Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Po wymianie sprężyn krzywo stoi

Szuler - |8 Lut 2012|, 2012 17:11
Temat postu: Po wymianie sprężyn krzywo stoi
Pękła mi sprężyna z przodu, więc się szarpnąłem na wymianę wszystkich czterech i przy okazji amorów z tyłu. Wszystko poszło marki KYB. Po odebraniu samochodu załamka, nad przednim kołem prześwit z 5cm, a nad tylnym 0cm. W wartościach bezwzględnych to od ziemi z przodu do nadkola jest 68cm, a z tyłu 63cm. Przed wymianą było tak, że z przodu było prześwitu 0cm, a z tyłu było z -1cm - każdy kto pamięta mojego wieloryba wie, że zawsze stał zawsze nisko.
Teraz pytanie, co mógł skopać mechanik, że jest taka różnica, on się broni że zamontował to co mu dałem? Spodziewałem się, że przód pójdzie do góry (choć nie aż tak) ale też spodziewałem się tego samego z tyłu, a tu dupa. Dzwoniłem do sklepu gdzie kupiłem sprężyny, sprawdzili jeszcze raz w katalogu, zarzekają się że sprężyny są prawidłowe.. Może amory mogą być za krótkie, jest taka możliwość? Z przodu amory są Sachsa, mają rok - powinien z przodu stać aż tak wysoko?
Teraz co mogę zrobić? Wywaliłem 1200zł i jestem lekko podłamany, podkładać jakieś gumy z tyłu, żeby go wyrównać? Ale z drugiej strony nie po to wywaliłem tyle pieniędzy, żeby teraz takie kombinacje alpejskie urządzać.. Najchętniej to bym przód obniżył do poziomu jak kiedyś :)

Pozdrawiam
Szuler

PS. To nie jest mój pierwszy post, tylko tysiąc coś ale mi jakoś konto wyparowało :) .

kat - |8 Lut 2012|, 2012 17:17

sprezyny z przodu nie z tego auta
Szuler - |8 Lut 2012|, 2012 17:30

Nie według sklepu i google. Sprężyny jakie zamówiłem to KYB RA5307 i KYB RC1397. Jest możliwość ustalenia numeru sprężyny na samem sprężynie? Są tam jakieś oznaczenia, by udowodnić, że ewentualnie pomylili zamówienie? (to im sugerowałem telefonicznie ale twierdzą, że to niemożliwe).

PS. Sugerujesz, że prześwit z przodu jest za duży jak na wieloryba? Przecież już takie na zlotach nie raz widziałem.

Pozdrawiam
Szuler

kat - |8 Lut 2012|, 2012 17:39

jak z przodu zalozysz sprezyny pod wiekszy silnik to pupa poleci na dol

Sloniu tak zrobil u siebie w mk2
do przodu zalozyl z dezela,a do tylu z bizona i co?
ponton sie zrobil jak u ciebie

Szuler - |8 Lut 2012|, 2012 17:41

Że taki efekt jest to wiem, raz miałem założone na parę dni przedni komplet (amory i spręzyny) od cossiego i była o wiele większa tragedia niż teraz. Mówiąc szczerze, to oprócz dziwnego wyglądu to on się nawet prowadzi bardzo dobrze. Ponawiam pytanie, czy teraz mogę jakoś ustalić czy mam na pewno prawidłowe sprężyny?

Pozdrawiam
Szuler

Struna - |8 Lut 2012|, 2012 19:11

Szuler, ile przejechałeś po montażu ?
VIK - |8 Lut 2012|, 2012 19:32

Dokładnie, zrób chociaż 1000km i zobaczysz.
Szuler - |8 Lut 2012|, 2012 19:55

Na razie może ze 100km.. Też się łudziłem, że coś siądzie - ale tyle? Jaka jest prawidłowa pozycja wieloryba, nadkola są inaczej wyprofilowane więc czy odległości między oponą a nadkolem powinny być równe?

Pozdrawiam
Szuler

Struna - |8 Lut 2012|, 2012 22:33

1000 to może nie, ale zrób ze 200 - 300 km, powinno sie ułożyć.

Co do wysokości, u mnie jest mniej więcej równo przód z tyłem.

Pershing - |8 Lut 2012|, 2012 22:38

Żeby było pikniej tyl ciutke wyżej
Struna - |8 Lut 2012|, 2012 22:57

dlatego napisałem mniej więcej, bo na nivo to np. po nocce mam tył delikatnie niżej niż przód, ale po chwili jazdy już jest ciut wyżej
ford2fast - |8 Lut 2012|, 2012 23:16

Cytat:
Nie według sklepu i google. Sprężyny jakie zamówiłem to KYB RA5307 i KYB RC1397. Jest możliwość ustalenia numeru sprężyny na samem sprężynie? Są tam jakieś oznaczenia, by udowodnić, że ewentualnie pomylili zamówienie? (to im sugerowałem telefonicznie ale twierdzą, że to niemożliwe).

