Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - Brak CUT-OFF

Reader - |30 Lis 2011|, 2011 13:17
Temat postu: Brak CUT-OFF
Witam

Scorpio '95 , 2.0 8V

Problem nad którym się głowię od momentu posiadania Scorpio, nie daje mi spokoju.
Obserwując wskazania chwilowego spożycia paliwa , wnioskuję, że PCM nie wchodzi w tryb CUT-OFF przy hamowaniu silnikiem.
Zawsze pozostaje jakaś wartość , zależna od warunków, na poziomie średnio ~ 2L/100km.

Ponieważ pomysły powoli mi się kończą, mam pytanie czy ktoś może miał podobny problem i może sobie z nim poradził?

Co do tej pory wykluczyłem jako przyczyny:
- obwód AC
- obwód detekcji luzu (czujniki w skrzyni biegów i na pedale sprzęgła)
- obwód czujnika wspomagania
- okablowanie silnika, skrzyni biegów i podłużnicy
- TPS - stabilne wartości od ~15% do ~ 95%
- EGR
- lewe powietrze w okładzie dolotu
- szczelny układ wydechowy

Zauważyłem , podczas pracy systemu w trybie Close Loop:
- odpięcie MAF nic nie zmienia
- co ciekawe , usunięcie EBJ i mechaniczne podparcie przepustnicy dla poziomu wolnych obrotów spowodowało obniżenie wartości spalania chwilowego czyli jest wpływ ilości dostarczanego powietrza podczas hamowania silnikiem.

W trybie Open Loop nie robiłem testów.

Obecnie planuję podmianę PCM bo może ma soft zwichrowany (wszystko poza cut-off działa poprawnie).

Z góry dziękuję za ewentualne wskazówki sugestie. :D

Struna - |30 Lis 2011|, 2011 13:47

żeby cut-off działał to PCM MUSI wiedzieć że przepustnica została całkowicie zamknięta, a żeby to wiedzieć to MUSI dostać ODPOWIEDNIĄ wartość napięcia z TPS, które jest przyporządkowane zamkniętej przepustnicy. Jeśli z jakiegoś powodu napięcie jest inne niż to jakie PCM uznaje za zamkniętą przepustnicę to cut-off nigdy nie wystąpi.
Reader - |30 Lis 2011|, 2011 14:14

OK, czyli jeszcze sprawdzę wartości napięcia bezpośrednio na odpowiednim styku PCM.
Jednak dodam dla jasności, że wykonywałem kilkukrotnie reset i adaptację TPS co powinno być wiadome dla PCM , że przepustnica jest zamknięta, ponadto odczyty z OBD dla wartści TPS nie wzbudzają wątpliwości aby coś było nie tak.

Może coś jest na rzeczy w miejscu połączenia TPS - oś przepustnicy.

Struna - |30 Lis 2011|, 2011 14:35

Reader napisał/a:
wykonywałem kilkukrotnie reset i adaptację TPS co powinno być wiadome dla PCM
a co to takiego niby ta adaptacja TPS ? PCM ma zaszyte ile napięcia uznaje za zamknięcie i finito, a to że wielu magików sobie podciąga na zderzaczku przepustnicę bo auto ma problemy z jałowymi ( spowodowane zupełnie czym innym ) to niestety potem jest tak a nie inaczej.
Reader napisał/a:
ponadto odczyty z OBD dla wartści TPS nie wzbudzają wątpliwości aby coś było nie tak.
a mianowicie ?

generalnie to masz mieć nie więcej niż bodaj 0,8V w pozycji spoczynkowej przepustnicy, jak masz więcej to auto cały czas "myśli" że trzymasz nogę na gazie.

Reader - |30 Lis 2011|, 2011 14:59

Struna napisał/a:
a co to takiego niby ta adaptacja TPS ? PCM ma zaszyte ile napięcia uznaje za zamknięcie i finito, a to że wielu magików sobie podciąga na zderzaczku przepustnicę bo auto ma problemy z jałowymi ( spowodowane zupełnie czym innym ) to niestety potem jest tak a nie inaczej.

Na forum gdzieś wyczytałem, że po resecie , przed startem robimy płynną zmianę położenia przepustnicy między skrajnymi położeniami.
Na zderzaku jest OK.

Struna napisał/a:
Reader napisał/a:
ponadto odczyty z OBD dla wartści TPS nie wzbudzają wątpliwości aby coś było nie tak.
a mianowicie ?
generalnie to masz mieć nie więcej niż bodaj 0,8V w pozycji spoczynkowej przepustnicy, jak masz więcej to auto cały czas "myśli" że trzymasz nogę na gazie.

Wartości napięcia były OK, względem tego co na co.uk. czy u nas zamieszczano ale jeszcze wrócę do tego.
Według OBD jak pisałem kilkanaście % na zamkniętej - konfrontowałem to z wpisami na forum i by się zgadzało , że ok.
Ale to będzie jednak chyba dobry kierunek poszukiwań, skoro PCM ma sztywno wpisane poziomy TPS dla cut-off.

P.S.
Taka fajna strona była i ją zamknęli:
http://www.fordfuelinjection.com/ :(

Struna - |30 Lis 2011|, 2011 15:12

Reader napisał/a:
Wartości napięcia były OK
stary - konkrety, bo OK to OK względem czego ? widzimisię, normy, opowieści kapitana misia ? ;)
Reader napisał/a:
PCM ma sztywno wpisane poziomy TPS dla cut-off.
ma akceptowalny przedział, jeśli odczyt nie trafia w ten przedział to nie będzie robić. Dodatkowo pewnie Ci dość długo spada na jałowe obroty co ? ;)
Reader - |30 Lis 2011|, 2011 15:19

Struna napisał/a:
Reader napisał/a:
Wartości napięcia były OK
stary - konkrety, bo OK to OK względem czego ? widzimisię, normy, opowieści kapitana misia ? ;)

No napisałem względem czego (m.in):
http://www.fordscorpio.co.uk/tpsdata.htm

ale, ale - dziś wieczorem sprawdzę ponownie i rzucę konkretem.

Struna napisał/a:

Dodatkowo pewnie Ci dość długo spada na jałowe obroty co ? ;)

Nic z tych rzeczy. Reszta gicior.
Właściwie gdybym nie miał TRIP COMP. i nie widział wskazań to bym nie miał "problemu". :)

Struna - |30 Lis 2011|, 2011 15:37

Reader napisał/a:
Właściwie gdybym nie miał TRIP COMP. i nie widział wskazań to bym nie miał "problemu".
przecież jak nie masz cut-off'a to hamowanie silnikiem jest wyraźnie słabsze, o oszczędnościach z cut-off wynikających nawet nie wspominam ;)
Reader napisał/a:
No napisałem względem czego (m.in):
tylko tu dość sztywno podali wartość, a tak naprawdę jest pewien zakres dopuszczalny.
gufer-posepny - |30 Lis 2011|, 2011 18:05

mam około 18 % i działa cut-off ładnie . hamowanie na OD-OFF całkiem niezłe . jedynie pierwsze po odpaleniu musi z 2 sekundy pomyśleć .

zresztą jest jeszcze jeden potwór z tym problemem . problem nasila się w górach gdzie zapięcie nawet "1" nie powoduje hamowania czyli wszystko spada na hamulce .

pandy - |30 Lis 2011|, 2011 18:10

Co wiecej podali jaka ma byc wartos rezystancji mierzona na odpietej wtyczce - warto sprawdzic czy TPS miesci sie w tym a jesli tak to nastepna opcja moze byc:
- problem z wiazka - V-ref ma uszkodzona izolacje i jest wieksze niz 5V (bo chyba taka wartosc V-ref) bedzie - wtedy TPS dostaje wyzszy Vref czego skutkiem jest zla wartosc dla TP,
- problem z wiazka - uszkodzony przewod SIGNAL RETURN skutkiem czego znow na TP pojawia sie dziwne napiecie,
- problem z wiazka - uszkodzony przewod TP skutkiem czego na TP pojawia sie dziwne napiecie,
- uszkodzony Vref na plycie PCM.

gufer-posepny - |30 Lis 2011|, 2011 18:13

no ale jak masz podany odczyt przez pcm w procentrach to po co mierzyć ?

moja zagadka ma takie coś że wartość TPS i MAF minimalnie skacze z tego co pamiętam . to by sugerowało problem z masą albo +5V .

