Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Do-kodowanie kluczyka z imo MKIII

Jankes - |27 Lis 2012|, 2012 09:49
Temat postu: Do-kodowanie kluczyka z imo MKIII
Mam takie pytanie jak si odbywa dokodowanie kluczyka z imo w MKIII, wiem że jest jakas rożnica jeśli jest kluczyk matka i jeśli jej nie ma(tak słyszałem)
Załóżmy taka sytuacje mam kluczyk czerwony i chce dokodowac jeszcze jeden kluczyk, a mam np. taki juz dorabiany z pastylka imo, czy da sie ponownie zakodowac ten transponder do innego kluczyka.
Chodzi mi o to czy taki nie oryginalny transponder jest wielokrotnego uzytku??
Trzeba to dokodowywac urządzeniem, czy jest jakas procedura??

WieSiu - |27 Lis 2012|, 2012 10:10

Jankes napisał/a:
Załóżmy taka sytuacje mam kluczyk czerwony i chce dokodowac jeszcze jeden kluczyk, a mam np. taki juz dorabiany z pastylka imo, czy da sie ponownie zakodowac ten transponder do innego kluczyka.

jak Cie dobrze zrozumialem to bez problemu dopiszesz taki uzywany gdzie indziej klucz. Warunek to oryginalny czerwony klucz.

Jankes napisał/a:
wiem że jest jakas rożnica jeśli jest kluczyk matka i jeśli jej nie ma(tak słyszałem)

Np ford puma (1998-) nie mialy czerwonego klucza, wtedy w celu dodania kolejnego klucza,trzeba bylo procedure dodawania aktywowac 2 oryginalnymi kluczykami.

Jankes - |27 Lis 2012|, 2012 10:15

WieSiu napisał/a:
Jankes napisał/a:

jak Cie dobrze zrozumialem to bez problemu dopiszesz taki uzywany gdzie indziej klucz. Warunek to oryginalny czerwony klucz.

A jak to uczynic?? może byc na PW

ford2fast - |27 Lis 2012|, 2012 10:23

Jankes napisał/a:
Chodzi mi o to czy taki nie oryginalny transponder jest wielokrotnego uzytku??

Owszem ale wydaje mi się , że tylko przy pomocy specjalnego urządzenia :)
Cytat:
Załóżmy taka sytuacje mam kluczyk czerwony i chce dokodowac jeszcze jeden kluczyk, a mam np. taki juz dorabiany z pastylka imo, czy da sie ponownie zakodowac ten transponder do innego kluczyka

Jeżeli pastylka jest czysta to bez problemu :)

WieSiu - |27 Lis 2012|, 2012 10:49

a po co zakodowac transponder do innego kluczyka,jak ten inny kluczyk mozna wpisac do auta majac czerwony ?

W instrukcji jest opis procesu programowania:

ford2fast - |27 Lis 2012|, 2012 11:13

WieSiu napisał/a:
a po co zakodowac transponder do innego kluczyka,jak ten inny kluczyk mozna wpisac do auta majac czerwony ?

W instrukcji jest opis procesu programowania:

[url=http://imageshack.us....th.jpg]Obrazek[/URL]

Próbowałeś z używaną pastylką w Scorpio ?

WieSiu - |27 Lis 2012|, 2012 11:23

powiem jak ja robilem i wtedy sami odpowiedzie sobie na pytanie czy da sie.

Kupilem modul Immobilizera wraz z czerwonym kluczykiem od niego.

Wsadzilem modul do auta, uruchomilem tym czerwonym kluczykiem proces dodawania kluczykow.

Dodalem swoj oryginalny kluczyk od auta (taki co uzywalem z innym immo - oryginalnym mojego auta, ktory sie spalil).

Od tej pory korzystam z tego kluczyka bez problemow i jak bede chcial to dodam sobie jakikolwiek inny kluczyk fordowski z tamtych lat

bingo - |27 Lis 2012|, 2012 11:41

jeśli jest czerwony, to nie ma problemu. jak zmienisz imo, a chcesz zostawić stare kluczyki, to trochę zabawy z programowaniem i foliami
WieSiu - |27 Lis 2012|, 2012 13:07

bingo napisał/a:
to trochę zabawy z programowaniem i foliami

ja nie mialem problemu,bo mam kluczyk dorobiony bez immo :D

Jankes - |27 Lis 2012|, 2012 13:08

Już wszystko jasne. Zapomniałem ze w instrukcji to opisali. Dzieki panowie za info, bede próbował.