| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - Demontaż zegarów mk2-problem
poplawski78 - |24 Lip 2011|, 2011 20:38 Temat postu: Demontaż zegarów mk2-problem Witam.
Mam problem z demontażem zegarów w swoim bolidzie.Odkręciłem wszystkie śruby,zgodnie z instrukcją w "Sam naprawiam".Mimo to obiektu nie można wydobyć.Nie chciałem za mocno ciągnąć ponieważ wolę niczego nie urwać.Ma ktoś pomysł,co może trzymać obudowę zegarów?
Vaux - |24 Lip 2011|, 2011 20:55
Linka licznika Trzeba wsadzić łapę za licznik, zcisnąć plastikową obudowę końcówki i pociągnąć "do tyłu"
poplawski78 - |24 Lip 2011|, 2011 20:57
Hm.Podobno odpina się ją po wysunięciu całości...
Edycja:
Rozumiem,że można bez większych obaw pociągnąć obudowę zegarów na tyle mocno,żeby zaistniała możliwość wsunięcia za nią ręki.
Adam73 - |24 Lip 2011|, 2011 20:59
| poplawski78 napisał/a: | | Hm.Podobno odpina się ją po wysunięciu całości... |
Niemożliwe,linke trzyma guma w ściance grodziowej.
Vaux - |24 Lip 2011|, 2011 21:00
U mnie nie dawała wysunąć licznika - musiałem poluzować ją pod maską, w okolicy wycieraczek i obudowy dmuchawy i dopiero wtedy się licznik wysunął
poplawski78 - |24 Lip 2011|, 2011 21:06
Ok.Dzięki za rady.Spróbuję jutro popuścić linkę pod maską.
Przy okazji.Jest u mnie kontrolka(pod obrotomierzem,druga od lewej,za kontrolką ABS-u)która nigdy się nie świeci.Podobnie zresztą,jak wszystkie kontrolki z prawej strony(pod prędkościomierzem).
Czy tak być powinno?
ford2fast - |24 Lip 2011|, 2011 21:53
| poplawski78 napisał/a: | | Rozumiem,że można bez większych obaw pociągnąć obudowę zegarów na tyle mocno,żeby zaistniała możliwość wsunięcia za nią ręki. |
Można ciągnąć mocno . linki nie urwiesz
Tylko nie szarp i ciągnij równomiernie
poplawski78 - |24 Lip 2011|, 2011 23:28
Poniał.
A co z tymi kontrolkami?
Vaux - |24 Lip 2011|, 2011 23:56
| poplawski78 napisał/a: | | Jest u mnie kontrolka(pod obrotomierzem,druga od lewej,za kontrolką ABS-u)która nigdy się nie świeci. |
O ile dobrze pamiętam to kontrolka stanu klocków hamulcowych, przy teście po przekręceniu kluczyka powinna się na chwilę zapalić (jak nie to pewnie wyjęta/spalona), podobnie i te pozostałe
P.S - o tak się to powinno zapalić wszystko-w mk2 jest tak samo (tutaj akurat kontrolka o której piszesz miga bo miałem wtedy wtyczkę od czujnika niedociśniętą )
http://w259.wrzuta.pl/film/1Y1rI9MrpxO/scorpio
ford2fast - |25 Lip 2011|, 2011 00:10
| Vaux napisał/a: | | poplawski78 napisał/a: | | Jest u mnie kontrolka(pod obrotomierzem,druga od lewej,za kontrolką ABS-u)która nigdy się nie świeci. |
O ile dobrze pamiętam to kontrolka stanu klocków hamulcowych, przy teście po przekręceniu kluczyka powinna się na chwilę zapalić (jak nie to pewnie wyjęta/spalona), podobnie i te pozostałe |
O ile wersja auta posiadała czujniki klocków
bingo - |25 Lip 2011|, 2011 08:58
kontrolka klocków, jak i kontrolki poziomów płynów, mrugały w przypadku uszkodzenia czujników tylko w MK1, w MK2 tego bajeru nie ma - albo świeci przy awarii obwodu (brak poziomu / klacka lub brak czujnika), albo gaśne po teście.
