Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Brak kierunkowskazów - tylko przy niskiej temperaturze.

saragoth - |24 Wrz 2012|, 2012 14:09
Temat postu: Brak kierunkowskazów - tylko przy niskiej temperaturze.
Witam.
Jako nowy członek szacownego forum chciałem Wszystkich powitać.

Niestety od razu witam się z Wami moim problemem.

Polega ona na tym że znikają mi kierunkowskazy tylko przy niskich temperaturach otoczenia,
powiedzmy rzędu od 15 C w dół. Przy wyższych nic się nie dzieje złego wszystko działa jak należy.
Nie ma również znaczenia czy jest duża wilgoć otoczenia czy dobre warunki atmosferyczne, nadmienię że światła awaryjne mam cały czas bez względu na temperaturę.

Problem z kierunkowskazami samoistnie znika po powiedzmy 20 min jazdy samochodem.
Czasami słychać jakieś dziwne "tykanie" z pod deski rozdzielczej w sumie coś na kształt przerywacza kierunkowskazów lecz dużo ciszej.
Od razu uprzedzę że problem występował przed regeneracją skrzynek i pozostał po regeneracji.Również bezpieczniki wszystkie przepatrzone.

Jakieś sugestie? pomysły ?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.

Struna - |24 Wrz 2012|, 2012 14:56

podmień przekaźnik kierunkowskazów ( dostępny po zdjęciu obudowy kolumny kierowniczej )
saragoth - |24 Wrz 2012|, 2012 15:04

Dziękuję za odpowiedź.
W sumie o tym myślałem, ale stwierdziłem że jeżeli są awaryjne to pewnie nie to.
Zna ktoś może oznaczenia takiego przekaźnika. Najlepiej jakiś tańszy zamiennik.

Struna - |24 Wrz 2012|, 2012 15:11

nie ma pojęcia czy są zamienniki, na szrocie dostaniesz zapewne za grosze.
Rozróżnia się dwa rodzaje tych przekaźników, do wersji z hakiem i bez.
Wersja z hakiem ma dodatkowy przewód, który daje info na zegary, że migacze na przyczepie działają lub nie.
Wersja bez haka tego nie ma.

Pomimo różnicy przekaźniki pasują zamiennie, co najwyżej brak będzie info o migaczach z przyczepy.

ford2fast - |24 Wrz 2012|, 2012 15:28

Cytat:
Zna ktoś może oznaczenia takiego przekaźnika

Włóż na próbę używany z jakiegokolwiek starszego Forda , pasują zamiennie :)
Obudowa czarna , mocowany od tyłu przełącznika kierunkowskazów
Badziewnych zamienników unikaj jak ognia :roll:

Reader - |24 Wrz 2012|, 2012 15:44

saragoth, właśnie miałem napisać Ci, że w sklepie motoryzacyjnym dostaniesz nowy za około 10pln ale zauważyłem ze z innego kraju piszesz. ;)
Zdaje się, ze w VW jest identyczny.

saragoth - |24 Wrz 2012|, 2012 15:53

To widzę że raczej nie ma problemu z kupnem przekaźnika, ja mam zamontowany hak tak że będę szukał przekaźnika do haku.
Scorpio jeździ moja żona w PL, dlatego uzbrajam się w wiedzę bo będę za 2 tyg w domu.
Mam nadzieje że w sklepie dobiorą mi bez pudła, bo będę ostro ograniczony czasem.
Jeżeli jednak ktoś posiada konkretne oznaczenie tego przekaźnika(model z hakiem) to będę bardzo wdzięczny.
Dziękuję za pomoc.

