| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - grzana przedni szyba...
lukas2 - |6 Gru 2012|, 2012 16:30 Temat postu: grzana przedni szyba... Witam. Myślę nad przywróceniem grzanej przedniej szyby i grzanych sprysków w mk2. Jak auto przyjechało z gebelsowa było w takowe udogodniena wyposażone - Pzu oddało za szynę nawet... założyłem zwykłą, potem drugą, spryskiwacse sie rozsypały, a teraz chciało by się wygody. Problemem jest to że młody człowiek był i przeszkadzały mi kabelki od szyby więc je upitoliłem. Został jakiś zwinięty kabel w okolicy akumulatora ( nie pamiętam od czego czy od szyby czy od sprysków). Reszta jest czyli włącznik, przekaźnik (czy co tam potrzeba) brakuje tego pod co podłącza się szybę po stronie kierowcy. Pytanie: skąd wychodzą kable do podłączenia tej szyby i sprysków w sensie czy idzie to po jednej wiązce wychodzącej w okolicy aku czy po stronie kierowcy też jakieś kable z kabiny wychodzą?
Grześ - |6 Gru 2012|, 2012 18:51 Temat postu: Re: grzana przedni szyba...
| lukas2 napisał/a: | | Witam. Myślę nad przywróceniem grzanej przedniej szyby i grzanych sprysków w mk2. Jak auto przyjechało z gebelsowa było w takowe udogodniena wyposażone - Pzu oddało za szynę nawet... założyłem zwykłą, potem drugą, spryskiwacse sie rozsypały, a teraz chciało by się wygody. Problemem jest to że młody człowiek był i przeszkadzały mi kabelki od szyby więc je upitoliłem. Został jakiś zwinięty kabel w okolicy akumulatora ( nie pamiętam od czego czy od szyby czy od sprysków). Reszta jest czyli włącznik, przekaźnik (czy co tam potrzeba) brakuje tego pod co podłącza się szybę po stronie kierowcy. Pytanie: skąd wychodzą kable do podłączenia tej szyby i sprysków w sensie czy idzie to po jednej wiązce wychodzącej w okolicy aku czy po stronie kierowcy też jakieś kable z kabiny wychodzą? |
Do szyby masz po obu stronach po dwa kabelki, z konektorami na końcu. Wychodzą z jakichś wiązek - u mnie są po dwa z każdej strony. Uważaj - szyba bierze jakieś 40 A !!!
Dysze - w MK3 grzana jest niestety tylko prawa, ale kabelki są na obie strony. Napięcie cały czas po włączeniu silnika. Idą po zawiasie razem z rurką - ale skąd wychodzą to musiałbym jutro zobaczyć. Ale w najgorszym razie podłączysz sam.
Pzdrw.
Gaiger - |6 Gru 2012|, 2012 20:14
| Grześ napisał/a: | | Dysze - w MK3 grzana jest niestety tylko prawa, ale kabelki są na obie strony. |
Nie wprowdzaj w błąd innych. Obie dysze są grzane.
| Grześ napisał/a: | | Napięcie cały czas po włączeniu silnika |
Napięcie pojawia się na nich po włączeniu grzania przedniej szyby.
| lukas2 napisał/a: | | Został jakiś zwinięty kabel w okolicy akumulatora ( nie pamiętam od czego czy od szyby czy od sprysków) |
I to i to idzie tymi samymi przewodami.
Wychodzą z kabiny właśnie koło akumulatora.
Grześ - |6 Gru 2012|, 2012 20:17
| Gaiger napisał/a: | Grześ napisał/a:
Dysze - w MK3 grzana jest niestety tylko prawa, ale kabelki są na obie strony.
Nie wprowdzaj w błąd innych. Obie dysze są grzane. |
Mam już drugiego MK3 i w obu lewa dysza nie jest grzana. Wygląda tak samo tyle że nie ma elementu grzejącego, kabelek jest nie podłączony.
| Gaiger napisał/a: | Grześ napisał/a:
Napięcie cały czas po włączeniu silnika
Napięcie pojawia się na nich po włączeniu grzania przedniej szyby. |
Tak było w MK1, nie wiem jak w MK2. W moim MR97 było cały czas po odpaleniu auta. Mierzone ! Lusterka są grzane po włączeniu ogrzewania tylnej (!!) szyby.
pzdrw.
gufer-posepny - |6 Gru 2012|, 2012 20:20
szyba gdzieś 2x 15A na stronę . dzysze dwie grzane są . inna sprawa czy jeszcze grzeją . jak nie było grzanej to pewnie ktoś wymienił na zwykłą bo grzane lubią się na starość często zatykać . grzana nowa 70 zł , zwykła 15 zł .
Grześ - |6 Gru 2012|, 2012 20:21
| gufer-posepny napisał/a: | | szyba gdzieś 2x 15A na stronę . dzysze dwie grzane są . inna sprawa czy jeszcze grzeją . jak nie było grzanej to pewnie ktoś wymienił na zwykłą bo grzane lubią się na starość często zatykać . grzana nowa 70 zł , zwykła 15 zł . |
Wątpię żeby były wymieniane, u mnie zatykały się obie tak samo. Kiedyś dokładniej to sprawdzałem bo mi lewą zamrażało. A teraz mam przewód oporowy i zrobię grzanie wszystkiego co na klapie - bo zwykle rurki też przymarzają.
A gdzie masz te grzane po 70 ?
Pzdrw.
