Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Ściąga przy hamowaniu.

Zysio - |11 Paź 2012|, 2012 13:23
Temat postu: Ściąga przy hamowaniu.
Jak w temacie.

Problem dotyczy mk1.

Przy gwałtownym wciśnięciu hamulca ściąga w prawo. Czuć, że pedał hamulca jest twardy.
W momencie, kiedy najpierw wcisnę lekko hamulec, a po chwili docisnę mocno - już hamulce biorą symetrycznie. W takim wypadku, pedał hamulca wchodzi dużo bardziej miękko, wg mnie poprawnie właśnie.

Zaciski OK, siła hamowania lewej strony przód oraz tył - identyczna.

Płyn świeży, wymieniany w tym roku, razem z przewodami hamulcowymi.

bingo - |11 Paź 2012|, 2012 13:31

jak dla mnie zaciski, ale piszesz, że OK. ewentualnie zbieżność, luz zawieszenia i amory.
Zysio - |11 Paź 2012|, 2012 13:33

Bingo, ale to taka różnica w zachowaniu pedału hamulca by była przy problemach z zawiasem/zbieżnością? Bo to mnie gryzie.

Zaciski pewne są.

Reader - |11 Paź 2012|, 2012 13:36

Zysio, a przy tym gwałtownym naciśnięciu niema tak, że tylko w pierwszym momencie jest odruch ściągania w prawo, po czym po chwili się symetryzuje?
jaroz - |11 Paź 2012|, 2012 13:44

Ja tak mam czasem. I wg mnie to ABS ma znaczenie, a dokładnie pompa. Identyczny efekt mam. Jak pisałem, od czasu do czasu przy gwałtownym hamowaniu.
pablo19 - |11 Paź 2012|, 2012 13:46

Zamień klocki stronami.
Kevin Xy - |11 Paź 2012|, 2012 13:54

ja bym obejrzal to co nie wymieniles z przewodow nieelastycznych
u mnie nie bylo takiego samego cisnienia na wyjsciu z przewodow

Vaux - |11 Paź 2012|, 2012 14:19

Zysio napisał/a:
Przy gwałtownym wciśnięciu hamulca ściąga w prawo. Czuć, że pedał hamulca jest twardy.

Yakuz wypowiedz się ;) A Ty Zysiu szukaj nowego elektroserwa...

YaKuZ - |11 Paź 2012|, 2012 18:54

ja nie mam z tym za dużego doświadczenia w porównaniu do Ciebie :P ty lubiłeś tą adrenalinke (ściągnie w lewo czy nie sciagnie?) mi się raz tak zrobiło i za godzine servo było już na ziemi...
Vaux - |12 Paź 2012|, 2012 11:49

Ok - kiedyś już to opisywałem na forum - sporadycznie (najczęściej w upały) ni z tego ni z owego pedła stawał się twardy a auto przy mocnym hamowaniu zciągało w lewo, przy lekkim tego nie było - identycznie jak u Ciebie, strach było jeździć bo w sumie mogło zciągnąć pod auto z przeciwka, Jacek wymienił serwo po pierwszym takim przypadku gdy o mało nie musiał prać gaci ;)