Struna - |24 Wrz 2012|, 2012 16:13

saragoth, z pewnością na forum ktoś będzie miał takowy sprawny przekaźnik, zobacz do działu Sprzedam lub napisz ogłoszenie w dziale Kupię.
ford2fast - |24 Wrz 2012|, 2012 17:45

saragoth napisał/a:
ja mam zamontowany hak tak że będę szukał przekaźnika do haku

A dodatkową kontrolkę kierunkowskazów haka masz zamontowaną ? :)
Jeżeli nie masz to problem rozwiązuje się błyskawicznie :)

saragoth - |24 Wrz 2012|, 2012 17:52

No w sumie mam bo zapala się czasami na desce rozdzielczej, ale w sumie to mi nie zależy bo przez kilka lat hak był używany raz. Jeżeli podejdzie zwykły to ok.
Struna - |24 Wrz 2012|, 2012 18:08

saragoth, zobacz tu -> http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=35774

kolega rozbiera właśnie wieloryba na części, z pewnością będzie miał taki przekaźnik i pewnie sprzeda za drobne.
Jak zaczniesz szukać zamiennika i jeszcze powiesz, że z kabelkiem potrzebujesz to podejrzewam że 99% sklepów wystawi gały i popuka się w czoło :)

saragoth - |24 Wrz 2012|, 2012 18:23

Dzięki za info, wysłałem zapytanie i czekam na odpowiedź. Mam nadzieję że będzie dostępny i że sprawny przekaźnik załatwi mój problem.
Dzięki za pomoc.

Reader - |25 Wrz 2012|, 2012 08:25

Na pierwszym zdjęciu od lewej masz przerywacz zamiennik i oryginał. Zbieżność numeracji oczywiście przypadkowa. :D
Na kolejnych zdjęciach jest przerywacz z dodatkowym stykiem od spodu i kablami od góry.
To jest wersja "hakowa", w zespół manetek na kolumnie wpina się wówczas tą czarną kostkę , reszta na kablach.
Przerywacz od VW który mam u siebie ma jedynie duże oznaczenie "21" ale u mnie jest wersja bez haka.

Odnośnie zamienników i używanych oryginałów to mam inne zdanie niż przedmówcy.
Kupiłem nowy zamiennik gdy już przestało mnie bawić ciągłe wymienianie na "sprawne" używki i wożenie ze sobą śrubokręta do osłon kolumny i garści zapasowych przerywaczy.
Oczywiście może uda Ci się trafić taki 17 letni z niepowypalanymi stykami, ja w każdym razie w życiu już nie kupię takiego elementu używanego. :)

ford2fast - |25 Wrz 2012|, 2012 08:48

Reader napisał/a:
Na kolejnych zdjęciach jest przerywacz z dodatkowym stykiem od spodu i kablami od góry.
To jest wersja "hakowa", w zespół manetek na kolumnie wpina się wówczas tą czarną kostkę , reszta na kablach.

Oczywiście kolega zapomniał dodać , że to zamiennik :)
Oryginalny nie ma żadnej kostki do wpinania , wkłada się go jak ten czarny i ma tylko jeden dodatkowy kabelek do kontrolki :)

Reader napisał/a:
Zbieżność numeracji oczywiście przypadkowa. :D

Zbieżność dotyczy tylko i wyłącznie symbolu tworzywa z którego wykonano obudowę :):
Fordowski numer części jest oczywiście inny :)

bingo - |25 Wrz 2012|, 2012 11:21

co do objawów - na awaryjnych masz większe obciążenie i przekaźnik łapie, a na kierunkach jest mniejsze i nie łapie.
m.in dlatego na awaryjnych mimo przepalonej żarówki kierunki chodza normalnie, a na kierunkach z dużą szybkością.

Struna - |25 Wrz 2012|, 2012 12:31

Reader napisał/a:
Oczywiście może uda Ci się trafić taki 17 letni z niepowypalanymi stykami
mi jak w mk2 padło to założyłem z mk1, więc jeszcze starszy i działał do końca :) może te mk1-kowe są lepsze :)
ford2fast - |25 Wrz 2012|, 2012 12:35

Struna napisał/a:
może te mk1-kowe są lepsze :)

Rzeczywiście są praktycznie wieczne :)
Pewnie lepszy producent lub nie oszczędzano tak na materiałach :roll: