Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - jakie uszczelniacze (simeringi) do MT75

pandy - |6 Cze 2011|, 2011 15:47
Temat postu: jakie uszczelniacze (simeringi) do MT75
Witam,

poszukuje informacji na temat (nazwa/numer, cena, dostepnosc) uszczelniaczy (simerigow) w MT75.
Zrzucam skrzynie i chcialbym przy okazji wyminic uszczelnaicze coby nie cieklo jesli cieknie.

z gory dzieki

PS
temat troche podobny do tego ktory zalozylem w dziale silnika

Reader - |7 Cze 2011|, 2011 10:51

Ostatnio to przerabiałem i nawet uszczelniacze mi zostały bo się okazało że punkty przecieków były następujące:

1. Włącznik wielofunkcyjny
2. VSS (ciekł kablami , nie o-ringiem)
3. Korek wałka pośredniego (od strony sprzęgła - wymiana o-ringu).

Jakbyś dał znać wcześniej to simmeringi zabrałbym ze sobą jadąc przez NL ;)
Uszczelniacze kupowałem u Jacka.

Uszczelnienie włącznika i VSS - twórczość własna.

[ Dodano: |7 Cze 2011|, 2011 11:00 ]
Aha, wymiana simmeringu wałka sprzęgłowego wymaga specjalnego klucza i podobno ta nakrętka jednorazowa. ;)
Wymiary simmeringów (sprzęgłowego i zdawczego) mogę wieczorkiem podesłać...

pandy - |7 Cze 2011|, 2011 23:18

Reader - wielkie dzieki - ale ja w PL - wlasnie dzis zrzucilem z kolega caly tyl Scorpio (chyba mi sie przepuklina zrobila takie - cale zelastwo ciezkie) a jako ze wal zdjety to i mysle by skrzynie zrzucic i zobaczyc czym cieklo (mialem maly wyciek oleju na laczeniu skrzyni i silnika) - zlikwidowalem wyciek wstawiajac srube WLASCIWEJ dlugosci bo ktos skrecil skrzynie i silnik za krotka sruba - na oko ta od obudowy lozyska z tylu zrywajac przy okazji kawalek gwintu i wlasnie podciekalo po gwincie sruby - teraz styk skrzyni i silnika jest suchy ale tak mysle ze skoro wczesniej cieklo to teraz ten olej gromadzi sie gdzies miedzy skrzynia a silnikiem i troche boje sie ze moze bc rzucany na tarcze sprzegla...
stad pomysl by zmienic uszczelniacze i na skrzyni i na silniku...

Uff sory ze tak dlugo - jakbys mogl to podrzuc te rozmiary - sprobuje cos trafic - nie wiem na ile wiarygodny ejst intercars ze swoim katalogiem.

Reader - |7 Cze 2011|, 2011 23:50

Z simmeringów które mi zostały:

1. Oznaczenie mówi 40x58x8,8 zapewne zdawczy bo lewy
2. Tu oznaczenie nic nie mówi tylko jakieś fabryczne numery , z pomiarów oprócz grubości wychodzą nietypowe wymiary wiec nie będę podawał.

W sumie mógłbym je odsprzedać jakbyś był zainteresowany , jednak przy jutrzejszej wysyłce najwcześniej miałbyś w czwartek.

pandy - |8 Cze 2011|, 2011 00:51

dzieki za info Reader - jakby co to musze miec to wczesniej - tzn piatek sobota a w najgorszym wypadku poniedzialek...
Reader - |8 Cze 2011|, 2011 06:38

Jakby nie patrzeć to czwartek jest wcześniej niż sobota. ;)
pandy - |9 Cze 2011|, 2011 00:30

ja mysallem ze dzis jest czwartek... zgubilem zwyczajnie synca przez te dziury w budzie... dzieki Reader, wyslalem info co i jak z przelewem. Wielkie dzieki i sorki za klopot.
KubusWariat - |3 Wrz 2011|, 2011 00:47

Reader napisał/a:

1. Włącznik wielofunkcyjny
2. VSS (ciekł kablami , nie o-ringiem)
3. Korek wałka pośredniego (od strony sprzęgła - wymiana o-ringu).

- dokładnie to samo mnie boli...

Reader napisał/a:

Uszczelnienie włącznika i VSS - twórczość własna.

- jak zaślepić kabelki???

Reader - |5 Wrz 2011|, 2011 08:43

Kabelki w VSS uszczelniłem silikonem po ówczesnym oczyszczeniu i odtłuszczeniu.
Część silikonu starając się wcisnąć w obudowę.