Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - automat - dziwne objawy

wakabajaszi - |10 Sty 2012|, 2012 13:37
Temat postu: automat - dziwne objawy
hej,

kolejny raz pora na ratunek dla scorpio mojej zony :) jest to wieloryb z 96 roku, 2.3 benzyna z automatyczna skrzynia biegow. pojezdzilem nim troche ostatnio i obawiam sie, ze trzeba kasowo zainterweniowac :)

trzy niepokojace mnie objawy:
- przekladanie biegow nie nastepuje plynnie (od poczatku przelozenie 2/3 bylo odczuwalne, ale teraz mam wrazenie, ze jest jeszcze bardziej i takze zaczyna byc odczuwalne na innych przelozeniach)
- po odpaleniu auta, przejechaniu kilkudziesieciu metrow i wcisnieciu mocniej hamulca przed skrzyzowaniem auto gubi bieg, czyli po ponownym nacisnieciu gazu przez 1-2 sekundy jest na luzie, po czym bieg wskakuje, szarpniecie i mozna jezdzic - efekt ten nastepuje tylko jednorazowo, potem jezdzi sie juz bez tej przypadlosci
- mam wrazenie, ze auto jest duzo slabsze. w tym przypadku nie wiem, czy to wina automatu, ale moze tez bedziecie w stanie zdiagnozowac. otoz wciskajac gaz na max, takze w opcji z kickdownem, przy ok 90-100 km/h obroty kreca na maksa, ale nie nastepuje zmiana biegu na wyzszy, dopiero zmniejszenie gazu powoduje zmiane biegu, co umozliwia dopiero szybsza jazde

tradycyjnie - z gory dzieki za pomoc :)
waka

Struna - |10 Sty 2012|, 2012 15:57

raczej się rozglądaj za kolejną skrzynią w dobrym stanie
Vaux - |10 Sty 2012|, 2012 23:33

Hmmm...czasami najciemniej pod lampą - poziom oleju sprawdzony? ;)
Kevin Xy - |10 Sty 2012|, 2012 23:37

u mnie tak sie zaczynalo
a co ze wstecznym ?

ford2fast - |10 Sty 2012|, 2012 23:40

A najpierw sprawdź wiązkę skrzyni biegów i wiązkę podłużnicy :)
wakabajaszi - |11 Sty 2012|, 2012 13:39

Vaux: nie sprawdzałem, zapisane do zrobienia :) dam znać, co i jak
Kevin XY: wsteczny dziala, czasem czuc szarpniecie przy wrzucaniu na R, ale generalnie nie jest zle
ford2fast: zapisane do sprawdzenia, dam znac, co by krok do wyjasnienia tajemnicy zostal dla potomnych

a tak apropo - orientujecie sie, gdzie w Krakowie ktos mi sprawdzi te rzeczy? bo u mnie ani wiedza w tym zakresie nie odpowiednia, juz nie mowiac o czasie :(

VIK - |11 Sty 2012|, 2012 13:41

http://www.axod.pl/
gufer-posepny - |12 Sty 2012|, 2012 15:48

wygląda na umierającą niestety skrzynię . można wyczyścić MAF-a , może pomoże na problemy z kickdownem .częściowo na rozłączający się bieg rano po odpaleniu pomaga wlanie oleju ponad stan tak gdzieś pod górną kreskę . wiązkę jeśli nie była robiona zalecam zrobić bo przy wymianie skrzyni na pewno rozleci się i zarżniesz nową skrzynię .
wakabajaszi - |3 Lut 2012|, 2012 11:36

VIK: dzwonione do warsztatu i muszę powiedzieć, że pełen profesjonalizm. Sympatyczny jegomość powiedział, że najpierw sprawdzić i ewentualnie uzupełnić olej, dopiero potem diagnozować. Wytłumaczył parę spraw, doradził. I rzeczywiście ubytku oleju było sporo. Dolałem wczoraj sugerowany olej i od razu czuć różnicę! Przede wszystkim płynniejsza zmiana biegów i już nie gubi D po odpaleniu auta. Jeszcze nie sprawdzałem, jak z mocą przy szybszej jeździe.

Piękne dzięki za sugestie i polecenie tego zakładu od ASB. I tak tak podjadę sprawdzić, skąd uciekł olej i przy okazji podziękować za pro pomoc przez telefon :)

VIK - |4 Lut 2012|, 2012 07:28

Nie ma sprawy.