JORZO - |6 Gru 2012|, 2012 20:32
Grzane się kupuje z focusa po coś 17 zł. ciut przerabia węża i po krzyku.Kat to pisał stąd wiem
Grześ - |6 Gru 2012|, 2012 20:34
| JORZO napisał/a: | Grzane się kupuje z focusa po coś 17 zł. ciut przerabia węża i po krzyku.Kat to pisał stąd wiem |
Nówki czy używki ? Wężyk faktycznie nie problem ...
Pzdrw.
gufer-posepny - |6 Gru 2012|, 2012 20:35
nóffky . ale z focusa i trza troszkę przerobić .
70 kosztują do premium car-scorpio . plug and play .
dziwne mi nic nie zamarzało . a auto sterczy pod chmurką .
JORZO - |6 Gru 2012|, 2012 20:36
Nóweczki tyle że "mgłowe" ale to chyba nawet lepiej. Poszukaj w sklepach wysyłkowych ewent. ASO
lukas2 - |6 Gru 2012|, 2012 20:38
Gufer u siebie sam osobiście wywaliłem grzanie z dysz (dysze zostały), mam na zapasie oryginalne scorpionowe grzane a zawsze jak Jorzo pisze można z Focusa dopasować. Czyli kabelki pod grzaną szybę wychodzą z kabiny po obu stronach auta? Na pewno muszą jakieś fragmenty u mnie ich być bo jak je utylizowałem to tylko z poziomu podszybia, z wiązek w aucie nic nie wyprówałem. Ma ktoś mk2 z grzaniem szyby co by prześledził jak to jest puszczone?
Grześ - |6 Gru 2012|, 2012 20:39
| JORZO napisał/a: | | Nóweczki tyle że "mgłowe" ale to chyba nawet lepiej. Poszukaj w sklepach wysyłkowych ewent. ASO |
Może mój zaprzyjaźniony Auto-Focus będzie miał ...
Pzdrw.
JORZO - |6 Gru 2012|, 2012 20:40
Uderz do Kat-a to Ci wsio wytłomaczy
Grześ - |6 Gru 2012|, 2012 20:42
| gufer-posepny napisał/a: | nóffky . ale z focusa i trza troszkę przerobić .
70 kosztują do premium car-scorpio . plug and play .
dziwne mi nic nie zamarzało . a auto sterczy pod chmurką . |
Problem się pojawia nie pod chmurką ale na dłuższej trasie. Wtedy chyba ten alkohol jakoś wyparowuje i zamarzają. Sposobem jest lanie płynu bez rozcieńczania - wtedy zamarza tylko poniżej -22 !
Pzdrw.
gufer-posepny - |6 Gru 2012|, 2012 20:42
| lukas2 napisał/a: | | Gufer u siebie sam osobiście wywaliłem grzanie z dysz (dysze zostały), mam na zapasie oryginalne scorpionowe grzane a zawsze jak Jorzo pisze można z Focusa dopasować. Czyli kabelki pod grzaną szybę wychodzą z kabiny po obu stronach auta? Na pewno muszą jakieś fragmenty u mnie ich być bo jak je utylizowałem to tylko z poziomu podszybia, z wiązek w aucie nic nie wyprówałem. Ma ktoś mk2 z grzaniem szyby co by prześledził jak to jest puszczone? |
kable idą po zawiasie prawym maski do podszybia a tam przepustem do kabiny i do małej skrzynki .
JORZO - |6 Gru 2012|, 2012 20:43
Łukasz u mnie z szybą wiesz jak jest z kablami-made in Jorzo ale wiązeczka do sprysków wygląda na nie rzeźbioną i właśnie na obydwa spryski kable idą razem,wyłażąc gdzieś od akumulatora.
bingo - |6 Gru 2012|, 2012 22:29
| Grześ napisał/a: | | w MK3 grzana jest niestety tylko prawa | - w każdym MK są obie grzane
| Gaiger napisał/a: | | Napięcie pojawia się na nich po włączeniu grzania przedniej szyby. | - po odpaleniu silnika i załaczeniu przekaźnika pracy, który defacto pozwala na załączenie przedniej szyby oraz klimy.
| Grześ napisał/a: | | Mam już drugiego MK3 i w obu lewa dysza nie jest grzana. Wygląda tak samo tyle że nie ma elementu grzejącego, kabelek jest nie podłączony. | - masz pecha. Pomyśl też logicznie, że jak by miała być któraś rzana, to włąśnie lewa, jako ważniejsza (wyłączywszy anglików).
| Grześ napisał/a: | | nie wiem jak w MK2. | - tak samo jak w MK3, czyli po załaczeniu silnika i ładowania.
