Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - klimatyzacja

krzysztof74 - |3 Lip 2012|, 2012 16:51
Temat postu: klimatyzacja
Witam w tamtym roku klima raz się włączała raz wyłączała myslałem że za mało czynnika w tym sezonie nie ruszyła po załaczeniu ,silnik faluje wentylatory stoją kompresor się sie załancza.Byłem u chłodnika podpioł wężyki i stwierdził że nie załacza się sprążarka bo jest coś z elektryką, coś jest w układzie gazu ,powinna zastartować.Gdzie szukać przyczyny,skrzynki robione w tamtym roku,wiazki też.

[ Dodano: |3 Lip 2012|, 2012 17:19 ]
rano już się nie załączają wiatraki samoistnie

gufer-posepny - |5 Lip 2012|, 2012 20:38

wiązki .
bingo - |6 Lip 2012|, 2012 10:22

krzysztof74 napisał/a:
kompresor się sie załancza
a mówisz że
krzysztof74 napisał/a:
że nie załacza się sprążarka
- więc co sie w końcu dzieje?

inna sprawa, że wiązka lub mała skrzynka się kłania.

artur.k - |6 Lip 2012|, 2012 13:13

a czujnik na osuszaczu? u mnie przez to nie chciała chodzić
poczytaj to
http://ford-scorpio.pl/fo...ighlight=de-ice

golden86 - |9 Lip 2012|, 2012 18:40

Jeżeli robiłeś skrzynki i wiązki to przyczyną pewnie jest czujnik na osuszaczu. Sprawdź miernikiem w małej skrzynce bezpiecznik od klimy jeżeli tam jest prąd i kabel do osuszacza ma przejście to wypada na czujnik. Na wszelki wypadek zepnij na krótko sprężarkę aby ją wyeliminować. Ale ja stawiam na ten czujnik u mnie było to samo najlepiej kupić cały nowy osuszacz z czujnikiem ja dałem 120 złoty. i pięknie chłodzi.
artur.k - |10 Lip 2012|, 2012 13:48

:)
gufer-posepny - |10 Lip 2012|, 2012 17:23

będzie ,

bo osuszacz pochłania ewentualną wilgoć z czynnika w układzie a nie z lamelek parownika .

bingo - |13 Lip 2012|, 2012 10:45

artur.k napisał/a:
nie mówiąc o tym że jak osuszacz wymienisz nie będzie zapachu wilgoci i parowania szyby przedniej w pierwszych chwilach pracy klimy
- kto ci takich bzdur nagadał? osuszacz jest do układu chłodniczego, a jego chłonnośćliczona w gramach ....
golden86 napisał/a:
najlepiej kupić cały nowy osuszacz
- nie do końca - jak układ ciśnieniowy jest OK, to nie ma sensu go ruszać, a na presostacie masz (powinneś mieć) zaworek serwisowy i możesz sam pres wymienić samemu bez ingerencji w układ chłodniczy. tylko musisz ostro i bez wacjhania odkręcać i przykręcać - będzie krótki syk i po krzyku. Jak zacznie ostro syczeć i odkręcanie nic nie daje, to szybko dokręć i do chłodniarza - wtedy on ci wymieni i wtedy można wymienić też osuszacz (choć ja w żadnym własnym aucie tego nie robiłem i nie robię).
artur.k - |21 Lip 2012|, 2012 12:16

[quote="bingo"]
artur.k napisał/a:
nie mówiąc o tym że jak osuszacz wymienisz nie będzie zapachu wilgoci i parowania szyby przedniej w pierwszych chwilach pracy klimy
- kto ci takich bzdur nagadał? osuszacz jest do układu chłodniczego, a jego chłonnośćliczona w gramach ....
gufer-posepny - |21 Lip 2012|, 2012 13:29

Bo to bzdury i tyle .

Nie parują Ci szyby bo wreszcie układ klimatyzacji działa . Osuszacz siedzi koło lewej lampy przedniej . Dość daleko od wlotu powietrza jakby nie patrzeć .

ford2fast - |21 Lip 2012|, 2012 13:48

Cytat:
jakai bzdura???

Kosmiczna :)
Tak jak napisali moi poprzednicy :)

bingo - |21 Lip 2012|, 2012 18:10

artur.k napisał/a:
stąd nazwa osuszacz...
- zamtuj drugi na tył, to ogrzwwania szyby nie będziesz musiał używać ...
przemek81 - |27 Wrz 2012|, 2012 20:51

U mnie przyczyną był czujnik De ICE.Przed wymianą nie załączało kompresora. Po wymianie śmigało aż miło :) i padł presostat, który mam nabyty, a czasu na wymianę w ogóle... objaw jest taki, że klima załącza się na 3 sek, wentylatory startują odrazu i chodzą cały czas.