Struna - |30 Lis 2011|, 2011 18:50

gufer-posepny napisał/a:
hamowanie na OD-OFF całkiem niezłe
a bez OD-OFF to Ci nie hamuje ? u mnie do około 80 km/h również dość wyraźnie zwalnia, potem jak już wyłączy cut-off to wręcz jakby na moment do przodu wyrywa.
Może kwestia softu w ECU, bo ta nowsza podobnież własnie więcej użytkuje lock-up'a
gufer-posepny napisał/a:
problem nasila się w górach gdzie zapięcie nawet "1" nie powoduje hamowania czyli wszystko spada na hamulce .
jak obroty będa powyżdj 1250 to cut-off odpali i hamuje, ale na większych stromiznach to i tak za mało jak na takie ciężkie auto.
gufer-posepny - |30 Lis 2011|, 2011 19:21

powyżej 80 hamuje także na 4 biegu tylko z racji mniejszego przełożenia wiadomo że słabiej odczuwalne .

co do zjazdu z góry : jak nie hamuje a wręcz napędza to jest problem . nie działa to niezależnie od obrotów .

mszwajnoch - |30 Lis 2011|, 2011 20:39

Struna napisał/a:
Dodatkowo pewnie Ci dość długo spada na jałowe obroty co ? ;)

U mnie podobny problem jak u Reader, podmieniłem nawet przepustnice z TPSem ale nic nie pomogło, dolot szczelny, LU działa, CU też - w pewnym sensie od 160 i więcej i to też nie zawsze. Raz na 100 lat ciała przy normalnych prędkościach. Na jałowe spada długo, np. jak z D dam na P to potrafi na 1500 wskoczyć na jakieś 5 sekund.

Reader - |1 Gru 2011|, 2011 07:06

Struna napisał/a:
Reader napisał/a:
Właściwie gdybym nie miał TRIP COMP. i nie widział wskazań to bym nie miał "problemu".
przecież jak nie masz cut-off'a to hamowanie silnikiem jest wyraźnie słabsze, o oszczędnościach z cut-off wynikających nawet nie wspominam ;)

Wiesz może i słabsze trochę to hamowanie ale nie wiem jak wygląda gdy zadziała CUT-OFF więc nie mam do czego porównać. Niemniej hamowanie jest. Przepustnica zamyka na zero więc jedynie tyle co EBJ uchyli.
W każdym razie czy to na postoju czy podczas jazdy schodzi z obrotów prawidłowo.
Nic się nie zawiesza , nie wzrastają same z siebie.

Co do wartości z pomiarów , bezpośrednio na pinach PCM : 0,72V - 4,76V
Z odczytu jakiś miesiąc temu uchylenie było min. 14,9%

Struna napisał/a:
tylko tu dość sztywno podali wartość, a tak naprawdę jest pewien zakres dopuszczalny.

Jaki jest dopuszczalny zakres napięć dla CUT-OFF ?

gufer-posepny napisał/a:
moja zagadka ma takie coś że wartość TPS i MAF minimalnie skacze z tego co pamiętam . to by sugerowało problem z masą albo +5V .

U mnie w 8V napięcie REF +5V z pinu 90 zasila jedynie TPS i DPFE.
MAF jest zasilany bezpośrednio z małej skrzynki +12V.
Ponadto MAF nie korzysta z masy separowanej tylko ma własne dwa kable do PCM.

pandy, przeczytaj mój pierwszy wpis. Wszystko co piszesz jest wykluczone w 100%.
Napięcie REF z wczorajszego pomiaru wynosi 5,00 V

Struna - |1 Gru 2011|, 2011 21:40

Reader napisał/a:
Jaki jest dopuszczalny zakres napięć dla CUT-OFF ?
to generalnie jest niby położenie spoczynkowe przepustnicy niż cut-off, ale generalnie jest to powiązane i ma być nie więcej niż 0,8V
Reader - |1 Gru 2011|, 2011 23:18

mszwajnoch napisał/a:

U mnie podobny problem ...

Próbowałeś może podmiany PCM?

Ja u siebie, tak z ciekawości to 0,7V zmniejszyłem do 0,6V.
Dało to odczyt z OBD - 11,9% .
Można by powiedzieć, że bez większych zmian w pracy silnika (brak CUT-OFF).
Dalszego zmniejszania wartości TPS nie widzę sensu.

Na forum fordclub znalazłem taki wpis:
Cytat:
NIGDY mi nie udało się zaobserwować spadku czasu wtrysku do zera na zasadzie 20ms - 0ms (kolejne po sobie czasy wtrysku), najczęściej wygłąda w to w sposób że z aktualnego podczas jazdy czasu wtrysku np 20ms po zamknięciu przepustnicy (zdięcie nogi z gazu - hamowanie silnikiem) następują czasy wtrysku 2 - 4ms, i po kilku czasami nawet kilkunastu sekundach czas wtrysku spada do zera.
Ponadto w przypadku układu elektronicznie sterowanego wtrysku zawsze są dwa układy sterujące dopływem powietrza do silnika:
1 - jest to przepustnica sterowana przy pomocy pedału gazu dla uproszenia przyjmiimy że zawsze sterowana jest mechanicznie linką
2 - układ regulacji (utrzymania) wolnych obrotów i to jest realizowane przez silnik krokowy który albo otwiera przepustnicę niezależnie od położenia pedału gazu - przy zdiętej nodze z gazu przepustnica jest uchylona, lub przez zawór bajpasa przepustnicy.
Tak że w żadnym przypadku nie można mówić o zamknięciu dopływu powietrza do silnika po zdieciu nogi z gazu.
przykładowe zachowanie się funkcji cut off w samochodach

