Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Orginalny alarm w Mk2

Adam73 - |7 Sty 2012|, 2012 16:03
Temat postu: Orginalny alarm w Mk2
Pytanie jest tego typu.
Czy orginalny alarm w Mk2 działa tylko przy podwójnym ryglowaniu (słychać pikanie) czy przy zwykłym pojedyńczym zamknięciu tez się zapina ???
Pytam bo podejrzewam że znalazłem u siebie w aucie "złodzieja" prądu.

pepi - |7 Sty 2012|, 2012 16:57

on się uzbraja po iluś tam nie pamiętam ile to trwa ;)
ale chyba po ryglu

PiotrekGran - |25 Lut 2012|, 2012 20:09

A jak sprawdzić czy jest alarm ?
Pytam bo zanim kupiłem bateryjkę do pilota od c. zamka to jak zamykałem drzwi normalnie kluczykiem, to czasem coś pikało kilka razy po zamknięciu...
A odkąd zamykam pilotem owego pikania już nie słyszałem.

masa300789 - |25 Lut 2012|, 2012 20:11

Pikanie jesli pamietam to rygiel ...ale moge sie mylic juz troszke czasu uplynelo ;) :)
gufer-posepny - |25 Lut 2012|, 2012 20:18

oryginalny w mk2 odpalany z kluczyka na podwójnym ryglu . nie miał nigdy pilota . pika pod maską .
Adam73 - |25 Lut 2012|, 2012 20:47

masa300789 napisał/a:
Pikanie jesli pamietam to rygiel ...ale moge sie mylic

nie mylisz się
gufer-posepny napisał/a:
oryginalny w mk2 odpalany z kluczyka na podwójnym ryglu . nie miał nigdy pilota . pika pod maską .

dokładnie "pikacz" jest założony na grodzi pomiędzy silnikiem a dmuchawom.

PiotrekGran - |25 Lut 2012|, 2012 21:02

gufer-posepny napisał/a:

Ale centralka z pilotem jest dołożona...

lukas2 - |25 Lut 2012|, 2012 21:06

Cytat:
dokładnie "pikacz" jest założony na grodzi pomiędzy silnikiem a dmuchawom.

A zastanawiałem sie co to za dziadostwo. U mnie centralka od alarmu oryg jest a podwójnego rygla niet. Nawet przed dołożeniem innego alarmu nie dało rady zamknąć go z ryglem. Istnieje możliwość że ktoś to odłączył? Czy może moduł od alarmu zwalony?

PiotrekGran - |25 Lut 2012|, 2012 22:18

Byłem przed chwilą się pobawić.
Samochód otwarty, daje kluczykiem w prawo do końca, potem w lewo i zaczyna pikać, piknie kilka razy i tyle. Przywaliłem z pięści w maskę, kopnąłem w oponę i nic się nie włączyło, co trzeba zrobić żeby załączyć alarm ? Syrena jakaś jest ?

PiotrekGran - |25 Lut 2012|, 2012 22:23

Hmm, a jak się włączy to jak go wyłączyć ? :-d

eee, coś nie działa. Otworzyłem szybę, zamknąłem drzwi, uzbroiłem, i nie da się otworzyć drzwi od środka :-d za to da się odpalić silnik...
Z klapą nie patrzyłem bo nie będe po nocy szukał "dzyndzla"

PiotrekGran - |25 Lut 2012|, 2012 22:47

Ale jak nie rygluje, to alarm nie piszczy, czyli nie uzbraja się ?
YaKuZ - |25 Lut 2012|, 2012 22:48

to jak zamykasz dawaj tylko w lewo :) będzie bez rygla.
PiotrekGran - |25 Lut 2012|, 2012 22:57

No ale jak ?

Daję raz w lewo, zamyka się, ale od środka się otwiera
Daję w prawo potem w lewo, zamyka się, alarm pika 5 razy i nie otwiera się od środka.

Adam73 - |25 Lut 2012|, 2012 22:59

no ja to mam ze nawet jak zamkne na raz i po kilku sekundach otworze klape z kluczyka to wyje az miło .
rabbit1 - |25 Lut 2012|, 2012 23:06

jak byś miał alarm to przy otwartym oknie jak wkładałeś rękę by się załączył bo w słupkach są czujniki,ale widocznie ty tego nie masz i sygnał który słyszysz to tylko sygnał podwójnego rygla i nic więcej
PiotrekGran - |25 Lut 2012|, 2012 23:12

rabbit1 napisał/a:
jak byś miał alarm to przy otwartym oknie jak wkładałeś rękę by się załączył bo w słupkach są czujniki,ale widocznie ty tego nie masz i sygnał który słyszysz to tylko sygnał podwójnego rygla i nic więcej

