Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Wysprzęglik do coswortha BOB

Julek - |24 Lut 2011|, 2011 00:57
Temat postu: Wysprzęglik do coswortha BOB
Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem w kontekście ożenku BOBa ze skrzynią manualną mt 75. Może ktoś kiedyś próbował ruszyć takie zagadnienie - generalnie chodzi o to, by nie bawić się przy przekładce w linki, spawanie pedałów, podginanie serwa etc tylko zastosować pedały z wieloryba rzędowego, do tego pompkę sprzęgłową i przewody miedziane z rzędówki.

Problem samego zamocowania wysprzęglika w dzwonie skrzyni nie powinien być zbyt duży - w końcu wysprzęglik nie musi być idealnie w pozycji przewidzianej przez producenta, starczy żeby odpowietrznik był na tyle skierowany w górę by dało się odpowietrzyć układ - tak więc sądzę że znalazłbym miejsce na dorobienie 3 gwintów.
Trudniejsze może być:
- wysokość robocza wysprzęglika - która musi wystarczyć do pełnego wysprzęglenia, jednocześnie zapewniając pełne spięcie napędu, bo za chwilę okaże się że z deczka brakuje
- samo sprzęgło a szczególnie docisk- przyznam się szczerze że nigdy na oczy nie widziałem sprzęgła obsługiwanego przez linkę - mam nadzieję że powierzchnia docisku, z którą styka się łożysko oporowe nie będzie bardzo różnić się od tej ze skrzyni z wysprzęglikiem.

Gdyby ktoś miał chwilę - mam prośbę o choćby poglądowe zwymiarowanie:
- "głębokości" dzwonu skrzyni do Vki
- "wysokości" całego sprzęgła - złożonego koła zamachowego, docisku i tarczy
oraz o w miarę dokładną fotkę wnętrza dzwonu w okoliach wałka.

Z góry dzięki.