Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - Falowanie obrotów w postoju. Itp.

Demonn - |25 Kwi 2012|, 2012 18:36
Temat postu: Falowanie obrotów w postoju. Itp.
Witam nadal mam te felerny problem. Odnosi się on od obrotów, jak postoi w miejscu około 45 s to obroty skaczą góra, dół od 800 do 1200 obr. i nawet spalanie na kompie wykazuje 2,2 ; 3,4 ; 4,4 l/h tak jest na benzynie i na gazie.
Jak odepnę wężyk podciśnienia od przepustnicy co idzie do regulatora paliwa, to nie skaczą obroty, po jakimś czasie może tak nie wiem.

I jeszcze odnośnie elektryki, gdy silnik jest na chodzie to momentami, wszystkie wskazówki opadają na dól z wyświetlacza znikają wszystkie znaki, jest pusto a tablica i inne żarówki świecą 2 x mocniej niż normalnie, i pojawiło się to po wymianie żarówki H1. Czy alternator może mieć wpływ na to ? Powiem że jak odpalę auto to muszę dodać więcej gazu tak aby kontrolka od aku zgasła. Wzbudzenie się nie załącza w altku, czasami jest tak, że przy odpaleniu gaśnie ale wtedy przekracza 2000 tys obr.

Adam73 - |26 Kwi 2012|, 2012 10:13

Demonn, odnośnie falowania czyść EBJa
lukas2 - |26 Kwi 2012|, 2012 10:17

Skrzynki, wiązki... odnośnie tych cyrków z elektryką.
Reader - |26 Kwi 2012|, 2012 12:16

Falowanie -> od lewego powietrza bym zaczął, przepustnicę sprawdził, MAF.

Elektryka -> ostatnio mam coś podobnego, z tym że powyżej 4000 - 4500 to się zdarza, wszystko gaśnie i wskazówki na zero, a podświetlenie mocniej świeci.
Jak zwolnię to wszystko wraca do normy, wskazania licznika nie kasują się.
Problem upatruję w zasilaniu (bezpiecznik, skrzynka) zegarów ewentualnie w samych zegarach (zimne luty, itp.)
Alternator ma wzbudzenie idące z zegarów , więc ani nie zbliża ani nie oddala miejsca problemu. ;)

Demonn - |26 Kwi 2012|, 2012 14:43

Reader napisał/a:
Falowanie -> od lewego powietrza bym zaczął, przepustnicę sprawdził, MAF.

Lewego powietrza nie ma, przepustnice tzn. co konkretnie ? MAF był czyszczony ale wyczyszczę jeszcze raz.

Reader napisał/a:
Elektryka -> ostatnio mam coś podobnego, z tym że powyżej 4000 - 4500 to się zdarza, wszystko gaśnie i wskazówki na zero, a podświetlenie mocniej świeci.
Jak zwolnię to wszystko wraca do normy, wskazania licznika nie kasują się.
Problem upatruję w zasilaniu (bezpiecznik, skrzynka) zegarów ewentualnie w samych zegarach (zimne luty, itp.)
Alternator ma wzbudzenie idące z zegarów , więc ani nie zbliża ani nie oddala miejsca problemu. ;)

Ale nawet w tych obrotach co ty podałeś jest to samo lecz nie zawsze ... Dopiero jak stanę dodam ostro gazu to juz jest ok. Niekiedy po takim gaśnięciu ( żarówek) zapala się kontrolka od kontroli trakcji ( ABS ).

Reader - |26 Kwi 2012|, 2012 14:55

Demonn napisał/a:
Lewego powietrza nie ma, przepustnice tzn. co konkretnie ? MAF był czyszczony ale wyczyszczę jeszcze raz.

Wysokie spalanie chwilowe na postoju może wskazywać na lewe powietrze. Powinno być ~ 1,0 l/h .
Nie pisałem o czyszczeniu tylko sprawdzeniu.
Przepustnica czy się domyka, pomiar TPS.
MAF - pomiar, ewentualnie odczyt z OBD całości.