kat - |6 Gru 2012|, 2012 22:31
| gufer-posepny napisał/a: | | lukas2 napisał/a: | | Gufer u siebie sam osobiście wywaliłem grzanie z dysz (dysze zostały), mam na zapasie oryginalne scorpionowe grzane a zawsze jak Jorzo pisze można z Focusa dopasować. Czyli kabelki pod grzaną szybę wychodzą z kabiny po obu stronach auta? Na pewno muszą jakieś fragmenty u mnie ich być bo jak je utylizowałem to tylko z poziomu podszybia, z wiązek w aucie nic nie wyprówałem. Ma ktoś mk2 z grzaniem szyby co by prześledził jak to jest puszczone? |
kable idą po zawiasie prawym maski do podszybia a tam przepustem do kabiny i do małej skrzynki . |
dokaldnie tak jak Gufer pisze,robilismy w dohcu grzana szybe na oryginalnej wiazce
wszystko podpiete pod mala skrzynke i puszczone obok przelotka do srodka
moj dohc nie mial w oryginale grzanej szyby,wiazka byla wytargana z innego i tylko podpieta
dysze kupuje sie z focusa,przedluza kabelki,zaklada na maske bez zadnej rzezby
oprocz przedluzenia kabelkow trzeba rowniez zastosowac zamiast oryginalnych trojniczkow do dysz,kawalki wezyka i trojniki ogolnodostepne
po otwarciu maski to jest jakies 20 minut roboty
dysze kupuje sie takie
http://allegro.pl/dysza-s....html?source=oo
a w takim tempie one drozeja
http://www.ford-esklep.pl...08797-FORD/2927
oryginalne dysze to koszt juz okolo 120 zl za sztuke
JORZO - |7 Gru 2012|, 2012 21:21
A nie mówiłem - Kat-owski to pomysł jest
[ Dodano: |9 Gru 2012|, 2012 12:52 ]
No to żeby było ciekawiej moja dziś (znaczy się szyba) też zdechła.
[ Dodano: |16 Gru 2012|, 2012 11:52 ]
czasu ostatnio nie mam ale tak na szybko wziąłem w łapkę próbnik i co następuje: po włączeniu grzania stwierdzam brak prądu na kablach przy szybie a w kablach do sprysków prund jest. Ki czort?
[ Dodano: |22 Gru 2012|, 2012 18:59 ]
No to tak: dziś założyłem grzane spryski.Grzały parę "włączeń". Teraz wsiadłem do auta i po włączeniu pstryka od szyby stwierdziłem brak świecenia diody-tej,że działa. Wymieniłem pstryk-to samo. Próbnik w garść-na kostce do pstryka nie ma żadnych prądów tylko został na kabelku od jego podświetlenia. Rezultat=nie mam grzanej szyby ani grzanych sprysków . Jakieś sugestie?
playandwin24 - |22 Gru 2012|, 2012 19:02
No to upniem
pepi - |22 Gru 2012|, 2012 19:11
skrzynka ?
JORZO - |22 Gru 2012|, 2012 19:20
No kurde tej podpowiedzi się obawiałem.
Jak go kupowałem to nie doczytałem o zdychających krzynkach. A ja nie robiłem z tym nic bo się nic nie działo. Sie wściekne to zrobię to: made in Jorzo i bedzie chodziło do końca świata jak te rzeczy które sam dokładałem,prosto ale skutecznie.
playandwin24 - |22 Gru 2012|, 2012 19:29
| JORZO napisał/a: | | Sie wściekne to zrobię to: made in Jorzo |
Tzn?
Adam_2000 - |22 Gru 2012|, 2012 19:38
Zrobi pewnie swoją, dodatkową instalację
A następna będzie potem zachodził w głowę "co autor miał na myśli ?"
JORZO - |22 Gru 2012|, 2012 19:49
hehe Adam masz rację z tą dodatkową instalacją a po nas... Choćby potop A to Pany normalny objaw śmierci krzynki bo przeca spryski działały a najpierw zdechła szyba a to na jednym guziorku i tym samym przekaźniku
kat - |22 Gru 2012|, 2012 20:29
mala skrzynka,z nia nie ma tyle problemu jak z duza,wyjmujesz od gory
Grześ - |22 Gru 2012|, 2012 20:56
| JORZO napisał/a: | [ Dodano: |16 Gru 2012|, 2012 11:52 ]
czasu ostatnio nie mam ale tak na szybko wziąłem w łapkę próbnik i co następuje: po włączeniu grzania stwierdzam brak prądu na kablach przy szybie a w kablach do sprysków prund jest. Ki czort? |
Prawidłowo. Tak ma być, sprawdzałem na schemacie. Dysze grzeją w czasie pracy silnika, niezależnie od tego czy przednią szybę włączysz czy nie.
| JORZO napisał/a: | [ Dodano: |22 Gru 2012|, 2012 18:59 ]
No to tak: dziś założyłem grzane spryski.Grzały parę "włączeń". Teraz wsiadłem do auta i po włączeniu pstryka od szyby stwierdziłem brak świecenia diody-tej,że działa. Wymieniłem pstryk-to samo. Próbnik w garść-na kostce do pstryka nie ma żadnych prądów tylko został na kabelku od jego podświetlenia. Rezultat=nie mam grzanej szyby ani grzanych sprysków . Jakieś sugestie? |
Kontrolka grzanej szyby idzie od lewej połówki grzanej szyby. Sterowanie jest przez moduł timera.
A przekaźnik sprawdzałeś ? A napięcie za motor run relais jest ? Masz nadal napięcie na grzanych dyszach po włączeniu silnika ?
| JORZO napisał/a: | | A to Pany normalny objaw śmierci krzynki bo przeca spryski działały a najpierw zdechła szyba a to na jednym guziorku i tym samym przekaźniku |
MRR jest osobno, przekaźnik szyby jest inny. MRR jest sterowany przez sygnał z alternatora - jak ładuje to włącza.
Zanim wybebeszysz skrzynkę, sprawdź MRR, potem przekaźnik szyby i te dwa bezpieczniki.
Ja po 378.000 km nie miałem żadnych problemów z tą skrzynką, ale oczywiście od wody osłonięta. W starym MK1 miałem problem - ze światłami. Skończyło się na mostku, włożony był między jakimś + a wejściem przekaźnika świateł. Cóż, miałem żarówki 90 W każda, to przypiekło.
