| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - Ustrojstwo od klimy
VValdek - |29 Kwi 2011|, 2011 22:36 Temat postu: Ustrojstwo od klimy Byłem dzisiaj przeczyszczeniu i uzupełnieniu klimy. Gościu mi powiedział, że mam padnięte to ustrojstwo, które jest na fotce .
Znajduje się na podszybiu, obok akumulatora.
Jest przerdzewiałe i podobno (według jego oceny) łapie "lewe", ciepłe powietrze, które miesza z tym z klimy, przez co klima nie daje takiego efektu jak powinna.
Czy nie ściemnia? Może mieć rację? Fakt, jest mocno przerdzewiałe. I najważniejsze pytanie - jak to ustrojstwo się nazywa?
Julek - |29 Kwi 2011|, 2011 22:47
VValdek zmień klimiarza, bo chyba mu "lewe" ciepłe powietrze się z zawartością łepetyny wymieszało. Zdjęcie przedstawia gruszkę obiegu wewnętrznego, która odpowiada za zamykanie i otwieranie obiegu wewnętrznego. Jeśli jest zniszczona jak Twoja może stać w pozycji ciągle otwartej lub zamkniętej, ale na pewno żadnego wpływu na działanie klimy nie ma.
Rafał A.(antek) - |30 Kwi 2011|, 2011 00:37
NO ALE z zasady klima ma chodzic na obiegu zamknietym... poprawia to wydajnosc klimy
Julek - |30 Kwi 2011|, 2011 04:48
Rafał A.(antek), zgadzam się, ale sprawna klima w scorpio i na otwartym obiegu chłodzi w mocno, a argumentacja klimiarza nijak ma się do rzeczywistości i prawdziwej funkcji gruszki
Darol - |30 Kwi 2011|, 2011 05:07
Ej no, blacha moze byc przerdzewiala, byle by gruszka gumowa byla cala i byle by sie jeszcze do niej trzymalo to plaskie cieglo.
VValdek - |30 Kwi 2011|, 2011 08:47
Gostek wsadził tam łapę, coś przycisnął i temperatura zaczęła lekko spadać. Gdy puścił temperatura wzrosła.
Nie próbował mnie naciągnąć na kolejną jego usługę (wymianę ustrojstwa), którą zrobi za 3,5 tys dolarów.
Jeśli coś źle zdiagnozował, to raczej wynik jego słabej wiedzy z zakresy budowy Scorpio
gufer-posepny - |30 Kwi 2011|, 2011 09:00
potrzebujesz na chwilę jedną osobę do pomocy , będzie naciskała przycisk zamkniętego obiegu . oczwiście AC włączone i silnik też . i patrzysz czy to cięgno pracuje . a taką gruszkę rozbieracze na pewno mają .
kat - |30 Kwi 2011|, 2011 09:29
w razie czego to nowa gruszka kosztuje 140 zl w ASO
uzywana 30 zl
bingo - |30 Kwi 2011|, 2011 10:22
gruszka na postoju nie ma wpływu na pracę klimy, jedynie na obiegu zamkniętym szybciej wychłodzisz auto, choć na trasie można łatwo przysnąć.
w czasie jazdy może mieć wpływ o tyle, że jak klapka jest w połowie drogi, to mze powietrze z zewnątrz tam wlatywać.
klime na zamkniety obieg włacza sie na poczatku pracy, albo w celu osuszenia pojazdu. w pozostałych przypadkach powinna chodzić na obiegu otwartym, po pierwsze dopływ świeżego powietrza, po rugie miejsze ryzyko szoku termicznego po zatrzymaniu auta.
zmień klimiarza, bo ten nie wie, czego ma szukać. a w układzie pewno masz barwnika nalane po dziurki w nosie. a ten pewno podłączył się stacją i ci dolał jeszcze - tak to wygląda z opisu.
|
|