Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Czy ta poli guma jest założona tak jak powinna?

Kamil_Scorpio_ - |27 Kwi 2012|, 2012 16:17
Temat postu: Czy ta poli guma jest założona tak jak powinna?
Chodzi o to czy nie pomotałem czegoś przy wymianie słoneczek na poli.. np nie ta stroną co trzeba... Dodam tylko że rozstaw osi powinien być wdł książki cytuje 2761, a ja mam 2.8metra

Pisałem do kilku osób na priv, lecz każda pisze co innego więc postanowiłem założyć temat, jeżeli zdjęcie jest mało dokładne, to mogę zrobić lepsze :)

Pozdrawiam

Kevin Xy - |27 Kwi 2012|, 2012 16:26

no ta od strony duzej podkladki strasdznie dziwnie wyglada
Aro - |27 Kwi 2012|, 2012 16:34

Ta po prawej na pewno się "rozjechała". Te podkładki maja za duży "lejek". Ja, jak zakładam nowe gumy to zawsze daję kilka młotków w te podkładki, żeby je odprostować, bo jak tego nie robię, to przy ściąganiu nakrętką guma rozłazi się tak jak u Ciebie. Nie pamiętam, czy czasem nie zakładałem odprostowanych podkładek odwrotnie nawet. A te strony gum, co wchodzą w wahacz smaruję ludwikiem, czy czymś w tym stylu, żeby się dobrze ułożyły.
Vaux - |27 Kwi 2012|, 2012 17:26

Dodkładnie - ja używam oryginalnych motorcraftowych podkładek które nie są wypukłe poza tym rantem odgiętym i dzięki temu guma nie odłazi
YaKuZ - |27 Kwi 2012|, 2012 19:05

bo "talerzyk" jest kiepski...( mocno lejkowaty i ciężar auta rozmaślił poli na nim....
Kamil_Scorpio_ - |27 Kwi 2012|, 2012 20:25

Czyli mówicie że mam te podkładki wyklepać trochę? szkoda że oryginalne poszły już na szrot...

Dodane:

Przykręcone do oporu czyli do tej tulejki, jak ta poli guma ma się ułożyć w inny sposób?

Struna - |27 Kwi 2012|, 2012 23:48

może nie weszło w otwór wahacza i dlatego wypchało.
Kevin Xy - |28 Kwi 2012|, 2012 00:00

Kamil_Scorpio_ napisał/a:
jak ta poli guma ma się ułożyć w inny sposób?

tak jak lewa
mam nadzieje ze cos spiepszyles przy zakladaniu, bo jesli te polecane nie wytrzymuja skrecania to nie mam co kupic
te co wzialem pare lat wstecz nawet dzisiaj wygladaja jak nowe
tylko brudniejsze

Aro - |28 Kwi 2012|, 2012 09:15

Wygrzebałem w archiwum zdjęcie sorki, że bydle jakiej jakości.

Z daty wynika, że to na moim obecnym granatowym, więc lata do dziś.
Podkładki odprostowane, krawędzie oszlifowane, żeby przypadkiem nie doszły do wahacza, założone odwrotnie. Gumy się nie rozjeżdżają.

Kamil_Scorpio_ - |28 Kwi 2012|, 2012 09:32

No dobrze, wyklepie je dzisiaj, ale powiedzcie mi, jak one mają być nie spłaszczone skoro dokręcone są to długości tulejki ? właśnie to mnie zastanawia cały czas... No i na zdjęciu o ile dobrze widzę są chyba słoneczka?
bogdan99 - |28 Kwi 2012|, 2012 09:49

Cytat:
No dobrze, wyklepie je dzisiaj, ale powiedzcie mi, jak one mają być nie spłaszczone skoro dokręcone są to długości tulejki ? właśnie to mnie zastanawia cały czas... No i na zdjęciu o ile dobrze widzę są chyba słoneczka?

Nie mam zdjęcia, ale poli w aucie mojej dziewczyny nic a nic się nie rozpłaszczyło. Ma kształt taki jak fabrycznie.

Aro - |28 Kwi 2012|, 2012 10:54

Kamil_Scorpio_ napisał/a:
chyba słoneczka
nie, nie, to te tzw. "wzmacniane" jak to u nas w sklepach nazywają.
Nie namawiam do drutowania/klepania podkładek - pokazuję tylko jak jest u mnie i że działa.
Wygrzebałem jeszcze w archiwach fotki obrazujące różnicę między podkładkami oryginalnymi i kupowanymi z gumami:

Kamil_Scorpio_ - |28 Kwi 2012|, 2012 11:28

Różnica jest znaczna, ale ja już oryginalnych nie mam, więc zbije trochę te nowe co mam, i będę obserwował, do tego kupie dwie nowe nakrętki żeby się nie różniły bo z jednej strony oryginalna stara, a właśnie z tej co zdjecia to jest nowa..