Pzdrw.
JORZO - |22 Gru 2012|, 2012 21:44
co to mrr i gdzie on się ukrywa?
przekaźnik pstrykał jak załączałem pstryka
coś mam nie tak bo dysze grzały PO pstryku
żeczywiście coś mi tu nie gra hmmm a f2f pisali,że dysze grzeją nie PO silniku a razem z szybą
kurde o co tu chodzi?
Grześ - |22 Gru 2012|, 2012 22:01
| JORZO napisał/a: | co to mrr i gdzie on się ukrywa?
przekaźnik pstrykał jak załączałem pstryka
coś mam nie tak bo dysze grzały PO pstryku
żeczywiście coś mi tu nie gra hmmm a f2f pisali,że dysze grzeją nie PO silniku a razem z szybą
kurde o co tu chodzi? |
Być może w MK2 masz inaczej, ja w MK1 miałem dysze razem z szybą ale tylną ! W MK3 grzeją z silnikiem. Niestety - bo odparowuje spirytus z płynu i potem zamarzają. Ja to na pewno przerobię.
MRR - motor run relais. Włącza się jak alternator zaczyna ładować.
Ten wyłącznik grzania szyby pstryka sam z siebie - patrzyłeś na ten przekaźnik w skrzynce ? Aha - w MK1 i MK3 jest zwykły pstryczek NO i resztę załącza timer.
Jak Ci przekaźnik załącza to sprawdź czy prąd dochodzi do tych dwóch bezpieczników grzanej szyby.
Są różne wersje, ale w sumie to najłatwiej jest zrobić obejście i tyle. Poszukaj przekaźnika od szyby grzanej i pociągnij drut od cewki tego przekaźnika - przecież to dość proste.
Ale ZANIM cokolwiek zrobisz, pomierz wszystko jak należy.
Pzdrw.
JORZO - |22 Gru 2012|, 2012 22:07
ok.hehehe wiem co to pstrykanie pstryka a co przekaźnika posprawdzam za dnia bo już teraz mi się nie chce a grzanie włączało się i dysz i szyby jak silnik ruszył-to wiem. Tyle,że teraz pstryk wogóle się nie włącza bo dioda na nim nie świeci-wiem co mówię bo obok jest od szyby tył i luster i działały identycznie.
kat - |22 Gru 2012|, 2012 22:41
Grzes! caly czas mylisz MK3 z MK2
w mk2 dysze grzeja na jednym pstryku z grzana szyba przednia
trza miec odpalony motor,bo tak to se mozna pstrykac
wlaczasz szybe przednia,to wlaczasz spryski
tak jak przy tylnej ,ktora grzeje razem z lustrami
w mk3 jest rowniez zupelnie inny przekaznik niz w mk2( wysoki szary R18 )+ bezpiecznik 41 i 38 - 30A
bingo - |23 Gru 2012|, 2012 11:56
| JORZO napisał/a: | | czasu ostatnio nie mam ale tak na szybko wziąłem w łapkę próbnik i co następuje: po włączeniu grzania stwierdzam brak prądu na kablach przy szybie a w kablach do sprysków prund jest. Ki czort? | - żaden, to nie co inne zasilanie - spryski idą zaraz z przekaźnika pracy silnika, szyba majeszcze swój przekaźnik i bezpieczniki.
| JORZO napisał/a: | | Jakieś sugestie? | przekaźnik pracy silnika, mała skrzynka, beszpiecznk 34
\
[ Dodano: |23 Gru 2012|, 2012 11:57 ]
| kat napisał/a: | w mk2 dysze grzeja na jednym pstryku z grzana szyba przednia
wlaczasz szybe przednia,to wlaczasz spryski | - w MK2 i MK3 jest tak samo - spreski załaczają się razem z pracą silnika i nie ma możliwości ich wyłączenia.
Grześ - |23 Gru 2012|, 2012 13:14
| bingo napisał/a: | kat napisał/a:
- w MK2 i MK3 jest tak samo - spreski załaczają się razem z pracą silnika i nie ma możliwości ich wyłączenia. |
Ech Panowie zdecydujcie się kto z Was ma rację. Ja znam z własnego doświadczenia tylko MK1 i MK2.
Ponadto były różne wersje, na pewno TAXI się poważnie różni od innych, no i te z wyższym wyposażeniem. Ale do MK2 nie mam schematów - znaczy nie pod ręką.
Ale uniwersalna metoda - to po prostu pomierzyć. Np. wyjąć przekaźnik od szyby i sprawdzić co jest na stykach. + powinien się pojawić po odpaleniu silnika, a - po załączeniu grzania przyciskiem.
Wesołych Świąt !!!
[ Dodano: |23 Gru 2012|, 2012 13:18 ]
| kat napisał/a: | Grzes! caly czas mylisz MK3 z MK2
tak jak przy tylnej ,ktora grzeje razem z lustrami |
Nic nie mylę - przecie napisałem że znam z autopsji tylko 1 i 3.
Napisałem też że najlepiej po prostu pomierzyć. Poza tym uważam że ciągłe grzanie dysz powoduje niepotrzebnie szybkie odparowanie spirytu z płynu w dyszach i w konsekwencji ich zamarzanie.
Pzdrw.
