| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Wymiana łożyska tył mkIII
koza308w - |6 Lut 2012|, 2012 21:33 Temat postu: Wymiana łożyska tył mkIII Jak w temacie muszę wymienić łożysko w tylnym kole bo buczy i chrobocze.
Moje pytanie dotyczy tego czy w domowym warsztaciku jestem w stanie wymienić to łożysko?
Reader - |7 Lut 2012|, 2012 09:12
Tak, aczkolwiek możesz natrafić na trudności chociażby w postaci poniszczonych powierzchni osadczych łożysk.
gorgo - |7 Lut 2012|, 2012 16:23
Podłączę się pod temat. Pytanie bardzo naiwne ale jak wyczuć czy łożyska się kończą. Wiem że będzie słychać ale czy jest możliwość obadania na postoju które szwankuje?
masa300789 - |7 Lut 2012|, 2012 17:02
Lewarujesz autko i probujesz ruszac koleczkiem w pionie i poziomie Mozesz jeszcze okrecic i posluchac
gorgo - |7 Lut 2012|, 2012 17:26
Z kręceniem to przy ASB trochę ciężko bo duże opory ale z tym ruszaniem w poziomie i pionie to dobre rozwiązanie. A jest możliwość że luzu na łożysku nie będzie a będzie "huczało"?
Struna - |7 Lut 2012|, 2012 17:43
| gorgo napisał/a: | | Z kręceniem to przy ASB trochę ciężko bo duże opory | co ?? jakie opory ? co ma asb do tego ?
gorgo - |7 Lut 2012|, 2012 17:46
Jak wrzucisz na N to się trochę ciężej kręci jak na manualu ale kłócić się nie będę bo nie w tym rzecz. A co do wymiany to konieczna prasa do wciśnięcia czy inne sposoby?
Struna - |7 Lut 2012|, 2012 17:51
niekonieczna, tylko dokręcić trzeba konkretnie ( bodaj 270 Niuta ma być, a to niemało )
aa no i nakrętka ta warstwowa to nową powinno się dać
rabbit1 - |7 Lut 2012|, 2012 18:47
ściągasz piaste koła wybijasz wewnętrzne pierścienie i wbijasz nowe delikatnie i równo to samo robisz z wewnętrznymi jeśli nie idzie ściągnąć to naciąć lekko kontówką później puknąć przecinakiem żeby pierścień pękł tak żeby piasty nie uszkodzić i nabić nowe i dokręcić tak jak Struna, pisze z 270 niutków
Struna - |7 Lut 2012|, 2012 18:54
oczywiście oblukać stan piasty, jak obślizgana to nie ma sensu zakładać nowego łożyska bo się zaraz rozwali.
pepi - |7 Lut 2012|, 2012 19:01
nie dokręcać tyle tylko max 200 niu=tków
zaznaczyć -zabezpieczyć nakrętkę przed odkręceniem zwłaszcza
z lewej strony
gorgo - |7 Lut 2012|, 2012 19:32
Podziękował, muszę oblukać bo coś u mnie huczy, myślałem że przód ale ostatnio próbowałem coś zdiagnozować i nie stwierdziłem luzów na łożyskach z przodu więc pewnie tył...
A odnośnie zakupu łożysk to jakieś preferowane?
Struna - |7 Lut 2012|, 2012 21:15
no raczej nie jakieś tanie wynalazki
gorgo - |7 Lut 2012|, 2012 21:19
Jeszcze jedno, ta nakrętka to obowiązkowo nowa?
I koniecznie ta z blachy?
Struna - |7 Lut 2012|, 2012 21:26
to kosztuje 6 czy 7 zeta nowe - warto ryzykować że się popuści i cała robota psu w dupę ?
gorgo - |7 Lut 2012|, 2012 21:27
Gdzie znajdę za taką kasę? wszędzie gdzie patrzyłem to powyżej 25PLN.
Struna - |7 Lut 2012|, 2012 21:28
no chyba, że podrożało.... ale to pasuje też od innych modeli, kiedyś jak szukałem to własnie poniżej 10 było
zadzwoń do S&S i zapytaj
pepi - |7 Lut 2012|, 2012 21:28
z mondeo se kup jest taka sama mk1-2
mogą być tanie ja kupowałem po 60 zł na koło i śmigają tylko dokręcam jak wyżej
gorgo - |7 Lut 2012|, 2012 21:31
Ok. Juro muszę obadać czy jedno czy dwa do wymiany.
Struna - |7 Lut 2012|, 2012 21:53
zazwyczaj prawe
Tomek - |7 Lut 2012|, 2012 21:58
Pamiętaj o dokręceniu właściwym momentem obrotowym inaczej po jakichś 2000 km łozyska znów do wymiany i przy odrobinie "szczęścia" piasta też . Obejrzyj piastę jak jest uszkodzona to odrazu ją wywal -szkoda nerwów. Wymieniłem po obu stronach całość i...zaległa cisza w kabinie.Szkoda kasy na półśrodki.
koza308w - |7 Lut 2012|, 2012 22:09
A te nakrętki z plastikiem nie mogą być???
I czy po obu stronach są te same gwinty czy Lewy i Prawy
Julek - |7 Lut 2012|, 2012 22:36
koza308w, oba gwinty są jednakowe - prawe
Reader - |8 Lut 2012|, 2012 10:35
Są też takie przypadki, że piasta nie che zejść z wielowypustu wałka przegubu.
Może być wtedy spory problem ze zdjęciem.
Co do diagnozy łożysk to jeszcze może się pojawić hałasowanie podczas jazdy po prostej, które ucicha w zakrętach.
No i podwyższona temperatura piasty po dłuższej jeździe.
bingo - |8 Lut 2012|, 2012 12:46
| koza308w napisał/a: | | Moje pytanie dotyczy tego czy w domowym warsztaciku jestem w stanie wymienić to łożysko? | - bez problemów, ale masz tam dwa łożyska na koło | gorgo napisał/a: | | A co do wymiany to konieczna prasa do wciśnięcia czy inne sposoby? | - poradzisz sobie bez prasy. ale dobry przecinak ostry potrzebny, klocki drewniane i młotki - ciężki i gumowy | pepicosi napisał/a: | nie dokręcać tyle tylko max 200 niu=tków
zaznaczyć -zabezpieczyć nakrętkę przed odkręceniem zwłaszcza
z lewej strony | - dokręcasz do maksa, do 270 lub nawet mocniej - łożyska są na dystansach, więc nic im nie zrobisz, a jak za lekko będzie dokręcone, to ci się odkręcą nakrętki (lewa przedewszystkim) i łożysko szybciej zużytje. A dla łożyska nie ma zanczenia 200 czy 270 Nm. | gorgo napisał/a: | | Podziękował, muszę oblukać bo coś u mnie huczy, myślałem że przód ale ostatnio próbowałem coś zdiagnozować i nie stwierdziłem luzów na łożyskach z przodu więc pewnie tył... | - tył łatwo sprawdzić, jeśli nie masz szpery, to podnosisz jedną stronę, klocki pod drugą stronę, wyłączasz TCS, jak masz, i włączasz bieg i słuchasz, czy jest hałas. najlepiej w dwie osoby, jedna dusi gaz, a druga słucha każdego koła po kolei. nie warto podnosić całego tyłu równocześnie, bo bedą dwa koła się kręcić (chyba, że szpera, wtedy trzeba).
gorgo - |8 Lut 2012|, 2012 18:19
A jest możliwość że lewa strona kręci się sporo ciężej niż prawa. Narazie test bez odpalania samochodu i tylko tyle mi się zauważyło. Trzeba będzie jeszcze podnieść i sprawdzić...
bingo - |8 Lut 2012|, 2012 19:04
| gorgo napisał/a: | | A jest możliwość że lewa strona kręci się sporo ciężej niż prawa. Narazie test bez odpalania samochodu i tylko tyle mi się zauważyło. Trzeba będzie jeszcze podnieść i sprawdzić... | - powinien być równy opór
jeszcze jedno - u mnie są z obu stron nakrętki z prawym gwointem, ale jak kupowałem zestawy naprawcze, jedna strona była z nakrętką z lewym gwintem
Struna - |8 Lut 2012|, 2012 19:09
widocznie kupiłeś zestaw do mk1/mk2
VIK - |8 Lut 2012|, 2012 19:36
| koza308w napisał/a: | | I czy po obu stronach są te same gwinty czy Lewy i Prawy |
Do czasu wieloryba, było normalnie, znaczy na lewej był lewy, ale od wieloryba jest turbonakrętkomodernizacja i jakiś matoł dał tam prawy gwint i super hiper mega zunifikowali czopy sprowadzając do prawego na lewej stronie.
