyli bezpośrednio, bezpiecznik to rzecz wiadoma i oczywista.
trzypion - |11 Gru 2014|, 2014 14:39

Wiesz, dla Ciebie oczywista, dla innych nie. IMO prościej wziąć zasilanie z obwodu zapalniczki w konsoli - ma wystarczająca wydajnośc prądową i jest jyż zabezpieczony.