Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Nadwozie - inny sposób na otwieranie bagażnika

ataschee - |14 Gru 2011|, 2011 20:16
Temat postu: inny sposób na otwieranie bagażnika
Jestem posiadaczem Forda Scorpio Kombi 92.trochę irytuje mnie otwieranie klapy bagażnika tylko kluczykiem. klapa nie otwiera się razem z centralnym i powiem szczerze,że nie wiem czy powinna.Czy macie jakieś sugestie i pomysły jak sobie ułatwić otwieranie bagażnika nie wyciągając kluczyka ze stacyjki.
kat - |14 Gru 2011|, 2011 20:21

ale chcesz nam sprzedac ten sposob?
powinno to byc w innym dziale

ataschee - |14 Gru 2011|, 2011 20:39

Sposób to chcę pozyskać a jesli chodzi o dział to faktycznie małą skuchę walnąłem bo nawet nie zwróciłem uwagi .Jak teraz przenieść wątek w odpowiednie miejsce?
zommbi - |15 Gru 2011|, 2011 00:00

normalnie przecież otwieranie klapy działa przez naciśnięcie zamka klapy przy otwartym centralnym.
Jak u Ciebie nie robi to problem może być z czujnikiem (lub jego mocowaniem) przy zamku w klapie,
kablami "po drodze", lub sterownikiem od fabrycznego alarmu (albo tylko bezpiecznikiem od niego)

ford2fast - |15 Gru 2011|, 2011 00:02

Lub siłownik jest uszkodzony :)
ZOMO - |15 Gru 2011|, 2011 04:46

http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=19905

3pkt Image Hosted by ImageShack.us

ataschee - |15 Gru 2011|, 2011 16:50

dzisiaj tam zajrzałem.A więc faktycznie wygląda na to,że jest tam też centralny zamek,ale nie działa.Tak więc mam sposób na klapę.Tylko że musze poczekac na ciepłe dni i czas to troche tam porozbieram i znajdę przyczynę awarii.Przycisk otwierania klapy gdzie wkłada się kluczyk też coś nie wciska się bo cały czas jest wciśnięty.Tak więc dzięki czekam na ciepłe dni.
bingo - |15 Gru 2011|, 2011 20:56

zacznijmy od tego, czy otwiera ci siłownik, czy mechanicznie z kluczyka. Można wstawić włacznik i podłączyć pod moduł pod kierownicą i masz otwieranie z przycisku w kabinie, ale siłownik musi być sprawny. Było to opisywane już na forum/.
Zysio - |15 Gru 2011|, 2011 21:22

Ty chyba miałeś w mk2 takie rozwiązanie o ile pamiętam, prawda bingo ? Z czego to guzik był?
bingo - |16 Gru 2011|, 2011 20:58

Zysio napisał/a:
Ty chyba miałeś w mk2 takie rozwiązanie o ile pamiętam, prawda bingo ? Z czego to guzik był?
- i cały czas mam, jutro zrobię fotkę. włącznik był chyba z mondeo, ale to już pytanie do wąskiego.
ford2fast - |16 Gru 2011|, 2011 21:18

Zysio napisał/a:

W jednym MkII mam guzik do otwierania klapy tylnej zamontowany fabrycznie :)

Struna - |17 Gru 2011|, 2011 13:28

Cytat:
W jednym MkII mam guzik do otwierania klapy tylnej zamontowany fabrycznie
buuuuu, bizonn :D
ataschee - |17 Gru 2011|, 2011 14:00