Demonn napisał/a:
Ale nawet w tych obrotach co ty podałeś jest to samo lecz nie zawsze ... Dopiero jak stanę dodam ostro gazu to juz jest ok. Niekiedy po takim gaśnięciu ( żarówek) zapala się kontrolka od kontroli trakcji ( ABS ).

U mnie jest tak:
Jeżdżę spokojnie, nie przekraczam ~ 4000 rpm, jest ok.
Jadę z większą prędkością obrotową - > gasnął wyświetlacze, wskazówki na 0 , kontrolka ABS się zapala. Jeśli teraz zwolnię i odczekam chwilę wszystko wraca do normy poza kontrolką ABS.
W kwestii problemu tego ostatniego to na razie tylko domysły , kojarzę to z niekontaktem w zasilaniu zegarów przy większych drganiach.
Jak pisałem, wzbudzenie na alternator wychodzi z zegarów.

pablo19 - |26 Kwi 2012|, 2012 14:56

Widzę kolego, że od dłuższego czasu masz jakieś problemy:
http://ford-scorpio.pl/fo...ghlight=#548751
http://ford-scorpio.pl/fo...ghlight=#553950
http://ford-scorpio.pl/fo...ghlight=#556971
http://ford-scorpio.pl/fo...ghlight=#566439

Wiemy już ile masz problemów, ale nie wiemy fundamentalnych rzeczy.
Czy wymieniałeś wiązki elektryczne, czy regenerowałeś skrzynki bezpieczników, czy Twój altek dobrze działa?

Demonn - |26 Kwi 2012|, 2012 17:28

pablo19 napisał/a:
Widzę kolego, że od dłuższego czasu masz jakieś problemy

Oczywiście. Z TCS rozwiązało opony :) I kilka tam problemów roz.

pablo19 napisał/a:
Wiemy już ile masz problemów, ale nie wiemy fundamentalnych rzeczy.
Czy wymieniałeś wiązki elektryczne, czy regenerowałeś skrzynki bezpieczników, czy Twój altek dobrze działa?

Nie wymieniałem wiązek, czy tam regenerowałem, tzn. co czy dobrze działa ?

Reader napisał/a:
Wysokie spalanie chwilowe na postoju może wskazywać na lewe powietrze. Powinno być ~ 1,0 l/h .

Wskazuje lecz po 10 s juz skacze i spalanie rośnie.

Reader napisał/a:
U mnie jest tak:
Jeżdżę spokojnie, nie przekraczam ~ 4000 rpm, jest ok.
Jadę z większą prędkością obrotową - > gasnął wyświetlacze, wskazówki na 0 , kontrolka ABS się zapala. Jeśli teraz zwolnię i odczekam chwilę wszystko wraca do normy poza kontrolką ABS.
W kwestii problemu tego ostatniego to na razie tylko domysły , kojarzę to z niekontaktem w zasilaniu zegarów przy większych drganiach.
Jak pisałem, wzbudzenie na alternator wychodzi z zegarów.

To samo mam ja. Czyli co raczej winą jest listwa od zegarów ? Yhmm..

gufer-posepny - |26 Kwi 2012|, 2012 20:10

sprawdziłbym alternator . zegary wyłączają się jak dostaną za wysokie napięcie . przerabiałem ten temat . dokładnie zmierzyć napięcie ładowania czy nie rośnie razem ze wzrostem obrotów . w nocy to łatwo zauważyć po jasności podświetlania . też może to mieć na spalanie wpływ .

ogólnie to oczywiście podstawa czyli wiązki wszystkie do naprawy .

Reader - |26 Kwi 2012|, 2012 23:41

U mnie wiązki wszystkie nowe.
Ten trop z wysokim napięciem jest ciekawy.
Tylko wzrastanie jasności podświetlenia u mnie nie jest płynne w funkcji obrotów silnika tylko skokowo w momencie rozłączania wskaźników.
Trzeba to obadać.