Z zamiennikami czasami niestety bywają problemy :roll:

Reader - |9 Lut 2012|, 2012 10:10

Szuler napisał/a:
Sprężyny jakie zamówiłem to KYB RA5307 i KYB RC1397.

Jak masz hak, lub jeszcze dodatkowo LPG to z tyłu powinny być mocniejsze -> RA5308 .
Dupa siadła i tyle.

bingo - |9 Lut 2012|, 2012 10:18

jeśli choodzi o przód, mozesz podjechać i porównać do mojego, mam zmieniony przód jakieś 1000 km temu, wiec możesz sprawdzić, jak stoi w porównaniu do twojego. Tył na razie leży, bo nie mam kiedy wymienić tyłu, ale na tył na razie idą używki.
Reader - |9 Lut 2012|, 2012 10:23

http://www.fordscorpio.co...;num=1282492070
Szuler - |9 Lut 2012|, 2012 10:48

Haka nie mam, gaz oczywiście tak.. Teraz już raczej nie będę miał opcji na wymianę na mocniejsze z tyłu.. Jak za kilkaset kilometrów się nie wyrówna (a na pewno się nie wyrówna na równo bo różnica za duża) to można iść w jakieś gumy z tyłu czy od razu odradzacie takie wynalazki? Rozumiem, że podniesienie tyłu automatycznie spowoduje też w pewnym stopniu obniżenie przodu?

Bingo - podjechać mogę ale przecież ty masz mk2 i kombi to chyba jakaś różnica jest? Od czasu tej kuchy naoglądałem się zdjęć wielorybów i wiem mniej więcej jak powinno to wyglądać (idealnie chyba pokazuje to zdjęcie podane przez Readera).

Pozdrawiam
Szuler

bingo - |9 Lut 2012|, 2012 11:01

Szuler napisał/a:
Bingo - podjechać mogę ale przecież ty masz mk2 i kombi to chyba jakaś różnica jest? Od czasu tej kuchy naoglądałem się zdjęć wielorybów i wiem mniej więcej jak powinno to wyglądać (idealnie chyba pokazuje to zdjęcie podane przez Readera).
- sprężyny zmieniałem w MK3 sedan i mówię o porównaniu z tym autem ...

[ Dodano: |9 Lut 2012|, 2012 11:03 ]
a MK2 stoi niżej przodem, a z tył i tak są nivomaty, więc ciężko coś tam porównywać.

Szuler - |9 Lut 2012|, 2012 11:03

Aaa... to sorki :) . To się do Ciebie zgłoszę w przyszłym tygodniu bo w tym jestem wyłączony zupełnie. Numer telefonu zakładam, że do Ciebie się nie zmienił, miejsce też to samo?

Pozdrawiam
Szuler

bingo - |9 Lut 2012|, 2012 11:04

sprężyny przód dobierali po VIN czy po silniku?

[ Dodano: |9 Lut 2012|, 2012 11:06 ]
miesce się zmieniło, teraz bliżej stadiony, na świerzawskie, firma i telefon bez zmian. co do przyszłego tygodnia, to odpada na ten moment poniedziałek, wtorek i czwartek , w tym tygodniu jestem dziś, jutro i w sobotę na pewno.

Szuler - |9 Lut 2012|, 2012 11:18

Sprężyny były dobierane po silniku i budzie. Co do terminu to się zdzwonimy.

Pozdrawiam
Szuler

Struna - |9 Lut 2012|, 2012 12:00

Szuler napisał/a:
(idealnie chyba pokazuje to zdjęcie podane przez Readera).
moim zdaniem tył za wysoko na tej focie.
Szuler - |9 Lut 2012|, 2012 12:15

No ale wyraźnie tam napisane, że siedzi tam ta wzmacniania sprężyna, więc ma prawo być nieco wyżej. Generalnie wyższy tył to wizualnie nie jest problem, gorzej jak jest tak jak u mnie - w drugą stronę :) .
Ponawiam pytanie, stosował ktoś gumy pod / w sprężyny?

Pozdrawiam
Szuler

Reader - |9 Lut 2012|, 2012 13:36

Szuler napisał/a:

Ponawiam pytanie, stosował ktoś gumy pod / w sprężyny?

Stosowałem gumy w sprężyny (pomiędzy zwoje).

Ale w Twoim przypadku to byłby jakiś absurd.

Jak chcesz, daj adres to ci podeślę lekko przechodzone (~10 000km).

