Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - Uszczelka szyberdachu

moryc33 - |11 Sie 2011|, 2011 19:07
Temat postu: Uszczelka szyberdachu
W kwestii technicznej.Czy rzeczona uszczelka jest częścią wymienną?Szyber szklany i ewidentnie z niego dobiega świszczenie w czasie jazdy oraz po deszczach z plastiku w obudowie korby kapią krople :): Czy ewentualnie i jakim środkiem ew.chemicznym przywrócić uszczelkę do jakiej-takiej sprężystości :-d Czy tylko wymiana :-d :690:
radekgora - |11 Sie 2011|, 2011 20:54

najlepiej wymiana na nowa uszczelke lub inna uzywana
gufer-posepny - |11 Sie 2011|, 2011 21:34

Jak zatkane są te odpływy ( sztuk 4 ) to pozostanie zakleić silikonem . uszczelka sama w sobie nie powoduje że szyber nie cieknie . a jak świszczy w czasie jazdy to pewnie wymaga regulacji bo się nie tak jak trzeba ustawia . a gdzie i jak to już nie wiem .
bingo - |12 Sie 2011|, 2011 09:03

Świsszczenie to brak regulacji, mozesz w czasie jazdy delikatnie się pobawić jego ustawieniem, by ustawić go w takiej pozycji, by hałas był najmniejszy. Szyber dach sam w sobie bedzie jednak powodował głośniejsza jazdę i jest to nie uniknione. Ustawienie szyberdachu robisz najlepiej na odsunietej rolecie, bo wtedy hałas masz największy i najdokładniej idzie ustawić. Jak już ustawisz, to potem, jak staniesz sprawdzasz jego ustawienie i potem przeprowadzasz regulację tak, by w tym włąśnie ustawieniu był punkt 0.
co do cieknącego trzpienia - generalnie nie powinien, zaczynasz więc pracę od udrożnienia odpływuw, bo pewnie któryś z 4 jest zatkany. Przednie widać bez problemów - otwory w przednich narożnikach, tylnich nie widać. u mnie mimo drożnych odpływów czasem ciekło przy intensywnych opadach - rozkręcilem szyber dach (zacznij od tego, potem regulacja) i dałem dodatkowo trochę sylikonu wokoło ośki - od tego czasu spokój. jak masz zatkane tylnie odpływy, często masz mokro przy słupkach środkowych.
uszczelki nic nie dają na uszczelnienie.

[ Dodano: |12 Sie 2011|, 2011 09:07 ]
odpływy ożna przedmuchać, tylni najlepiej od dołu (uwaga na tapicerkę w środku), końcówki dostępne w odpowietrznikach pod zderzakiem po lewej i prawej stronie - dostęp z kanału bez roczbierania czego kolwie, bardzo często zatkane są same końcówki - zwężenia, więc przed dmuchaniem warto sprawdzić i oczyścić mechanicznie.
Często końcówki tylnie nie są wpięte w swoje miejsce tylko walają się w bagarzniku i szansa na ich zatkane jest dużo większa.
sprawdzić odpływy można lejąc wodę do rynienek otwartego szyberdachu - musi woda bez problemów zostać odprwadzona.

lukas2 - |12 Sie 2011|, 2011 10:39

W kwestii szumu: z tyłu szyny za tymi roleczkami co to się je ustawia jest dziurka w tym czarnym plastiku w której powinien być taki gumowy wałeczek (nie wiem jak ci to opisać dokładniej popatrz a znajdziesz) . Zobacz czy się tam znajduje i czy nie jest spłaszczony - wytarty. Niby pierdółka a mi pomogła wymiana wałeczka który był całkowicie wytarty na inną docięta gumkę - mniejszy szum.
moryc33 - |18 Sie 2011|, 2011 18:53

Odpływy przedmuchane lejąc wode wsio spływa:)Przeprowadziłem jeszcze próbę kartki papieru...od przodu auta wchodzi lużno,z tyłu w ogóle...znaczy że szyber krzywo....popracuję jeszcze-na razie czekam na potężny deszcz.Dorażnie taśma szkocka i szumi dużo mniej:)
gufer-posepny - |18 Sie 2011|, 2011 22:00

po co deszcz . butelka albo kilka z wodą i polewasz dach .
Maross - |2 Paź 2011|, 2011 16:08

Odświeżę , u mnie nie cieknie nie świszczy ale sama uszczelka przyblokowuje mi opuszczenie się szyberdachu do pozycji (płaskiej) , takiej z której wsuwa się do dachu , wygląda w ten sposób
http://img715.imageshack....33/p1040559.jpg
jeśli podnieść szyber do góry od spodu uszczelka jest zwężona (powstaje taki rowek/zakole ) , podejrzewam że może to i dałoby się wyregulować , tylko niech mi ktoś wytłumaczy jak , podejrzewam że tym tam szpejem gdzie jest ta mała roleczka tak? . Czasami szyber opuści się na dół , słychać wtedy taki dzwięk trącej o coś gumy , odblokowuje się , zjeżdza w dół i elegancko chowa się w dach a czasami wogóle i trzeba mu pomóc ręką od wewnątrz...
Wczoraj na przykład pożyczyłem rodzicom auto i wujek myślał że te szyberdachy "się tylko uchylają" ;)

pepi - |3 Paź 2011|, 2011 12:51

ja w mondeo mam tak że nie mogę uchylać
tylko że u mnie jest tak jakby za ciasny