Demonn - |2 Maj 2012|, 2012 17:45

Reader napisał/a:
U mnie wiązki wszystkie nowe.
Ten trop z wysokim napięciem jest ciekawy.
Tylko wzrastanie jasności podświetlenia u mnie nie jest płynne w funkcji obrotów silnika tylko skokowo w momencie rozłączania wskaźników.
Trzeba to obadać.

I jak obadałeś ? Co dolega ? U mnie jest już ok. A wymieniłem stary chiński regulator na org. z gorszym ładowaniem i jest ok. Zobacz jakie masz ładowanie jak ci się tylko świeci tablica bez żadnych cyfr itp. Ja miałem 13,60-70 V bez obciążenia a z obciążeniem 13,50-55 A jak się świeciło normalnie to tak z 13,98-14,05 V bez obcią. Posprawdzaj sobie miernikiem, i ewentualnie wymien regulator napięcia może ci pomoże.

gufer-posepny - |2 Maj 2012|, 2012 18:16

chińskie regulatory i jakieś tam z pudełka CARGO właśnie robią takie cyrki . z tym że u mnie już przy 2500 obr skokowo wzrastało napięcie .
Reader - |2 Maj 2012|, 2012 23:34

Demonn napisał/a:
I jak obadałeś ?

Jesio nie, zapominam jak wysiadam ze Scorpio. ;) Jeżdżę powoli.
Może w sobotę rzucę okiem i wytargam ten regulator.
Na pewno jest fabryczny, od nowości nie zmieniany, rok temu robiłem mu (altkowi) częściową regenerację.

lukas2 - |8 Maj 2012|, 2012 10:20

Reader - |8 Maj 2012|, 2012 10:26

Dzięki.

Demonn napisał/a:

I jak obadałeś ? Co dolega ?

U mnie też już zrobione.
Powiedziałem regulatorowi "idź już sobie stąd". ;)

Z pomiarów zapalniczkowych wychodziło ponad 18V przy obrotach powyżej 4000 a bywało pewnie więcej. Poniżej pewnej granicy było OK, ~13,8V.
Aż dziwne że, nic się nie sfajczyło w instalacji.
Po zmianie jest 14,2V na zapalniczce.

Dzięki gufer-posepny, za podpowiedź. :)

pablo19 - |8 Maj 2012|, 2012 10:31

Kolega maca tak kiedyś miał w MKII BOA, że mu się wytopiła dziura w pokrywce nad aku. Jak się okazało miał 19V na jałowych :o
Demonn - |8 Maj 2012|, 2012 13:17

Takie są Chińskie regulatory. :) I on był wyjmowany z nowego altka ponoć. Przez jakiś czas ładnie działał nawet lądowanie super. Ale po jakiś czasie jak wiadomo co się działo.
Reader - |8 Maj 2012|, 2012 14:56

Demonn napisał/a:
Takie są Chińskie regulatory.

U mnie był oryginał BOSCH i na taki też wymieniłem.

Demonn - |8 Maj 2012|, 2012 17:36

To widocznie siadł szczotki było dobre jeszcze ? W sensie czy długie. ?
Reader - |9 Maj 2012|, 2012 09:11

Zmiotki zmieniałem w zeszłym roku.
Teraz przełożyłem do "nowego" reg.

ford2fast - |29 Maj 2012|, 2012 12:13

Bijemy łupa :)
Reader - |29 Maj 2012|, 2012 12:25

Sęk jó.

Generalnie tylko info, bo w tym temacie była poruszana kwestia wyłączania się zegarów.
Wymiana regulatora nie dała nic.
Tzn. problem powraca , jednak nie z taką powtarzalnością jak wcześniej.

W sumie mało prawdopodobne aby drugi regler był podobnie walnięty, choć kto wie.
Nowe są w cenie 110 -140 zależy od firmy. ;)

Zastanawia mnie jedno, przy przełączonych zegarach w tryb diagnostyczny na pomiar napięcia BATT , do momentu wyłączania nie zaobserwowałem nieprawidłowych wskazań.