Szuler - |9 Lut 2012|, 2012 14:01

Reader - ale jakie masz, te wzmocnione tyły żeby stał wyżej? Najwyżej zainwestuję jeszcze 100zł w wymianę (tyle ode mnie wziął za dwie strony z tyłu) i jeśli będzie wyżej to Ci odeślę moje jeśli Cię to interesuje. No ale wpierw zrobię jeszcze te 200km i zobaczę, czy coś się pozytywnego stanie w tej materii..

Pozdrawiam
Szuler

Reader - |9 Lut 2012|, 2012 14:17

Miałem na myśli gumy, ale w sumie takie coś to w każdym sklepie nowe do dostania.
Sprężyn dobrych nie mam na stanie więc Cię nie poratuję.

Jak u siebie wymieniałem tylne to na rynku nie było RA5308 więc poszedłem w kierunku mercedesa.

Przód u Ciebie się pewnie ułoży i będzie OK, tył to trochę lipton.

Szuler - |9 Lut 2012|, 2012 14:21

Hehe, to Cię źle zrozumiałem :) . Co do tych gum to widziałem po necie szukając, że są równe wymiary tych ustrojstw, może skuszę się na te Twoje używane..

Pozdrawiam
Szuler

Struna - |9 Lut 2012|, 2012 14:35

Szuler napisał/a:
wyższy tył to wizualnie nie jest problem
wizualnie nie, ale mechanicznie dla przegubów to przy zbyt dużym podniesieniu jest problem.
Szuler - |9 Lut 2012|, 2012 14:41

No ale ja mam na razie tak na równo opony z nadkolami, może z 1cm prześwitu, więc nawet jak dodam z 3cm to nadal będzie przecież dobrze?
Ale generalnie bym dużo oddał by mieć tak jak przedtem pod względem wizualnym, znaczy się, że przód był bez prześwitu. Ale poza super wyglądem to było mega twardo i waliłem belką pod silnikiem raz za razem. Teraz mi się wydaje, że mam samochód terenowy i żadna dziura i krawężnik mi nie jest straszny :)

Pozdrawiam
Szuler

Reader - |9 Lut 2012|, 2012 14:44

Szuler napisał/a:
Ale generalnie bym dużo oddał by mieć tak jak przedtem pod względem wizualnym, znaczy się, że przód był bez prześwitu.

Jaki problem? Mam jedną przednią oryginalną używaną.
Podmienisz sobie tą połamaną i będziesz szczęśliwy. :)

Szuler - |9 Lut 2012|, 2012 15:03

Nieee... :) . Ja naprawdę miałem nisko, na tyle że jak pękła sprężyna prawa to nawet tego nie czułem, samochód stał równo i generalnie gdyby nie przypadkowa wizyta na podnośniku u mechanika to bym o tym nie wiedział :)

Pozdrawiam
Szuler

Pershing - |9 Lut 2012|, 2012 18:41

Gumy w sprężyny odradzam. Nic nie dają - stosowałem w MKI
Struna - |9 Lut 2012|, 2012 22:32

jak nie dają- dają dają, ale żeby w nowe springi gumy to trochę nie teges
pepi - |10 Lut 2012|, 2012 06:58

po pierwsze jak zwykle nie czytałem tego z poprzednich stron tylko tak po łepkach tak jak zawsze :P
więc tak przód nie klapnie za wiele bo tam jest silnik i on zazwyczaj tyle samo waży
a jak ja szukałem do przodu sprężyn to KYB niby nie rozgraniczała czy v6 -r4 na pewno nie wszyscy na alegro
a co do tyłu on klapnie i to sporo

można zastosować taki myk że pod gumę która jest miedzy sprężyną a nadwoziem dać 2 taką samą lub dać dystans ze 5 cm
z takiego czegoś co się wkłada w sprężyny tylko nie może być to już przygotowane do wsuwania tylko ma być całe
lub proponuje zakupić sprężyny firmy K+F do tyłu i nic nie robić jak sterczy na nich widać na moim gadzie

Reader - |10 Lut 2012|, 2012 10:16

pepicosi napisał/a:
jak ja szukałem do przodu sprężyn to KYB niby nie rozgraniczała czy v6 -r4

Jak nie jak tak.
RC1397 - R4
RC1398 - V6

pandy - |10 Lut 2012|, 2012 17:21

pepicosi napisał/a:

można zastosować taki myk że pod gumę która jest miedzy sprężyną a nadwoziem dać 2 taką samą lub dać dystans ze 5 cm
z takiego czegoś co się wkłada w sprężyny tylko nie może być to już przygotowane do wsuwania tylko ma być całe

ja mysle o tym http://allegro.pl/gumy-us...2092377439.html - sa nierozcinane i powinny spasic do Scorka

Szuler - |11 Lut 2012|, 2012 10:51

Jesteś pewien, że nie są rozcinane? Wyglądają jak te wszystkie inne na allegro ale rozumiem, że te daje się pod sprężyny?
Dzisiaj założę na próbę gumy te co (już ekspresowo) przysłał mi Reader i zdam raport jaki efekt.

