| |
Ford Scorpio Team Forum mi³o¶ników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - Ch³odnica z 2,0 8v (wieloryb) do 2,0 16v
Blind29 - |9 Lut 2012|, 2012 15:33 Temat postu: Ch³odnica z 2,0 8v (wieloryb) do 2,0 16v Witam, tak jak w temacie, czy ch³odnica z wielorybka 2,0 8v podejdzie do 2.0 16v? Czy trzeba szukaæ konkretnie do 16-stki? Wyciek robi siê co raz wiêkszy i chyba czas wymieniæ. Pozdrawiam
kat - |9 Lut 2012|, 2012 15:42
taka sama
Stoper - |9 Lut 2012|, 2012 16:38
Mo¿e nie jestem szpecem w tym temacie, ale zwróæ uwagê na miejsce mocowania ch³odnicy i czy wlot i wylot jest po odpowiedniej stronie. Ja mia³em u siebie przej¶cia przy wymianie bo okaza³o siê, ¿e 3 typy by³y do 2.0 8V przynajmniej w MKII.
Blind29 - |9 Lut 2012|, 2012 16:52
Sprawdzê to osobi¶cie, bo akurat jest taka dostêpna w mojej okolicy. Tylko chcia³em mieæ pewno¶æ, czy w ogóle jest sens sobie zawracaæ tym g³owê A to chyba czêsty problem w Scorpio, bo w moim poprzednim mkI ciek³o z ch³odnicy w identycznym miejscu na ³±czeniach - dlatego bojê siê kupowaæ u¿ywki na allegro. A jak mi zawo³ali 600z³ za nówkê, to od razu podziêkowa³em
Stoper - |9 Lut 2012|, 2012 20:02
Ja akurat mia³em wtedy na tyle wolnych ¶rodków ¿eby zainwestowaæ w nówkê. Co prawda zamiennik, ale za to miedzianka.
Je¶li chodzi o wersje w MKII to jedna w porównaniu do mojej mia³a "lustrzane odbicie" wej¶cia i wyj¶cia, druga wystawa³a by mi pod zderzakiem, jako ¿e mia³a mocowania w innym miejscu, ale wej¶cie i wyj¶cie by³o OK, za to trzeci typ, na który trafi³em by³ OK, bo ju¿ innych opcji nie by³o.
kat - |9 Lut 2012|, 2012 20:15
| Stoper napisa³/a: | | Mo¿e nie jestem szpecem w tym temacie, ale zwróæ uwagê na miejsce mocowania ch³odnicy i czy wlot i wylot jest po odpowiedniej stronie. Ja mia³em u siebie przej¶cia przy wymianie bo okaza³o siê, ¿e 3 typy by³y do 2.0 8V przynajmniej w MKII. |
sa dwa rodzaje
na tym forum spotkamy 99%
dohc-prawy gorny krociec ,lewy dolny
roznic sie moga automat/manual i automat/manual klima(mk1/2)
i 1%
ohc-lewy gorny,prawy dolny
miejsce mocowania nie ma nic do rzeczy,bo lapy montazpowe sa na tej samej wysokosci
wyjatkiem sa chlodnice z 2,8 i coss,gdzie same chlodnice sa minimalnie wyzsze ( ok 2 cm) i te lapy maja o te 2 cm przesuniete w gore
Na pewno nie wystaja ponad zdezrak ,bo sa przestosowane do scorpio
to zes mial przejscia ze swoimi chlodnicami to tylko z³e dopasowanie jej przez sprzedawce co sie zdarza nagminnie
| Stoper napisa³/a: |
Je¶li chodzi o wersje w MKII to jedna w porównaniu do mojej mia³a "lustrzane odbicie" wej¶cia i wyj¶cia, |
dostales do ohc-a
| Stoper napisa³/a: | | druga wystawa³a by mi pod zderzakiem |
dostales do sierry
| Stoper napisa³/a: | jako ¿e mia³a mocowania w innym miejscu, ale wej¶cie i wyj¶cie by³o OK, za to trzeci typ, na który trafi³em by³ OK, bo ju¿ innych opcji nie by³o. |
w koncu trafili,bo juz nie bylo innego wyjscia
Stoper - |9 Lut 2012|, 2012 20:58
No có¿, wychodzi na to, ¿e mia³em szczê¶cie, ¿e stara ch³odnica jeszcze dawa³a radê na tyle, ¿e mog³em na niej do wymiany doje¼dziæ.