- OMEGA 2.2 3 bieg 4000 rpm wtrysk 20-22ms cut off 2.5-3ms przez około 8s potem 0 do okołlo 1700 rpm
ten sam schemat przy innych samochodach
- ASTRA 1.6 3 4000 12-14 2.5- 3 4- 7
- MEGAN 1.4 3 4000 10-12 2 - 2.5 5
- VOLVO2.5TAUT. 4000 23-25 2 - 2.5 10
- Aklasa 1.6 3 4000 14-16 3 10-12
tak zachowują się typowe samochody produkowane w europie, wszystkie charakteryzują się czasem wtrysku na wolnych obrotach w przedziale 2.5 -4ms (milisekundy) i czasami maksymalnymi oscylującymi w granicy 14 - 16ms dla silników 1.4 - 1.6 i około 20 - 25ms dla silników większych.
Trochę inaczej wygląda (jezeli chodzi o wartości liczbowe) wprzypadku dużych silników 6 - 8 i więcej cylindrowych, tam czasy wtrysku na wolnych obrotach potrafią sięgaś 8ms a czas maksymalny nawet 40 - 60ms. Jednak zasada działania funkcji cut off jest taka sama.
To co piszę nie jest żadną teorią tylko obserwacjami konkretnych silników w konkretnych sytuacjach drogowych. Na to jaki jest czas krótkich czasów wtrysków po zdiąciu nogi z gazu zależy od prędkości obrotowej silnika, prędkości samochodu, altualnego przełożenia, temperatury silnika - tak z grubsza.
Podobnych obserwacj dokonałem na kilkudziesięciu samochodach i podkreśle to jeszcze raz NIGDY nie udało się zauważyć gwałtownego spadku czasu wtrysku benzyny do 0 przy zdięciu nogi z gazu.

No i np. u siebie mogę zaobserwować, że podobnie zmienia się spalanie chwilowe podczas hamowania. Przykładowo wartość początkowa 20L najpierw zmniejsza się o połowę aby po niespełna 2 sek. spaść do poziomu ~2L i taka już pozostaje.
Przy kontynuowaniu hamowania można zaobserwować moment zwiększenia spożycia do ~3-4L gdy obroty przekroczą jakiś wartość (trochę poniżej 2 000 obr/min).
Czyli jakby wchodził w tryb CO, tylko z jakimś offsetem 2L.

gufer-posepny - |1 Gru 2011|, 2011 23:38

wskazanie chwilowego spalania na kompie nie spandnie w ciągu sekundy do zera bo jest to nieco uśredniane . Przy zdjęciu nogi gazu otrzymuję wskazanie 0 i urzymuje się do poziomu około 1200 obrotów .
mszwajnoch - |2 Gru 2011|, 2011 09:02

Reader napisał/a:
mszwajnoch napisał/a:

U mnie podobny problem ...

Próbowałeś może podmiany PCM?

Nie

pandy - |2 Gru 2011|, 2011 17:36

Reader napisał/a:

pandy, przeczytaj mój pierwszy wpis. Wszystko co piszesz jest wykluczone w 100%.
Napięcie REF z wczorajszego pomiaru wynosi 5,00 V

nie widizalem wynikow pomiaru rezystancji z TPS wiec o tym wspomnialem - odczytu z OBD pokazuja jedynie jak widzi problem PCM - probowalem jedynie ustalic czy problem jest w TPS czy PCM - PCM ma przetwornik A/C ktory konwertuje napiecie z TPS - jesli cos jest nie tak z sygnalem z TPS to PCM moze dostawac niewlascwie odczyty (a problem moze byc na PCB PCM) - widze ze pojawia sie sugestia podmiany PCM wiec jesli podmiana PCM moze cos dac to moje pytania beda uzasadnione.

