Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - kilka spraw oraz problemów dotyczących asb w mk2

piotrsanandreas - |12 Sty 2011|, 2011 22:29
Temat postu: kilka spraw oraz problemów dotyczących asb w mk2
witam,
po długiej nieobecności wróciłęm z dwoma problemami odnośnie asb 2.9 12v6 w mk2.
pierwsza sprawa: jest już zmieniona msb na asb z cosworth-a w scorpio 2.9v6 12v '94 tylko mam problem gdzie kupić odpowiedni filtr oleju do niej? ponieważ znalazłęm dwa typy filtrów b1/a1...
druga sprawa: w innym naszym mk2 asb, padł częściowo automat, mianowicie w pozycji:

P- jest ok.
N- jest ok.
R- załącza się szybko na ciepłym silniku, na zimnym trzeba dodać trochę gazu aby zapiął, ale rozłącza po około 5sek na zimnym silniku, na ciepłym jest okej.
D- ślizga się na 1-2-3 a 4 działa dobrze i lock-up zapina, kick down działa.
3- nie chamuje silnikiem, rozłącza po około 5sek na zimnym silniku reszta okej, kick down działa.
2- nie chamuje silnikiem, rozłącza po około 5sek na zimnym silniku reszta okej, kick down działa.
1- nie chamuje silnikiem, rozłącza po około 5sek na zimnym silniku reszta okej

warto dodać że olej i filtr został zmieniony i olej nie jest przepracowany, sprzęgło jest okej.

z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam Piotr

Struna - |12 Sty 2011|, 2011 22:36

piotrsanandreas napisał/a:
padł częściowo automat
nie częściowo - on już padł całkiem, tylko jeszcze z przyzwyczajenia coś tam dyga.
piotrsanandreas - |13 Sty 2011|, 2011 16:43

Struna napisał/a:
padł częściowo automat
nie częściowo - on już padł całkiem, tylko jeszcze z przyzwyczajenia coś tam dyga.

aha... no to wymienię go na sprawnego skoro nie ma co sobie zawracać głowy próbą naprawy samemu i traceniu pieniędzy na naprawę u fachowca... i tyle, a warto zostawić skrzynię (na częsc)i ze sprzęgłem czy może samo sprzęgło skoro jest dobre?
i czy sprzęgło jest takie same w skrzyni coswortha?

Struna - |13 Sty 2011|, 2011 16:57

sprzęgło ? znaczy że konwerter ?
piotrsanandreas - |13 Sty 2011|, 2011 17:05

tak, miałęm na myśli sprzęgło hidrokinetyczne czyli konwenter ;)
pablo19 - |14 Sty 2011|, 2011 14:49

... a warto zostawić skrzynię (na częsc)i ze sprzęgłem czy może samo sprzęgło skoro jest dobre?
i czy sprzęgło jest takie same w skrzyni coswortha?
Konwerter możesz zostawić, bo też potrafi paść niezależnie od skrzyni. Konwerter z Cossa pasi do 2.9 12V. Ja osobiście skrzynie też bym zostawił jeśli miał bym wizję naprawiania jakiejś w bliżej nie określonej przyszłości (czyli przed końcem świata).