No i to jest rozwiązanie zagadki :)

Vaux - |26 Lut 2012|, 2012 00:38

Z drzwiami będzie ciężko ale po uzbrojeniu podwójnym ryglem bagażnik otwórz to na pewno zacznie trąbić

rabbit1 napisał/a:
jak wkładałeś rękę by się załączył bo w słupkach są czujniki,

To czujki dźwiękowe, działają tylko na stłuczenie szyby (albo jakiś bardzo głośny hałas typu petarda )- sama ręka nic nie da ;)

bingo - |26 Lut 2012|, 2012 11:10

Było już tyle razy wałkowane, ale chyba trzeba jeszcze raz to opisać.
Działanie alarmu w MK1, MK2 i MK3.

1. Wyposażenie
- czujniki w drzwiach - są montowane przy zamkach, w MK2 i MK3 lubia pękać - wskazują, że drzwi są otwarte. są to te same czujniki, co od samochodzika.
- czujnik tylniej klapy - również przy zamku, jest to ten sam czujnik, co od oświetlenia tylniej części
- czujniki na szybach - wystepują przy nadwoziu kombi (nie wiem, jak dla habet - do uzupełnienia), są to paski na bocznych drzwiach bagażnika (takie kółka) oraz krótki pasek nad bolcem wycieraczki - występują chyba tylko dla aut z alarmem.
- czujnik pod maską - na przednim pasie po prawej stronie auta, na 25% szerokości auta, czarny bolec - jego brak oznacza brak alarmu lub alarm nie kompletny, często ulega awarii, ale też nim najłatwiej sprawdzidz działania alarmu
- czujnik ruchu/położenia kluczyka w drziwach przednich kierowcy i pasażera
- dioda na desce na środku auta przy prawej samej szybie - tylko MK2 i MK3 - opis jej działania trochę dalej
- piszczyk na grodzi miedzy komorą silnika a podszybiem - tylko dla MK1 i MK2 - opis trochę dalej
- podwójne ryglowania - tylko dla MK2 i MK3 jako opcja dodatkowa, jak jest, to zawse jest też alarm (choć podobno jest jedne auto z podwójnym ryglowaniem i bez alarmu)
- klakson alarmu, dla MK1 położenie nieznane, dla MK2 przy zbiorniku wyrównawczym, przy MK3 za akumulatorem, jeśli jest, to jest też alarm, wygląda jak klakson od malucha, jest niezależny od klaksonów głównych.
- czujniki wewnętrzne występuje tylko dla aut z alarmem i podwójnym ryglowaniem (dla MK2 i MK3), nie spotkałem ich w MK1

Załączanie alarmu:
1. dla MK1 nie pamietam, ale załaczenie jest potwierdzane chyba brzęczykiem - patrz opis brzęczyka
2. dla MK2 - przekręcenie kluczyka w pozycje zamkniecia i przytrzymanie przez 1 sekundę, potwierdzone załaczeniem diody na podszybiu po uzbrojeniu alarmu.

By załączyć alarm, musimy mieć zamknięte drzwi kierowcy i pasażera przedniego. Pozostałe drzwi i maska mogą być otwarte. Uzbrojenie wtedy następuje po 20 sekundach od zamknięcia ostatnich drzwi lub maski. Uzbrojenie jest sygnalizowane diodą przez jej wolne pulsowanie.

UWAGA
Przy takim zamknięciu czujniki wewnetrzne, jeśli są, nie są aktywowane.

3. dla MK3 - zamknięcie drzwi kluczykiem niby bez przytrzymania. potwierdzone załaczeniem diody na podszybiu po uzbrojeniu alarmu.

By załączyć alarm, musimy mieć zamknięte drzwi kierowcy i pasażera przedniego. Pozostałe drzwi i maska mogą być otwarte. Uzbrojenie wtedy następuje po 45 sekundach od zamknięcia ostatnich drzwi lub maski. Uzbrojenie jest sygnalizowane diodą przez jej wolne pulsowanie.

UWAGA

4. dla MK3 z pilota - zamykamy drzwi przyciskiem przez jednokrotne naciśniecie. potwierdzone załaczeniem diody na podszybiu po uzbrojeniu alarmu.

By załączyć alarm, musimy mieć zamknięte drzwi kierowcy i pasażera przedniego. Pozostałe drzwi i maska mogą być otwarte. Uzbrojenie wtedy następuje po 45 sekundach od zamknięcia ostatnich drzwi lub maski. Uzbrojenie jest sygnalizowane diodą przez jej wolne pulsowanie.