JORZO - |23 Gru 2012|, 2012 14:34
no to tak: wydarłem przekaźnik od szyby i zmierzyłem + jest cały czas i na zgaszonym i na chodzącym silniku a po pstryku nic się nie zmienia. minusa nie sprawdzałem jak pisze Grześ bo jakoś o tym nie wiedziałem. Poszperam w przydasiach - może mam zapasowy przekaźnik to podmienię. Aha i jeszcze raz powiem,że f2f pisał kiedyś,że spryski grzeją RAZEM z szybą.
Grześ - |23 Gru 2012|, 2012 14:58
| JORZO napisał/a: | | no to tak: wydarłem przekaźnik od szyby i zmierzyłem + jest cały czas i na zgaszonym i na chodzącym silniku a po pstryku nic się nie zmienia. minusa nie sprawdzałem jak pisze Grześ bo jakoś o tym nie wiedziałem. Poszperam w przydasiach - może mam zapasowy przekaźnik to podmienię. Aha i jeszcze raz powiem,że f2f pisał kiedyś,że spryski grzeją RAZEM z szybą. |
+ ma być na styku mocy - ale co jest na stykach cewki ? Na jednym + ma się pojawić po odpaleniu silnika.
Ale zrób próbę - załącz ten przekaźnik "ręcznie" - ew. włóż zworę i zobacz czy szyba działa. Te 30 A przez minutkę nie powinno wyładować akumulatora.
Według schematu z MK3 - na cewce + pojawia się jak silnik jest włączony. A na - jest sterowanie z modułu timera. Tu mógłbyś dać wyłącznik do masy i w taki sposób szybę włączać ręcznie. Wystarczy włożyć kabelek 0,5 mm^2 do styku - cewki i jakoś do środka pociągnąć.
Powodzenia !
JORZO - |23 Gru 2012|, 2012 15:02
no + nie pojawia się w żadnych innych miejscach jest stały na tym oznaczeniu w skrzynce R8
Grześ - |23 Gru 2012|, 2012 15:09
| JORZO napisał/a: | | no + nie pojawia się w żadnych innych miejscach jest stały na tym oznaczeniu w skrzynce R8 |
To znaczy że nie ma sygnału o pracy silnika (i ładowania). Czyli tamten układ musisz sprawdzić. A kontrolka ładowania gaśnie ?
Nie pamiętam już co jest sterowanie z tego przekaźnika pracy silnika - u mnie to taki mały. Na pewno grzanie szyb przedniej i tylnej. I nivo, jak elektryczne.
Możesz poszukać w schematach i podać ten + jakoś bokiem. Albo znajdź przekaźnik pracy silnika i zmostkuj mu styki robocze.
Pzdrw.
JORZO - |23 Gru 2012|, 2012 15:14
przekaźnik pracy nie wiem który to jest,kontrolka ład.gaśnie ale przez analogie-tylna szyba też działa jak silnik hula a to akurat u mnie działa
Grześ - |23 Gru 2012|, 2012 15:20
| JORZO napisał/a: | | przekaźnik pracy nie wiem który to jest,kontrolka ład.gaśnie ale przez analogie-tylna szyba też działa jak silnik hula a to akurat u mnie działa |
Nie masz opisu który przekaźnik jest który ???
Ale jak działa tylna to :
- sprawdź czy działa przekaźnik przedniej
- poszukaj schematu i zobacz na który styk przekaźnika szyby przedniej ma iść +12 - ten od pracy silnika. Ten sam + idzie na przekaźnik tylnej szyby.
Pzdrw.
JORZO - |23 Gru 2012|, 2012 15:28
ok.dzięki-będę walczył.
No i zdaje się,że dałem ciała bo tylna szyba hula już PO zapłonie
I jeszcze jedno pytanko:czyż nie powinien ten pstryk od włączania grzania świecić mimo że np.szyba by se zdechła (przerwały się druciki)? Bo jeśli tak to on nie dostaje informacji od tego przekaźnika MRR.
[ Dodano: |31 Gru 2012|, 2013 12:51 ]
Grzana przednia szyba znów jest grzana. Przyczyna? Bezpiecznik (jeden z dwóch od szyby) nie wiedzieć czemu zbyt luźno siedział w swoim gnieździe. Przygięcie styków załatwiło sprawę i znów płynie prąd.
Grześ - |4 Sty 2013|, 2013 12:38
Jeszcze o ogrzewanych dyszach.
Kupiłem tanio trzy ze Ściemaxa - wszystkie oczywiście nie grzały. Jedną naprawiłem, skorodowały tylko doprowadzenia blisko wejścia kabli. Pozostałe - element grzejący (taka pastylka PTC) już bez elektrod niestety. Ale coś sam zmajstruję własnego.
I teraz kilka danych - w stanie zimnym (-10^) grzanie pobiera ok. 0,3 A. Jak się nagrzeje - ok. 0,1 A - ale dysza jest mocno ciepła.
Obawiam się że grzanie dysz cały czas to duży błąd - korodują przewody, sam element grzewczy, a i na samych dyszach są nieładne osady. Poza tym na pewno wyparuje spirytus z płynu i wszystko ładnie zamarznie. Czyli - jak grzać to świadomie.
Do tych uszkodzonych mam pomysła na grzałkę, która przy ok. +20^ przestanie grzać. Ale to nieco później, czekam na elementy.
JORZO - |4 Sty 2013|, 2013 14:11
ale o PTC W Wikipedii piszą inaczej
Grześ - |4 Sty 2013|, 2013 14:15
| JORZO napisał/a: | | ale o PTC W Wikipedii piszą inaczej |
Znaczy jak ???
