Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - Dziwna zawartość klapy bagażnika ??

qba1pl - |10 Maj 2005|, 2005 12:22
Temat postu: Dziwna zawartość klapy bagażnika ??
Witam wszystkich. Ostatnio rozebrałem tapicerkę klapy bagażnika w moim kombi 93'. Chciałem znaleźć wzmacniacz anteny radiowej, a znalazłem siłownik centralnego zamka (oczywiście nie w miejscu wzmacniacza a przy zamku :wink: ). Siłownik był nie podłączony do instalacji elektrycznej, ale połączony metalowym wodzikiem do mechanizmu zamka. Czyli teoretycznie po podaniu napięcia powinien otwierać klapę bagażnika.

Moje pytania są następujące:
1. Gdzie dokładnie szukać wzmacniacza anteny ( w której części klapy)?
2. Po co w klapie bagażnika siłownik centralnego zamka? Czyżby istniały wersje z przyciskiem do otwierania klapy w kombi z wewnątrz pojazdu albo z pilota(dodam, że jest to przejściówka a nie wieloryb)?

pozdrawiam
qba

Struna - |10 Maj 2005|, 2005 12:48

otwiera się po naciśnięciu guziorka i odbywa się to elektrycznie natomiast wodzik jest do otwierania klapy z kluczyka. Wzmacniacz w przejścówkach to zdaje się jest pod deską rozdzielczą po stronie pasażera - w MK1 było w klapie.
Rafał A.(antek) - |10 Maj 2005|, 2005 15:03

no bo jak wcisniesz przycisk zamka klapy to powinien ci otwierac klape (bez kluczyka) wzmacniacz antenowy... w przejściówce sedanie był w tylnej połce, ale wkombi to nie możliwe, moze gdzies z boku?

XXXXXXX nie miejscuje, ale wyglada ze gdzies na prostej lini od miejsca gdzie sa podłączone przewody od ogrzewania. Zobacz w przelotce od klapy czy idzie przewod antenowy czy nie, ale moim zdaniem na 90% musi byc gdzies w klapie.

qba1pl - |10 Maj 2005|, 2005 16:13

Struna, chyba chodzi Ci o wzmacniacz audio od radia fabrycznego, on faktycznie jest w desce rozdzielczej po stronie pasarzera, ale ja pytam o wzmacniacz anteny radiowej.
Co do przycisku, to najdziwniejsze jest to, że siłownik był przykręcony ale nie podłączony do żadnej wizki elektrycznej. Czyżby otwieranie za pomocą wciskania przycisku było opcją w wyższym (bogatrzym) wyposarzeniu??
pozdr

Struna - |10 Maj 2005|, 2005 16:16

no u mnie jest w klapie - takei małe srebrne pudełko - ale jakoś jak u Hryniaka robiliśmy z guziorem od klapy to jakoś nie kojarzę w kombisi czegoś takiego - ale może mnie pamięc myli - jednak na 90 % kojarzę że nic tam takiego nie było.
Rafał A.(antek) - |10 Maj 2005|, 2005 19:50

jak masz centralny zamek to i klap ajest z el przyciskiem, nie podlaczone to podlacz i juz. Chyba nawet CLX miały centralny.
Adam_2000 - |10 Maj 2005|, 2005 20:01

Wzmacniacz antenowy (takie żółte pudełko) powiniem być zamontowany jak nabliżej samej anteny, a więc w kombi - blisko tylnej szyby. W sierrce był zamontowany po lewej stronie klapy za blachą od mocowania tylnych głośników.
Żywcia - |2 Sie 2010|, 2010 07:52

podpinam się - dużo mam pytań na temat scorupy więc odświeżam tematy
CZy w wielorybie kombi jest możliwość otwierania klapy bagażnika przez wciśnięcie "zamka" ew jakieś inne możliwości prócz kluczyka? Mam centralny zamek ale bez pilota!

