Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - dzwiek tarcia i wibracje podczas manewrow

pandy - |7 Paź 2011|, 2011 17:10
Temat postu: dzwiek tarcia i wibracje podczas manewrow
No wlasnie, taki klopot mam - podczas manewrowania przy niskich predkosciach, zwlaszcza krecenie ze zmiana kierunku (mocne krecenie plus jazda przod/tyl) daje sie wyczuc jakby wibracje i slyszalny sa dzwieki typu jeczenie a tarciem na sucho (bez glupich smiechow prosze) - ogolnie mialem kiedys taki dziwny numer ze poluzowane mialem dwie sruby trzymajace maglownice - zastanaiwam sie czy to moze byc to czy cos innnego zwlaszcza ze porpzednio byl luz i maglownica przemieszczal sie wzgledem budy - teraz nie mam tego efektu.
jakies pomysly? gotow bylbym pomyslec ze mi sie zwidzi i to wina np zbyt niskiego cisnienia w oponach czy miekkich opon ale to jeczenie wskazuje ze jednak nie opony - stan zawieszenia byl juz wiele razy sprawdzany i wlascwie nie ma do niego zadnych zastrzezen.

Struna - |7 Paź 2011|, 2011 17:12

obejmy staba mogą takie dźwięki dawać, łożyska w kolumnach też.
pandy - |7 Paź 2011|, 2011 19:14

Struna wydaje mi sie ze jeczy jakis wiekszy element - czestoliwosc jest nizsza niz w wypadku maly i lekkich elelmentow, poza tym sa wyrazne choc niezbyt mocne wibracje na calej kolumnie a moze nawet i calym przodzie - przod niby sprawdzony przez gosci jak do przegladu - stwierdzili ze wszystko jest ok - powiedzili ze wymaina klockow zalatwi sprawe i faktycznie jakby czesc problemow (wyzsza skladowa) znikla - problem w tym ze jeczenie jest dalej - tak jakby nie wiem cala zwrotnica byla luzno? przy zmianie kierunku jazdy wraz z manewrami na kierownicy - dzis musialem rano sie nakrecic zeby wsunac sie w dosc ciasne miejsce i wydaje mi sie ze wlasnie problem pojawia sie przy mocnym wychyleniu i zmianie kierunku ruchu - meczy mnie to nie ukrywam bo musze fure odstawic na emeryture do kraju i wolalbym nie wyrznac w trasie gdzies w drzewo - panowie pomacali wszystkie gumy, sworznie itd i ich zdaniem jest OK.

cos jak to:
http://ford-scorpio.pl/fo...p=546806#546806

plus to jakby metaliczne jeczenie - dzwiek nizszy niz pisk, krotkotrwaly ale niemal zawsze gdy zmienie kierunek przod/tyl przy skreconych kolach tudziez gdy kolo ma duzy opor oprzeczny - np fura w mocnym skreci, na nierownej drodze czy np pod gorke - z jakas sila z boku...

gufer-posepny - |7 Paź 2011|, 2011 20:39

sugerowałoby to łożysko koła , przy czym szura jarzmo zacisku .
pandy - |8 Paź 2011|, 2011 12:45

tylko nie ma luzow a i samo lozysko nie halasuje... przynajmniej nikt mi nic nie powiedzial - cos czuje ze musze gdzies podjechac i go podniesc by odprezyc zawieszenie

[ Dodano: |10 Paź 2011|, 2011 13:34 ]
gufer-posepny napisał/a:
sugerowałoby to łożysko koła , przy czym szura jarzmo zacisku .

Jak najlepiej zabrac sie do wymiany lozyska ?