Są różne PTC, załamanie charakterystyki jest różne. Ja podałem to co zmierzyłem.
Poczytaj o grzałkach PTC.
Reader - |4 Sty 2013|, 2013 14:18
| Grześ napisał/a: | | Poza tym na pewno wyparuje spirytus z płynu i wszystko ładnie zamarznie. |
Nie zamarznie bo grzeje, a jak nie grzeje to nie odparuje spirit i też nie zamarznie.
Co do sterowania - wyprowadzić z zegarów linię sterowania pomarańczowej gwiazdki i użyć do sterowania dodatkowym przekaźnikiem sprysków.
Czyli poniżej 4°C włączało by się automatycznie.
Grześ - |4 Sty 2013|, 2013 14:20
| Reader napisał/a: | Grześ napisał/a:
Poza tym na pewno wyparuje spirytus z płynu i wszystko ładnie zamarznie.
Nie zamarznie bo grzeje, a jak nie grzeje to nie odparuje spirit i też nie zamarznie. |
Ech ... niestety - wyparowuje także w rurce, poza tym płyn się nieco cofa i zamarza cała rurka. Przerabiałem to już kiedyś w MK1. No chyba że grzane są też rurki co mam zamiar zrobić. | Reader napisał/a: | Co do sterowania - wyprowadzić z zegarów linię sterowania pomarańczowej gwiazdki i użyć do sterowania dodatkowym przekaźnikiem sprysków.
Czyli poniżej 4°C włączało by się automatycznie. |
Nooo można ! Ale chyba jednak podłączę pod przednią szybę. W sumie to włączyć trzeba tylko jak rzeczywiście zamarznie.
JORZO - |4 Sty 2013|, 2013 18:26
Grześ nie stawiam kontry ale nawet chyba Adam napisał że to pomysłowe że jak zimno to rezystancja coś tam a jak ciepło to w drugą strone i wyszło na to że w lecie spryski mają wolne. a tak nawiasem o jakim spirycie piszecie?płyny są na spirytusie?
Grześ - |4 Sty 2013|, 2013 18:31
| JORZO napisał/a: | | Grześ nie stawiam kontry ale nawet chyba Adam napisał że to pomysłowe że jak zimno to rezystancja coś tam a jak ciepło to w drugą strone i wyszło na to że w lecie spryski mają wolne. |
Tak być powinno .... Ale ja w pokoju załączyłem i poniżej 0,1 A nie schodzi, całość ma dobre 40 do 50^. Być może w lecie ... ale w Afryce !!!
Ja robię układ z termistorem, wyłączę przy +20. Ale i tak załączany tylko z szybą - jak stale jest napięcie to niestety korozja zasuwa aż miło. Całą miedź strawi - na ten zielony syf.
| JORZO napisał/a: | | a tak nawiasem o jakim spirycie piszecie?płyny są na spirytusie? |
Te "lepsze" - jasne !!! A co myślisz, choć tyle przyjemności w czasie jazdy mamy !!!
Najczęściej na etylowym, rzadko na izopropanolu, na glikolu chyba wcale. I na metanolu - chyba też już nie.
gufer-posepny - |4 Sty 2013|, 2013 18:36
płyn nie bardo się cofnie bo jest zaworek przeciwzwrotny .
Grześ - |4 Sty 2013|, 2013 18:39
| gufer-posepny napisał/a: | | płyn nie bardo się cofnie bo jest zaworek przeciwzwrotny . |
Zaworek zwrotny ... Może i jest ale działa jak działa, we wszystkich moich autach na drugi dzień psika tak po pół sekundy.. Poza tym jak się maska nagrzeje to z tego płynu w rurkach i tak spirytus grzecznie spierdziela. Dlatego należy często używać spryski w zimie - żeby zawsze w rurkach i dyszach było co trzeba.
Za to w tylnej wycieraczce psika niemal od razu, nawet po 2 dniach.
JORZO - |4 Sty 2013|, 2013 22:29
| Grześ napisał/a: | | Ja robię układ z termistorem, wyłączę przy +20 |
EEE trochę do kitu-jeśli już to przy 4 czy 5 powinno nie grzać.
[ Dodano: |4 Sty 2013|, 2013 22:34 ]
| Grześ napisał/a: | Być może w lecie ... ale w Afryce !!!
|
No może ale... w pokoju masz załóżmy 19 do 20 st. ale w lecie maska ma napewno wyższą temperaturę niż owe 20 no i jeszcze dochodzi dogrzewanie od dołu czyli z silnika a w pokoju tego nie miałeś, czyli de facto temp. w lecie na spryskach chyba będzie jednak wyższa niż pokojowa.
Grześ - |5 Sty 2013|, 2013 10:08
| JORZO napisał/a: | Grześ napisał/a:
Ja robię układ z termistorem, wyłączę przy +20
EEE trochę do kitu-jeśli już to przy 4 czy 5 powinno nie grzać.
|
Zgadza się, ale ... trochę tolerancji nie zaszkodzi. Zresztą zobaczę jak złożę. To tylko jeden rezystor do dobrania.
| JORZO napisał/a: | Grześ napisał/a:
Być może w lecie ... ale w Afryce !!!
No może ale... w pokoju masz załóżmy 19 do 20 st. ale w lecie maska ma napewno wyższą temperaturę niż owe 20 no i jeszcze dochodzi dogrzewanie od dołu czyli z silnika a w pokoju tego nie miałeś, czyli de facto temp. w lecie na spryskach chyba będzie jednak wyższa niż pokojowa. |
Tak, tylko obudowa dyszy miała coś koło 50^ !!! Taki urok tych pastylek PTC, jakieś super-dokładne to one nie są.
