| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - oświetlenie wewnętrze
Robert !!! - |3 Paź 2012|, 2012 21:14 Temat postu: oświetlenie wewnętrze Panowie ratujcie, chciałem wymienić żarówkę w lampce przy podsufitce zrobiło się małe zwarcie i teraz nie mam w ogóle oświetlenia wewnętrznego, bezpieczniki ok.
kat - |3 Paź 2012|, 2012 21:32
czy aby na pewno bezpieczniki ok?
sprawdz porzadnie w duzej skrzynce wszystkie
Masterboy75 - |3 Paź 2012|, 2012 21:40
Sprawdź bezpiecznik 10A w małej skrzynce, nr.36 - opisany w instrukcji jako: Regulator prądu (akumulator).
Reader - |4 Paź 2012|, 2012 00:35
Robert !!!, w warsztacie jest chyba opis naprawy TIMERA po takiej akcji jak u Ciebie.
Robert !!! - |4 Paź 2012|, 2012 11:05
Bezpieczniki napewno ok. Kilka razy sprawdzałem. Nie ma napięcia przy lampce. Jak odpale auto to tylko na P jest ok bo jak przełącze na jakikolwiek bieg czy N to włącza się buzer.
Reader - |4 Paź 2012|, 2012 11:12
Zdemontuj TIMER (bimbadło) i otwórz.
Coś mi się kojarzy ,że komuś się w ten sposób jakaś ścieżka przepaliła.
Robert !!! - |4 Paź 2012|, 2012 21:03
Jutro sprawdzę ale właśnie zobaczyłem, że nie działa centralny i domykanie szyb z kluczyka
gufer-posepny - |4 Paź 2012|, 2012 21:09
czyli niebezpiecznik nadal podejrzany .
bingo - |4 Paź 2012|, 2012 21:58
zacznij od tego, że sprawdz, czy masz plusa liub minusa na lampce. Bezpiecznki masz dwa, a pewnie poszedł ten w małej skrzynce.
Robert !!! - |8 Paź 2012|, 2012 17:24
Dzięki, faktycznie bezpiecznik w małej skrzynce ale ja go wcale tam nie miałem nr 36 jak dobrze pamiętam.
Masterboy75 - |16 Paź 2012|, 2012 19:24
A nie mówiłem...
pikus - |30 Paź 2012|, 2012 13:09 Temat postu: oswietlenie wnetrza Reanimowalem msla skrzynke i po zlozeniu nie mam oswietlenia kabiny-drzwi i 2 lampki w suficie zero swiatla. Czyzby upierniczyl sie jakis kabelek ale gdzie go szukac?
Jeszcze raz ja rozbiore ale jestem pewien ze wszystko dobrze zlozylem. Pomocy - widze ciemnosc!
lukas2 - |30 Paź 2012|, 2012 13:34
Bimbadełko może?
pikus - |30 Paź 2012|, 2012 17:47
Bimbadelko podmienione i nic ciagle to samo
bingo - |31 Paź 2012|, 2012 09:08
zacznij od sprawdzenia bezpieczników, nie tylko w małej, ale i w dużej skrzynce. i zobacz, czy brak ci na lamce u góry plusa czy minusa.
pikus - |31 Paź 2012|, 2012 10:19
Bezpieczniki sa oki, na lampce brakuje +, najchetniej podalbym oddzielnie zasilanie ale nie wiem ktoredy te kabelki podarzaja i gzie sie wpiac..
[ Dodano: |31 Paź 2012|, 2012 10:21 ]
Dodam tylko ze rowiez brakuje podgrzewania tylnej szyby.
bingo - |31 Paź 2012|, 2012 16:57
jeśli centralny nie działa, to bezpiecznik 24 w dużej skrzynce, lub też bezpiecznik i przekaźnik w małej skrzynce, no i kwestia bimbadełka - on nie tylko steruje masą, ale i włąśnie przekaźnikiem czasu załaczenia z małekj skrzynki, a on podaje plusa na lampki.
pikus - |31 Paź 2012|, 2012 18:14
Nie mam oswietlenia, centralny dziala (nie dziala otwieranie klapy z pilota ale to szczegol0. Bimbadelko podmienione i nic. Zauwazylem jeszcze taki objaw . Bimbadelko ryczy caly czas na poszczegolnych biegach (nie na P) tak jakby dzrzwi byly otwarte.