Ale nie strzelajmy to offtopa.
playandwin24 - |9 Lut 2012|, 2012 20:58
Kat to niez³y wymiatacz Sam chyba nied³ugo bêdê musia³ wymieniæ ch³odnicê, tak se j± ogl±dam i mi co¶ nie pasuje
Dobrze ¿e taki temat siê pojawi³
kat - |9 Lut 2012|, 2012 21:04
jak ci nie pasuje to 800 zl za nowa jak chcesz
niestety juz porownywalne dohcowe z bobowymi
chociaz mozna czasami trafic taniej chinczyka
np do sierry dohca chinskie chlodnice sa bez problemu dostepne
Stoper - |9 Lut 2012|, 2012 21:07
Z tego co pamiêtam to ja p³aci³em co¶ ko³o 600 z³ + wymiana.
kat - |9 Lut 2012|, 2012 21:11
| Stoper napisa³/a: | | Z tego co pamiêtam to ja p³aci³em co¶ ko³o 600 z³ + wymiana. |
jak masz manualna skrzynie i bez zadnym gwintow na wlacznik klimy to moze byc i 600
ile kasuja za wymiane? z ciekawosci pytam
ford2fast - |9 Lut 2012|, 2012 21:25
| Stoper napisa³/a: | | Ja mia³em u siebie przej¶cia przy wymianie bo okaza³o siê, ¿e 3 typy by³y do 2.0 8V przynajmniej w MKII |
Ciekaw jestem co za weso³ek wyduma³ sobie 3 rodzaje
Tak naprawdê w tym modelu jest jeden rodzaj ch³odnicy w dwóch zasadniczych wersjach: ze skrzyni± manualn± lub automatyczn±
Stoper - |9 Lut 2012|, 2012 21:32
Tak szczerze mówi±c Kat to dok³adnie Ci nie powiem ile za wymiankê bo od razu zrobi³em jeszcze kilka innych rzeczy, a kosztów w moim kapowniczku nie rozdzielam, tylko jak co¶ robiê to wpisujê na co i ile wyda³em ca³o¶ciowo.
F2F, mam manuala bez klimy i nie wiem w takim razie jakim sposobem dopiero za trzecim razem trafi³em na t±, która pasuje. Ale w sumie niewa¿ne. Dla mnie wa¿ne, ¿e w koñcu trafi³em na pasuj±c± i dalej Scorek lata. Oby jak najd³u¿ej.
kat - |9 Lut 2012|, 2012 21:37
| Stoper napisa³/a: |
F2F, mam manuala bez klimy |
czyli najprostrza wersje z mozliwych
| Stoper napisa³/a: | | i nie wiem w takim razie jakim sposobem dopiero za trzecim razem trafi³em na t±, która pasuje. |
napisalem wyzej
nie wiedzieli co sprzedaja ,a ty nie wiedziales co potrzebujesz
zreszta ty powinienes powiedziec typ silnika i dostac chlodncie,ale nie musisz znac sie na tym
za to sprzedawca prowadzac sklep i sprzedajac takie rzeczy powinien to juz wiedziec i dac ci to czego potrzebujesz
Blind29 - |10 Lut 2012|, 2012 16:43
O w³a¶nie, bo ja mam klime, a w "dawcy" nie ma, czyli jednak mo¿e byæ problem?
kat - |10 Lut 2012|, 2012 17:50
bez znaczenia w dohcu w tym roczniku i modelu
|
|