| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - Scorpio MKII 2,0 DOHC popychacze ciąg dalszy
BartekZDW - |2 Wrz 2011|, 2011 10:25 Temat postu: Scorpio MKII 2,0 DOHC popychacze ciąg dalszy Witam, panowie....wymieniałem popychacze bo słychać było na wydechu jak jeden pukał mocno jak sie silnik rozgrzał. NOwy napinacz...rozrząd dobrze ustawiony, przy okazji pompa -nowy zaworek na klej do gwintów z całym kompletem (sprężynka uszczelka pod pompe). Złożone kręciłem bez podłączonej cewki żeby ładnie napompowała pompa oleju do silniczka....aż kontrolka zgasła...no i odpaliłem...chwilkę poklepały i ustałą błoga cisza ale tylko na godzinkę...bo po godzinie którys z nowych popychaczy nawala jezcze bardziej ze nie da sie jezdzic...oczywiście na wydechu bo słychać jak sie niesie po układzie wydechowym....co może być przyczyną? krzywki nie wytarte. autko ma przejechane 224 tys km...gwarantowany przebieg. ciśnienie silnika po remoncie około 13 na kązdym cylindrze...nie bierze oleju....auto odejscie ma ale to walenie popychacza dołuje...miał ktoś może podobne problemy.
Struna - |2 Wrz 2011|, 2011 12:52
prowadnice ok ?
BartekZDW - |2 Wrz 2011|, 2011 13:06
Struna, prowadnice łańcuszków i cały rozrząd nowy zakładany 3 miesiące temu ale wszystko oki. Chyba że pytasz o prowadnice zaworów:) to nie mam pojecia
Struna - |2 Wrz 2011|, 2011 13:13
| BartekZDW napisał/a: | | Chyba że pytasz o prowadnice zaworów | ano właśnie o te pytalem
BartekZDW - |2 Wrz 2011|, 2011 13:18
Wiesz co jak był remont robiony to mówili ze zawory był sprawdzone, gniazda dotarte uszczelniacze zaworowe wymienili i mówili ze luzów na prowadnicach nie ma. ale zaufasz mechanikowi na słowo jak sam nie sprawdziles?:/
Struna - |2 Wrz 2011|, 2011 13:24
zakładając że prowadnice są ok to być może jakiś syf na magistrali był i się popychacz przytkał.
BartekZDW - |2 Wrz 2011|, 2011 15:42
Struna, Racja, pomyślałem że pod czujnik oleju wkrece manometr i sprawdze cisnienie oleju. A ktoś wie jakie powinno być? co najlepsze ze raz puka raz nie....dzieki za podpowiedzi jutro napisze jak z cisnieniem.
[ Dodano: |4 Wrz 2011|, 2011 17:18 ]
temat zamkniety, dodałem dodatku Liq.. Moly do popychaczy, ale nic nie dało. Wkurzylem sie i stwierdzilem ze zaryzykuje. Na ciepłym silniku wcisnalem gaz do odcinki przytrzymalem chwilke i puscilem. I przestało walić, motor cisza chodzi jak marzenie. nie mam pojecia czy dodatek pomogl czy poprostu gdzie cos sie przypchalo w kanał olejowych. NIe wazne...codziennie kontroluje olej i czy jest pukanie ale nie ma. pozdrawiam
|
|