Dziwne co. Myslalem ze bimbadelko walnelo wiec kupilem drugie ale objaw jest taki sam a swiatla w srodku i tak nie ma.
Jacek12 - |1 Lis 2012|, 2012 08:44 Temat postu: Re: oswietlenie wnetrza
| pikus napisał/a: | | Reanimowalem msla skrzynke i po zlozeniu nie mam oswietlenia kabiny-drzwi i 2 lampki w suficie zero swiatla. |
wcześniej światło było a teraz go nie ma,masz gotową odpowiedź.
pikus - |1 Lis 2012|, 2012 10:29
ale w skrzynce jest wszystko ok bo rozbieralem ja 3 razy chyba ze jakis kabel sie urwal pod kokpitem bo tam wszystkie kable ze skrzynki wchodza - tylko jak to wielkie ustrojstwo zdjac?
MaTiX - |2 Lis 2012|, 2012 03:39
i ja sie dolacze do tematu,
nie mam oswietlenia wnętrza w calej kabinie i bagazniku (wieloryb 12/97) i po ostatnim zatrzasnieciu kluczy w bagazniku chce naprawic to oswietlenie
W podsufitce nie znalazlem +, przekaznik w duzej skrzynce przy dlugotrwalym otwarciu drzwi jest cieply. Bezpieczniki w obu skrzynkach całe i dodatkowo wymienione na nowe. Wiecej jak na razie nie znalazlem. Bimbadelko niby dziala, z Julkiem podmienialismy i nie bylo poprawy. Z tego co wiem, to przestalo dzialac od momentu kiedy po pismie od forda, scorpio trafilo do serwisu w niemczech i naprawiali jakas wade poduszki pasazera. Po odbiorze samochodu nie dzialalo juz oswietlenie wnetrza. Zarowki cale. Gdzie szukac? Co podmienic? Niech nastanie jasnosc
bingo - |2 Lis 2012|, 2012 11:12
zacznij od sprawdzenia małej skrzynki i bezpiecznika + przekaźnika w niej - czy jest plus, i czy tam nie ginie.
MaTiX - |2 Lis 2012|, 2012 21:57
Dzieki
rozumiem, ze w duzej skrzynce znajduje sie przekaznik k86 II i na 30 jest masa a w malej skrzynce znajduje sie przekaznik k86 I, tylko nie wiem, ktory to dokladnie jest.
Mam schemat: link
ale nie moge oznaczenie k86 I powiazac z informacjami opisanymi na deklu skrzynki bezp.
moze ktos podpowie
EDIT:
znalazłem bubla.
Rozwiązaniem okazało się wymiana na nieuszkodzony - przekaznik pracy w małej skrzynce, wg autodaty K86 I a wg Forda R16.
Od kiedy mam samochód nie mialem dzialajacego oswietlenia kabiny + bagaznika, teraz mi sie wlacza oswietlenie przy otwieraniu z pilota, badz jak zgasze silnik a gasi albo po 20 sekundach od zamkniecia drzwi badz od razu przy zamykaniu i wlaczaniu alarmu za pomoca pilota. Ciekawy co jeszcze sie ujawni w miedzyczasie
Pozdrawiam
bingo - |3 Lis 2012|, 2012 13:07
moze się przyda na przyszłość.
I. Jak masz problem ze światłem w kabinie, to sprawdzasz najpier, czy masz + na lampce. jak nie ma to sprawdzasz po kolei:
1. bezpiecznik 24 w dużej skrzytnce - 10A plus
2. bezpiecznik 36 w małej skrzynce - 10A plus
3. przekaźnik oszczędzania baterii w małej skrzynce - R16
4. duża skrzynka regeneracja
5. Mała skrzynka bardzo duża regenetracja
6. wtyczki mała skrzynka
7. wtyczki duża skrzynka
8. kable.