Czy podłączenie siłownika w tylnej klapie do jak to nazywacie guzika w kabinie jest proste.Chodzi mi czy sterownik podaje normalne 12V.Jak taki guzik najprościej wykombinować?Siłownik-prąd z aku.-guzik-jakiś przekaźnik.Nie wiem jak to działa.
bingo - |18 Gru 2011|, 2011 11:58

ataschee napisał/a:
Czy podłączenie siłownika w tylnej klapie do jak to nazywacie guzika w kabinie jest proste.
- tak
ataschee napisał/a:
Chodzi mi czy sterownik podaje normalne 12V
- na siłownik tak, ale ty na sterownik podajesz masę impulsową, bo tylko sygnał do otwarcia dajesz.
ataschee napisał/a:
Jak taki guzik najprościej wykombinować?
- w panel otwierania szyb w drzwiach kierowcy robisz miejsce.

o tak:

Zysio - |18 Gru 2011|, 2011 12:48

Speedo, że niby w mk2 też? Bo tutaj o przejściówce rozprawa raczej.
VIK - |18 Gru 2011|, 2011 12:57

No, z pilota albo guzik gdzieś wewnątrz dokładasz i tyle. Miałem tak, super sprawa.
ford2fast - |18 Gru 2011|, 2011 13:44

Struna napisał/a:
Cytat:
W jednym MkII mam guzik do otwierania klapy tylnej zamontowany fabrycznie
buuuuu, bizonn :D

Czytajcie ze zrozumieniem Panie :):
Według mojej wiedzy takich Scorpio było wyprodukowanych przynajmniej kilkaset :)

bingo - |18 Gru 2011|, 2011 16:00

Speedo napisał/a:
no ale to tylko w wersji tyłkorba da rade
- a niby czemu? u mnie jest pełna elektryka i to oryginalnie, więc w czym problem?

[ Dodano: |18 Gru 2011|, 2011 16:03 ]
VIK napisał/a:
No, z pilota albo guzik gdzieś wewnątrz dokładasz i tyle
- możesz jedno i drugie, większość centralek ma wyjście masowe do otwierania klapy, opisane, jako wyjście , którego nie wolno obciążać - u nas bezpośrednio podpinasz pod centralkę oryginał i jest. tak właśnie w MK2 mam zrobione, niestety, to kombi, więc klapa tylko odskakuje, a nie otwiera się ...
Speedo napisał/a:
drzewo mnie zmylilo
- no fakt, wstawki w drzwiach są z drzewka ...
gw21 - |18 Gru 2011|, 2011 17:04

bingo napisał/a:
więc w czym problem?
Wieloryb w full prądach w tym miejscu ma otwieranie tylnych szyb. Myślę, że o to chodziło Speedowi :)
Ja jak dokładam "zewnętrzny sterownik centralnego zawsze podpinam klapę. Tylko jak jest wgnieciony na stałe przycisk, to trzeba go odciąć, bo inaczej centralka blokuje sygnał.

rabbit1 - |19 Gru 2011|, 2011 22:28

ja bym sprawdził przewody w miejscu jak schodzą z klapy i chowają się pod obicia boczne w bagażniku.ostatnio miałem taki numer że centralka na zamkniętej klapie z guzika nie działała ale jak klapa była w górze to zamek działał bez zarzutu.myślałem że coś z zamkiem rozebrałem wyczyściłem i nic nie znalazłem no i właśnie w tym miejscu co pisałem wyżej zobaczyłem kilka kabli przetartych jak by je coś przecieło.połączyłem polutowałem i gitara :P
mirod - |15 Kwi 2012|, 2012 10:46

Włącznik otwierania klapy od kierowcy był robiony w wesjach taxi. U mnie z kolei w zimowym klapa na właczonym silniku jest zablokowana (antykradzież), natomiast w letnim da sie otworzyć na włączonym silniku.
bingo - |15 Kwi 2012|, 2012 11:07

mirod napisał/a:
Włącznik otwierania klapy od kierowcy był robiony w wesjach taxi.
- coś więcej w temacie, bo nigdzie tego nie znalazłem.
mirod - |15 Kwi 2012|, 2012 15:59

Error,na niemieckim forum doczytałem się, że zamek tylnej klapy w wersji taxi ( i to pewnie na życzenie) można było otworzyć na chodzącym silniku, ale z zewnątrz.