Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Dziwne prądy w płetwalu

zelazny_gst - |4 Gru 2012|, 2012 20:18
Temat postu: Dziwne prądy w płetwalu
Mam problem z płetwalem 98 2,3 pb/lpg, polega on na tym że mam totalny brak świateł,szyby tylko opadają sztuk 1 z tyłu za kierowcą oraz przy wyłączonym zapłonie mam takie oto kwiatki.

1.Pali się po stronie pasażera przycisk od otwierania szyb tylko ten jeden się pali.
2.Delikatnie żarzą się na liczniku nie zamknięte drzwi sztuk 3,kontrolka oleju oraz brak płynu spryskiwaczy.
3.Potrafi się palić kontrolka od włącznika stanu lpg, tzn dioda która wskazuje że auto przełączyło się na lpg.

Dzieje się tak tylko czasami ale przycisk od otwierania drzwi pali się cały czas mówię o tych rzeczach na wyłączonym zapłonie.

W aucie poprzedni właściciel zrobił kilka przeróbek np. na krótko spiął wycieraczki na przycisk on/off i podobne takie, wszystko to usunąłem i doprowadziłem do stanu przed modyfikacjami

Skrzynki zrobiłem dużą i mała, wymieniłem niebieską wtyczkę w dużej skrzynce bo były widoczne ślady nadtopienia.Po przełączeniu świateł na bezpiecznikach w dużej skrzynce pojawia się napięcie ale już na lampy nie trafia.Co do wiązek podłużnicy i lamp nie mają śladów parcenia. Jak robiłem małą skrzynkę to z tego wszystkiego mogłem dodać jeden pin bo jak składałem to nie pamiętałem czy on tam był czy nie więc wziąłem z innej skrzynki blaszkę i ją dołożyłem ale wątpię żeby to było problemem. Mam nadzieję że opisałem wszystko, za pomoc z góry wielkie dzięki.

gufer-posepny - |4 Gru 2012|, 2012 20:24

podłużnicą nie lecą kable do lamp , zupełnie inną drogą . i ta wiązka raczej nie psuje się . co do reszty , może być uszkodzona duża skrzynka bezpieczników . walczyłem z takim tematem z mszwajnochem , paliło bezpieczniki , cyrki z oświetleniem . okazało się że jedna miedziana płytka przetopiła się między warstwami .
zelazny_gst - |4 Gru 2012|, 2012 20:31

gufer-posepny, Wiem że podłużnica nie lecą kable do lamp jest to osobna wiązka, co do dużej skrzynki to wsadziłem inna, wstanie idealnym oczywiście najpierw ją rozebrałem i sprawdziłem że jest ok no i proforma na płytki trawiła wazelina techniczna.
gufer-posepny - |4 Gru 2012|, 2012 20:34

hmm no to nie zrobiona podłużnica się odzywa pewnie , co do drzwi to nie mam pomysłu .
zelazny_gst - |4 Gru 2012|, 2012 20:37

gufer-posepny, Podłużnica jest ok nie wiem czy to zasługa rocznika czy u niemca robili ale to na pewno nie to. Zapomniałem dodać że jak przy włączonym zapłonie przeciskałem bolec - wyłącznik w drzwiach ten odpowiedzialny za to że na liczniku zniknie kontrolka nie zamkniętych drzwi to słychać było jak przełącza jakiś przekaźnik ale nie jest to zawsze.
gufer-posepny - |4 Gru 2012|, 2012 20:41

Kernel panic .... to ja wymiękam :D
Reader - |5 Gru 2012|, 2012 00:07

zelazny_gst napisał/a:
Zapomniałem dodać że jak przy włączonym zapłonie przeciskałem bolec - wyłącznik w drzwiach ten odpowiedzialny za to że na liczniku zniknie kontrolka nie zamkniętych drzwi to słychać było jak przełącza jakiś przekaźnik.

O którym bolcu piszesz?

lukas2 - |5 Gru 2012|, 2012 00:11

Poprzedni właściciel pokombinował w instalce zbytnio. Szukaj jakiś dziwnych przepinek - połączeń. Tak miałem w MK2 Szwabowi wycieraki padły to spiął je razem pod kierowałką ze światłami - efekt po włożeniu bezpiecznika od stopów i cofania nie można było auta zgasić. Kluczyk w kieszeni a auto chodziło sobie.
zelazny_gst - |5 Gru 2012|, 2012 08:40

Reader napisał/a:
zelazny_gst napisał/a:
Zapomniałem dodać że jak przy włączonym zapłonie przeciskałem bolec - wyłącznik w drzwiach ten odpowiedzialny za to że na liczniku zniknie kontrolka nie zamkniętych drzwi to słychać było jak przełącza jakiś przekaźnik.

O którym bolcu piszesz?

W słupkach je masz jak drzwi zamykasz to automatycznie nacisksz drzwiami na nie.

lukas2 napisał/a:
Poprzedni właściciel pokombinował w instalce zbytnio. Szukaj jakiś dziwnych przepinek - połączeń. Tak miałem w MK2 Szwabowi wycieraki padły to spiął je razem pod kierowałką ze światłami - efekt po włożeniu bezpiecznika od stopów i cofania nie można było auta zgasić. Kluczyk w kieszeni a auto chodziło sobie.

Wydaje mi się że wypiołem wszystko no ale może mi si tylko wydawać z braku pomysłów auto jedzie dziś do huragana może on coś poradzi.

Reader - |5 Gru 2012|, 2012 08:48

zelazny_gst napisał/a:
Reader napisał/a:
zelazny_gst napisał/a:

O którym bolcu piszesz?

W słupkach je masz jak drzwi zamykasz to automatycznie nacisksz drzwiami na nie.

One nie sterują kontrolkami w zegarach, do zegarów idą sygnały od czujników w zamkach.
A te o których piszesz sterują oświetleniem.

bingo - |5 Gru 2012|, 2012 12:30

zelazny_gst napisał/a:
że jak przy włączonym zapłonie przeciskałem bolec - wyłącznik w drzwiach ten odpowiedzialny za to że na liczniku zniknie kontrolka nie zamkniętych drzwi
- rozebrałeś tapicerkę? bo on jest w zamku, a nie na słupku

masz zamiesanie na duże skrzynce, kwestia same skrzynki, wtyczek na dole oraz naważniejsze w tym temacie - duża wtyczka na skrzynce od góry.

x00x - |5 Gru 2012|, 2012 15:37

ja bym sprawdził masę od świateł bo jej brak też potrafi ładnie namieszać u mnie jak masa była luźna to jarzyły sie non stop kierunki, auto raz zapalone juz nie gasło, nie gasły kontrolki płynów ... itd
bingo - |6 Gru 2012|, 2012 22:43

x00x napisał/a:
ja bym sprawdził masę od świateł bo jej brak też potrafi ładnie namieszać u mnie jak masa była luźna to jarzyły sie non stop kierunki, auto raz zapalone juz nie gasło, nie gasły kontrolki płynów ... itd
- z tym, że to nie tylko brak masy, ale i duża skrzynka - jak są te dwa elemnety czaśnięte, to występują te objawy. Sam brak masy na lampie nie zamyka aż tylu obwodów.
x00x - |7 Gru 2012|, 2012 09:20

oo zdziwił byś sie u mnie skrzynka cacy, ale też na początku o niej pomyślałem po rozebraniu okazała się czyściutka z tym że czas najwyższy na czyszczenie podszybia był to przynajmniej na marne jej nie wyjąłem :) Dopiero oczyszczenie i dokręcenie masy pomogło i wszystkie objawy ustąpiły