| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - banalne, ale zawsze to pytanie :)
Bufet - |20 Maj 2005|, 2005 09:12 Temat postu: banalne, ale zawsze to pytanie :) Witam,
proszę mi powiedzieć jak należy sprawdzać poziom oleju w ASB? Jedni mówią, że na postoju, a inni, że jak silnik pracuje. Jak jest w końcu???? Proszę jeszcze mi powiedzieć czy zmiana oleju w automacie to ciężka sprawa, czy każdy mechanik z tym sobie poradzi czy tylko ASO.
Dzięki i pozdrawiam.
Oli - |20 Maj 2005|, 2005 09:28
Temat ASB na forum był wałkowany wielokrotnie - użyj opcji szukaj.... jest naprawdę multum informcji...
A jak sprawdzić? Rozgrzać silnik, przejechać 10-15km, przewachlować dźwignią ze 3 razy po wszystkich biegach (oczywiście na pracującym silniku) i prawdzić
Oli
Bufet - |20 Maj 2005|, 2005 10:09 Temat postu: oj oj :) Dzięki Panowie! Jednak nie jestem, aż tak leniwy jak wydawaćby się mogło. Szukałem, ale nie znalazłem, a skrzynka może w każdej chwili paść!!!!. Poćwiczę szukanie to będziecie mieli spokojniejszą głowę:) A tymczasem serdeczne dzięki. Pozdrawiam
gorgo - |1 Mar 2011|, 2011 09:09
Witam!
Koledzy, wiem że poziom oleju sprawdza się na nagrzanej skrzyni, według metody opisanej powyżej, ale jestem tuż po wymianie oleju w ASB i po nagrzaniu skrzyni mam poziom na max.
Po dość długim wstępie moje pytanie: Czy może ktoś sprawdzał poziom oleju na zimnym silniku np przy temperaturze -7-8C?? Dziś po odpaleniu jak wyciągnąłem miarkę oleju to jest poniżej minimum.
Z góry dziękuję za pomoc!!
bingo - |1 Mar 2011|, 2011 11:47
sprawdzasz według poprzednio opisanej metody, kazde inne sprawdzenie nie jest miarodajne.
gorgo - |1 Mar 2011|, 2011 12:27
Na rozgrzanym oleju jest niby dobrze ale zastanawia mnie to czy to możliwe że aż tyle się rozszerza ten olej? Na zimnym poniżej minimum a na ciepłym jest max...
YGH - |1 Mar 2011|, 2011 12:32
w autobusach w skrzyni biegów jest bagnet podzielony na temp. chyba 40-60-80 (nie pamiętam dokładnie) i ta przedziałka jest na długości 15-20cm no i tam się sprawdza na chodzącym silniku, jak widać to olej może się podnieść.
gorgo - |1 Mar 2011|, 2011 12:39
Podziękował!! Nie chciałbym zniszczyć skrzyni przez taką pierdołę jak zły poziom oleju...
[ Dodano: |1 Mar 2011|, 2011 14:11 ]
Ale gdyby jednak któryś z kolegów z czystej ciekawości sprawdził poziom oleju przy zimnym oleju w skrzyni prosiłbym niech się podzieli swoimi spostrzeżeniami.
Boni - |1 Mar 2011|, 2011 14:21
Tyle że o w ten sposób dowiesz się niekoniecznie o czymkolwiek sensownym, na przykład dowiesz się, że istnieją różnice w parametrach olejów (bo skąd wiesz, jaki ktoś ma ATF w skrzyni?) i nic to nie ma do pracy (i ew. zajeżdżenia) TWOJEJ skrzyni.
(zawsze dopisuję do tego co koledzy już napisali) I do pomiaru ATF samochód ma być poziomo...
gorgo - |1 Mar 2011|, 2011 17:59
No w sumie racja, nie wiadomo jaki kto ma olej. Jak nagrzeję skrzynię to sprawdzi się jeszcze raz poziom oleju...
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem!!
Struna - |1 Mar 2011|, 2011 18:12
u mnie na zimno to czasem ledwie bagnet u samego dołu wilgotny ( w sensie na zimno tak jak teraz jest zimno ), aczkolwiek ja mam nieco pojemniejszy układ, bo jest dodatkowa chłodnica jeszcze wstawiona.
gorgo - |1 Mar 2011|, 2011 18:30
I o taką odpowiedź mi chodziło Ja u siebie dziś sprawdzałem przy temperaturze powietrza -7C to bagnet się troszkę moczy ale jest poniżej minimum.
Zastanawiam się czy nie wrzucić dodatkowej chłodnicy oleju bo może by się przydała pszy staniu w korku...
gufer-posepny - |1 Mar 2011|, 2011 18:33
najpierw sprawdź czy podstawowa się nie zatkała .
gorgo - |1 Mar 2011|, 2011 19:39
Przy wymianie oleju w ASB odpinałem ją i przedmuchiwałem kompresorem (ciśnienie niewielkie bo jakieś 2,5 atm) przelot był więc zakłada że chłodniczka jest ok. A o drugiej chłodnicy myślałem przyszłościowo
|
|