Pozdrawiam

bingo - |28 Wrz 2012|, 2012 07:40

wentylatory idą na 100%?
ramanujan - |1 Sie 2013|, 2013 00:56

Panowie, dołączę się do tematu bo problem mam podobny:
Klima (zasadniczo kompresor) się nie załącza po włączeniu AC, sprawdziłem tylko że po podaniu napięcia na elektrosprzęgło kompresorek się załącza, po podaniu napięcia na wiatrak wiatrak klimy się załącza, instalacja była napełniona świeżo czynnikiem jak to sprawdzałem, mimo 26lat okazała się szczelna, teraz jak patrzyłem niestety uszczelnienia kompresowa zaczęły przepuszczać i zaczął się pocić,
poza tym zaczęły się odzywać łożyska kompresora.
Z tematu wiem żeby sprawdzić przekaźnik/bezpiecznik/wiązkę, właśnie czytam gdzie zlokalizować de ice i presosat i jak je sprawdzić, a co do samego kompresora to powiedzice,
lepiej szukać innego sprawnego, czy też warto wymieniać w tym uszczelnienia na sylikonowe + wymiana łożysk? (czytałem że od nowego czynnika, ni-R12 często uszczelniacze puszczają..)
Doradźcie, co byście zrobili
Pozdrawiam,
Krzysiek

kat - |1 Sie 2013|, 2013 08:31

jak nabiles nowy czynnik do klimy co byla na R12 to zalatwiles praktycznie cala klime

sprezarka do roboty najlepiej,bo bedziesz wiedzial co masz,a kupno uzywki(chyba ze jakiegos pewniaka) jest obarczone sporym ryzykiem

de ice jest w obudowie wentylatora z boku po prawej stronie i on moze byc walniety
presostat jest na osuszaczu nakrecony

ramanujan - |1 Sie 2013|, 2013 11:27

To robił nie byle kto tylko gość z Jaguara z Piaseczna, on coś tam użył dedykowanego do starych instalacji na R12, ale nie powtórzę co, natomiast zakładam że wiedział co robi, natomiast że uszczelnienia puściły.... już ktoś znajomy mi o tym mówił, ale najwyżej je wymienię i tyle.

Ktoś się orientuje ile może to kosztować w częściach (uszczelnienia + łożyska)?
i ewentualna robocizna?

Pozdrawiam
___
TZN zabrzmiało jakby gość z jaguara był nie wiadomo kim.. po prostu podejrzewam że wiedział co robił, nie był to "Kazio w garażu"...

kat - |1 Sie 2013|, 2013 11:42

calkowita regeneracja sprezarki to koszt ok 200-250 zl
uszczelnienie,lozyska,olej

ramanujan - |1 Sie 2013|, 2013 11:48

Okej, dzięki za informacje ;-)
Czy znasz kogoś godnego polecenia na terenie wawy?

kat - |1 Sie 2013|, 2013 12:04

tylko na slasku
bingo - |1 Sie 2013|, 2013 20:16

jeśli to ci robili w serwisie samochodowym, to na 99% nie był komponentny. Jeśli napełniał ci stacją i używa jedną i tą samą stację to R134a i do R12 (i zamienników), to moesz śmiało podać go do sądu. A takie rzeczy w firmach chłodniczych się robi,albo naprawdę u ludzi, które mają duże wsparcie.
ramanujan - |1 Sie 2013|, 2013 21:10

Hmmm.... człowiek się uczy całe życie... Może mnie nie pocieszyłeś, ale piszesz z perspektywy większego doświadczenia, będę wiedział na przyszłość..
A swoją drogą, Bingo, możesz rozwinąć jak to powinno wyglądać i po czym poznam że gość zna się na rzeczy/że dobrze robi?
Czym teraz doradzasz mi napełnić układ?

bingo - |5 Sie 2013|, 2013 10:24

jechać do firmy chłodniczej ... jak podchodzi gościu z maszyną do napełniania, to na 95% nie wie, co robi ...
ramanujan - |5 Sie 2013|, 2013 21:24

Powiedz coś więcej Bingo, dlaczego ma nie podchodzić, co powinien zrobić.. Może przecież np nie podchodzić bo jest bardzo leniwy... ;)
Boni - |6 Sie 2013|, 2013 01:22

ramanujan napisał/a:
Powiedz coś więcej Bingo, dlaczego ma nie podchodzić, co powinien zrobić.. Może przecież np nie podchodzić bo jest bardzo leniwy... ;)

A może użyj szukajki? Bo było o tym pare razy, Bingo twoim poprzednikom już tłumaczył. BTW jeśli ci się wydaje, że z paru postów nauczysz się prawidłowego serwisu zabytkowy klimatyzacji, tudzież, że ma sens kompletowanie sprzętu i środków dla jednego własnego scorpio, to niestety, wydaje ci się.

ramanujan - |6 Sie 2013|, 2013 09:26

Nie sadze abym z paru postow nauczyl sie jak to ujales serwisu zabytkowy klimatyzacji. Masz racje, skoro Bingo o tym pisal, nie powinienem pytać.
Nic wiecej w tym temacie :)