PS. Już gumy założyłem (w górnej części sprężyny) i efektu żadnego.. Podwyższyło się może z pół centymetra. Przejechałem się kawałek, stanąłem na prostym i zmierzyłem jeszcze raz: przód 68cm, tył 63,5cm. Nie widzę innego rozwiązania jak faktycznie włożyć gumę pod sprężynę, wtedy musi pójść do góry.
Sprawdziłem też jeszcze na samochodzie oznaczenie sprężyn, są takie jak zamawiałem i nawet przód jest założony na przód, a tył na tył :)

Pozdrawiam
Szuler

pandy - |11 Lut 2012|, 2012 17:58

Szuler napisał/a:
Jesteś pewien, że nie są rozcinane? Wyglądają jak te wszystkie inne na allegro ale rozumiem, że te daje się pod sprężyny?

sam zobacz

Kod:

Na życzenie możemy przed wysłaniem
przeciąć gumę w celu ułatwienia montażu

PYTANIA? WĄTPLIWOŚCI?

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI!

ja po prostu napisze do goscia z prosba wyrazna by nic nie cieli - kiedys probowalem zamowic wyciecie takich pierscieni przez firme - wyszlo ze beda robic projekt i ogolnie cuda wianki i zaplace 80zl za sztuke...
popukalem sie w glowe i tyle - chce kupic takie pierscienie i dac miedzy bude a juz istniejacy pierscien gumowy w ktory wkrecone jest pol zwoju sruby, myslalem jeszcze o daniu plaskiej podkladki z gumy na spod do wahacza wtedy podniosloby sie z obu stron (gora i dol)

Szuler napisał/a:

Dzisiaj założę na próbę gumy te co (już ekspresowo) przysłał mi Reader i zdam raport jaki efekt.

PS. Już gumy założyłem (w górnej części sprężyny) i efektu żadnego.. Podwyższyło się może z pół centymetra. Przejechałem się kawałek, stanąłem na prostym i zmierzyłem jeszcze raz: przód 68cm, tył 63,5cm. Nie widzę innego rozwiązania jak faktycznie włożyć gumę pod sprężynę, wtedy musi pójść do góry.
Sprawdziłem też jeszcze na samochodzie oznaczenie sprężyn, są takie jak zamawiałem i nawet przód jest założony na przód, a tył na tył :)

Pozdrawiam
Szuler

no ja kupilem jamexy od diesla i boje sie ze moze mi zrobic sie to co u ciebie - dlatego profilaktycznie mysle o wstawieniu takich nierozcinanych podkladek miedzy bude a sprezyne... nie mam serca do dorabiania sprezyn od meska czy innego bizona jak mowi f2f.

pzdr

Reader - |11 Lut 2012|, 2012 19:19

Szuler napisał/a:
Już gumy założyłem (w górnej części sprężyny) i efektu żadnego..

No to szkoda że lipa z tego wyszła. :(
Nie wiem czy nie lepiej było by , w obecnej sytuacji, założyć te mocniejsze sprężyny (RA5308) a te które masz na samochodzie - zareklamować.
Żeby podłożyć jakieś podkładki (na górze) to trzeba cały tył rozkręcać - roboty full, a zobacz ile Ci jeszcze brakuje do poziomu.
Tył powinien stać tak wysoko jak przód aby wizualnie było OK.

pandy - |11 Lut 2012|, 2012 19:54

poza tym nie wiem czy nie warto mierzyc wysokosc pod progiem - przy krawedzi wneki - caly czas nie wiem czy scorpio mk3 nie ma innych glebokosci wnek - no i zawsze mozna poziomice polozyc - jak tylek klekl to bedzie widac
Pershing - |11 Lut 2012|, 2012 22:57

pandy napisał/a:
poza tym nie wiem czy nie warto mierzyc wysokosc pod progiem

Zdecydowanie zaraz pod drzwiami

pandy napisał/a:
caly czas nie wiem czy scorpio mk3 nie ma innych glebokosci wnek

Szuler ma MKIII , a roznice w glebokości masz miedzy przodem a tylem

rabbit1 - |11 Lut 2012|, 2012 23:14

te gumu nic nie dają poza tym że jak je założysz to możesz większy ciężar przewieść w bagażniku a tył nie siądzie no i nie dobija go bo jest sztymniejszy.ja przed zmianą sprężyn z tyłu miałem po trzy sztuki na stronie i stał tak samo jak bez nich tyleże nie dobijało na dziurach.teraz sprężynki nowe gumy wywalone autko troche wyżej stoi i jazda inna.
gufer-posepny - |12 Lut 2012|, 2012 09:00

pandy > od diesla to nawet jak do V6 założysz to przód będzie w chmury szedł . a co dopiero do R4
pepi - |12 Lut 2012|, 2012 09:01

http://www.fotosik.pl/pok...1519ccc762.html

tak sterczy na K+F :P
ja tam bym sprężyny zmienił bo jak dasz nawet pod sprężynę coś fakt się podniesie
ale jak jest słabej jakości a KYB są takie to po załadowaniu tyłek spadnie
więc ja tam bym zmienił