9. miernik, którym sprawdzaliśmy + na lampce
10. Zamykamy drzwi i odpalamy auto i ponownie sprawdzamy, czy jest plus.
II. Przy sprawdzaniu przekaźnika sprawdzamy:
1. po jego wyjęciu, czy na nóżce 85 jest masa. jeśli nie ma, to odpalamy auto i ponownie sprawdzamy. jak dalej nie ma, to uszkodzone bimbadełko
2. na nóżce 86 szukamy plusa. jeśli go nie ma, patrz punkt I.1 , I.4 , I.7 , I.6
3. na nóżce 30 szukamy plusa, jeśli go nie ma patrz punkt I.2, I.5,
4. robimy mostek między 30 i 87, szukamy plusa na lampie, jeśli go nie ma, to patrz punkt I.5, I.6, I.8, I.9 oraz II.3
5. Wymieniamy przekaźnik na nowy.
III. jeśli jednak + na lamce mamy, to sprawdzamy, czy jest - przy zamkniętych drzwiach.
1. lamka powinna się zapalić na ręcznym włączeniu
2. jeden minus musi być non stop, szukamy go po upływie co najmniej 20 sekund od zamknięcia drzwi - wtedy jest tylko jeden minus
3. szukamy uszkodzonego kabla.
4. inny minus idzie na lamkę przednią i lamkę tylnią ( innymi kablami z innych punktów przyłaczeniowych do masy).
IV. jeśli mamy już + i jednego -, to szukamy drugiego -:
1. przekaźnik R5 w dużej skrzynce
2. bezpiecznik 24 w dużej skrzynce 10A plus
3. czy palą się lampki w drzwiach
4. duża skrzynka regeneracja
5. wtyczki duża skrzynka
6. kable.
7. miernik, którym sprawdzaliśmy - na lampce
V odnośnie IV.1:
1. szunakmy masy na nóżce 30, jeśli brak, to patrz IV. 4, IV.5 oraz V.5
2. szukamy masy na nóżce 85 - masa przy otwartych drzwiach, jeśli brak to uszkodzone bimbadełko
3. szukamy plusa na nóżce 86, jeśli brak, to patrz IV.2, IV. 4 oraz V.5
4. robimy mostek między 30 i 87, szukamy minusa na lampie, jeśli go nie ma, to patrz punkt I. 4 , I.5, I.6, I.7 , I.8, I.9 oraz V.5
5. sprawdzenie podstawki przekaźnika
pikus - |3 Lis 2012|, 2012 22:41
Juz jest swiatlosc. Okazalo sie ze zamienione zostaly 2 wtyczki. (jednak mozna je normalnie zapiac i tez pasuja - drugie wtyczki od podszybia w obu rzedach)
Dzieki wszystkim za pomoc.
masa300789 - |4 Lis 2012|, 2012 07:32
Piekny opis Bingo ,moze do warsztatu??? Dla potomnych coby nie trzeba bylo za dlugo szukac
rabbit1 - |3 Sty 2013|, 2013 22:59
witam nie będe zakładał nowego tematu więc podepne się pod ten. po wymianie silnika i małej skrzynki oświetlenie wnętrz znikło,schowek też nie świeci ani bagażnik.małą skrzynke rozebrałem ponownie i od nowa podłączyłem w celu wyeliminowania pomyłki w kostkach.na lampce brak plusa i minusa nie ma nic co do tych przekaźników co bingo piszesz w punkcie drugim to w małej skrzynce R16 czy duża skrzynka R5 ma mieć na tych pinach 85.86.87.30 jakieś prądy????gdzie znajduje się bimbadełko???????
lukas2 - |3 Sty 2013|, 2013 23:20
| Cytat: | | gdzie znajduje się bimbadełko??????? |
Plastik pod kierowałką ściągasz (ten z małym schowkiem) i po prawej stronie kierownicy jest
bingo - |4 Sty 2013|, 2013 07:48
quote="rabbit1"]w punkcie drugim to [/quote] | rabbit1 napisał/a: | | małej skrzynce R16 | [
rabbit1 - |9 Maj 2013|, 2013 21:21
witam
od dwóch dni nie świeci mi oświetlenie we wewnątrz samochodu jak jest ustawione na 20 sek.stałe oświetlenie jest ale nie ma tylko tego 20-sto sekundowego co zauważyłem znikło jeszcze podgrzewanie tylniej szyby i wycieraczki na czasówce też nie chodzą (na ciągłej pracy biegają) ,do tego przekaźnik R16 w małej skrzynce jest cały ciepły wręcz można powiedzieć że gorący nawet jak auto stoi nie uruchomione.obstawiam dużą skrzynkę bezpiecznikową bo wszystkie podzespoły są w niej,ale pytam się co wy o tym sądzicie.