JORZO - |5 Sty 2013|, 2013 17:35
Kurcze ja jak zanabyłem to podłączyłem testowo do rezerwowego aku w piwnicy i jak stwierdziłem,że grzeją to OK ale już temp. otoczenia i dysz nie mierzyłem
pablo19 - |6 Sty 2013|, 2013 15:02
| Reader napisał/a: | ...
Co do sterowania - wyprowadzić z zegarów linię sterowania pomarańczowej gwiazdki i użyć do sterowania dodatkowym przekaźnikiem sprysków.
Czyli poniżej 4°C włączało by się automatycznie. | Bardzo dobry pomysł Ja obstaję za podłączeniem do czerwonej, bo zakładam, że te nasze cudowne płyny dają radę do -5st. Dzięki Reader za dobrą myśl
Reader - |7 Sty 2013|, 2013 07:35
W sumie do samej pomarańczowej to nawet nie bardzo po poniżej 0°C gaśnie.
JORZO - |7 Sty 2013|, 2013 07:47
Raeder to zdradź jeszcze które kabelki są od gwiazdek i bedzie komplecik
Reader - |7 Sty 2013|, 2013 07:53
JORZO, ja tylko rzucam luźne myśli a Ty mnie o szczegóły pytasz?
I to jeszcze w mk2? Ja się w antykach nie wyznaję.
To trzeba w elektronice zegarów grzebać i jakiś stopień końcowy pewnie dodać aby wysterować przekaźnik.
A tak na marginesie, to poważnie Wam te dysze zamarzają?
Ja jakoś nie stwierdziłem do tej pory w różnych pojazdach.
No chyba, że cały układ jeśli płyn był nieodpowiedni.
artur.k - |7 Sty 2013|, 2013 09:21
trochę dziwne to, bo mi jeszcze w żadnym nie zamarzły a tylko w jednym miałem grzane spryski i też nie zamarzały... ja osobiście zastanawiałem się nad rozw.stosowanym w W124,mianowicie zbiornik płynu był ogrzewany przez małą wężowniczkę,połączoną z okładem chłodniczym auta... nigdy nic nie zamarzało a efekt mycia szyb był bez porównania lepszy niż przy grzanych spryskach, biorąc pod uwagę fakt, że tam tylko jedna wycieraczka była no i jestem przekonany że i lampy na ciepło dużo lepiej były by myte
JORZO - |7 Sty 2013|, 2013 11:40
Tu nie chodzi o zamarzanie jako takie tylko o to że jak rano mam na dyszach lód to mi ładnie spod niego same dysze wylezą Ot co!
WieSiu - |7 Sty 2013|, 2013 11:49
moze z 2-3 razy w zyciu doswiadczylem problemow ze spryskiwaczami (a czy grzeja czy nie to nawet nie wnikalem do tej pory),wiec jak nie wiem gdzie Wy zyjecie ze macie tyle problemow zeby w ogole sie tym przejmowac A moze jakis dziwaczny plyn uzywacie ? nawet jak dysze sa zawalone sniegiem to nigdy nie bylo problemu
JORZO - |7 Sty 2013|, 2013 12:11
Hi hi ja o lodzie pisawszy
[ Dodano: |7 Sty 2013|, 2013 16:55 ]
A pomysł z wężownicą to miał mój koleś taki że podgrzewał tak paliwo przed gaźnikiem w maluchu.Wężownica szła wokół jednej rury tłumika
pablo19 - |8 Sty 2013|, 2013 08:02
| JORZO napisał/a: | Tu nie chodzi o zamarzanie jako takie tylko o to że jak rano mam na dyszach lód to mi ładnie spod niego same dysze wylezą Ot co! | Jest na to lepszy sposób. Kup sobie MKI
Jak będę miał chwilę to popatrzę na zegary i tą gwiazdkę, jak ona tam działa.
JORZO - |8 Sty 2013|, 2013 08:56
Może zakupię samą maskę coby dysze do góry nogami posadzić A na kabelki od gwiazdki popatrz bo mam panel od mkI nad głową i nie wiem jak termometr podpiąć.
lukas2 - |8 Sty 2013|, 2013 10:46
Jorzo połączenie choinki na zegarach i termometru to jeden kabelek idący od tripa. Masz rozpiskę tripa to zobacz. Co do termometru nad głową to gdzieś miałem opis ... Pytaj kolegów bo zaginął u mnie.
JORZO - |8 Sty 2013|, 2013 19:47
Łukasz szukam tych postów który kabelek w zegarku mkI jest który i jakoś nie mam. Doczytałem tylko jak chyba Speedo pisał,że to musi iść od modułu gwiazdek bo inaczej nie bedzie. A nie pamiętasz który jest od temperatury? Mnie coś świta,że fioletowy.
PiotrekGran - |8 Sty 2013|, 2013 20:09
| lukas2 napisał/a: | | Pytaj kolegów bo zaginął u mnie. |
Jedyna czytelna część opisu który do mnie wysłałeś:
1 - 12v permanent fused supply -Stały plus
2 - 12v ignition switched supply - Plus po zapłonie
3 - Output to ice warning of auxilary warning unit. - Wyjście do sterownika termometru
4 - NC
5 - NC
6 - NC
7 - NC
8 - Ground - Masa
9 - 12v switched from exterior light switch ie dashboard lighting - Podświetlanie
10 - Pin 17 EEC IV - Sygnał z wtryskiwaczy
11 - Fuel tank sender - Sygnał z czujnika poziomu paliwa
12 - Ground Masa
13 - Ice warning sensor - Termometr
14 - Speed sensor - Czujnik prędkości pojazdu, in. VSS, prądniczka, itd.