UWAGA

UWAGA
Dla MK3 - alarm w podstawowej wersji załącza się zawsze z zamknięciem drzwi, nie ma możliwości zamkniecia bez załaczenia alarmu. Jeśli alarm się nie uzbraja, to któryś czujnik nie jest zamkniety - najczęściej maska. Czujniki w drzwiach mozna sprawdzić na samochodziku - to te same czujniki, jezeli na samochodziku jest wszystko OK, to czujniki na alarmie też są OK.

Załączenie podwójnego ryglowania i aktywowania czujników wewnętrznych:

UWAGA
podwójne ryglowanie aktywuje nie tylko alarm, ale też czujniki wewnętrzne - aby je aktywować, trzeba załaczyć podwójne ryglowanie
czujniki wewnętrzne występują tylko w autach z podwójnym ryglowaniem, ale podwójne ryglowanie występuje bez czujników wewnetrznych.

1. Załaczanie MK1 - nie występuje
2. Załączanie MK2 - przekręcamy kluczyk w pozycje otwórz i, w ciągu 3 sek, w pozycję zamknij. podwójen ryglowanie zostanie załaczone, a potwierdzeniem będzie sygnał brzęczyka. Aktywacja alarmu nastąpi po 20 sek.
3. Załaczanie MK3 - przekręcamy kluczyk w pozycje otwórz i, w ciągu 3 sek, w pozycję zamknij. podwójen ryglowanie zostanie załaczone, a potwierdzeniem będzie załaczenie diody na 5 sekund (dla niektórych modeli) lub /i podwujne błyśnięcie kierunków (też tylko w wybranych autach). Aktywacja alarmu nastąpi po 45 sekundach.
4. Załaczanie MK3 z pilota - naciskamy przycisk zamkniecia drzwi i, w ciągu 3 sek, podwtórnie go naciskamy. podwójen ryglowanie zostanie załaczone, a potwierdzeniem będzie załaczenie diody na 5 sekund (dla niektórych modeli) lub /i podwujne błyśnięcie kierunków (też tylko w wybranych autach). Aktywacja alarmu nastąpi po 45 sek.

Funkcje dodatkowe z kluczyka w MK3

przytrzymanie kluczyka w pozycji zamknij przez czas ponad 5 sek spowoduje zamknięcie wszystkich szyb i dachu - funkcja dostępna tylko dla wersji z 4 x elektryczne szyby.

Opis działania brzęczyka:
1. Dla MK1 - zamkniecie wszystkich drzwi lub uzbrojenie alarmu - nie pamietam już dokładnie, czy alarm się czasem nie uzbrajał razem z zamknieciem drzwi.
2. Dla MK2 - załaczenie podwójnego ryglowania
3. Dla MK3 - nie ma brzęczyka ...

Opis diody:

1. dla MK2
- po zamknięciu auta pulsuje po uzbrojeniu alarmu (20 sekund po zamknieciu obwodów), jeden raz na 2-3 sekundy
- po włączeniu zapłonu świeci przez 5 sekund (wszystko OK) lub 20 sekund (błąd czujników od alarmu)
- po załaczeniu alarmu świeci się.

1. dla MK3
- po załączeniu podwójnego ryglowania świeci się przez 5 sekun po jego uruchomieniu (nie dla wszystkich modeli)
- po zamknięciu auta pulsuje po uzbrojeniu alarmu (45 sekund po zamknieciu obwodów), jeden raz na 2-3 sekundy
- po włączeniu zapłonu świeci przez 5 sekund (wszystko OK) lub 20 sekund (błąd czujników od alarmu)
- po załaczeniu zapłonu pulsuje bardzo szybko przez 60 sekund - błąd imobilajzera - po upływie 60 sekun wymiga kod błędu
- po załaczeniu alarmu świeci się.

[ Dodano: |26 Lut 2012|, 2012 11:11 ]
Vaux napisał/a:
To czujki dźwiękowe, działają tylko na stłuczenie szyby (albo jakiś bardzo głośny hałas typu petarda )- sama ręka nic nie da
- są to czujniki ruchu , a nie hałasu - sama ręka wystarczy, ale musi być uruchomiony podwójny rygiel.
rabbit1 - |26 Lut 2012|, 2012 11:29

bingo co za wyczerpujący opis................

no to teraz wszystko już jasne kolega tak to opisał że bardziej się tego nie da wyjaśnić :P

Vaux - |26 Lut 2012|, 2012 15:27

bingo napisał/a:
są to czujniki ruchu , a nie hałasu - sama ręka wystarczy, ale musi być uruchomiony podwójny rygiel.

Np proszę..a jednak człowiek uczy się całe życie :( Musiałem źle doczytać