| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - Podwiewa zimnym
trzypion - |4 Sty 2013|, 2013 17:41 Temat postu: Podwiewa zimnym Mam cos takiego w swoim MK2 - przy predkościach od 100km w górę bardzo mocno spod kolumny kierownicy leci na kolana zimne powietrze. Jeśli przełaczę wentylację na obieg wewnętrzny, to przestaje.
Na oko nie ma żadnych dziur w grodzi, żeby sie zimne tam przedostawało.
Może ma ktoś pomysł, którędy to może wlatywać?
PiotrekGran - |4 Sty 2013|, 2013 19:57
Nic nie ruszaj. Przynajmniej latem nie będą się jajka pocić, jak nie masz klimy
A tak serio.
W miejscu gdzie przechodzi przez scianę grodziową linka prędkościomierza, powinna być taka guma uszczelniająca, sprawdź czy jest.
| trzypion napisał/a: | | Jeśli przełaczę wentylację na obieg wewnętrzny, to przestaje. |
A jak to sie ustawia, że obieg wewnętrzny ? Chodzi o to, że pokrętło od dmuchawy dajesz w lewo ?
lukas2 - |4 Sty 2013|, 2013 20:14
Ta guma to jedno a drugie to może kula od obiegu zamkniętego ci słabo działa i źle to przestawia. Spróbuj dać na obieg otwarty otwórz maskę i zobacz jak przesuwa się ten płaski pręt co z niej wychodzi. Urządzenie znajdziesz na tym ustrojstwie od klimy na podszybiu po stronie aku.
Zobacz jak rusza się ten płaskownik i ewentualnie pomóż mu ręcznie
trzypion - |4 Sty 2013|, 2013 23:30
Obieg wewnętrzny działa OK, rzecz w tym, że jak dmuchawa bierze powietrze ze środka, to przestaje wiać (co zresztą logiczne).
Wychodzi na to, że trzeba sprawdzić stan grodzi
Kevin Xy - |4 Sty 2013|, 2013 23:40
zgnita na wylot
lukas2 - |5 Sty 2013|, 2013 10:23
To ze obieg wewnetrzny działa nie świadczy o sprawności (pełnej tej gruchy). Wystarczy że ten płaski pręt nie dojdzi odrobinę do końca i już ci będzie podwować. Mam tak w ocztatym że jak przestawię na obieg zamknięty i wracam na otwarty to mi pokolanie dmuchaa jak dopchnę ten pręcik przestaje. Zamiast rozbierać pół auta zobacz to najpierw.
bingo - |5 Sty 2013|, 2013 12:05
tak, jak pisali wcześniej - linka od licznika. ja musiałem uszczelnić sylikonem.
Grześ - |5 Sty 2013|, 2013 17:05
| lukas2 napisał/a: | | To ze obieg wewnetrzny działa nie świadczy o sprawności (pełnej tej gruchy). Wystarczy że ten płaski pręt nie dojdzi odrobinę do końca i już ci będzie podwować. Mam tak w ocztatym że jak przestawię na obieg zamknięty i wracam na otwarty to mi pokolanie dmuchaa jak dopchnę ten pręcik przestaje. Zamiast rozbierać pół auta zobacz to najpierw. |
Ten mały siłownik podciśnieniowy to jedno. Uszczelki klapy - drugie. I czasami jest "fałszywe powietrze" bokiem (nad górnym otworem obudowy parownika i dmuchawy), ale wtedy przy cyrkulacji nie powinno za bardzo wiać. Ew. coś wlazło pod klapę - normalnie ma być na dole, to powinno się dać podejrzeć.
trzypion - |5 Sty 2013|, 2013 21:30
Bosz... Jaki wpływ ma położenie klapy obiegu na dmuchaniem zimnym po kolanach? To, że na wewnętrznym nie dmucha jest dla mnie całkowicie zrozumiałe - wtedy bierze powietrze spod deski, więc to, co leciało na kolana jest zasysane przez dmuchwę.
Więc może łaskawie zauwazycie, Panowie, że sprawność/niesprawność układu przewietrzania nie ma tutaj nic do rzeczy?
lukas2 - |5 Sty 2013|, 2013 21:37
To wytłumacz mi czemu w ocztym jak przestawie na zamkniety a potem na otwarty to mi po kolanoe ciagnie, a jak dociagne precik to przestaje? W ocztym linki licznika nie ma.... Chciales sugestie to masz czy sprawdzisz twoja sprawa...
Grześ - |5 Sty 2013|, 2013 21:38
| trzypion napisał/a: | Bosz... Jaki wpływ ma położenie klapy obiegu na dmuchaniem zimnym po kolanach? To, że na wewnętrznym nie dmucha jest dla mnie całkowicie zrozumiałe - wtedy bierze powietrze spod deski, więc to, co leciało na kolana jest zasysane przez dmuchwę.