Reader - |2 Gru 2011|, 2011 19:33

pandy napisał/a:
nie widizalem wynikow pomiaru rezystancji z TPS wiec o tym wspomnialem - odczytu z OBD pokazuja jedynie jak widzi problem PCM - probowalem jedynie ustalic czy problem jest w TPS czy PCM - PCM ma przetwornik A/C ktory konwertuje napiecie z TPS - jesli cos jest nie tak z sygnalem z TPS to PCM moze dostawac niewlascwie odczyty (a problem moze byc na PCB PCM) - widze ze pojawia sie sugestia podmiany PCM wiec jesli podmiana PCM moze cos dac to moje pytania beda uzasadnione.

Wyników nie widziałeś bo napisałem, że jest na liście wykluczonych czyli sprawdziłem na różne sposoby (rezystancja, napięcie, odczyt OBD) i jest zgodność.
Odczyt, z tego co wyczytałem musi być poniżej 20% aby PCM uznał, że noga zdjęta z gazu.
Jak pisałem, miałem 14,9% , obecnie zmniejszyłem do 11,9%.

Podmiana PCM chodzi mi po głowie ponieważ pomysły już mi się skończyły, dlatego też założyłem ten temat. :)

P.S. Chyba jednak jeszcze zejdę z napięciem dla zamkniętej do 0,5V.
Jeśli będzie za niskie to i tak błąd wywali....

pandy - |3 Gru 2011|, 2011 15:22

Reader napisał/a:

Wyników nie widziałeś bo napisałem, że jest na liście wykluczonych czyli sprawdziłem na różne sposoby (rezystancja, napięcie, odczyt OBD) i jest zgodność.
Odczyt, z tego co wyczytałem musi być poniżej 20% aby PCM uznał, że noga zdjęta z gazu.
Jak pisałem, miałem 14,9% , obecnie zmniejszyłem do 11,9%.

Podmiana PCM chodzi mi po głowie ponieważ pomysły już mi się skończyły, dlatego też założyłem ten temat. :)

P.S. Chyba jednak jeszcze zejdę z napięciem dla zamkniętej do 0,5V.
Jeśli będzie za niskie to i tak błąd wywali....

Ja zas pisze ze problem moze byc w 3 miejscach i nie wiem w ktorym miejscu mierzysz.
Otworzylbym PCM i sprawdzil PCB na okolicznosc zimnych lutow - uklad jest tak zrobiony ze TPS zamyka sie na plycie PCM i tu moze byc klopot.

gufer-posepny - |3 Gru 2011|, 2011 15:25

nie wygląda mi to na TPS-a . u mnie 18 % i działa . chyba że odczyt skacze sobie .
Reader - |3 Gru 2011|, 2011 23:57

pandy napisał/a:
Ja zas pisze ze problem moze byc w 3 miejscach i nie wiem w ktorym miejscu mierzysz.

Czytać , czytać. :pomysl:
Reader napisał/a:

pandy napisał/a:

Otworzylbym PCM ...

Też bym chętnie otworzył, ale nie mam zapasowego jeszcze.

Tymczasem strona odżyła w trochę innej nazwie, więc zerknąłem:
http://www.oldfuelinjection.com/?p=30

Z niej wynika, że:
1. napięcia dla pozycji spoczynkowej przepustnicy nie mogą wykraczać poza zakres 0,6 - 1 V (Czyli wracam do fabrycznego poziomu 0,7V bo to nie tędy droga)
2. kąt poniżej 20°

mszwajnoch napisał/a:
... LU działa, CU też - w pewnym sensie od 160 i więcej i to też nie zawsze. ...

Ten wpis mnie zastanowił, dzisiaj zrobiłem testy drogowe które sporo wyjaśniły.
Okazuje się, że CUT-OFF jest i działa zawsze i powtarzalnie ale pod jednym warunkiem:
- obroty silnika muszą być powyżej 4500 RPM w chwili rozpoczęcia hamowania silnikiem.
Jeśli ten warunek jest spełniony to na każdym biegu występuje pełne odcięcie paliwa, i trwa ono zawsze do 2250 RPM gdzie dopływ paliwa jest wznawiany.
Jak dla mnie te wartości są jakby dwukrotnie zawyżone.
Wszystko wskazuje, że winne jest oprogramowanie PCM.