Radzik - |9 Maj 2013|, 2013 21:59
przekaznik czasowy
[ Dodano: |9 Maj 2013|, 2013 22:01 ]
timer
nie pamietam kto ale ktos na forum podawal jak wykonac test timera
Procedura jest następująca:
1. Klucz w stacyjce - pozycja 0
2. Wciskasz i trzymasz przycisk ogrzewania tylnej szyby
3. Klucz przekręcasz w pozycję II (zapłon)
4. Puszczasz przycisk OTS
Powinieneś usłyszeć 3 krótkie sygnały TIMERA potwierdzające wejście w tryb diagnostyki.
Teraz możesz sprawdzić każdy obwód obsługiwany przez TIMER - poprawność zadziałania to ciągły sygnał z TIMERa.
Przykładowo otwierasz drzwi: biiiiiiiiiiiiiip , naciskasz przycisk lampki do czytania: biiiiiiiiiip , otwierasz schowek: biiiiiiiiiiip.
Obwody które możesz sprawdzić:
Przyciski ogrzewania szyb (przód/tył)
Wszystkie przełączniki oświetlenia sufitowego
Czujniki otwarcia wszystkich drzwi i pokrywy bagażnika
Czujnik schowka.
rabbit1 - |9 Maj 2013|, 2013 22:07
| Radzik napisał/a: | | 2. Wciskasz i trzymasz przycisk ogrzewania tylnej szyby |
ten przycisk nie działa razem z innymi opisałem to..................szyba tylnia nie grzeje bo dioda na włączniku się nie zapala
| Radzik napisał/a: | | 4. Puszczasz przycisk OTS |
co to za przycisk OTS i gdzie on jest????
Radzik - |9 Maj 2013|, 2013 22:12
OTS ogrzewanie tylnej szyby
Przyciski ogrzewania szyb (przód/tył)
Wszystkie przełączniki oświetlenia sufitowego
Czujniki otwarcia wszystkich drzwi i pokrywy bagażnika
Czujnik schowka
jesli te obwody padly to wina raczej bimbadelka
rabbit1 - |9 Maj 2013|, 2013 22:15
| Radzik napisał/a: | | OTS ogrzewanie tylnej szyby |
dobra.........nawet jak nie działa ten przycisk to też wejdzie w ten tryb diagnostyczny????
Radzik - |9 Maj 2013|, 2013 22:18
??? nie wiem, raczej nie
[ Dodano: |9 Maj 2013|, 2013 22:25 ]
| bingo napisał/a: | | jeśli centralny nie działa, to bezpiecznik 24 w dużej skrzynce, lub też bezpiecznik i przekaźnik w małej skrzynce, no i kwestia bimbadełka - on nie tylko steruje masą, ale i włąśnie przekaźnikiem czasu załaczenia z małekj skrzynki, a on podaje plusa na lampki. |
na 2 stronie bingo podal labny opis
czyli jezeli bimbadelko padlo to na przekazniku nie znajdziesz plusa
wszystko jest ladnie opisane wczesniaj, poczytaj dokladnie, posprawdzaj a znajdziesz
rabbit1 - |11 Maj 2013|, 2013 09:53
no dobra oświetlenie oświetleniem a co z czasowymi wycieraczkami i podgrzewaniem tylniej szyby????
gufer-posepny - |11 Maj 2013|, 2013 10:33
Przypadkiem wycieraczki nie mają swojej czasówki ?
bingo - |11 Maj 2013|, 2013 20:40
| rabbit1 napisał/a: | witam
od dwóch dni nie świeci mi oświetlenie we wewnątrz samochodu jak jest ustawione na 20 sek.stałe oświetlenie jest ale nie ma tylko tego 20-sto sekundowego co zauważyłem znikło jeszcze podgrzewanie tylniej szyby i wycieraczki na czasówce też nie chodzą (na ciągłej pracy biegają) ,do tego przekaźnik R16 w małej skrzynce jest cały ciepły wręcz można powiedzieć że gorący nawet jak auto stoi nie uruchomione.obstawiam dużą skrzynkę bezpiecznikową bo wszystkie podzespoły są w niej,ale pytam się co wy o tym sądzicie. | - timer padł.