[ Dodano: |12 Lut 2012|, 2012 09:02 ]
gufer-posepny napisał/a:
pandy > od diesla to nawet jak do V6 założysz to przód będzie w chmury szedł . a co dopiero do R4
-traktor ma takie same jak v6
gufer-posepny - |12 Lut 2012|, 2012 09:05

nie zmienia faktu że do 2,3 nie bardzo .
Marcin - |12 Lut 2012|, 2012 09:34

pepicosi napisał/a:
KYB są takie to po załadowaniu tyłek spadnie

U mnie na nowych sprężynach KYB tylne zawieszenie i tak pierało się na odbojach. Koniec końców wylądowały u mnie sprężyny od beczki i skończyły się kombinacje z zawieszeniem.

pepi - |12 Lut 2012|, 2012 09:46

gufer-posepny napisał/a:
nie zmienia faktu że do 2,3 nie bardzo .
- ale ja zakładałem parę razy do r4 od v6 poszło tak ze 3-4 cm
co do tych KYB to już parę razy wywalałem nowe bo wyszło że po wymianie siedział bardziej niż przed
ostatnio taka akcja była w oplu :-d gość dał 500 zł i wymieniałem mu na inne

Szuler - |12 Lut 2012|, 2012 14:13

Taka trochę dolina co piszecie tych sprężynach KYB - a wydawało mi się, że kupuję jakość i dopasowanie. Sprężyny kupione przez sklep internetowy więc na wymianę nie mam szans. Co do gum, to ja nie chcę dać na górę jej, tylko pod sprężynę, w to gniazdo - z 3 cm gumy przecież nie spowoduje, że sprężyna będzie źle siedzieć w tym gnieździe?
Z tego co piszecie to nie jest robota możliwa do zrobienia z podnośnika / z pachołków ?

Pozdrawiam
Szuler

ford2fast - |12 Lut 2012|, 2012 14:20

Szuler napisał/a:
wydawało mi się, że kupuję jakość i dopasowanie

Wydałeś sporo to można było dołożyć jeszcze kilka stówek i kupić oryginalne sprężyny :roll:
Kupowanie zamienników często kończy się porażką tylko rzadko ludzie do tego się przyznają

Szuler napisał/a:
Sprężyny kupione przez sklep internetowy więc na wymianę nie mam szans

Ale na zwrot przynajmniej 10 dni :)

rabbit1 - |12 Lut 2012|, 2012 17:33

Szuler napisał/a:
Z tego co piszecie to nie jest robota możliwa do zrobienia z podnośnika / z pachołków ?

da rade nawet na klocku :)
ściągasz koło demontujesz od dołu amor zrzucasz z łącznika stabilizatora odkręcasz pół ośkę przy kole i ściągaczami łapiesz i wyjmujesz wkładasz nową i robisz wszystko w odwrotnej kolejności i gitara

Szuler napisał/a:
ja nie chcę dać na górę jej, tylko pod sprężynę, w to gniazdo - z 3 cm gumy przecież nie spowoduje, że sprężyna będzie źle siedzieć w tym gnieździe?

zależy jak to rozumieć jeżeli chcesz ją włożyć na dole w zwoje spręzyny to to ci nic też nie da ale jak podłożysz pod to odradzam sprężyna może się przegiąć i wyskoczy bokiem jak byś zauważył każde gniazdo ma swoje zabezpieczenie taką wypukłość gdzie koniec sprężyny się oprze żeby się nie przekręciła a nawet jak włożysznowe i gume pod to to zobaczysz po paru metrach.ja u siebie aż się przestraszyłem jak coś z tyłu strzeliło a to tylko sprężyny się ułożyły.

pepi - |12 Lut 2012|, 2012 17:51

przecie tam jest ze 15 cm tego gniazda
a i jest to amorem przyłapane coby się nadmiernie nie rozchyliło

Kevin Xy - |12 Lut 2012|, 2012 18:16

Cytat:

przecie tam jest ze 15 cm tego gniazda

asz tyle ??
w mk1 zmienialem sprezyny 2 razy i widzialem tam nie wiecej 3 cm- tylko tyle aby sprezyna siedziala- to jet jedynie gniazdo
chociaz mialem wlasnie tam gumy ale te same co sa od gory na kielichu, a nie te gumy co w zwoje sie laduje
tej grubej lory nie laduj na kielich bo on jet w stozku i bedzie niestabilnie
Szuler- aby cokolwiek robic z tylem doprowadz przod do porzadku- musisz przewazyc auto aby calosc ukladac

pepi - |12 Lut 2012|, 2012 18:22

przecie jest taki cycek
Reader - |12 Lut 2012|, 2012 18:31

Jeden gada o górze a drugi o dole. :D
pepi - |12 Lut 2012|, 2012 18:35

też prawda na górze zawsze więcej tego cycka
ford2fast - |12 Lut 2012|, 2012 19:34

