| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - 2.9 V6 problem z obrotami
komarexl - |7 Gru 2011|, 2011 21:01 Temat postu: 2.9 V6 problem z obrotami witajcie koledzy
mam taki problem z moim merkurem:
gdy zimny:
-odpalam, na pedał gazu reaguje super, szybko schodzi z obrotów, ale jak puszcze pedał po 10s. gaśnie, nieraz się wybroni, ogólnie obroty skaczą.
gdy już ciepły:
-odpalam, już nie gaśnie, ale jak dodam gazu to obrotów schodzi już dłużej (za długo:()
co to może być??
rabbit1 - |7 Gru 2011|, 2011 21:07
lewizna w dolocie EBJ nie reaguje tak jak trzeba do czyśczenia.
komarexl - |7 Gru 2011|, 2011 21:26
właśnie silniczek krokowy wymyłem w rozpuszczalniku i w sumie bez zmian:(
pablo19 - |8 Gru 2011|, 2011 14:48
Jak odpalisz na ciepłym i już będzie sam pracował to zdejmij wtyczkę z EBJ-ota. i zobacz czy zgaśnie. Jak zgaśnie to dobrze, jak będzie kulał to znaczy, że albo EBJ-ot puszcza, albo masz lewiznę jak wyżej zaznaczono.
gw21 - |8 Gru 2011|, 2011 15:00
Sprawdź też TPS (a właściwie ciągłość i zakres napięcia najlepiej bezpośrednio przy kompie).
komarexl - |15 Gru 2011|, 2011 20:33
koledzy EBJ sprawdziłem i jest na pewno ok, przekręciłem od kolegi którego silniki to "ogień" i bez zmian:( jak domowym sposobem mogę sprawdzić TPS?
dodam że przy tym silniku mam sekwencje i na gazie chodzi raczej ok po rozgrzaniu, na zimnym nie mogę sprawdzić bo centralka nie przerzuca.
pablo19 - |15 Gru 2011|, 2011 21:25
| komarexl napisał/a: | ...jak domowym sposobem mogę sprawdzić TPS?
... | Wypinasz wtyczkę, podpinasz omomierz (najlepiej wskazówkowy) pod środkową i skrajną nóżkę TPS-a i powolutku otwierasz przepustnicę. Wartość na mierniku powolutku ma się zmieniać, cały czas płynnie bez jakichś skoków. Jak nagle zobaczysz skok do 0 czy coś takiego to w tym miejscu TPS jest uwalony.
gw21 - |15 Gru 2011|, 2011 22:08
Tak jak pisałem wcześniej najlepiej mierzyć napięcie bezpośrednio przy kompie (od razu wyeliminujesz problem z kablami od niego). Mierzysz napięcie pomiędzy pinem 46 i 47. Najlepiej tak jak Pablo19 pisał miernikiem analogowym ale jak się nie ma co się lubi...
Całość pomiaru wygląda mniej więcej tak:
-wpinasz się pomiędzy piny 46 i 47 kompa,
-włączasz zapłon (ale nie odpalasz)
-powoli wciskasz gaz do końca, a następnie go powoli odpuszczasz,
Napięcie ma się płynnie zmieniać od około 0,8 V (musi być przynajmniej 0,8 lub mniej) do około 4,5 lub więcej (nie więcej jak 5V oczywiście).
[ Dodano: |15 Gru 2011|, 2011 22:12 ]
Teraz jeszcze patrzę na opis auta... czy ty masz przepływomierze u siebie?
komarexl - |26 Gru 2011|, 2011 17:24
koledzy może to wyda się dziwne, ale jak 2 dni temu wymieniłem wodę której było trochę poniżej minimum w układzie chłodzenia na płyn to silnik już nie gaśnie jak jest zimny - pracuje równiej. czy z w/w problemami może mieć coś wspólnego czujnik temp. jeżeli jest taki to gdzie się znajduje?? czy może to po prostu zbieg okoliczności?? co Wy na to??
|
|