pepi - |2 Sie 2010|, 2010 08:12

na pilota może być tego fabrycznego ;)
Żywcia - |2 Sie 2010|, 2010 08:31

uuu ale dzięki
ford2fast - |2 Sie 2010|, 2010 08:39

Żywcia napisał/a:
CZy w wielorybie kombi jest możliwość otwierania klapy bagażnika przez wciśnięcie "zamka"

Tak , pod warunkiem że zamek jest sprawny :)

Żywcia - |2 Sie 2010|, 2010 14:25

czy mam przez to rozumieć że ten "cycek" na klucz powinien się wciskać? Bo u mnie nie ma takiej możliwości. Jeśli tak to albo jest tak zasyfiały albo coś go blokuje. Znacie może jakieś ew. możliwości zblokowania tego przycisku?!
Waski - |2 Sie 2010|, 2010 14:29

tak jest jedyna możliwa przyczyna - zasyfiony - wyjąć nasmarowac przeczyscic i bdzie chodził
mogło też spalić siłownik - sprawdzić i zakupić ewentualnie "nowy" w sensie sprawny

Żywcia - |2 Sie 2010|, 2010 14:46

Waski napisał/a:
tak jest jedyna możliwa przyczyna - zasyfiony - wyjąć nasmarowac przeczyscic i bdzie chodził
mogło też spalić siłownik - sprawdzić i zakupić ewentualnie "nowy" w sensie sprawny

Jaki siłownik? Czyżbym rozumiał że jak np zamykam drzwi kluczem to i centralny zamyka klapę a po otwarciu centralnego mogę przez wciśnięci otworzyć ? Pytam bo na razie jedyna możliwość otwarcia klapy to przekręcenie kluczyka bo jak już wspomniałem nie mogę wcisnąć tego "cycka"

Struna - |2 Sie 2010|, 2010 14:50

Żywcia napisał/a:
Czyżbym rozumiał że jak np zamykam drzwi kluczem to i centralny zamyka klapę a po otwarciu centralnego mogę przez wciśnięci otworzyć ?
dokładnie tak.

Co do guziora - czasem starczy psiknąć jakimś WD i nieco dopomóc czymś lekko cięższym aby go nieco obudzić :) - ale to zależy od przypadku.

sobolaqe - |2 Sie 2010|, 2010 14:52

Struna napisał/a:
Co do guziora - czasem starczy psiknąć jakimś WD i nieco dopomóc czymś lekko cięższym aby go nieco obudzić :) - ale to zależy od przypadku.

ale docelowo lepiej go rozebrac i porzadnie wyczyscic oraz nasmarowac.
chociaz troche dlubania z tym jest jak pamietasz :-d

Struna - |2 Sie 2010|, 2010 14:53

sobolaqe napisał/a:
pewnie że lepiej, ale i tak to trzeba jakoś rozruszać :)
sobolaqe napisał/a:
chociaz troche dlubania z tym jest jak pamietasz :-d
daj pan spokój ;)
Żywcia - |2 Sie 2010|, 2010 15:15

czyli czas rozpocząć nierówną walkę z zamkiem. Czy mogę natknąć się na jakieś niespodzianki ew inne z góry nieokreślone "chocki-klocki". Jakaś porada dla początkującego "ślusarza"
kulinek - |2 Sie 2010|, 2010 17:29

czy do tej czynnosci trzeba zdejmowac panel z tabkica? Bo jesli tak, to widze ze bede mail przeboje w mojej klapie przez 2 czy 3 nakretki'widac niebo. A reszta obraca sie wraz ze srubami. Czy bedzie duzym klopotem rozebranie tego? Bo obawiam sie ze jak zaczne sie za to zabierac to skonczy sie na szlifierce i zywicy chyba :)
gufer-posepny - |2 Sie 2010|, 2010 18:25

w sedanie to się wykładzinę zdjemuje ogląda mechanizm . rozpina wtyczkę od krańcówek . i potem z tego środkowego bolca sie seger zdejmuje . tak coś pamiętam . a w kombi to black magic dla mnie .
sobolaqe - |2 Sie 2010|, 2010 18:25

