| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - znow padl predkosciomierz
WieSiu - |21 Sie 2011|, 2011 20:32 Temat postu: znow padl predkosciomierz brak mi powoli sil. prosze bardzo o pomoc. to juz ktorys raz pada mi predkosciomierz. najpierw pekla zebatka plastikowa impulsatora vss, potem pekl drut przenoszacy obroty z zebatki na impulsator i wymienilem na wersje plastikowa impulsatora. Teraz z kolei w czasie jazdy nagle przestal dzialac predkosciomierz. dzialal tylko od startu do ok 40km/h ale tylko przez pare sekund. musialem tak niestety jechac i predkosciomierz dzialal od 0km/h do coraz mniejszych predkosci lub coraz krotszy czas, az w koncu przestal nawet przy starcie dzialac.
oczywiscie ktorys raz z kolei wyciagnalem ten impulsator, wszystko wyglada ok,zebatka cala, impulsator caly, kable cale, wiec dalem go na wkretarke i na postoju krecilem do ok 100km/h i co bym nie robil nie chcialo sie psuc. kable podczas ruszania dzialaly caly czas, podczas ruszania zebatka tez wszystko bylo ok. Po wlozeniu do skrzyni oczywiscie impulsator dzialal jak w opisie na poczatku posta. Obawiam sie ze mam teraz przerabane bo cos w skrzyni jest nie tak.
blagam pomocy.... niech fatum tego auta sie w koncu zmniejszy..., bo jest coraz mniej bezawaryjne, przez takie glupie elementy.
pepi - |21 Sie 2011|, 2011 20:57
zębatka nie zbiera z wałka
WieSiu - |21 Sie 2011|, 2011 21:00
| pepicosi napisał/a: | | zębatka nie zbiera z wałka |
no to sie domyslam, ale jakie sa potrzebne kroki zeby to naprawic. Zebatka jest dosc swieza, i wyglada calo. kupowalem nowa, a przeciez walek raczej nie mogl sie uszkodzic,bo plastikowy nie jest.
Reader - |21 Sie 2011|, 2011 22:36
Coś jest mocno nie tak , skoro w tej samej skrzyni dwa razy pękło coś w impulsatorze.
Zaglądałeś przez otwór do skrzyni ?
W jaki sposób pękło koło zębate, masz jakieś zdjęcie ?
WieSiu - |22 Sie 2011|, 2011 07:56
Reader, poszukam tego kola zebatego, ale peklo tak ze w jednym miejscu zeby przestaly istniec. potem ulamal sie drucik laczacy kolo zebate z impulsatorem, ale to byla wada ukryta impulsatora i tu juz skrzynia raczej nie miala nic do tego. a teraz to kompletnie nie wiem. Zajrze przez ten otwor jakos w miare mozliwosci czasowych.
gufer-posepny - |24 Sie 2011|, 2011 17:25
ten drucik masz na myśli ten wałek stalowy na którym jest zębatka ? miałem to w ręce i trzeba by młotem napierniczać żeby się coś z tym stało . może porozwalało coś w ogonie skrzyni że wał lata jak dzika świnia .
pepi - |24 Sie 2011|, 2011 18:28
może po prostu pech
a nie teorię spiskowe
gufer-posepny - |24 Sie 2011|, 2011 18:31
zmasowany na VSS coś za często pada .
WieSiu - |24 Sie 2011|, 2011 19:04
no mam z tym pecha. z trudem doszedlem w czym byl problem. Ze walkiem skrzyni jest wszystko ok, To raczej rozpasc sie nie moze
wyszlo ze ten trzpien plastikowy co wchodzi w zebatke 21 zabkowa nie do konca kontaktuje przez co zebatka nie przenosila obrotow na impulsator. wnerwilem sie i zrobilem cos czego nigdy nie chcialem zrobic i doslownie zdrutowalem to polaczenie zeby nie bylo luzu, mialem pod reka kawalek kabla ze starej wiazki i wepchalem go w zebatke i mocno wcisnalem przez co luzu na tym laczeniu nie ma prawa byc. teraz ciekawe jak dlugo to wytrzyma kupie sobie na wszelki wypadek kolejny impulsator i bede z nim jezdzil co pewnie sprawi ze ten wlozony w skrzynie nigdy sie nie zepsuje na szczescie wymiana na trasie jest banalna jakby co, tylko auto trzeba ochlodzic
pepi - |24 Sie 2011|, 2011 20:05
jakby co to mam
|
|