| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - elek..wiaska..edis
seba2 - |22 Kwi 2012|, 2012 15:15 Temat postu: elek..wiaska..edis witam .
miesiac tem pojechalem cossem na myjnie i jusz nie wyjechałem ....
...brak iskry na swiecy .
wiaski silnika i skrzyni robione...skrzynki tak samo... czyszczenie,, nie robiona byla tylko wiaska podłurznicy ...
zaczelem ja robic , kabelek po kabelku i tak dalej ...
po 2tygodniach zrobione
1 proba odpalenia i nic i tak 2,3 , wiec zmienilem modul (edis) no i zagadał .
Mam 2 auto wiec mi sie nie spieszy . i skaladam go sobie po wolutku (szykuje do lakierowania) I tak wiec wczoraj zaczelem konczyc skadanie ...a tu nie odpala...ku zdziwieniu . dioda na podszybiu miga cigagłym pulsem (tak jak przy załonczonej blokadzie) ale co smieszne kluczyki w stacyjce ... po chwili zgasła i jusz wrucilo do normy ...
Próbuje dalej odpalic no i za 3razem odpalil!!! ale po 30sek zgasł!! no i tak non stop .
zabserwowałem jedna zecz jak poruszylem kabel od edisa to odrazu gasnie...
niewiem w czym tkwi problem ... czy jest jakis problem z kablem ekranowym czy co ??? wiec prosze o porade z gury dzieki seba
gorgo - |22 Kwi 2012|, 2012 15:28
Kabel między edisem a ECU nie musi być ekranowany, wystarczy te 3 żyły dobrze z sobą skręcić i jest ok.
A jaki masz stan styków na kostce od edisa?
seba2 - |22 Kwi 2012|, 2012 15:53
hmhmh kable do kostki sa ok ... niebylo tragedi .
to jak w koncu nie musi byc kabel ekranowy????
zaras pojade i sprawdze moze gdzies w kostce do edisa jest zwaraaa.....lub jakies przebicie
gufer-posepny - |22 Kwi 2012|, 2012 15:59
3 żyły skręcone i działa . ostatnio nawet ktoś wymyślił że kabel USB można zapodać .
seba2 - |22 Kwi 2012|, 2012 16:08
hmhmmh bo ja zrobiłem 2 kable ekranowe .ale one sa luzno ...zrobilem osobno wszystko ..... moze tu gdzies błond..... idem sparwdzis wtyczke i przewody
bingo - |22 Kwi 2012|, 2012 17:10
komputer silnika dostaje zwarcie i PATS go przestaje widzieć. Kwestia tylko w którym miejscu wiązki jest problem, ale wychodzi na wiązke edisa, choć może być t otylko złudzenie. Warto sprawdzić wszystkie miejsca połaczeń oraz miejsca podatne na uszkodzenie. Miejsca podatne na uszkodzenia przy cosie to na pewno wtyczki silnika i skrzyni, wiązka pod mocowaniem cewki zapłonowej, wejście nad czujnkiami tempertury w przestrzeń między głowicami, przejscie dołem do edisa.
[ Dodano: |22 Kwi 2012|, 2012 17:11 ]
i jeszcze jedno - błąd komunikacji na skrętce (czyli błąd przesyłu danych) nie powoduje błędu na PATS-ie.
seba2 - |22 Kwi 2012|, 2012 21:32
Noi wiec sprawdziłem wszysko , wiaske do edisa zrobiłem osobno wiec niebyło problemu...
...znalazłem we wtyczce jeden kabelek w ekranie był na nitkach...
przylutowałem go i jest ok .Teras cała wiaska poruszam i niegasnie .
wkoncu moge sie zabrac za lakierowanie .
pozdrawiam i dziekuje za porady
pepi - |22 Kwi 2012|, 2012 21:54
do następnego deszczu
rabbit1 - |22 Kwi 2012|, 2012 22:02
jak to zawsze bywa
Waski - |22 Kwi 2012|, 2012 23:16
seba2, mam prośbę - zainstaluj sobie coś do sprawdzania pisowni - mamy to forum po polsku a nie po polskiemu i o ile sporadyczne błędy są zrozumiałe a czasem nawet robione specjalnie to jednak taka pisownia jest niezgodna z netykietą
|
|