[ Dodano: |11 Maj 2013|, 2013 20:44 ]
| rabbit1 napisał/a: | | no dobra oświetlenie oświetleniem a co z czasowymi wycieraczkami i podgrzewaniem tylniej szyby???? | - to też czasówka. | gufer-posepny napisał/a: | | Przypadkiem wycieraczki nie mają swojej czasówki ? | - w MK2 był przekaźnik z czasówką, w MK3 zwykły przekaźnik i timer .
rabbit1 - |19 Maj 2013|, 2013 12:14
no i panowie wyciągłem dużą skrzynke bezpiecznikową choć nie było widać zadnych zwarć to ostatnio jak ją redenerowałem poprzyklejałem sobie ścieżki taśmą noże ona coś robiła................
teraz zasmarowałem całość wazeliną rozebrałem taimera choć w nim też nie było oznak zwarć,poskładałem to wszystko do kupy no i wszystko chodzi.
wycieraczki czasowe są,oświetlenie dwudziesto sekundowe też jest,ogrzewanie tylnej szyby jest no i sygnał z taimera też........
pozdrawiam
konar - |3 Cze 2013|, 2013 17:24
To ja mam taki z tym problem:
W lampce są ładnie obie masy, brakuje plusa.
A w gnieździe przekaźnika R16:
- brakuje plusa na nóżce 30
- na OBU nóżkach 85 i 86 jest plus zasilania.
Jednocześnie timer działa poprawnie (chyba?): czasówka wycieraczek jest, tylna szyba też wyłącza się po - zdaje się - 10 minutach, druga masa znika po 30 sek, gongi przy otwarciu drzwi i zostawieniu na biegu w ASB też są.
Z drugiej strony test wykonany wg procedury powyżej przebiega tak, że po trzech gongach mam ciągły sygnał jakby któryś obwód wyzwalający był zwarty - gdzie szukać? Timer do wymiany?
Obie skrzynki po niedawnej porządnej regeneracji - oprócz w/w brak jakichkolwiek problemów z elektryką.
Reader - |3 Cze 2013|, 2013 17:34
Włącznik oświetlenia schowka sprawdziłeś?
konar - |3 Cze 2013|, 2013 17:44
Dobry trop! Sprawdzę to, bo oświetlenia schowka nie ma - byłem przekonany, że przez przepaloną żarówkę, której jeszcze nie wymieniłem.
Dzięki.
bingo - |4 Cze 2013|, 2013 08:00
| konar napisał/a: | brakuje plusa na nóżce 30
- na OBU nóżkach 85 i 86 jest plus zasilania. | - stronę wcześniej masz opis., co należy sprawdzić po kolei.
konar - |4 Cze 2013|, 2013 12:00
| bingo napisał/a: | | stronę wcześniej masz opis., co należy sprawdzić po kolei. |
Właśnie wg Twojego opisu diagnozowałem.
Nie mam TISa więc nie widzę schematu i nie wiem jakie uszkodzenie może mi dawać plusa na nóżce 85 w R16 - to jest bezpośrednio pod bimbadełko podpięte?