co do kontrolek, zależy od wersji. w Mk1 i MK2 prędkościomierz jast na środku i kontrolki są tylko w jego górnej częsci i są to kontrolki kierunków. z prawej strony masz poziom paliwa i temp. płynu, ewentualnie samochodzik. kontrolki prawej strony to:
- rezerwa paliwa, nie pamietem, czy test ją łapie, ale chyba tak, występuje w opcji
- poziom w zbiorniku spryskiwaczy - łapie test, ale jest to opcja, więc może jej nie być w danym autku
- poziom w zbiorniku płynu chłodniczego - łapie test, ale jest to opcja, więc może jej nie być w danym autku
- długie - w standarcie, ale nie pamietam, czy test ją łapie, zapala się też przy blyśnięciu długimi
- tempomat w trybie załączonym (nie koniecznie w trakcie pracy, czyli w trakcie kontroli prędkości) - test łapie, ale to opcja
lewa strona:
- ABS, standard, łapie w trakcie testu
- zużycie klocków , łapie w czasie testu
- ręczny i brak płynu hamulcowego - standard, ale nie łapie w czasie testów
- ciśnienie oleju - standard
- ładowanie - standard
w obrotomierzu:
- poduszka, łapie w trakcie testu, opcja
- kierunki przyczepy, nie łapie w czasie testu, opcja.
Vaux - |25 Lip 2011|, 2011 09:28
| bingo napisał/a: | | MK2 tego bajeru nie ma - albo świeci przy awarii obwodu (brak poziomu / klacka lub brak czujnika), albo gaśne po teście |
No proszę, też się czegoś nauczyłem... A rzeczywiście ostatnio w mk2 jak też nie docisnąłem wtyczki to swieciła a nie migała
jaroz - |25 Lip 2011|, 2011 11:30
Na czas testu Wszystkie kontrolki powinny się zapalić, po czym gdy wszystko gra zgasnąć. Jeśli coś jest nie halo z jakimś układem, to kontrolka pali się światłem ciągłym. Tyle jeśli chodzi o mk2.
pablo19 - |25 Lip 2011|, 2011 11:35
| jaroz napisał/a: | | Na czas testu Wszystkie kontrolki powinny się zapalić,... | Od ręcznego pewnie się nie zapali, także chyba nie "Wszystkie".
jaroz - |25 Lip 2011|, 2011 11:53
Też się zapala. Po czym gaśnie. Ona nie tyle służy do ręcznego co do poziomu płynu hamulcowego (test).
Kevin Xy - |25 Lip 2011|, 2011 13:50
taak ??
jak masz zaciagniety reczny to tez zgasnie ??
poza tym aku i olej winny zgasnac po odpaleniu motora, a nie po zakonczeniu testu
Vaux - |25 Lip 2011|, 2011 14:37
Na filmiku który wrzuciłem wszystko widać (poza tym miganiem i właśnie świecącym ciągle zaciągniętym ręcznym )
jaroz - |25 Lip 2011|, 2011 19:09
| Kevin Xy napisał/a: | | jak masz zaciagniety reczny to tez zgasnie ?? | To chyba logiczne, że nie Mówimy o przypadku kiedy ręczny jest neutral. Dziś sprawdzałem jadąc do miasta. Po zapaleniu gaśnie od razu ładowanie i "ręczny", a reszta kontrolek trochę później po teście.
bingo - |26 Lip 2011|, 2011 13:13
| jaroz napisał/a: | | Też się zapala. Po czym gaśnie. Ona nie tyle służy do ręcznego co do poziomu płynu hamulcowego (test). | - nie wprzy wszystkij zapala się w czasie testu. o ile się nie myle, jak jest pompa elektryczna, to zapala się w czasie testu, a jak jest na serwo, to się nie zapala w czasie testu.
pablo19 - |26 Lip 2011|, 2011 13:28
Tak to wygląda w przedliftowych MKjedynkowych zegarach
bingo - |27 Lip 2011|, 2011 12:06
| pablo19 napisał/a: | | Tak to wygląda w przedliftowych MKjedynkowych zegarach | - tempomatu ni ma?
a na poważnie w MK1 sedanie 2.4V kontrolka ręcznego też chba na teście nie zapalała się.
pablo19 - |3 Sie 2011|, 2011 08:15
| bingo napisał/a: | | pablo19 napisał/a: | | Tak to wygląda w przedliftowych MKjedynkowych zegarach | - tempomatu ni ma?
... | Niet.
|
|