I tutaj pytanko czy WDSem można przeprogramować wartości przy których rozpoczyna się i kończy CUT-OFF , czy jedynym wyjściem jest zmiana softu?
Ile taka usługa może kosztować?

mszwajnoch - |4 Gru 2011|, 2011 10:41

Reader napisał/a:

Okazuje się, że CUT-OFF jest i działa zawsze i powtarzalnie ale pod jednym warunkiem:
- obroty silnika muszą być powyżej 4500 RPM w chwili rozpoczęcia hamowania silnikiem.
Jeśli ten warunek jest spełniony to na każdym biegu występuje pełne odcięcie paliwa, i trwa ono zawsze do 2250 RPM gdzie dopływ paliwa jest wznawiany.

No to i tak masz lepiej niż u mnie, bo 1, 2 na sztywno dalej nie daje odcięcia bez względu na obroty.

gufer-posepny - |4 Gru 2011|, 2011 12:57

w manualu może to nieco inaczej działać ale w automacie odcina tak jak pisałem do 1200 obr . działa to nawet z poziomu 2000 obr tylko w automacie musi być zablokowane sprzęgło . a to następuje przy pewnych prędkościach . w manualu podejrzewam że i przy 1300 odetnie .
Adam_2000 - |4 Gru 2011|, 2011 13:36

Reader napisał/a:

Nie kombinuj, bo z ECU wszystko masz OK.
Moment ponownego załączenia wtrysków jest inny dla każdej z wersji silnika. W 2.0 16V następuje to przy ok. 2200-2300 n/min, 2.3 16V - ok 1800 n/min, a kosłorty jeszcze niżej - tak jak gufer podał -ok. 1200-1300 n/min.

Reader - |5 Gru 2011|, 2011 11:07

Ale lipa.
:706:

Struna - |5 Gru 2011|, 2011 12:43

Reader, proponuje upgrade softu w sterowniku, może pomóc.
Reader - |5 Gru 2011|, 2011 12:54

Jesteś w stanie to zrobić?
Ile $$ ?

Struna - |5 Gru 2011|, 2011 12:56

jestem, mam IDS-a, ale Ty jakby w nieco innym rejonie, to jak to logistycznie byś widział ?
Co do kasy - nie wiem, 50 zeta chyba będzie ok ;)

Reader - |5 Gru 2011|, 2011 13:00

Struna napisał/a:
jestem, mam IDS-a, ale Ty jakby w nieco innym rejonie, to jak to logistycznie byś widział ?

Do zależy czy wystarczyłoby przesłać samo ECU czy razem ze Scorpio?

gufer-posepny - |5 Gru 2011|, 2011 21:28

Tak to ma działać :

http://www.fotosik.pl/video/af0709a2d40f0360.html
http://www.fotosik.pl/video/ea24df6237187251.html

Struna - |5 Gru 2011|, 2011 22:25

na tym pierwszym jakoś niechętnie Ci w cut-off wchodził... bo na drugim to już całkiem ok.
gufer-posepny - |5 Gru 2011|, 2011 22:35

no możliwe . albo to działa lepiej z górki stromej bo używałem tego trybu i nawet strome zjazdy pokonywałem bez używania hamulca .
Struna - |5 Gru 2011|, 2011 22:52

gufer-posepny, a Ty masz nowszy czy starszy soft w ECU ?
gufer-posepny - |6 Gru 2011|, 2011 08:12

A nie wiem właśnie . Jest jakaś metoda na sprawdzenie ?
Adam_2000 - |6 Gru 2011|, 2011 09:14

gufer-posepny napisał/a:
Jest jakaś metoda na sprawdzenie ?

*#06# ?

Struna - |6 Gru 2011|, 2011 11:54

gufer-posepny napisał/a:
Jest jakaś metoda na sprawdzenie ?
trzeba by podpiąć pod WDS, FDS czy IDS to się przedstawi.
pandy - |6 Gru 2011|, 2011 14:38

Reader napisał/a:
pandy napisał/a:

Czytać , czytać. :pomysl:
Reader napisał/a:

Ale nie na wejsciu ADC - zimny lut na PCB moze dawac taki efekt, przerwana sciezka, kiepski element odklocajacy (kondensator w ukladzie produkujacym Vref itd)

Procesor widzi dane ktore wyprodukuje konwerter a ten moze miec cos albo uwalone albo uwalona miec okolice.

Jesli TPS jest sprawny, jesli wiazka jest sprawna, sygnal na pinach jest OK, to kolejnym krokiem wydaje sie otwarcie PCM i sprawdzenie okolicy ADC

Reader napisał/a:

pandy napisał/a:

Otworzylbym PCM ...