Brakujący plus na nóżce 30 także jest dla mnie tajemnicą, mimo regeneracji skrzynek
rabbit1 - |4 Cze 2013|, 2013 15:21
podmień na razie sam przekaźnik R16 i sprawdź,możesz wziąść go z dużej skrzynki na pod miane bo są takie same i sprawdzić
konar - |4 Cze 2013|, 2013 15:28
| rabbit1 napisał/a: | | podmień na razie sam przekaźnik R16 i sprawdź,możesz wziąść go z dużej skrzynki na pod miane bo są takie same i sprawdzić |
To zrobiłem jako pierwsze - podmieniłem na uniwersalny 5-pinowy 30A - spodziewanie bez efektu
rabbit1 - |4 Cze 2013|, 2013 16:26
ja jak kupiłem drugą skrzynkę małą razem z przekaźnikami i bezpiecznikami bo pierwszą szlag trafił to na przekaźniku R16 czarnym drukiem pisało 7 coś tam i też nie miałem oświetlenia w środku ale miałem drugi taki sam przekaźnik tylko pisało na nim 5 cos tam,niby schemacik na obu taki sam a jednak ten jeden z oznaczeniem 7 nie działał a ten drugi jak najbardziej
bingo - |6 Cze 2013|, 2013 12:28
| rabbit1 napisał/a: | | 5 cos tam,niby schemacik na obu taki sam a jednak ten jeden z oznaczeniem 7 nie działał a ten drugi jak najbardziej | - bo inaczej mają ustawione nóżki od przekaźnika, albo mogą mieć dodatkową elektronikę zmieniającą nieco charakterystykę pracy.
[ Dodano: |6 Cze 2013|, 2013 12:32 ]
| konar napisał/a: | | jakie uszkodzenie może mi dawać plusa na nóżce 85 w R16 | - to uszkodzone bimbadełko
| konar napisał/a: | | Brakujący plus na nóżce 30 także jest dla mnie tajemnicą | - to 2. bezpiecznik 36 w małej skrzynce - 10A plus
lub
5. Mała skrzynka do bardzo dużej regeneracji
[ Dodano: |6 Cze 2013|, 2013 12:32 ]
sprawdz jeszcze wtyczki od małej skrzynki.
modzian - |17 Sie 2013|, 2013 16:22
Dzis mialem ten sam klopo czyli zniklo oswietlenie srodka, walniety bezpiecznik nr 36 w malej skrzynce
Masterboy75 - |26 Sie 2013|, 2013 20:41
Kurde, potrzebuję pomocy... Auto stało przez kilka dni i dzisiaj wsiadam a tam oświetlenia górnego i dolnego brak. Przerabiałem już ten temat, więc otwarcie małej skrzynki i oczywiście bezpiecznik nr. 36 spalony. Wymiana i ... dalej nie działa. Okazuje się, że za każdym razem jak otworzę drzwi i powinno zapalić się oświetlenie przepala się bezpiecznik, słychać to wyraźnie w momencie otwarcia drzwi. załatwiłem tak 4 bezpieczniki. Oprócz oświetlenia wszystko działa. Bezpiecznik 24 w dużej skrzynce ok. Przed przerwą w użytkowaniu wszystko było ok. Deszczu w ostatnich dniach nie było. Co może powodować takie zwarcie ?
bingo - |27 Sie 2013|, 2013 09:14
zacznij od odpięcia wszystkich drzwi, jak nie pomoże, to wyciągnij wszystkie lampki i je obejrzyj.
pablo19 - |27 Sie 2013|, 2013 09:19
Bibmadełko tam u was może to spowodować?
Masterboy75 - |27 Sie 2013|, 2013 22:47
Uff... już działa. Dzięki bingo. Zrobiłem tak jak napisałeś i winowajcą okazała się tylna lampka sufitowa, spaliłem jeszcze 2 bezpieczniki spawdzając co i jak . Po wyjęciu, w środku okazało się, że latają kawałki poupalanego plastiku z obudowy. W sumie to nic z nią nie robiłem oprócz wywalenia tych kawałków plastiku i sprawdzeniu żarówki + ogólne oględziny. Po założeniu bezpiecznik się już nie przepala.
bingo - |28 Sie 2013|, 2013 14:42
no to super. polecam sie na przyszłość
konar - |6 Sty 2014|, 2014 00:47
Po kilkumiesięcznej przerwie wziąlem się znowu za problem i znalazłem rozwiązanie.
Winnym okazało się pomieszanie nóżek w przekaźniku R16 (K115 wg TISa) - nóżka 30 jest w nim tam gdzie standardowe mają 86
Nie mogło to działać na uniwersalnym przekaźniku, i stąd absurdlaność odczytów z poprzedniej strony.
|
|