Struna - |8 Lut 2012|, 2012 19:52
VIK, a sierra nie ma aby tak samo ?
VIK - |8 Lut 2012|, 2012 20:02
Ostatnia seria miewała, ale to mega rzadkosc tam
gorgo - |8 Lut 2012|, 2012 20:35
Jutro muszę koło zrzucić i tarczę bo nie wiem czy mi koło trzyma zacisk czy piasta bo dość duży opór jest w porównaniu do strony prawej.
pepi - |8 Lut 2012|, 2012 21:19
| bingo napisał/a: | | dokręcasz do maksa, do 270 lub nawet mocniej - łożyska są na dystansach, więc nic im nie zrobisz, a jak za lekko będzie dokręcone, to ci się odkręcą nakrętki (lewa przedewszystkim) i łożysko szybciej zużytje. A dla łożyska nie ma zanczenia 200 czy 270 Nm. | - głupota i tyle
ale polska wolny kraj każdy robi jak chce ja dokręcam 200 niutków racji dobrych i trwałych łożysk które nie wytrzymują takiego momentu co producent przewidział
bingo - |9 Lut 2012|, 2012 10:50
| pepicosi napisał/a: | | ale polska wolny kraj każdy robi jak chce ja dokręcam 200 niutków racji dobrych i trwałych łożysk które nie wytrzymują takiego momentu co producent przewidział | - pepicosi, rozmontu i popatrz na budowę piasty, a potem mów takie rzeczy - łożysk nie ściskasz, bo wszytko opiera się na pierścieniach, chyba, że nie czyścisz piat lub zostawiasz jakieś wybicia nacięcia i inne defekty na piastach, ale wtedy łożyska źle siedzą i też nie wytrzymają długo.
pepi - |10 Lut 2012|, 2012 07:19
tak wiesz ja nie piszę o tym o czym nie robię
robiłem nie raz uwierz mi
kolega z innego forum tak pisał że robi jak mi się grzała piasta i łożysko nowe
mi padło to potem dokręciłem i znowu się grzało a jak to dokręciłem tymi 200 nm to już nie
a co to za kolega niech to pozostanie tajemnicą bo on tu jest nie lubiany
ja tam nikomu nie każe tak robić polska wolny kraj moje auta i te które robię tak dokręcam
i jest dobrze to znaczy od momentu jak tak traktuje łożyska nie było skuchy
a wcześniej bywały
gdzie tu logika -może chodzi o dobór materiałów na łożyska bo są już wstępnie tak zwane
postarzane -coby długo nie pochodziły
bingo - |10 Lut 2012|, 2012 08:07
| pepicosi napisał/a: | może chodzi o dobór materiałów na łożyska bo są już wstępnie tak zwane
postarzane | - chodzi o przygotowanie piasty - jak tego nie zrobisz, to obciążenia nacisku śruby zamiast na piastę idą na łożyska - podstawowy błąd bardzo wielu mechaników z "doświadczeniem".
pepi - |10 Lut 2012|, 2012 08:41
ta i powiedział co wiedział wiesz co to jest prasa czy nie ?
bo chyba nie - tak składamy na nie wyczyszczone części i z starym smarem bo szkoda nowego i wyszło szydło z worka
dlaczego padają łożyska w scorku
nie widziałeś nigdy jak ja robię to czemu zakładasz że ty robisz to poprawnie a ktoś robi byle jak ?
wiesz już mi się nie chce dalej tłumaczyć tego tobie bo ty chyba świat widzisz bardziej skomplikowanie niż ja
dobra ja już kolejny raz odpuszczam bo nie ma po co
więcej się piast sprzeda i tyle
to zrób prosty test łorginalną piastę łożyska potraktuj młotkiem i nowe zakupione łożysko tak samo
efekt jest oczywisty może to do ciebie trafi
|
|