Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Nadwozie - Gdzie szukać nr lakieru?srebrny

karol MAŁY - |24 Kwi 2011|, 2011 18:27
Temat postu: Gdzie szukać nr lakieru?srebrny
Jak w temacie potrzebuje numer lakieru na mojego scorupiaka gdzie szukać? dodam że nie był jeszcze malowany a musze zmienić maske i zderzak chciałem zamówić u gościa który miesza ale wyszedł za żółty i za grube ziarno a tak podam nr i bedzie GIT,(tak myśle )jeśli trzeba to podam VIN dodam jeszcze że chodzi mi o kolor SREBRNY(taki prawie biały)tak mi się wydaje bo widziałem już bardziej wchodzącego w złoty(i taki mi namieszali)a mój jest bardziej jasny(wchodzi w biały)dzięki za pomoc
Dodam jeszcze co znalazłem w książce serwisowej Farb code:polar-silber
gościowi który mieszał ten lakier nic to nie mówiło

Marcin - |24 Kwi 2011|, 2011 18:34

VIN nie jest potrzebny. Na tabliczce znamionowej jest podany kod lakieru: Tutaj jest ściągawka: http://www.fordscorpio.co.uk/vin.htm
karol MAŁY - |24 Kwi 2011|, 2011 18:53

MARCIN dzęki za pomoc tyle że u mnie krucho z angielskim :oops: może ktoś ma podobny kolor?dodam że znalazłem taką rubryke w książce serwisowej
FARB CODE:polar-silber kojarzy ktoś?czy musze zamówić w serwisie?

Marcin - |24 Kwi 2011|, 2011 18:57

Tam nie trzeba angielskiego znać.... Powiększasz miniaturkę rozpiski tabliczki znamionowej i widać tam w którym miejscu jest 2-literowy kod lakieru i wszystko.

[ Dodano: |24 Kwi 2011|, 2011 18:57 ]
http://www.fordscorpio.co.uk/images/vin.gif Po lewej stronie, drugie okienko od dołu (na tabliczce).

karol MAŁY - |24 Kwi 2011|, 2011 19:00

Dziękuje "pomógł"się należy :-d
Temat kosz prosze

gorgo - |24 Kwi 2011|, 2011 21:24

Temat może niech zostanie sam zacząłem zastanawiać się nad kodem lakieru a tu jest :-d
Maross - |24 Kwi 2011|, 2011 22:50

karol MAŁY, dzięki za założenie tematu bo sam dzisiaj oglądałem tabliczkę i sie zastanawiałem gdzie kolor :)
Marcin, również dzięki za link , wiem już co za kod do koloru :) , przyda się w sklepie z lakierami :)

kat - |24 Kwi 2011|, 2011 23:12

Maross napisał/a:
przyda się w sklepie z lakierami :)

po tylu latach to radze uwazac i isc do sklepu z lakierami z elementem ,bo raz ,ze jeden kod lakieru ma kilka odcieni,a dwa,ze po latach slonce juz swoje zrobilo
bardziej ten kod jest aktualnie orientacyjny

modzian - |25 Kwi 2011|, 2011 00:01

karol na pudlerską podjedz niech dobiora ja u nich robilem 2 razy i zawsze trafili z kolorem a patrzeli na aucie.
sobolaqe - |25 Kwi 2011|, 2011 01:40

kat napisał/a:
po tylu latach to radze uwazac i isc do sklepu z lakierami z elementem ,bo raz ,ze jeden kod lakieru ma kilka odcieni,a dwa,ze po latach slonce juz swoje zrobilo

ja w krakowie robilem do mk1 i mk3 lakier to kolor z tabliczki byl tylko ogolna podpowiedzia.
pozniej wzornik kolorow(czy jak sie to nazywa) i sprawdzanie na samochodzie(przy ladnej pogodzie a nie w deszczu wieczorem :)
i dopiero na tej podstawie dobierany lakier

pepi - |25 Kwi 2011|, 2011 07:32

ja tylko mogę dodać że widziałem o tym samym oznaczeniu 2 różne odcienie auta
i one były takie z fabryki
więc zawsze się udajemy do mieszalni przynajmniej z kawałkiem auta
bo np. takiego buraczka bordo w mk1-mk2 jest przynajmniej 3 rodzaje
wiem bo kiedyś miałem u siebie tak dobrane

kat - |25 Kwi 2011|, 2011 10:54

dorabialem lakiery samochodowe

dla przykladu odcieni bialego jest ok 2,5 tysiaca

Maross - |25 Kwi 2011|, 2011 13:14

kat napisał/a:

Jak dobieraliśmy z ojcem do MK1 lakier (zielony) to facet normalnie wyszedł na parking , macha w górę, sczytał z tabliczki , popatrzył jeszcze po aucie , na wzorniku kolor dobrał i heya , pomalowane nadkola , progi , drzwi (listwy ghia) i zderzaki i był dobrany odpowiednio , w MK2 będzie podobny zakres robót (nadkola , progi , błotnik , zderzaki itp.) . Na tylnym zderzaku mam zaprawki maźnięte wyraźnie ciemniej (poprzedni właściciele chyba sami "łatali") Lakier chyba sam kupię jak wtedy (w tym samym sklepie co poprzednio) i powinno być O.K , jednakże dzięki za wskazówki .

karol MAŁY - |25 Kwi 2011|, 2011 16:24

modzian napisał/a:
karol na pudlerską podjedz niech dobiora ja u nich robilem 2 razy i zawsze trafili z kolorem a patrzeli na aucie.
Wiem już z nim gadałem jutro postawie mu auto i po robocie będe miał lakier tyle że zastanawiam się ile go wziąść mam do malowania tylko maskę i zderzak myślę że 300 wystarczy(mówie tutaj o bazie)
pepi - |25 Kwi 2011|, 2011 18:35

na maskę może starczy te 300 :-d
pytanie jaki kolor i jak kryje maska i dach jest
wielkim segmentem na taki błotnik czy zderzak 200 się kupuje
można się wyrobić 150 ale lepiej więcej mieć

Shogun - |26 Kwi 2011|, 2011 09:06

Maross napisał/a:
Marcin, również dzięki za link , wiem już co za kod do koloru , przyda się w sklepie z lakierami

Masz kod lakieru w tym samym miejscu i ogólnie układ tabliczki taki jak w zamieszczonym wyżej linku?

Maross - |26 Kwi 2011|, 2011 12:26

Shogun napisał/a:
Masz kod lakieru w tym samym miejscu i ogólnie układ tabliczki taki jak w zamieszczonym wyżej linku?

ja sobie tylko wyszukałem kod mojego koloru , na układ nie zwracałem uwagi (a szukałem w sobotę za kolorem ) a co w mk2 inaczej? bo tabliczkę w mk1 miałem inną czarną , tu jest srebrna i wypukłe oznaczenia np.

Shogun - |26 Kwi 2011|, 2011 12:47

To mk2 i mk3 malowali w te same kolory? Pytam, bo np mojego (Tourmaline Green) w ogóle nie ma na palecie kolorów z w/w linka (tak samo Nordic Green BOA mojej Agi). Sam kod lakieru, z tego co pamiętam jest na mojej tabliczce w polu na samym dole (tam gdzie Full engine code and version w mk3).

Żebyś sobie nie psiknął innym kolorem niż miałeś fabrycznie ;)

Jak podeślesz mi VIN na pw to napiszę Ci, jak się nazywa Twój lakier.

Maross - |26 Kwi 2011|, 2011 13:09

Shogun napisał/a:
Żebyś sobie nie psiknął innym kolorem niż miałeś fabrycznie ;)

Jak podeślesz mi VIN na pw to napiszę Ci, jak się nazywa Twój lakier.

Vin zdekodowałem niedługo po kupnie , mój kolor to Czerwony Nouveau '92 - tak tylko patrzyłem gdzie kod jest , lakier i tak mi dobierze facet po aucie więc spoko

Shogun - |26 Kwi 2011|, 2011 13:24

Jasność.

Jeszcze moje 3 grosze odnośnie dobierania. Zarówno kombi, jak i LB w których robiłem poprawki blacharskie, dostały lakier z tabliczki znamionowej. Jest jota w jotę (oczywiście reszta auta została spolerowana). LB '92, kombi '94. Mówiąc szczerze zawsze byłem przekonany, że wszelkim odbarwienion winien jest bezbarwny, który łatwo odmłodzić polerką. Czy baza może tak wyblaknąć, żeby trzeba było dobierać wyblakły kolor? Nie wiem.

pepi - |27 Kwi 2011|, 2011 20:25

blaknie też i bezbarwny też zmienia kolor
bo nawet jeden jest białawy drugi żółtawy
przy ciemnych kolorach to jest mniej widoczne

ps -lakiernik może sam zmienić kolor to znaczy albo mu wyjdzie jaśniej albo ciemniej tą
samą farbą
mi to tak na 10 aut to dobiorą 3-5 dobrze
a jak bardzo spartolą to się cieniuje jeszcze taki się nie urodził aby
2 boki naraz zobaczył :-d