Też bym chętnie otworzył, ale nie mam zapasowego jeszcze.

jesli konstrukcja jest identyczna jak w PCM do 2.3 to nic nie zepsujesz a inspekcje stanu PCB warto zrobic

Reader napisał/a:

Tymczasem strona odżyła w trochę innej nazwie, więc zerknąłem:
http://www.oldfuelinjection.com/?p=30

Z niej wynika, że:
1. napięcia dla pozycji spoczynkowej przepustnicy nie mogą wykraczać poza zakres 0,6 - 1 V (Czyli wracam do fabrycznego poziomu 0,7V bo to nie tędy droga)
2. kąt poniżej 20°

Dane z strony Scorpio UK pokazuja ze closed throttle jest dla wartosci mniejszych niz 0.6V

Reader napisał/a:

mszwajnoch napisał/a:
... LU działa, CU też - w pewnym sensie od 160 i więcej i to też nie zawsze. ...

Ten wpis mnie zastanowił, dzisiaj zrobiłem testy drogowe które sporo wyjaśniły.

I tutaj pytanko czy WDSem można przeprogramować wartości przy których rozpoczyna się i kończy CUT-OFF , czy jedynym wyjściem jest zmiana softu?
Ile taka usługa może kosztować?

Nie wiem - u mnie w 2.3 cut off przestawal dzialac przy ok 2000rpm - 4 bieg, 60 kmph, kolka 205/60/R16 jesli dobrze pamietam

gufer-posepny - |6 Gru 2011|, 2011 17:52

tylko co ze zmiany wartości skoro nie spełniany jest warunek dla odcięcia paliwa ?

[ Dodano: |6 Gru 2011|, 2011 20:28 ]
generalnie problem z CUT-OFF pojawił się jakoś tak w momencie jak zaczęła się świecić kontrolka od ładowania . mimo iż alternator działa . jest to jakiś trop .

Reader - |6 Gru 2011|, 2011 21:21

pandy napisał/a:

Ale nie na wejsciu ADC - zimny lut na PCB moze dawac taki efekt, przerwana sciezka, kiepski element odklocajacy (kondensator w ukladzie produkujacym Vref itd)
Procesor widzi dane ktore wyprodukuje konwerter a ten moze miec cos albo uwalone albo uwalona miec okolice.
Jesli TPS jest sprawny, jesli wiazka jest sprawna, sygnal na pinach jest OK, to kolejnym krokiem wydaje sie otwarcie PCM i sprawdzenie okolicy ADC

No dobra, ale podejrzewanie okolic ADC mogłyby sugerować jakieś niepoprawne odczyty, a tu jest wszystko OK. Nie uważasz?

pandy napisał/a:

jesli konstrukcja jest identyczna jak w PCM do 2.3 to nic nie zepsujesz a inspekcje stanu PCB warto zrobic

Chodziło mi o to aby mieć na podmianę , żeby na spokojnie zerknąć do środka.
Scorpio permanentnie w użyciu.

pandy napisał/a:

Dane z strony Scorpio UK pokazuja ze closed throttle jest dla wartosci mniejszych niz 0.6V

Zerknij raz jeszcze. Piszą, że zakres normalnej pracy jest pomiędzy 0,6 a 4,5 V.
Poniżej 0,6V - zwarcie , powyżej 4,5V - przerwa w obwodzie.

pandy napisał/a:

Nie wiem - u mnie w 2.3 cut off przestawal dzialac przy ok 2000rpm - 4 bieg, 60 kmph, kolka 205/60/R16 jesli dobrze pamietam

No i nie zastanawia Cię to, że już przy 2000 kończy się?

Podejrzewam , że skończy się wycieczką do Krakowa, tylko muszę się jeszcze upewnić. ;)

Struna - |6 Gru 2011|, 2011 21:22

ja bywam w wawie, mogę kiedyś IDS-a zabrać ze sobą.
Reader - |6 Gru 2011|, 2011 21:35

No to można by coś zaaranżować.
Jednak wcześniej jak po nowym roku z mojej strony nie da rady.
Odezwę się. :)

Struna - |6 Gru 2011|, 2011 21:37

spoko, mnie się zupełnie nie pali :)
gufer-posepny - |24 Maj 2012|, 2012 21:07

Długi przestój i dziś efekty pracy . Jako że dwa auta obok stały to szybkie porównianie : u mszwajnoch -a przejście masy czujników do karoserii auta i prawidłowe przejście masy na czujnik ciśnienia oleju . U mnie tylko czujnik ciśnienia oleju . Jak wiadomo masa na wszystkie elementy silnika i skrzyni leci tylko przez pin w dużym złączu . Po namyśle wyciągnąłem pin z złącza a sam TPS dostał z tego punktu masę . Efekt taki że odczyt wzrósł do 15 % i stał się stabilny . Po uruchomieniu silnika także . Jedynie ECT i IAT to skakały dowolnie w zakresie -/+ 4 stopni . Jazda próbna i CU działa prawidłowo . W sobotę rwanie wiązki i szukamy gdzie zamotane jest .

