| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - Opóżniona reakcja na pedał przysp.
Tomek - |27 Wrz 2011|, 2011 18:43 Temat postu: Opóżniona reakcja na pedał przysp. Mam taki problem:Samochód reaguje na pedał przysp.z ok .2sek ( cała wieczność )opóżnieniem ma to ogromne znaczenie przy wyprzedzaniu( można się zdziwić )na biegu jałowym jest niby ok , pod obciążeniem jw. Słyszałem legendę że to przepływka lub sonda lambda czy ktoś wie co jest grane ? Auto z lpg na STAG-u .
gorgo - |27 Wrz 2011|, 2011 18:47
A na Pb też takie objawy?
Czyszczenie przepływki to nie problem.
Można sprawdzić czy nie wyrzuca jakichś błędów, a przy odczycie live z czujników można sprawdzić jak pracują sondy i przepływka.
Tomek - |27 Wrz 2011|, 2011 18:51
Tak na pb to samo, słyszałem o czyszczeniu przepływki tylko nie wiem jak to zrobić żeby jej nie załatwić podobno są jakieś spreye czy cóś ?
gorgo - |27 Wrz 2011|, 2011 18:58
Sprawa jest prosta, odpinasz wtyczkę od niej, odkręcasz 2 śrubki i ją wyciągasz, a dokładnie jej część którą masz wyczyścić. Osobiście żadnych sprejów nie używałem, zwykła benzyna i penzelek taki jak do malowania farbami w szkole. benzyna szybko wysycha więc nie ma potrzeby używania kompresora czy coś w tym rodzaju.
Polecał bym zaopatrzyć się w kabelek do diagnostyki OBD bo może się przydać, sprawdzisz od razu czy reszta czujników jest ok...
Tomek - |27 Wrz 2011|, 2011 19:08
Yhm!. dzięki jutro to przetestuję. Napiszę czy pomogło.
Gwelezemba - |27 Wrz 2011|, 2011 19:16
Mi mechanik po wiedział że kończy mi się sprzęgło na takie objawy.
A ja zauważyłem że on po prostu ma takie swoje lepsze i gorsze dni, ostatnio coraz częściej te lepsze.
Tomek - |27 Wrz 2011|, 2011 21:03
| Gwelezemba napisał/a: | Mi mechanik po wiedział że kończy mi się sprzęgło na takie objawy.
A ja zauważyłem że on po prostu ma takie swoje lepsze i gorsze dni, ostatnio coraz częściej te lepsze. |
Też się zastanawiałem nad sprzęgłem ale wydaje mi się że to chyba jednak nie to. Widzę że jesteś z Ostrowca może byśmy jakiegoś spocika zrobili na Kielcach? Często tam bywam ostatnio.Odpalę temacik w odpowiednim dziale. Pozdrawiam.
Reader - |27 Wrz 2011|, 2011 23:00
Tomek, sprawdź również TPS.
Okablowanie silnika kontrolowałeś ?
Gwelezemba - |28 Wrz 2011|, 2011 00:08
no z Ostrowca, ale i tak swoje Smoczysko serwisuje w Skarzysku bo tam tanio, fajnie i przede wszystkim solidnie robia.
U mnie wlasnie niekiedy jest podobnie, zadko co prawda, ale zauwazylem ze niekiedy wystarczy go odpalic na nowo i opoznienie znika, cos jak by sie zle uruchomil, obciazony alternator moze dawac takie objawy albo spadajacych obrotow?
Obciazony w sensie ladowaniem dosc sporego akumulatora plus masa pradozernych urzadzen wiecznie wlaczonych na pokladzie, ciekawe.
Tomek - |28 Wrz 2011|, 2011 22:39
Wyczysciłem przepływkę ( znajdują się w niej 2 spiralne"druty" wielkości żarnika z żarówki wyglądały na nie uszkodzone )wydaje mi się że jednak nie przyniosło to efektu.Qrna już sam nie wiem muszę sie karnąć w dłuższą trasę to będe pewny.Co do instalacji to w zasadzie nie wiem jak sie do tego zabrać ani ni mam nawet miernika ,chyba odstawię wózek do elektryka , może wiecie kto robi takie auta na Kielcowie i ma o robocie choćby mgliste pojęcie ?
[ Dodano: |4 Paź 2011|, 2011 21:50 ]
Byłem w warsztacie , facet podłączył kompa i stwierdził że wogóle nie widzi sondy lambda . Pradopodobnie nie działa i dla tego nie ma z niej sygnału. sugerował też czujnik położenia przepustnicy, co do objawu zamulonego przyspieszania.Szukam dobrego elktromechanika samochodowego z okolic Kielc lub Zawiercia ew. Krakowa.
Dmoch - |9 Paź 2011|, 2011 22:20
W takim razie najpierw sonde zrób, jak nie pomoże, to szukaj dalej.
Reader - |10 Paź 2011|, 2011 06:38
Tomek, szukaj elekrtomechanika który miał już styczność ze Scorpio.
Np. kolega Pawlec ogłaszał się na forum, że robi wiązki.
Tomek - |20 Paź 2011|, 2011 18:56
| Reader napisał/a: | Tomek, szukaj elekrtomechanika który miał już styczność ze Scorpio.
Np. kolega Pawlec ogłaszał się na forum, że robi wiązki. |
Dzięki za namiar .
|
|