Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Nadwozie - zepsuty czy zamarzniety zamek drzwi kierowcy?

aviator - |17 Gru 2010|, 2010 13:42
Temat postu: zepsuty czy zamarzniety zamek drzwi kierowcy?
Przy wczorajszym -17 u mnie na wsi chciałem odpalić i ogrzać moją strzałę bo pechowo tę noc po raz pierwszy spędzała na dworze. Odpaliła od pierwszego :) ale niestety zamek w drzwiach nie pozwalał ich zamknąć - zaskakiwało tylko na pierwszy zatrzask i koniec, za chiny nie mogłem ich domknąć. Nie pomogło ogrzanie i przejażdżka :) dzisiejsze ogrzanie całego auta w garażu, ani nawet ogrzewanie zamka suszarka plus smarowanie, trzaskanie, dociskanie etc. :(
Pomogło dopiero siłowe dociśnięcie graniczące ze zmianą geometrii auta.. Zamykanie plus ryglowanie działa bez zarzutu.

Jak myślicie zamek do wymiany czy nie poddawać się i rozgrzewać drzwi aż do czerwoności? Próbowałem wyregulować bolec ale chyba jest przyspawany do nadwozia :(

Aro - |18 Gru 2010|, 2010 00:53

A próbowałeś zatrzasnąć na drugi ząbek jakimś kujnikiem przy otwartych drzwiach?
Ale jak napisałeś:
aviator napisał/a:
Zamykanie plus ryglowanie działa bez zarzutu
to jedyne co mi przychodzi do głowy, to dawny przypadek zaprzyjaźnionej beemki (sytuacja identyczna do Twojej): prawdopodobnie podczas grzania auta rozpuszczona woda zamarzła w uszczelce i nic nie pomogło tylko odwilż. Tylko że tam był problem z tylnymi drzwiami i się złapało kablem :P
aviator - |18 Gru 2010|, 2010 13:19

na drugi rygiel na sucho (przy otwartych dzwiach) sie zamyka - tylko tak jakos dziwnie jakby jakiejs sprezyny brakowalo...
Nie wiem jak jest ten zamek zbudowany - moze jest tam jeszcze jakas zamarznieta lub urwana linka? W garazu stal prawie caly dzien, plus suszarka nagrzal sie do plus 18 to prawie jak odwilz :) i niestety nic to nie dalo :(

Aro - |19 Gru 2010|, 2010 09:05

aviator napisał/a:
zamyka - tylko tak jakos dziwnie jakby jakiejs sprezyny brakowalo

To w takim razie według mnie zamek do wyjęcia i mycia

ford2fast - |19 Gru 2010|, 2010 10:48

Można umyć przed wymianą :)
Nie zaszkodzi :roll:

aviator - |19 Gru 2010|, 2010 19:37

Zagadka rozwiązana. Właśnie wytargałem zamek i okazało się że jakaś metalowa sprężynka się posypała :( - pod gumową osłoną lata kilka drucianych części...
Zamek do wymiany a stary do kosza lub na półkę w garażu jako jeden z wielu przydasi.

ford2fast - |19 Gru 2010|, 2010 20:37

aviator napisał/a:
Zamek do wymiany

A niektórzy twierdzą , że nie nadaję się na proroka :)

Aro - |20 Gru 2010|, 2010 09:02

ford2fast napisał/a:
nadaję się na proroka

tylko dlaczego złego :):