15 - NC
16 - NC - Not Connected - Nie podłączony
pablo19 - |8 Sty 2013|, 2013 20:22
Też coś takiego pamiętam, że fioletowy. Gdzieś to opisywałem, ale dawno to było, a nie mogę znaleźć w zapiskach na HDD. Co do sterowania gwiazdkami to "coś" mi mówi, że trzeba sprawdzić 17 i 18 pin we wtyczce od komputerka badającego czujniki zamkowe przy drzwiach. a teraz tego nie sprawdzę, bo za zimno, a pod chmurką nie chce mi się marznąć
JORZO - |8 Sty 2013|, 2013 20:50
aha.no załóżmy że fiolet to z pinem 3 czy 13 od tripa jednak chyba nie bedzie.a czemu od drzwi?do tripa idzie max 16 pin to o którym cudeńku Pablo prawisz?
pablo19 - |8 Sty 2013|, 2013 20:56
| JORZO napisał/a: | | aha.no załóżmy że fiolet to z pinem 3 czy 13 od tripa jednak chyba nie bedzie.a czemu od drzwi?do tripa idzie max 16 pin to o którym cudeńku Pablo prawisz? | Trip nie ma nic wspólnego z gwazdkami znanymi jako "śnieżynki" czy też trybiki To jest takie pudełko, które mówi Ci, które drzwi są otwarte. Wydaje mi się, że odpowiada również za test lampek w zegarach. Pewności nie mam. Na razie to gdzieś zobaczona teoria nie podparta żadnymi testami.
JORZO - |8 Sty 2013|, 2013 20:59
a bo pomyślałem że skoro gwiazdki są powiązane z termometrem(wyświetlaczem temp) to będzie trza kraść sygnał właśnie z tripa.
[ Dodano: |8 Sty 2013|, 2013 21:04 ]
a Ty może piszesz o tym pudle co na nim nabazgrali:lamp failure indikation? Czy jakoś tak ?
pablo19 - |8 Sty 2013|, 2013 21:10
| JORZO napisał/a: | a bo pomyślałem że skoro gwiazdki są powiązane z termometrem(wyświetlaczem temp) to będzie trza kraść sygnał właśnie z tripa.
[ Dodano: |8 Sty 2013|, 2013 21:04 ]
a Ty może piszesz o tym pudle co na nim nabazgrali:lamp failure indikation? Czy jakoś tak ? | Ała. Pochrzaniło mi się. to jest w kompie od drzwi. Do niego dochodzi też sygnał z czujnika temp. z przedniego pasa.
Wcześniej dobrze napisałem i mnie nie poprawiłeś jak byka strzeliłem Jak Ty ze mną rozmawiasz? Wogóle mnie "nie słuchasz"
JORZO - |8 Sty 2013|, 2013 21:12
słucham,słucham
pablo19 - |8 Sty 2013|, 2013 21:15
| JORZO napisał/a: | | a bo pomyślałem że skoro gwiazdki są powiązane z termometrem(wyświetlaczem temp) to będzie trza kraść sygnał właśnie z tripa. | Podejrzewam, że w MKII sygnał zamiast iść pod sufit idzie do tripa. Ja generalnie bazuje na rozwiązaniach z MKI i liczę, że w MKII za wiele nie zmienili, także na ro też weź poprawkę.
JORZO - |8 Sty 2013|, 2013 21:22
a będe miał to na wierchu przypadkiem to spróbuję podłączyć
pablo19 - |8 Sty 2013|, 2013 21:28
| JORZO napisał/a: | | a będe miał to na wierchu przypadkiem to spróbuję podłączyć | Najpierw zmierz miernikiem !!!
JORZO - |8 Sty 2013|, 2013 21:30
ooo rany! A jakie wartości +/- mam ujrzeć i w jakiej jednostce? Hmm pewno ohm lub volt.
pablo19 - |8 Sty 2013|, 2013 21:42
A co chcesz testować, bo w sumie nie wiem.
JORZO - |8 Sty 2013|, 2013 21:51
Pablo no przeca mam zmierzyć miernikiem-tak pisałeś
pablo19 - |8 Sty 2013|, 2013 21:59
| JORZO napisał/a: | Pablo no przeca mam zmierzyć miernikiem-tak pisałeś | Jak chcesz szukać sygnału wyjścia z puszki na tripa to zmierz (do masy) rezystancję na pinie 16, bo możliwe, że tam jest sygnał z czujnika temperatury. Dla testu możesz posłużyć się drugą parą oczu, która będzie patrzyła na miernik i Ci meldowała czy coś się zmieni jak Ty pójdziesz do przodu auta i weźmiesz w palce koniec czujnika coby go podgrzać. Jak wskazania będą się zmieniały to wielce prawdopodobne, że to ten kabel należy podłączyć do właściwego przewodu w Tripie. Pomiar trzeba robić na załączonym zapłonie.
Jak coś się popsuje to nie miej do mnie pretensji
Ja bym przetestował (może kiedyś to uczynię) tak jak to opisałem powyżej.
Zakres daj na kilka kOhmów
|
|