Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - Furaksy w kanadzie

Darol - |14 Lut 2011|, 2011 07:17
Temat postu: Furaksy w kanadzie
Chcialem sie podzielic z wami moimi doswiadczeniami motoryzacyjnymi, z ktorymi mam stycznosc tutaj. Warunki klimatyczne tutaj sa zupelnie inne od tego co znalem do tej pory w polsce czy europie. Raz, jest tu bardzo zimno, -20, -25 to norma, zaczynamy mowic ze jest zimno jak jest -30 i mniej. Z tego powodu auta maja tu naprawde ciezko, zazwyczaj olej to 5W albo 0. Do tego standardem jest block heater http://dcs.hyundaidealer....ock_heater2.jpg Siedzi to w zaslepce bloku i grzeje. Benzyna zazwyczaj odpala bezproblemowo, diesle juz nie raz grzalismy palnikami po filtrach i przewodach bo klops. a jak zapomni sie podlaczyc block heater, to aku umiera po dwoch obrotach walem. Dwa co do warunkow, to snieg, ogromne ilosci sniegu, sypanie sola czy piaskiem nie ma sensu. sypie sie zwirem, polowa aut jezdzi z popekanymi szybami, lampami przez to. Benzyna 87,91,95 cena ta sama, podawana zawsze za 100L zazwyczaj 98.9-100.3 narzekaja ze drogo - a srednia minimalna na reke $15/h. V6 to eko silnik, ogolnie do 3-4l motor to eko, 4 cyl istnieja w swiadomosci prawie zawsze z turbo jako europejskie scigajki. Diesel drozszy niz benzyna bo to w koncu paliwo komercyjne do ciezarowek i biznesu. Hamulce w tutejszych(amerykanskich) auta sa bardzo slabe, chocby depnac do podlogi to nie leci sie do przodu z fotela, E39 choc wersja usa hamuje normalnie, cos jak scorpio cos, nie wiem czemu ale przyspiesza do 60km/h gorzej, pozniej sie lepiej zbiera. Najlepiej do przodu wyrywa o dziwo mi sie diesl, ale 6.6 TD robi robote. Niemozliwym jest tu spowodowac kolizje, wypadki sie zdarzaja bo kogos na lodzie obroci czy cos, ale zeby zderzyc sie z innym autem nie sposob, zawszke jak sie na skrzyzowaniu w prawo skreca jest pas rozbiegowy 100m, jazda na wprost zawsze bezkolizyjna, oddzielne swiatlo do skretu w lewo, ci z przeciwnego pasa maja wtedy czerwone. czesto, a prawie zawsze na drogach szybkiego ruchu ze 100m przed wlasciwymi swiatlami sa swiatla informujace o tym ze bedzie zmiana swiatel, total idiot proof, same drogi, w miescie np idealne, rowne, szerokie, wiekszosc 2 pasy, a powiedzmy co 10 w siatce 3 pasmowa, szybkiego ruchu zawsze 3, ale niestety stan typowo polski, duzo ciezarowek tutaj jezdzi dziur coniemiara. Ludzie sie do aut nie przywiazuja wogole, nie ma na to czasu na jakies dlubanie itp, dba sie o opony, hamulce, plyny, wydech. jak cos sie dzieje z reszta to sie sprzedaje albo zlomuje, kupuje nowe, albo sie nie chce opon zmieniac to sie kupuje nowe, albo kolor sie znudzil, tutaj auto bardziej jak telefon i wszyscy maja auto, oprocz mnie jeszcze bo raz sie napalam na starego klasyka, pozniej na jakies tanszejsze 4x4 jak explo, teraz E39 540 '97 mi w oko wpadlo bo szef chce sprzedac, no nic, nie zanudzam wiecej juz moze bo jeszcze jakis warn za spam bedzie...
YGH - |14 Lut 2011|, 2011 08:23

Darol napisał/a:
Do tego standardem jest block heater http://dcs.hyundaidealer....ock_heater2.jpg

miałem to w moim amerykańskim escorcie (właśnie wersja kanadyjska była) :)

bingo - |14 Lut 2011|, 2011 08:53

Darol napisał/a:
Do tego standardem jest block heater http://dcs.hyundaidealer....ock_heater2.jpg
- też to mam
brontozaur - |14 Lut 2011|, 2011 10:53

A ja miałem w W123, naprawdę robiło robotę w siarczyste mrozy
Boni - |14 Lut 2011|, 2011 11:04

Nasz dodge ma, bo jest pokanadyjski, tyle że na 110V. Ale przypomnieliście że miałem to zbadać dokładniej, znaczy, ile dokładnie napięcia ma moja spawarka ;)