| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Nadwozie - zepsuty czy zamarzniety zamek drzwi kierowcy?
aviator - |17 Gru 2010|, 2010 13:42 Temat postu: zepsuty czy zamarzniety zamek drzwi kierowcy? Przy wczorajszym -17 u mnie na wsi chciałem odpalić i ogrzać moją strzałę bo pechowo tę noc po raz pierwszy spędzała na dworze. Odpaliła od pierwszego ale niestety zamek w drzwiach nie pozwalał ich zamknąć - zaskakiwało tylko na pierwszy zatrzask i koniec, za chiny nie mogłem ich domknąć. Nie pomogło ogrzanie i przejażdżka dzisiejsze ogrzanie całego auta w garażu, ani nawet ogrzewanie zamka suszarka plus smarowanie, trzaskanie, dociskanie etc.
Pomogło dopiero siłowe dociśnięcie graniczące ze zmianą geometrii auta.. Zamykanie plus ryglowanie działa bez zarzutu.
Jak myślicie zamek do wymiany czy nie poddawać się i rozgrzewać drzwi aż do czerwoności? Próbowałem wyregulować bolec ale chyba jest przyspawany do nadwozia
Aro - |18 Gru 2010|, 2010 00:53
A próbowałeś zatrzasnąć na drugi ząbek jakimś kujnikiem przy otwartych drzwiach?
Ale jak napisałeś:
| aviator napisał/a: | | Zamykanie plus ryglowanie działa bez zarzutu | to jedyne co mi przychodzi do głowy, to dawny przypadek zaprzyjaźnionej beemki (sytuacja identyczna do Twojej): prawdopodobnie podczas grzania auta rozpuszczona woda zamarzła w uszczelce i nic nie pomogło tylko odwilż. Tylko że tam był problem z tylnymi drzwiami i się złapało kablem
aviator - |18 Gru 2010|, 2010 13:19
na drugi rygiel na sucho (przy otwartych dzwiach) sie zamyka - tylko tak jakos dziwnie jakby jakiejs sprezyny brakowalo...
Nie wiem jak jest ten zamek zbudowany - moze jest tam jeszcze jakas zamarznieta lub urwana linka? W garazu stal prawie caly dzien, plus suszarka nagrzal sie do plus 18 to prawie jak odwilz i niestety nic to nie dalo
Aro - |19 Gru 2010|, 2010 09:05
| aviator napisał/a: | | zamyka - tylko tak jakos dziwnie jakby jakiejs sprezyny brakowalo |
To w takim razie według mnie zamek do wyjęcia i mycia
ford2fast - |19 Gru 2010|, 2010 10:48
Można umyć przed wymianą
Nie zaszkodzi
aviator - |19 Gru 2010|, 2010 19:37
Zagadka rozwiązana. Właśnie wytargałem zamek i okazało się że jakaś metalowa sprężynka się posypała - pod gumową osłoną lata kilka drucianych części...
Zamek do wymiany a stary do kosza lub na półkę w garażu jako jeden z wielu przydasi.
ford2fast - |19 Gru 2010|, 2010 20:37
| aviator napisał/a: | | Zamek do wymiany |
A niektórzy twierdzą , że nie nadaję się na proroka
Aro - |20 Gru 2010|, 2010 09:02
| ford2fast napisał/a: | | nadaję się na proroka |
tylko dlaczego złego
|
|