Więc może łaskawie zauwazycie, Panowie, że sprawność/niesprawność układu przewietrzania nie ma tutaj nic do rzeczy? |
Nie używaj tego, no ... imienia nadaremno !!!
Pomyśl ... klapa jest tak w połowie, z góry napływa zimne. Na dół otwarty wlot do wnętrza.
Jak dmuchawa zasysa, to OK. Ale jak szybciej jedziesz - to pęd wpycha zimne od góry, i część przejdzie jak nic na dół - częściowo przez użebrowanie parownika !!!!
Dobrze koledzy pisali że trzeba sprawdzić czy cofa się siłownik - bardzo często koroduje i sprężyna może nie docisnąć.
I sprawność tej klapy ma bodaj największe znaczenie !
trzypion - |6 Sty 2013|, 2013 18:23
Tak, na 3 biegu dmuchawy Poza tym cofać to się cofa, choć pucha skorodowana.
gufer-posepny - |6 Sty 2013|, 2013 19:08
Najprawdopodobniej ta klapa właśnie nie ustawia się do końca . Pozostała opcja to mieszacz powietrza opadł bo ktoś nie dokręcił go do ściany grodziowej . Ostatecznie jakieś przepusty kablowe ale po stronie kierowcy to tylko duża skrzynka jest . Albo łożyskiem grodziowym .
Grześ - |6 Sty 2013|, 2013 19:16
| trzypion napisał/a: | Tak, na 3 biegu dmuchawy Poza tym cofać to się cofa, choć pucha skorodowana. |
Jeszcze mogły te uszczelki z gąbki skruszeć ... coś wejść pod klapę, a to niestety musisz jakoś podejrzeć.
I sprawdź czy siłownik na pewno cofa do końca !!!
lukas2 - |6 Sty 2013|, 2013 20:00
No przecież działa siłownik!!!! Lepiej rozebrać pół auta niż sprawdzić rzecz najprostszą...
Po stronie kierowcy to masz tylko przejścia linek, skrzynka to od góry to raczej nie wieje i przy lewym nadkolu ze dwa kable wychodzą, po prawej masz przelotki na wysokości aku kable od grzania szyby i mała skrzynka i pod jego podstawą przelotka gdzie kable ecu idą, po środku dwie dziurki od nagrzewnicy i to wsio (oczywiście jeszcze od dmuchawy dziursko...
Grześ - |6 Sty 2013|, 2013 20:58
| lukas2 napisał/a: | | No przecież działa siłownik!!!! |
No właśnie niekoniecznie - może mieć nieco za mały skok, może coś pdo klapę podeszło, kabelki czy coś innego ...
| lukas2 napisał/a: | | Po stronie kierowcy to masz tylko przejścia linek, skrzynka to od góry to raczej nie wieje i przy lewym nadkolu ze dwa kable wychodzą, po prawej masz przelotki na wysokości aku kable od grzania szyby i mała skrzynka i pod jego podstawą przelotka gdzie kable ecu idą, po środku dwie dziurki od nagrzewnicy i to wsio (oczywiście jeszcze od dmuchawy dziursko... |
Na pewno ? Jeżeli nikt nie grzebał - ja przepychałem kilka kabli od alarmu, od zestawu do komórki i zasilania CB.
Może jednak warto podejrzeć ?
Choć wydaje mi się że uszkodzenie gąbki (ze starości) jest bardziej prawdopodobne.
Bez podejrzenia - tylko gdybamy. Najlepiej mała kamerka na USB i do roboty !
trzypion - |6 Sty 2013|, 2013 22:56
Panowie, bez jajec. To za solidnie dmucha na samą gąbkę. A dźwignia cofa się do końca. Sprawdziłem.
bingo - |7 Sty 2013|, 2013 09:27
uszczelnij linkę od licznka zamiast ciągłe posty pisać.
lukas2 - |7 Sty 2013|, 2013 12:59
| bingo napisał/a: | | uszczelnij linkę od licznka zamiast ciągłe posty pisać. |
To w takim razie to zostaje. Linke licznika masz oryginalna czy ktoś już ją wymienił na sierrową?
trzypion - |7 Sty 2013|, 2013 13:21
Chyba ori. Na razie siedze w robocie, więc nie zajrzę, ale i tak mam do wymiany/uzupełnienia żarówki do podświetlenia zegarów, więc w najbliższym czasie bedę zaglądał.
lukas2 - |7 Sty 2013|, 2013 13:24
Pytam o tą linkę bo jak u siebie założyłem na jakiś czas ten zamiennik od sierry to guma uszczelniająca gródź będąca na tej lince nie do końca pasowała w otwór w grodzi scorpio i też zefirek był (w scorpio linka jet 2 częściowa - po tym najłatwiej sprawdzić jest łączona na wysokości prawej podłużnicy - ciut nad nią)
trzypion - |7 Sty 2013|, 2013 13:27
No to jak bede miał chwilke to rzuce okiem. Niestety, braki garazowe daja sie we znaki
|
|