Speedo napisał/a:
10 dni to jak nowe nierozpakowane a nie uwalone smarem i poobdzierane sciagaczami przy montazu ;)

Zawsze można reklamować jako trupy :)
Bo takimi są :roll:

pepicosi napisał/a:
też prawda na górze zawsze więcej tego cycka

Na dole cycki ma chyba tylko krasula :)

Srebrny - |12 Lut 2012|, 2012 21:21

Pershing napisał/a:
Gumy w sprężyny odradzam. Nic nie dają

Zgadzam się. Wyłączasz z pracy ogniwo. Możesz przecież wkręcić dwie, trzy gumy w sprężynę, tym samym możesz ja całą wyłączyć z pracy. Jedyną ich "zaletą" jest, że przyśpieszają "zgon" jeżeli ktoś się łudzi, że uniknie wymiany. Z tyłu wymieniłem na Kayaby i jestem zadowolony.

Szuler - |13 Lut 2012|, 2012 08:21

Srebrny napisał/a:
Jedyną ich "zaletą" jest, że przyśpieszają "zgon" jeżeli ktoś się łudzi, że uniknie wymiany. Z tyłu wymieniłem na Kayaby i jestem zadowolony.

Ekhm... Ja też wymieniłem na nowe Kayaby i właśnie o problemach z nimi związanymi jest ten temat :)
Kevin - co do gniazda na dole to jest tam zdecydowanie więcej niż 3cm albo moja miara na oko nadaje się do wymiany :) . Piszesz o przodzie - to podpowiedz mi jak mogę uporządkować przód bo w sumie to faktycznie ciągle gadamy o tyle, a przód jak stał za wysoko tak stoi.. Są gumy na podwyższenie zawieszenia, a są na jego obniżenie? ;) . Kilometry mijają, a przód bez zmian i chyba już żaden cud się nie przydarzy w tej materii.

Pozdrawiam
Szuler

bingo - |13 Lut 2012|, 2012 08:57

ford2fast napisał/a:
Na dole cycki ma chyba tylko krasula
- ale też od góry ...

co do auta - napisz, jaki masz opony i wysokość progów od nawierzchni w czterech punktach, wtedy bedzie jasność, co masz skopane. co do przodu, mam stare od mojego, u mnie leżał, ale u ciebie może być OK, jednak inna waga.

ford2fast - |13 Lut 2012|, 2012 09:24

Szuler napisał/a:
podpowiedz mi jak mogę uporządkować przód

Wrzuć kilka dodatkowych akumulatorów pod maskę , powinno pomóc :)
A na poważnie to raczej nie ma innego sposobu oprócz dociążenia
Szmelc i tyle :(

bingo napisał/a:
ford2fast napisał/a:
Na dole cycki ma chyba tylko krasula
- ale też od góry ...

Na grzbiecie ? :):

Larix - |13 Lut 2012|, 2012 15:03

rabbit1 napisał/a:
ściągasz koło demontujesz od dołu amor zrzucasz z łącznika stabilizatora odkręcasz pół ośkę przy kole i ściągaczami łapiesz i wyjmujesz wkładasz nową i robisz wszystko w odwrotnej kolejności i gitara

No właśnie, skoro już ten temat to czy do tyłu na serio podejdzie jakiś ściągacz ?
Jeśli tak to jaki długi/krótki ?
Z pewnych względów (których wstydzę się podać na forum :-d ) nie mogę już odkręcić w DOHC-u belki na gumach więc jeśli ściągaczami dałoby radę to gitara.

rabbit1 - |13 Lut 2012|, 2012 20:34

Larix napisał/a:
rabbit1 napisał/a:

No właśnie, skoro już ten temat to czy do tyłu na serio podejdzie jakiś ściągacz ?
Jeśli tak to jaki długi/krótki ?
Z pewnych względów (których wstydzę się podać na forum :-d ) nie mogę już odkręcić w DOHC-u belki na gumach więc jeśli ściągaczami dałoby radę to gitara.

nie powiem ci dokładnie jakiej dlugości on był bo zrobiłem sobie jedno razówki z prętu gwintowanego fi 8 ale łapałem sprężyne prawie dwa zwoje od góry i dwa od dołu ale bez wymontowania pół osi nawet ściągacz nie pomoże bo po pierwsze nie ściągniesz ich na tyle a po drugie nie wyjmiesz ich.musisz wszystko zdemontować żeby wachacz poszedł jak najniżej do samego końca ile da się go opuścić