Struna napisał/a:
sobolaqe napisał/a:
pewnie że lepiej, ale i tak to trzeba jakoś rozruszać :)

eeeee jesli dobrze pamietam to u mnie rozruszalismy go przy pomocy mlotka :-d
ruch byl w jedna strone, z klapy na trawe :-d

[ Dodano: |2 Sie 2010|, o 18:29 ]
kulinek napisał/a:
czy do tej czynnosci trzeba zdejmowac panel z tabkica? Bo jesli tak, to widze ze bede mail przeboje w mojej klapie przez 2 czy 3 nakretki'widac niebo. A reszta obraca sie wraz ze srubami. Czy bedzie duzym klopotem rozebranie tego? Bo obawiam sie ze jak zaczne sie za to zabierac to skonczy sie na szlifierce i zywicy chyba :)

taki urok kombi.
leje sie woda i koroduja nakretki a pozniej blacha wokol i mamy dziure oraz nie wykrecajace sie sruby.

generalnie nie takie straszne jak wyglada, czesc nakretek sie odkreci, a czesc sie wykreci razem z metalowym bolcem z plastiku. trzeba tyko je pozniej powkrecac tak jak wyszly.

generalnie to tak, trzeba zdemontowac tapicerke wew, plastik z zew chyba tez bo pod nim sa sruby(dwie) trzymajace zamek w klapie.
pozniej rozpinanie wtyczek, ciegien, wykrecaniem mechanizmow i mozna wyciagac zamek :)

troche zabawy jest, ale do zrobienia. troche ciasno i niewygodnie jak klapa jest na samochodzie no ale co zrobic. ja to robilem przy podmianie klapy to troche lepiej bylo, ale uzbrajanie bylo juz na samochodzie

Żywcia - |2 Sie 2010|, 2010 20:33

ok dzięki za info
ps. a jak tą (plastik z zewnątrz) listwa jest przymocowana?!

sobolaqe - |2 Sie 2010|, 2010 20:41

Żywcia napisał/a:
a jak tą (plastik z zewnątrz) listwa jest przymocowana?!

odkrecasz tapicerke od wew i tam zobaczysz jakies 8-10 srub ktore trzymaja caly plastik na zew. odkrecasz i powinno zejsc.

Żywcia - |2 Sie 2010|, 2010 20:46

dzięki
kulinek - |2 Sie 2010|, 2010 22:06

no to strzelilem sobie gola - tablice przylapalem przy pomocy nitow, sztuk cztery. zapinane po przewerceniu pierwszego oporu :/
sobolaqe - |2 Sie 2010|, 2010 22:25

kulinek napisał/a:
no to strzelilem sobie gola - tablice przylapalem przy pomocy nitow, sztuk cztery. zapinane po przewerceniu pierwszego oporu :/

rozwierc nity, 30 sec i po nitach

gufer-posepny - |2 Sie 2010|, 2010 22:32

no bez diaksa nie ma roboty .
Struna - |2 Sie 2010|, 2010 22:55

sobolaqe napisał/a:
eeeee jesli dobrze pamietam to u mnie rozruszalismy go przy pomocy mlotka :-d
no to coś tam wspominałem elokwentnie że należy użyć coś cięższego do perswazji :)
bingo - |3 Sie 2010|, 2010 13:12

podnosisz klapę trak, by zamek był na płasko i lejesz WD 40 - musi puścić po 20 minutach. inna sprawa, że jak potem nie nasmarujesz, to i tak długo nie pochodzi. Pytanie, czy masz wduszony , czy też wyciągnięty. pewno jest wduszony, a wyciągnąć go można kluczem. Jak jest wduszony, to elektryczne otwieranie nie działa, jak wyciągnięty, to można sprawdzić - podajesz sygnał na sterownik centralnego pod kierownica - albo masa sygnalowa na długą wtyczkę z cienkimi przewodami , albo plus na mała bialąą wtyczkę z grubymi przewodami. (opisane jest na forum dokładniej).