Demonn, problem u Ciebie nie powrócił?

pepi - |29 Maj 2012|, 2012 22:42

ja kiedyś robiłem mercedesa co mu radio na obrotach gasło
przyczyną było ładowanie 18 v powyżej 3 tys

[ Dodano: |29 Maj 2012|, 2012 22:43 ]
a zegary zmieniałeś ?

Reader - |30 Maj 2012|, 2012 07:25

Nie zmieniałem.
Jeszcze nie mierzyłem napięcia ale chyba to z nim jest znowu problem.
Na wcześniejszym regulatorze anomalie napięciowe były bardzo powtarzalne i przewidywalne.
Obecnie jest inaczej, jakby zależne od temperatury dodatkowo.

Chyba najpierw alternator cały podmienię...

WieSiu - |30 Maj 2012|, 2012 09:46

pepicosi napisał/a:
przyczyną było ładowanie 18 v powyżej 3 tys

a co ludzie nie widza,ze im swiatla mocniej swieca i dmuchawa szybciej dziala ? takie rzeczy to od razu da sie wychwycić.

gufer-posepny - |30 Maj 2012|, 2012 16:29

są różni użytkownicy . dla niektorych stan że auto ruszyło z miejsca oznacza że jest sprawne w pełni .

z tymi zegarami to różnie bywa . mi nie rosło napięcie liniowo względem obrotów tylko skokowo . czyli powiedzmy do 2500 obr ok a potem pyk i już mijania biły na głowę ksenony . niewykluczone że i reszta alternatora jest uszkodzona .

Demonn - |2 Cze 2012|, 2012 03:09

Demonn, problem u Ciebie nie powrócił?[/quote]

U mnie ok wymieniłem na regulator Oryginalny i jest ok. A teraz jaki masz regulator ? Nowy w sensie jakie chińskie ? Weź wsadź jakiś org. co miałeś wcześniej :) Bo ogólnie to pewno ten regulator daje zbyt duże napięcie lub ma jakieś zwarcie ? Nie badałem dalej .

lukas2 - |17 Sie 2012|, 2012 10:14

Podpinka pod temat. Panowie podczas jazdy po wrzuceniu na luz obroty trochę mi w dohcu niżej spadają, nie falują, nie gaśnie tylko ciut za niskie są. Pytanie po odłączeniu krokowca powinien zgasnąć, a tym czasem menda zaczyna kuleć ale nie gaśnie. Po zdjęciu rury przed przepustnicą i zatkaniu przepustnicy łapą zgaśnie. Klapka w przepustnicy widać że nie jest idealnie szczelna - do wymiany? Jak ma być ta śrubka w przepustnicy co jest w lewym dolnym rogu? U mnie jest na maksa wkręcona.
ford2fast - |17 Sie 2012|, 2012 10:51

lukas2 napisał/a:
trochę mi w dohcu niżej spadają

W którym ? :)
Byłoby dobrze abyś każde swoje pytanie opatrywał dopiskiem , o który pojazd chodzi
Przymiotniki czerwony , zielony , żółty , zgnity i inne wielu osobom nic nie mówią :):

lukas2 - |17 Sie 2012|, 2012 11:05

Krokodyl 92r. ;-)
ford2fast - |18 Sie 2012|, 2012 11:51

Zdemontuj przepustnicę i dokładnie umyj wewnątrz , tak aby nie było śladu brudu :)
Przepustnica nie musi być idealnie szczelna , powinna być minimalna szczelina
Zamontuj i sprawdź efekt :)
A tak przy okazji to obydwa Twoje Scorpio to dohce :):

lukas2 - |18 Sie 2012|, 2012 12:52

Cytat:
A tak przy okazji to obydwa Twoje Scorpio to dohce

Oj już nie czepiaj się.
ford2fast napisał/a:
Zdemontuj przepustnicę i dokładnie umyj wewnątrz , tak aby nie było śladu brudu

Myłem ją już w benzynie ekstrakcyjnej - to samo.