WieSiu - |13 Lut 2012|, 2012 20:43

rabbit1 napisał/a:
ale bez wymontowania pół osi nawet ściągacz nie pomoże bo po pierwsze nie ściągniesz ich na tyle a po drugie nie wyjmiesz ich.musisz wszystko zdemontować żeby wachacz poszedł jak najniżej do samego końca ile da się go opuścić

tez probowalem bez wyjmowania polosi, scisnalem sprezyny tasmiami do trzymania ladunkow,bo sciagacz mi tam nie wchodzil,ale niestety to nie wystarczylo do wyciagniecia sprezyn, bo haczylo o polosie :( a ze dalej juz mie mialem sil walczyc z tym bez porzadnych narzedzi i porzadnej miejscowki, to sobie to odpuscilem, sprobuje latem drugi raz :P

pepi - |13 Lut 2012|, 2012 21:03

ja tam mam inną metod :P
Reader - |13 Lut 2012|, 2012 21:15

Ja robiłem bez demontażu półosi.
Bez użycia żadnych ściągaczy.

Zresztą elaboraty o tym są na forum.

rabbit1 - |13 Lut 2012|, 2012 22:17

Reader napisał/a:
Ja robiłem bez demontażu półosi.
Bez użycia żadnych ściągaczy.

Zresztą elaboraty o tym są na forum.

każdy ma swoje sposoby.nie wiem czy więcj pracy przez to miałem ale to była sama przyjemność :) :P

Reader - |14 Lut 2012|, 2012 07:27

To nie był mój sposób, wyczytałem go na FST.
pandy - |14 Lut 2012|, 2012 13:25

pepicosi napisał/a:

[ Dodano: |12 Lut 2012|, 2012 09:02 ]
gufer-posepny napisał/a:
-traktor ma takie same jak v6

I to jest wiedza jaka posiadalem kupujac sprezyny - V6 i traktory maja te sama sprezyne - co do tylu widzialem 3 kolory na sprezynach - niebieskie, pomaranczowe i czerwone, wiem ze sa jeszcze zolte i zielone - wiec wychodzi ze Ford mial co najmniej 5 roznych 'twardosci" sprezyn na tyle... moze ktos sie orientuje w tych oznaczeniach kolorowych.

A sprezyny kupowalem chcac lekko usztywnic zawieszenie - dlatego bralem te od traktora.

Co do zdejmowania sprezyn to z tego co pamieta trzeba odprezyc caly wozek by sprezyna ledwo mogla byc wyjeta - wrecz lekko lomem w dol byl odciagany wahacz by ja wlozyc - no chyba ze ktos ma patent na odboj (tzw bycze jajo) - jak zdjac i zalozyc w sprezynie - na oko sie da ale zamienniki bardzo ciezko wchodza.

Larix - |14 Lut 2012|, 2012 14:03

rabbit1 napisał/a:
ale bez wymontowania pół osi nawet ściągacz nie pomoże bo po pierwsze nie ściągniesz ich na tyle a po drugie nie wyjmiesz ich

To wiem, że półoś trzeba odkręcić bo robiłem nie raz ale tym razem nie mogę belki opuścić (no dobra powiem to - jest przyspawana :P ) więc obawiam się że sprężyny bez ściągacza nie wyszarpię.

pandy napisał/a:
no chyba ze ktos ma patent na odboj (tzw bycze jajo) - jak zdjac i zalozyc w sprezynie

Ja wkładam do sprężyny przed założeniem sprężyny tak żeby luźno sobie tam latało, a potem wkładam paluchy pomiędzy zwojami i wciskam (warunek - jajo posmarowane Ludwikiem).

rabbit1 - |14 Lut 2012|, 2012 17:30

Larix napisał/a:
a potem wkładam paluchy pomiędzy zwojami i wciskam (warunek - jajo posmarowane Ludwikiem).

dokładnie też tak robiłem :P sprawdzone i rezultat pozytywny

pepi - |14 Lut 2012|, 2012 18:52

biały kolor też jest :-d
a jak kupujemy już teraz nowe to do przodu nie ma wzmocnionych
ale do tyłu jak najbardziej i zazwyczaj jest tak że to wzmocnienie polega
na grubszym drucie zwoju o 1mm ;) przykładowo
ja tam zamiast ludwiku używam WD 40 a że mam 30 litrów :-D
to psikam gdzie popadnie

ford2fast - |14 Lut 2012|, 2012 21:38

Speedo napisał/a:
pandy napisał/a:
Ford mial co najmniej 5 roznych 'twardosci" sprezyn na tyle...

wystepuja jeszcze mieszanki tych kolorow - niebiesko/zielone zolto/czerwone itp

w omedze jest np tak http://forum.omegaklub.eu/showthread.php?t=740

ogolnie to według normy ISO, odpowiedni kolor zarezerwowany jest dla danej charakterystyki.