Ktoś pamięta jak leci masa z tego pinu w dużym złączu ? do oczka za lampą ?

pepi - |24 Maj 2012|, 2012 21:17

to daj dodatkową masę i po co pruć ;)
gufer-posepny - |24 Maj 2012|, 2012 21:21

no przez dodatkową gdzieś przy silniku przykręconą się cyrki robią , szukam jak ta fabryczna ma lecieć .

tak się kończy właśnie cudowanie .

pepi - |24 Maj 2012|, 2012 21:49

głupoty gadasz
masa to masa
i jeśli silnik do budy i aku do budy to nie ma mowy o mylnych odczytach
no chyba że silnik nie ma masy :-D

gufer-posepny - |24 Maj 2012|, 2012 21:59

Niby nie powinno mieć a jednak są cyrki .

Błąd może być też zupełnie gdzie indziej tylko tutaj zmiana połączenia daje efekt .

Masy w fordzie to ciekawa wizja . Leci sobie z oczka gruby kabel i po drodze są odczepy różne . Także w połowie auta ta masa ma niewiele już wspólnego z tym przy oczku .

Hmm chyba ze między budą a minusem aku coś niepewnego . Jest to jakaś opcja .

mszwajnoch - |24 Maj 2012|, 2012 22:11

Ale teraz nie da sie na Drive do odciecia ciagnac, przy 4k rpm daje na 2 pozniej 1 na chwile i znowu 2 przed 5k rpm. Dokladnie tak samo jak na tps-a mase dalem z barana.
Reader - |24 Maj 2012|, 2012 22:12

gufer-posepny napisał/a:

Ktoś pamięta jak leci masa z tego pinu w dużym złączu ? do oczka za lampą ?

Mam akurat wiązkę na warsztacie, mogę sprawdzić tylko nie do końca wiem o którą masę Ci chodzi bo jest tam kilka.
Chodzi o tą z TPS gdzie leci?

gufer-posepny - |24 Maj 2012|, 2012 22:16

Trza by zobaczyć czy przy bucie idzie powyżej 90 ileś tam procent . może jest na granicy zapodania KD .

W złączce dużej wiązki podłużnicy jeden pin to masa dla wszystkiego na silniku ( chyba 9 ) i jak tam kabel leci .

Reader - |24 Maj 2012|, 2012 22:47

Masa czynnikowa to pin 27 we wtyczce silnika czyli czarnej.
Po stronie silnika ogarnia on ECT, TPS, IAT, TRS, HEGO21, HEGO22.
Po stronie podluznicy leci najpierw do małego SBC, gdzie rozgałęzia się na selektor oktanowy, pin 91ECU, HEGO11, HEGO12, czujnik wspomagania i DPFE.
Nigdzie więcej.

gufer-posepny - |25 Maj 2012|, 2012 14:08

Hmm no przejrzy się tą drogę .
mszwajnoch - |26 Maj 2012|, 2012 19:14

Problem rozwiązany. Wiązka silnika i skrzyni miały osobne oczka masowe, wystarczyło usunąć oczka masowe i połączyć obie wiązki w sposób izolowany, tak jak to ford kiedyś zaprojektował.
Wielkie podziękowania dla gufer-posepny.

Btw. Od wymiany wiązki silnika cały czas świeci się kontrolka ładowania. Jakieś pomysły co może być spierniczone w wiązce?

pepi - |26 Maj 2012|, 2012 19:41

altek padł daj na krótko żarówkę
obacz czy jest tak samo

gufer-posepny - |26 Maj 2012|, 2012 19:56

tylko że ona świeci od 3 lat :D .

zimny lut na takim dużym oporniku w zegarach co symuluje żarówkę .

mszwajnoch - |26 Maj 2012|, 2012 20:06

Altek ładuje 13,3V, zamieniłem na inny z dawcy, który w dawcy nie zapalał kontrolki jak silnik pracował.

Rwać zegary na zewnątrz? Mam w planach wymianę taśmę airbag'a więc do zegarów już blisko.

gufer-posepny - |26 Maj 2012|, 2012 20:20

można by .