ZIELONY - do zwykłych obciążeń,
NIEBIESKI- do podwyższonych obciążeń,
CZERWONY- do wysokich obciążeń,
ŻÓŁTY-do bardzo wysokich obciążeń,

A tak naprawdę to powyższe nijak mają się do farbek stosowanych w Scorpio do oznaczania przednich sprężyn :)

chodzik87 - |14 Lut 2012|, 2012 22:24

Co do patentu na wyjęcie sprężyn z tyłu to...u mnie poszła w ruch mała kontówka z tarczą 125mm i to chyba był najszybszy sposób-stare sprężyny i tak nie były mi potrzebne-pamiątek nie kolekcjonuję ;) No,a przy wkładaniu to kawałek łoma i same wskoczyły...Niestety-wymieniłem amortyzatory i sprężyny z tyłu na KYB i efekt był taki,że...nie było żadnego efektu :/
pablo19 - |15 Lut 2012|, 2012 13:10

ford2fast napisał/a:
Speedo napisał/a:
pandy napisał/a:
Ford mial co najmniej 5 roznych 'twardosci" sprezyn na tyle...

wystepuja jeszcze mieszanki tych kolorow - niebiesko/zielone zolto/czerwone itp

w omedze jest np tak http://forum.omegaklub.eu/showthread.php?t=740

ogolnie to według normy ISO, odpowiedni kolor zarezerwowany jest dla danej charakterystyki.

ZIELONY - do zwykłych obciążeń,
NIEBIESKI- do podwyższonych obciążeń,
CZERWONY- do wysokich obciążeń,
ŻÓŁTY-do bardzo wysokich obciążeń,

A tak naprawdę to powyższe nijak mają się do farbek stosowanych w Scorpio do oznaczania przednich sprężyn :)
Nawet jak spojrzeć na te forum Omegi to jeśli im większa liczba w "sztywności" tym większa sztywność/twardość to mieszanka koloru zielonego u nich jest w najsztywniejszych :|
pepi - |15 Lut 2012|, 2012 13:41

chodzik87 napisał/a:
sprężyny z tyłu na KYB
-A w tej samej cenie jest K+F :): :):
Szuler - |16 Lut 2012|, 2012 09:21

bingo napisał/a:
co do auta - napisz, jaki masz opony i wysokość progów od nawierzchni w czterech punktach, wtedy bedzie jasność, co masz skopane. co do przodu, mam stare od mojego, u mnie leżał, ale u ciebie może być OK, jednak inna waga.

Opony mam teraz zwykłe stalówki 195/15/65, progi w których punktach powinienem zmierzyć? Te stare sprężyny to od 2.9 12V masz?

Pozdrawiam
Szuler

ford2fast - |16 Lut 2012|, 2012 09:30

Speedo napisał/a:
to z omegom to byl pszyklat dot mieszanek koloruf, wiadomo ze do scorpio ma sie nijak bo nie ma czerwonego zoltego itp wiec nie nalezy sie tym sugerowac :>

Akurat w Scorpio stosowano do oznaczania sprężyn zarówno kolor czerwony jak i żółty :):

bingo - |16 Lut 2012|, 2012 10:05

Szuler napisał/a:
Te stare sprężyny to od 2.9 12V masz?
- nie , od kosa leżą. jutro jestem u siebie, to możemy porównać.
Szuler - |16 Lut 2012|, 2012 12:07

Jutro kurcze jestem w trasie i wrócę zbyt późno :/ . Podjadę w przyszłym tygodniu jeśli Ci nie robi różnicy..

Pozdrawiam
Szuler

ford2fast - |16 Lut 2012|, 2012 16:03

Speedo napisał/a:
no chyba o tym napisalem wlasnie?

Jedna Twoja wypowiedź zaprzecza drugiej jak więc je prawidłowo zrozumieć ? :):

JacekM - |2 Mar 2012|, 2012 21:04

Jak szukałem odpowiednich zamienników sprężyn do sierry, to też w pierwszej chwili zainteresowałem się KYB, bo miałem dobre doświadczenia z ich amorkami. Ale na szczęście znalazłem wiele negatywnych opinii na temat sprężyn tej firmy. Ogólnie można powiedzieć, ze KaYaBa robi dobre amory. Natomiast dobre sprężyny tylko do japończyków, a do europejskich aut jest to loteria.
W zasadzie z większością zamienników sprężyn jest ten sam problem. Mianowicie tam gdzie producent auta stosował 15-20 różnych rodzajów sprężyn na jedną oś, producent zamienników ma zwykle tylko 2 pozycje. A jak wiadomo nie ma rzeczy uniwersalnych ...